Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


BBC sender indslag om økonomien i Portugal - optræk til EU hjælpepakke

Den bredt respekterede britiske nationale TV-station BBC har i februar 2011 været en tur i Portugal for at lodde steminingen under Portugals økonomiske krise.

BBC Newsnight program om Portugal
Det er naturligvis ikke første gang at BBC er i Portugal, men det virker som om at den ellers normalt grundige research hos Europa’s måske mest seriøse kanal er glippet et par steder.

BBC Newsnight presenter Paul Mason fortæller blandt andet om at momsen i Portugal er steget til 23%, hvilket er korrekt, men sunde madvarer og andre essentielle produkter og serviceydelser er stadig kun belagt med 6% og restaurantbesøg med eksempelvis 13% moms – lavere end i England (20% for restaurantbesøg). Det nævnes der ikke noget om.

Se også: Priser i Portugal.

Paul Mason fortsætter med at fortælle om en tvungen lønnedgang for de offentligt ansatte på 10% for nyligt – det er er også korrekt, men kun for det bedst lønnede mindretal i den offentlige sektor.

Samtidig bruges der udtryk som ‘no riots on the streets yet’ og ‘lose all resemblence of control’ om Portugal og det øvrige Sydeuropa, hvilket nok er at dramatisere en anelse for meget.

At motorvejene i Portugal meget sjældent er travle (Paul Mason må have været tidligt oppe for at undgå kø’er og tage billeder af Vasco da Gama broen) er måske sandt nok – bare ikke i Lissabon.

Godt interview med portugisisk produktionsvirksomhed
Småfejl og udeladelser forhindrer dog ikke BBC programmet i at være særdeles relevant i sin konklusion af at der er brug for markant nytænkning i Portugal.

Eksempelvis indeholder programmet om Portugal et godt interview med lederen af en lille (tidligere mellemstor) portugisisk produktionsvirksomhed.

Portugals problemer
Mange problemer i Portugal er opstået på grund af de stive strukturer på arbejdsmarkedet og det offentlige og deraf ofte manglende vilje til omstilling.

Man kunne måske hos BBC have brugt lidt mere krudt på at spørge ind til, hvad der gøres for at forbedre den mangelfulde skatteinddrivelse fra en stor del af erhvervslivet.

Man kunne måske også have prøvet at få et svar på, hvordan Portugal kan få has på den udbredte småkorruption med byggetilladelser, ibrugtagningstilladelser og lignende. Se artikel om korruption i Portugal.

Under en eventuel hjælpepakke fra EU, som med stor sandsynlighed kommer, vil ‘udrykningsholdet’ fra ECB og IMF sandsynligvis også interessere sig for, hvad de mange efter portugisisk standard relativt vellønnede ansatte i den offentlige sektor i Portugal egentlig går og bedriver, og om man eventuelt kunne sætte tempo’et lidt op nogen steder.

For de unge nyuddannede i Portugal er det kilde til megen frustration at der stort set aldrig er nogen ‘åbninger’ til gode stillinger, idet man i Portugal traditionelt beholder sit job til man pensioneres – uanset om man egentlig er dygtig til det eller ej. Årsagen er at ansatte efter en årrække reelt ikke kan afskediges med mindre virksomheden lukker. Se hvorfor unge portugisere emigrerer til udlandet.

Blandt portugiserne er der i starten af 2011, som BBC programmet så rigtigt fremhæver, en udbredt 'no hope' opfattelse af den økonomiske situation.

Herunder det 10 minutter lange BBC-program:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer