Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkBenfica, Braga og FC Porto alle i 2011 Europa League kvartfinaler – lodtrækning 18. marts

Tre kvartfinale-deltagere ud af tre mulige blev resultatet af torsdagens kampe i Europa League 2011 slutspillet.

Se resultater af Europa League slutspil 2011.

Europa League domineret af portugisiske hold
Måske som følge af at både Braga og Benfica blev slået ud i Champions League gruppespillet, er den næst-fornemste fodboldturnering i Europa i marts 2011 nærmest blevet et udstillingsvindue for standarden i den portugisiske liga.

Både Benfica (det var ikke uventet), FC Porto (det var forventet) og sågar opkomlingen Braga fra Nordportugal fik adgangskort til Europa League kvartfinalerne.

Braga eliminerede Liverpool
For Braga’s vedkommende blev det en overraskende samlet 1-0 sejr efter at de rød-hvide også kaldet ‘Portugals Arsenal’ fik 0-0 i returkampen på Anfield Road på Merseyside i Nordengland mod Liverpool.

Danske Christian Poulsen sad på bænken for Liverpool hele 0-0 kampen mod Braga, og Daniel Agger var ikke med i førsteholdstruppen.

Se omtale af Liverpool-Braga kampen på Goal.com op på Sporten.dk.

FC Porto overvandt CSKA Moskva
CSKA Moskva, der er den russiske hærs lokale Moskva-fodboldklub, måtte for anden gang i marts 2011 se sig slået af FC Porto – denne gang med 2-1.

Landsholdspilleren Hulk (han spiller for Brasilien) tog fra starten modet fra de russiske gæster på Estádio Dragão i Porto med et mål efter 50 sekunders spil.

Hulk har i øvrigt navn efter tegneseriefiguren – på grund af sin fysik og firskårne ansigt. I det civile liv hedder han Givanildo Vieira de Souza.

Samlet vandt FC Porto over CSKA Moskva med 3-1.

Benfica på vej tilbage til storhed
En kvartfinaleplads i en stor turnering giver Benfica fornyet håb om at flere års international resultat-tørke måske er forbi.

Benfica vandt samlet over den franske storklub Paris Saint-Germain (PSG) med 2-3. I Paris den 17. marts 2011 blev det dog kun til 1-1, som altså rakte til kvatfinalen.

I sidste sæson (2009-2010) blev Benfica slået ud af Europa League turneringen i kvartfinalen af Liverpool.

Ingen portugisiske hold i Champions League slutspil 2011
Der er ingen portugisiske hold i Champions League slutspil 2011 – og dog!

Med José Mourinho som træner og Cristiano Ronaldo som (den som regel) bedste spiller i Real Madrid – og naturligvis den dyreste - er Real Madrid den mest portugisiske klub i Spanien.

Mourinho kunne den 16. marts sikre Real Madrid Champions league kvartfinale-plads efter en 3-0 sejr hjemme over Lyon (samlet sejr 4-1).

Det var Real Madrids første adgangskort til kvartfinalen i Champions League sammenhæng siden år 2004.

Se også: Resultater af Champions League slutspil 2011 kampe.

Lodtrækning til kvartfinaler i Champions League og Europa League
I lodtrækningen til kvartfinaler i Champions League og kvartfinaler i Europa League er der ingen begrænsninger på, hvilke klubber der kan spille mod hinanden.

Teoretisk set er der således med 3 ud af de tilbageværende 8 hold stor chance for at to portugisiske hold skal spille kvartfinale mod hinanden.

Lodtrækning til kvartfinaler i Champions League og Europa League finder sted i Nyon i Schweiz den 18. marts 2011 fra kl. 12.00 dansk/schweizisk tid.

CL og EL lodtrækningen i Schweiz afgører også, hvilke vindere af kvartfinalerne, der spiller semifinaler.

Se resultat af lodtrækning til CL kvartfinaler samt Europa League resultat af lodtrækning.

Din vurdering:Mooody’s nedskriver Portugals kreditværdighed med to niveauer fra A1 til A3

Endnu en gang er Portugals statsobligationer blevet negativt vurderet.

Denne gang er det kreditvurderingsvirksomheden Moody’s, der har sænket Portugals sovereign rating fra A1 til A3.

Desuden gav Moody’s den 15. marts 2011 Portugal et såkaldt ‘negativt outlook’, hvilket kan læses som om yderligere nedskrivning kan være på vej.

Se mere om Moody’s ratings.

Yderligere spareplaner i Portugal
Fredag d. 14. marts nåede de portugisiske 5-årige statsobligationer en rente på 7,99%, og den 10-årige rente på statsobligationer i Portugal svinger i marts 2011 omkring 7,5-7,7%.

I lyset af den pressede situation har Portugals finansminister Teixeira dos Santos midt i marts introduceret nye spareplaner.

Uden at regeringen er kommet med mange detaljer foreslår den at spare, hvad der svarer til 0,8% af bruttonationalproduktet.

Besparelserne skal blandt andet findes i socialsektoren, og investeringer i infrastruktur skal beskæres.

Statens pensioner over 1500 euro/måned skal beskæres med 10%, og sundhedsvæsenet må også se frem til besparelser.

Indeholdt i planen er også ændringer på arbejdsmarkedet – men de er endnu ikke konkretiseret.

PSD står stærkt i meningsmålingerne
Det største oppositionsparti PSD står særdeles stærkt i meningsmålingerne i marts 2011 i Portugal, og der er tegn på at partiets leder Pedro Passos Coelho overvejer, hvornår han vil stille sig bag dele af den øvrige oppositions opfordring til at vælte PS-mindretalsregeringen.

Mange kommentatorer i udlandet mener at portugiserne står til at indføre kraftige besparelser uanset, hvem der måtte sidde ved roret med regeringsmagten.

Besparelserne kommer i tilgift til de relativt kraftige besparelser i Portugal introduceret sidst i 2010.

Portugal fik støtte til at tage aktive skridt af EU Økonomi-Kommissær Olli Rehn (kommissær for monetære anliggender). Også den tyske kansler Merkel gav sin moralske støtte til forslagene.

Spanien nedgraderet af Moody’s
I starten af marts 2011 blev Spanien nedgraderet et niveau til Aa2, hvilket stadig er en del bedre end Portugal. Se mere på The Telegraph.

Se mere om Moody's nedgradering af Portugal i marts 2011 på Bloombergs.

Relaterede artikler:
Portugals økonomi (opdateres løbende)

Din vurdering:Prince Charles og Camilla rejser til Portugal, Spanien og Marokko i marts 2011

Prince Charles og hans kone Camilla, hertuginde af Cornwall rejser til Portugal i slutningen af marts.

Statsbesøget fra England er en del af en rundrejse, der bringer den engelske dronnings søn rundt til hovedstæderne Lissabon, Madrid og Rabat med en afstikker til Sevilla i Sydspanien.

Prince Charles interesser
Den efterhånden 62-årige Prince of Wales er interesseret i promovere samarbejde om at forhindre klimaændinger, og med ham vil desuden være repræsentanter for engelsk erhvervsliv.

I Marokko, hvor Prince Charles gæst hos kong Mohammed VI, er de royale gæster inviteret til byen Fez til religiøse og kulturelle events.

Besøgene i Portugal, Spanien og Marokko finder sted i en 10-dages periode fra 28. marts 2011.

Flådebesøg og officielle middage
I Lissabon vil Prince Charles blandt andet være med til at fejre det langvarige samarbejde mellem de portugisiske og engelske flådestyrker.

I Spanien vil Charles og Camilla være gæster til middag i Madrid hos kong Juan Carlos og dronning Sofia.

