Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Banker i Portugal må tilbagebetale statslån inden for 3 år – eller risikere nationalisering

De store portugisiske banker må imødese en frist på 3 år til at tilbagebetale hjælp fra den portugisiske stat.

Trussel om nationalisering af portugisiske banker
Sker dette ikke, vil banker med udeståender til skatteyderne blive nationaliseret, skriver avisen Diario Económico. Oplysningerne stammer fra et regeringsdokument, som avisen har fået kendskab til.

Den portugisiske stat vil  ikke fortsætte med blot at være ‘passiv aktionær’, men i stedet anvende sine stemmeandele aktivt – formodentligt for at påvirke bankerne til mere diciplin og besparelser, fremgår det af oplægget til parlamentet i Lissabon.

Portugisiske banker har i alt trukket omkring 12 milliarder euro på en statsfund sat op til at hjælpe bankerne gennem krisen.

Pressede portugisiske banker
Mens det bliver sværere og sværere at låne i andre banker (interbank-markedet), er Portugals banker generelt under pres for at øge kernekapitalen. Den såkaldte Tier-1 kapital skal per 31. december 2011 være på 9% mod de nuværende 5%. I slutningen af 2012 skal Tier-1 kapitalen være på 10%.

Dette gør bankerne særdeles forsigtige med at låne penge ud og får dem desuden til at tilbyde relativt høje indlånsrenter.

Jose Mourinho i kampagne for indlån i BCP Banken
Et eksempel herpå er BCP banken, som tilbyder op til 6,5% i rente af indlån.

Tilbuddet til kunderne fra BCP markedsføres under sloganet ‘Depósito Special One’ – med den kendte portugisiske fodboldtræner Jose Mourinho som frontfigur. Se mere på BCP bankens hjemmeside.

Det er værd at bemærke at netop BCP banken er én af de hårdest ramte banker af finanskrisen i Portugal.

De dårlige tider har fuldstændigt taget luften ud af BCP bankens aktiekurs, der i starten af november 2011 svingede helt nede omkring 0,11 og 0,15. Dette skal ses i forhold til at kursen på BCP aktien før finanskrisen brød ud i 2008 i en kort periode nåede niveauet kurs 4,00.

BCP Millenium aktien har i løbet af det sidste år tabt over 80% i værdi – og i øvrigt over 20% i løbet af den sidste uge (per 8. november 2011).

Herunder Jose Mourinho i en TV-reklame for BCP Millenium banken:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer