Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Flere unge portugisere vil emigrere – ufleksibelt arbejdsmarked i Portugal forhindrer karriere

Flere portugisiske nyuddannede unge forventes at emigrere til udlandet i de kommende år.

Stor jobsikkerhed eller det modsatte
Ifølge engelske The Telegraph er mange unge i Portugal trætte af landets fodslæbende økonomiske vækstrater i forhold til resten af Europa.

Det er ikke svært for de portugisiske unge at regne ud at de kommende år sandsynligvis ikke byder på de store muligheder i hjemlandet.

De nye stramninger af statens budget gør levevilkårene i Portugal endnu sværere for unge portugisere, som med stor sandsynlighed kan se frem til perioder uden arbejde, og såfremt et arbejde findes, vil det ofte være temporært og til en meget lav løn.  En startløn på 1100 til 1300 euro per måned for en universitets-uddannet ingeniør er ikke unormalt.

Som nyansat i Portugal får man meget sjældent tilnærmelsesvis de samme vilkår, som de ældre medarbejdere har, og mange ender med på papiret at arbejde selvstændigt på de såkaldte ‘recibo verde’ kvitteringer. Denne ‘ansættelsesform’ indholder så godt som ingen sikkerhed for at beholde jobbet.

Undtagelsen er børn af rige familier, men her har mange som tradition at lade de unge studere i udlandet efter at have gået i ofte dyre udenlandske privatskoler i Portugal. Efter studierne lader man ofte den unge indgå i familiens business-aktiviteter i Portugal og i udlandet – med mindre den veluddannede unge finder sig et godt job i eksempelvis England, Schweiz eller USA.

Udfordring for Portugals regering
Én af de største udfordringer for den portugisiske regering er de mange offentlige ansatte, som sidder med relativ høj løn i forhold til resten af samfundet og desuden gennem årene for en dels vedkommende har fået forhandlet sig til store privilegier såsom fri bil og lignende.

Disse privilegier til mellemledere og professionelle i det offentlige ligger ofte langt over niveauet i det private portugisiske erhvervsliv. De ofte midaldrende eller ældre medarbejdere har en meget stor grad af jobsikkerhed og kan reelt set ikke fyres på grund af ekstremt gode fratrædelsesforhold. Samtidig er der ikke indbygget store incitamenter til at udvikle sig fagligt, men istedet nok mere til at skabe yderligere administration.

Man kan således argumentere for at de ældre generationer i Portugal kva deres modvilje mod reformer tvinger de yngre generationer til at udvandre i store tal.

Se også: Portugisere emigrerer til udlandet (artikel fra 2008)

Modvilje mod forandring på Portugals arbejdsmarked
Portugals regering risikerer imidlertid stor vrede fra mange portugisere, hvis man ‘piller’ ved arbejdsmarkedets stive fratrædelsesordninger.

Det er dog efterhånden ved at være et spørgsmål om Portugal har råd til at lade være.

De offentlige ansattes fagforeninger foranstaltede i samarbejde med fagforeninger i den private sektor den største generalstrejke i mands minde den 24. november 2010 som udtryk for arbejdernes utilfrdshed med regeringens besparelser.

Portugisere i Danmark
Også i Danmark finder man en del portugisiske emigranter.

Som portugiser i Danmark kan man finde information på hjemmesiden Portuguesesnadinamarca.com  .Kommentarer

Endnu ingen kommentarer