Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Historien om den danske førstedame i Portugal i 1980 - Teaterstykke om Ebbe Merete Seidenfaden

Året var 1980.

I 1979 havde den anden oliekrise ramt verden.

Ronald Reagan var i november 1980 blevet valgt til den næste præsident i USA som afløser for Jimmi Carter med tiltrædelse i januar 1981.

I Danmark var Anker Jørgensens regering nummer 4 ved magten.

Ebbe Merete Seidenfaden
Portugal havde afholdt valg til parlamentet i 1980.

Vinderen var én af grundlæggerne af det moderate center-højre parti Socialdemokraterne i Portugal ved navn Francisco Manuel Lumbrales de Sá Carneiro – i daglig tale bare Sá Carneiro.

Sá Carneiro tiltrådte som premierminister i Portugal i starten af januar 1980, som afløser for Portugals første og eneste kvindelige premierminister til dato: Maria de Lourdes Pintasilgo.

Den nye premierminister Sá Carneiro var vellidt i den portugisiske befolkning.

Han havde dog en for denne tid noget usædvanlig ledsager (de var ikke gift) i danske Ebbe Merete Seidenfaden, som i Portugal gik under navnet Snu Abacassis.

Sá Carneiro var stadig formelt gift med sin kone, som ikke ville lade sig skille. Ebbe Merete Seidenfaden havde også været gift, heraf det portugisiske efternavn.

Flystyrt dræbte Sá Carneiro og Snu
Den 4. december lettede et lille fly af typen Cessna fra Lissabon lufthavn med kurs mod Porto.

Få minutter efter styrtede flyet til jorden med besætning i Lissabons udkant med Sá Carneiro og Snu. Alle ombordværende blev dræbt.

Ulykken omgærdes stadig af mystik, og der er netop nedsat en ny kommission i Portugal for at se på sagen, der for nogen stadig ser ud som et politisk mord.

På teater-biografen Cinema São Jorge i Lissabon kunne man i forbindelse med 30-året for flystyrtet i december 2010 se en opsætning af det Cassefaz producerede stykke: ÚLTIMO MINUTO NA VIDA DE S. af Miguel Real – på dansk: det sidste minut af S’s liv, hvor S. står for Snu.

Se historien om Den Danske Førstedame i Portugal i 2-siders artikel på Kristelig Dagblad fra december 2010.Kommentarer

 

Morten Gliemann siger:

Kære læsere

Jeg har skrevet historien for Kristeligt Dagblad i fjor. Snart kommer en længere historie om samme fascinerende kvinde og det skæbnesvangre flystyrt i Weekendavisen.

Bedste hilsner og melhores cumprimentos fra Morten G.

30 June 2011 10:01 PM
 

Bente Santos siger:

Kære Morten Gliemann,

Ja, hun er i sandhed en yderst spændende kvinde. Har netop læst bogen, som er udkommet på portugisisk om hendes liv, og hendes liv med Sá Carneiro. Hun må have været en fantastisk personlighed, Snu. Synes faktisk den burde oversættes til dansk!

Mange hilsener

Bente Santos

Albufeira, Portugal

6 January 2012 3:53 PM