Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Strejker i Portugal den 24. november

Portugals magtfulde største fagforening CGTP vil afholde generalstrejke den 24. november 2010.

CGTP fagforeningens formand Manuel Carvalho da Silva, som repræsenterer ca. 750.0000 ansatte, udtalte efter at de nye besparelser på statens budget var blevet offentliggjort at ‘regeringen stjæler fra folket’.

Se flere detaljer om general-strejken i Portugal opdateret den 24. november.

Manuel Carvalho da Silva er dels utilfreds med at offentligt ansatte (de højst-lønnede) må acceptere en lønnedgang og dels at lønningerne (lavtlønnede) fastfryses.

Samtidig mener han at forhøjelsen af højeste moms-sats til 23% fra 21% er uretfærdig.

De planlagte besparelser, som dog ikke er vedtaget endnu, er sandsynligvis stort set alle sammen nødvendige, hvis Portugal skal overholde EU’s regler om underskud på statens finanser. Foreløbig gælder reglerne kun lande, som er med i euro-samarbejdet.

Se Sócrates regeringens sparekatalog.

Offentligt ansatte bedst organiserede
Besparelserne rammer i høj grad de offentligt ansatte, der i Portugal er blandt de mest fagligt aktive og bedst organiserede.

Strejken forventes derfor at blive relativt omfattende, omend portugisiske arbejdere og offentligt ansatte i de seneste år har udvist mere tilbageholdenhed med at gå på gaden og protestere i forhold til tidligere – specielt i forhold til arbejdere i lande som Grækenland, Spanien og Frankrig.

Besparelser nødvendige – ingen realistisk vej udenom
Det kan være svært at se, hvorledes den socialistiske regering i Portugal kunne håndtere de påkrævede besparelser anderledes.

Hvis Portugal ikke strammer statsbudgettet, hvor der er et tordnende årligt underskud, vil det blive umuligt at optage nye lån. Lønoptagning er allerede blevet meget dyr affære for Portugal i forhold til andre lande.

Fagforeningerne har efter de fleste kommentatores mening ingen realistiske alternativer – udover at lade Portugal gå statsbankerot, hvilket ville udløse en hjælpepakke fra EU – samt uden tvivl et diktat fra EU om at svinge sparekniven endnu dybere.

Man skal dog ikke undervurdere fagforeningernes evne til at tale til de offentlige ansattes følelse af at være blevet syndebukke.

Hvis fagforeningerne ikke reagerer relativt kraftigt på dybtgående besparelser, vil de desuden miste legitimitet blandt deres medlemmer.

Den amerikanske ambassade har udsendt en generel advarsel til amerikanere i Portugal om at der kan forekomme uro i forbindelse med de forventede strejker.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer