Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal Halvmaraton i Lissabon 26. september – kryds Europas længste bro Vasco da Gama til fods

Den 26. september 2010 afholdes der igen halvmaraton-løb i Lissabon.

Løberne starter på den anden side af Tejo floden og krydser Vasco da Gama broen inden de ankommer i mål i Nationernes Park efter 21,095 kilometer.

Fakta om Vasco da Gama broen i Lissabon
Europas længste bro har siden 1997 været Vasco da Gama broen i det østlige Lissabon.

Konstuktionen består egentlig af to broer – dels en hængebro og dels en lavere bro på piller i stil med lavbroen over Storebælt.

Vasco da Gama måler i alt 17,2 kilometer og nåede lige så akkurat at blive færdig til Expo-98 verdensudstillingen i Lissabon.

Den imponerende konstruktion er dog kun halvt så lang som den over 35 kilometer lange Hangzhou Bay Bridge i Kina, der tager titlen som verdens længste bro over vand.

Broen når land på Setúbal-halvøen ikke langt fra én af Europas største factory outlets Freeport i Alcochete.

Det koster ca. 2,40 euro at krydse broen i privatbil (kun betaling den ene vej mod Lissabon). Vasco da Gama besøges af og til sent på aftenen af unge bilister med ræs i blodet. Det ved politiet imidlertid godt.  

Vasco da Gama broen kan ses sammen med Oceanariet i Nationernes Park i Lissabon (metro Oriente) i den futuristiske film 'Gattaca’ fra 1997 med Uma Thurman, Ethan Hawke og Jude Law i hovedrollerne.

Halvmaraton på Vasco da Gama i september 2010
Sideløbende med halv-maraton eventet i Lissabon afholdes der også et kortere løb (EDP Mini Maratona).

Se mere om Vodafone Meio Maratona på løbets hjemmeside (også på engelsk).

I år 2009 havde løbet omkring 18.000 deltagere. Det er 11. gang at løbet afholdes.

Fakta om Ponte 25 de Abril i Lissabon 
På billeder fra Portugals hovedstad ser man ofte Lissabons anden bro – den røde 25 April bro, som umiddelbart ligner den endnu mere berømte hængebro Golden Gate i San Francisco.

25 Abril broen er imidlertid en dobbeltdækker-konstruktion med kørebaner øverst og togspor på underdækket. Den anvendes ofte til maraton og halvmaraton-løb i Lissabon.

Konstruktionen af broen i starten af 1960’erne blev varetaget af American Bridge Company, som tidligere havde stået for en anden berømt San Francisco bro: The San Francisco – Oakland Bay Bridge, der i modsætning til Golden Gate ligeledes er en dobbeltdækker-bro og dermed har langt mere til fælles med 25 april broen i Lissabon.

Oprindeligt hed broen Ponte Salazar (Salazar broen) efter Portugals diktator. Den fik dog hurtigt nyt navn efter nellike-revolutionen i 1974.

Broen er 2277 meter lang og spænder 1012 meter på midten. Der er i alt 6 vejbaner på øverste dæk, hvoraf de to er med jerngitter som underlag. 25 de Abril broen er som Vasco da Gama en betalingsbro (ca. 1,40 euro for personbiler, men kun den ene vej). I august måned er kørsel på broen gratis.

25 Abril broen kan i øvrigt ses i James Bond 007 filmen ‘On Her Majesty's Secret Service’ fra 1969 med George Lazenby i hovedrollen. I denne 6. James Bond film indgår desuden optagelser fra Estoril og Cascais på Lissabonkysten i Portugal.

Herunder billeder af Lissabons broer Vasco da Gama og 25 de Abril:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer