Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Længste retssag i Portugal slut – straffe til prominente portugisere i Casa Pia sagen

Casa Pia er navnet på et i Portugal berygtet statsejet børnehjem i Lissabon.

Børnehjemmet Casa Pia har flere afdelinger herunder en idyllisk beliggende bygning ved Tejo flodens bred tæt på 25 April broen.

I 2002 kom det frem at et barn fra børnehjemmet var blevet misbrugt sexuelt. Sagen udviklede sig hurtigt til at omfatte et stort antal børn, som var blevet misbrugt på Casa Pia siden sidst i 1970'erne.

Det viste sig at mange personer havde været direkte involveret eller havde kendt til misbruget uden at afsløre det i datidens konservative Portugal.

Kendte portugisere dømt for børnemishandling
Hvad der chokerede yderligere var at et antal prominente portugisere herunder en tidligere ambassadør, en politiker, en TV-vært, en doktor og vice-inspektøren på det store børnehjem muligvis var involveret i et omfattende misbrug af børnehjemmets børn i og uden for børnehjemmet.

Sagen blev hurtigt kendt som Casa Pia sagen, og den trak ud i årevis.

I de portugisiske medier har Casa Pia sagen været kilde til utallige spekulationer om, hvem der måtte være involveret. Omkring 800 vidner er blevet afhørt.

Mange portugisere var på grund af den, typisk for Portugals retssystem, ekstremt lange sagsbehandling så småt ved at miste troen på at retfærdigheden ville ske fyldest.

Domme på mellem 6 og 18 års fængsel
Det er derfor med en vis lettelse at Portugal den 3. september 2010 begynder at lægge Casa Pia bag sig med udmålingen af straffe mellem 5 år og 9 måneders fængsel til den strengeste straf på 18 års fængsel til 6 personer, som på forskellig måde var indblandet i mishandlingen af 32 børn.

De 32 børn omfatter imidlertid ikke alle mishandlingerne, men blot den del, som der var vidneudsagn på. Den portugisiske stat fik i år 2006 påbudt ved en retskendelse at udbetale erstatning til i alt 44 børn fra børnehjemmet som følge af at staten svigtede sin pligt til at passe på dem. 

Se mere på BBC, som har en udmærket gennemgang af sagen og desuden et portræt af 5 af de 6 dømte.

På den positive side er der som følge af den ekstremt store mediebevågenhed om Casa Pia sagen i Portugal nu langt større opmærksomhed omkring børnemishandling, og borgerne skrider generelt langt hurtigere til anmeldelser ved mistanker.

De mishandlede børn, alle drenge, fra Casa Pia retsagen er i dag unge mænd mellem 16 og 22 år gamle.  Kommentarer

Endnu ingen kommentarer