Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Rekordantal turister i Lissabon - turismen i Portugal i massiv stigning

Der er delte meninger om den markante stigning i antallet af besøgende i Lissabon.

Turismen i Portugal i massiv stigning
Indtjeningen på portugisiske hoteller steg med næsten 17 procent i starten af feriesæsonen i juni, og antallet af udenlandske besøgende er steget med 10 procent siden sidste år ifølge National Statistics Institute (INE)

Turismen har stor indflydelse på Portugals indkomst. Ifølge en rapport fra Henrique Ameida fra Bloomberg.com er Lissabon den hurtigst voksende destination i hele Sydeuropa.

På nuværende tidspunkt står turismen for 10 % af Portugals bruttonationalprodukt (BNP), og tallet har været stigende siden 2011.

I årets første seks måneder er antallet af turister, der bor på hoteller i Portugal steget med 9 procent til 4,5 millioner, én million alene i juni måned.

Pink Street - Rua Rosa
Det, der for årtier siden var byens glemte område, er nu blevet en af turisternes favoritter! Faktisk er Rua Nova do Carvalho blandt 12 ”Favorite Streets” i Europa ifølge New York Times.

Der er tale om floden ved Cais do Sodre, Rua Novo Carvalho, der tidligere var domineret af skumle og snuskede sidegader med en række bordeller, der var fyldt med sømænd og lokale.

I 2011 fik kvarteret en make-over. De snuskede bordeller blev omdannet til hoteller, lejligheder, restauranter, barer og butikker. Ydermere blev hovedvejen lukket for trafik og blev malet pink og fik tilnavnet Pink Street!

Siden make-overen har Pink Street været velbesøgt af lokale og særligt turister - både i dagtimerne og om natten!

Det er en kæmpe fordel for butiksejerne, restauratørerne og udlejerne, der nyder godt af det massive turistboom! En bartender på Champanharia do Cais i Pink Street siger ”I disse dage er 70-80 procent af gæsterne turister. Business er fantastisk!”

Se lækker ferielejlighed i Graca, Lissabon

Lokales frustration i Pink Street
At bo der er en anden sag siger de lokale. ”Det er blevet værre” siger Isabel Sa da Bandeira, der bor 100 m. fra Pink Street og leder en organisation kaldet ”People Live Here”, der har til formål at minde autoriteterne om fastboerne.

Mange af beboerne i Lissabon forsøger at presse det offentlige til at opsætte regler svarende til dem, der er opsat i Barcelona. Der har man en grænse for antallet af åbninger af hoteller, hvilket gør det muligt at kontrollere og begrænse antallet af turister.

Isabel Sa da Banderia udtaler også ”Kvarteret og området var i dårlig stand, men vi kunne sove om natten, fordi alt foregik bag lukkede døre. Nu er festen alle steder”

Mange af fastboerne i Lissabon føler sig forsømt af det offentlige, da de føler, at det offentlige sætter turisterne i første række og ikke tilgodeser de fastboende. Den store ændring har drevet mange af langtidslejerne væk.

Langtidsudlejning af boliger i Lissabon
Et af de store issues er langtidsudlejningen af boliger. I forbindelse med Portugals hjælpepakke fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF) var en af betingelserne, at landet gradvist skulle udfase langtidsudlejningen af boliger.

Gennem adskillige årtier har langtids lejerne haft en form for beskyttelse. Beskyttelsen gør, at lejerne betaler en ualmindelig lav husleje og udlejeren har ikke mulighed for at foretage en prisstigning.

Udlejerne har ikke interesse i at vedligeholde bygningerne grundet den lave husleje, og lejerne sidder i faldefærdige lejligheder, men ønsker ikke at flytte grundet den lave leje.

Det massive boom kan føre til en udvandring af fastboerne mener Vasco Morgado, formand for Santo Antonio bydel, der omfatter flere af Lissabons historiske kvarterer.

Sporvogn 24 - Tram Tour
Sporvogn nr. 24, der kørte op til Lissabons berømte bakker, indstillede tjenesten for to årtier siden og siden har lokalbefolkningen krævet dens tilbagevenden. Lokalbefolkningen blev hørt, og i maj optog Tram Tour (tidl. sporvogn 24) sin rute igen.

Tram Tour blev til ikke til glædens gensyn, som man havde håbet. I stedet blev lokalbefolkningen tilsidesat til fordel for turisterne, der nu benytter sig af ruten.

En tur koster 6 euro, hvilket er mere end dobbelt så meget, som andre city transport. Prisen og turisternes tilstedeværelse har medvirket til, at den ældre befolkning har set sig nødsaget til at gå.

Stigende salgspriser
Der er ingen tvivl om, at turismen er en væsentlig faktor i Portugals økonomi, og den skønnes at komme til at omfatte 15,8 % af landets BNP i 2015.

Med stigningen i turismebranchen følger der en masse goder. Salgspriserne målt på kvadratmeter er steget med 60 procent i nogle områder af Lissabon siden 2011, siger Paulo Silva, leder af ejendomsmægler konsulentfirmaet Aguirre Newman i Lissabon.

Se fantastisk penthouse lejlighed i Alcantara, Lissabon

Dette gør det attraktivt for ejerne af bygninger, der ønsker man at sælge til udenlandske investorer eller udleje direkte til turister for korte ophold, da dette giver væsentlige flere penge på lommen.

Eduardo Abreu, partner i Lissabon Neoturis turisme konsulentfirma siger "Men Lissabon beboerne er nødt til at lære at leve med turister. Hvis man tager til London, Paris eller New York vil man altid finde tusindvis af turister steder som Piccadilly Circus, Eiffeltårnet og Times Square. Det er uundgåeligt.”

I skrivende stund er der endnu ikke lagt nogen plan for det massive turistboom, men turist embedsmændene har erkendt, at der skal foretages nogle ændringer.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer