Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Spekulationer om Portugal får brug for økonomisk hjælpepakke fra EU

Grækenland, Irland, Portugal og i lidt mindre grad Italien og Spanien er de mest økonomisk pressede lande i euro-zonen.

Se også: PIIGS landene.

Snyd i Grækenland
Den græske stat har allerede fået krisehjælp af EU, og Den Europæiske Centralbank forsøger nu at udrede, hvor galt det står til i Grækenland.

Meget tyder på at det står væsentligt værre til end den græske regering hidtil har villet indrømme.

Hør eksempelvis en lettere chokerende rapport om Grækenlands problemer og forsøg på at skjule dem på Orientering på P1.

Irland ansøgte den 21. november 2010 om hjælp af EU og fik det. Detaljerne i hjælpepakken afklares i løbet af de følgende to uger af november.

Irland og Portugal forskellige
Selv om rygterne om Irlands massive økonomiske problemer overskygger Portugals, er der efterhånden meget som tyder på at Portugal i én eller anden form får brug for en økonomisk redningskrans for at kunne refinansiere sin statsgæld.

Irlands banker har store problemer. Det har Portugals banker slet ikke i samme grad, men en vedvarende høj rente til at refinansiere Portugals statsgæld kan også slå igennem på borgernes økonomi i Portugal (via højere skatter, lavere sociale ydelser samt lavere offentlige lønninger).

Bliver staten i Portugal tvunget til vedvarende at betale høje renter på det internationale lånemarked, vil Portugals banker inden for kort tid kunne mærke kundernes dårligere økonomi med flere tab til følge.

Nogen banker vil desuden ligge inde med andre landes statsobligationer eller eventuelt med udlån til banker i udlandet, der står i en lignende (eller værre) situation. Samtidig vil pengene i tilfælde af panik flyde ud af landet, hvilket vil kunne forstærke udviklingen.

Stor arbejdsløshed i Portugal
Portugals arbejdsløshed blev i tredje kvartal 2010 opgjort til 10,9%, hvilket medvirker til at lægge yderligere pres på en i forvejen særdeles slunken offentlig pengekasse.

De portugisiske offentlige ansatte er stærkt utilfredse med regeringens allerede vedtagne sparepakker.

Se også: Generalstrejke i Lissabon 24. november 2010.

Hjælp fra EU eller hjælp til selvhjælp
I løbet af november 2010 er Portugal gentagne gange blevet nævnt som kandidat til en EU-hjælpepakke.

En sådan hjælp vil imidlertid med stor sikkerhed være forbundet med skrappe betingelser fra EU og Den Europæiske Centralbank, som vil gøre livet for flertallet af landets borgere endnu sværere.

Portugal er derfor ikke interesseret i EU-hjælp, såfremt en sådan situation kan undgås. I den forbindelse har portugisiske økonomer set det som en fordel, hvis det økonomisk mere ustabile land Irland bad om hjælp for at stabilisere den generelle situation i Euro-zonen. Irland har nu kastet håndklædet i ringen og bedt om hjælp.

Spørgsmålet er om Portugal kan komme igennem de sidste uger af 2010 uden at det internationale finansmarked presser renten (risikotillæget) så højt op på nyudstedte portugisiske statsobligationer at Portugal ikke har anden udvej end at gå samme vej som Irland.

Foreløbig holder Den Europæiske Centralbank ECB hånden under de portugisiske bankers finansieringsbehov.

USA's rolle i Europa
Også i USA er man klar over at Portugal og Spanien er i en svær situation, hvilket den amerikanske præsident nævnte på sit nylige besøg i Lissabon.

Barack Obama var lidt usædvanligt til en samtale om Portugals økonomi uden for NATO-topmøde programmet. USA har ingen interesse i et ustabilt euro-område og vil sandsynligvis hellere støtte op (så længe regningen ikke bliver for stor) i forhold til at risikere at euro-samarbejdet bliver flået i stykker af et aggressivt finansmarked. 

Se udtalelser fra Barack Obama (video på BBC) i forbindelse med NATO-topmødet i Lissabon.

Oversøiske lande tilbyder opkøb af portugisisk statsgæld
Både Kina og senest den lille tidligere portugisiske koloni Øst-Timor har tilbudt at købe portugisisk statsgæld – Øst-Timor med midler fra landets oliefond. Det er dog tvivlsomt om eksterne långivere uden for EU vil være løsningen, da lånene uden tvivl vil skulle ydes på markedsvilkår eller i bytte for andre tjenester.

For Kinas vedkommende er der sandsynligvis tale om at man ønsker en (underhåndsaftale om) ejerandel i betydende store portugsiske selskaber indenfor vedvarende energi og telekommunikation (kinesiske strategiske hoved-interesseområder) såsom de portugisiske delvist statsejede EDP, EDP Renovaveis og Portugal Telecom.

Der tales ikke så meget om det i Portugal, men såfremt Portugal bliver tvunget til at bede om hjælp hos de øvrige EU (euro) lande, vil de strejkende den 24. november sandsynligvis inden længe kunne imødese endnu skrappere økonomiske kår.

Se også:
Relaterede artikler om Portugal Økonomi (opdateres løbende)Kommentarer

Endnu ingen kommentarer