Din vurdering:Sne på Madeira – forbigående usædvanligt Madeira vejr i højder over 700 meter

Madeira oplevede 13-14. marts 2011 et meget usædvanligt vejrlig.

I højder over 700 meter faldt der sne og temperaturen svingende mellem 0 og minus 3 grader med isglattede bjergveje til følge.

Det bevirkede at politiet på Madeira forbød nedkørsel for et omkring 30 privatbiler, der var strandet i højderne.

Normalt vil man på Madeira kun kunne opleve sne i over 1500 meters højde.

Snevejr på Madeiras højdedrag
At der er sne på de allerhøjeste tinder på Madeira er ikke så usædvanligt.

Efter at bjergområdet omkring Areeiro/Poço da Neve, Bica da Cana og Paúl da Serra oplevede 15 timer med temperaturer under frysepunktet den 13. marts og 11 timer den 14. marts kunne der visse steder konstateres at moder natur havde kvitteret med ca. 10 centimeter sne.

Man skal tilbage til 1972 for at finde lavere temperaturer på Madeira.

I år 2009 kunne man dog også i perioden 2-3 marts opleve snefald på Madeira, men ikke så meget og med knap så lave temperaturer.

Madeira vejr i Funchal stadig inden for normale temperaturer
I Funchal på Madeira har temperaturen også været lidt lavere end normalt svingende mellem 9 grader (laveste temperatur i Funchal) og 16,3 grader (højeste temeperatur i Funchal) i de sidste dage.

Det portugisiske meteologiske institut forudsiger stigende Funchal temperaturer på Madeira.

Til morgen kl. 8 den 16. marts 2011 var der ca. 10-11 grader i Funchal.

Temperaturen i Funchal forventes at liggge på 19-20 grader midt på dagen indtil torsdag, hvilket i øvrigt er meget normalt for årstiden. Herefter falder temepraturen på Madeira til weekenden. Fredag nat bliver kold i Funchal – måske helt ned til 7 plus-grader. Der vil dog stadig være en dagtemperatur på behagelige 14-16 grader.

Sne-vejr på Madeira  
Man reagerer på sneen på Madeira med en vis overraskelse, men helt uden dramatik.

Det er faktisk interessant for mange lokale – lidt ligesom det er i Lissabon, når befolkningen for en gang skyld med årtiers mellemrum oplever at det sner en smule.

Herunder video med sne på Madeira fra marts 2011:

Din vurdering:Estoril Casino vært for pokerturneringen European Masters of Poker 23-26 marts 2011

Professionelle og amatør-pokerspillere vil være at finde i Estoril, når der den sidste weekend i marts afholdes European Masters of Poker.

European Masters of Poker – pokerturnering
Pokerturneringerne European Masters of Poker er en serie af 3-dages pokerturneringer, der afholdes på en række kendte turistdestinationer i Europa.

I 2011 er der foreløbig linet op til turneringer på følgende destinationer: Gran Canaria (afholdt i januar), Estoril (Lissabon), Sunny Beach i Bulgarien, Dublin i Irland og Barcelona i Spanien.

Se også:
PokerStars poker-turneringer i portugisiske feriebyer ved kysten.

Entraction fra Sverige
Der er store penge i poker for spille-virksomheder, og de største indtjeningsmuligheder findes på nettet.

European Masters of Poker arrangeres af den svenske gaming-virksomhed Entraction, der er ét af de store navne inden for software til internet-poker.

Entraction er noteret på OMX First North børsen og har siden 2008 stået for pokerturneringen i samarbejde med sine kunder, der blandt andet tæller Betsson, 24H Poker, Club4Aces, NoIQPoker, Irish Eyes Poker, Sportingbet og Victor Chandler Poker.

Den svenske spille-virksomhed havde i 2010 en omsætning på godt 340 millioner svenske kroner.

Pokerturneringen på Casino Estoril 23-26 marts 2011
Poker-turneringen i Estoril 30 km vest for Lissabon har plads til 500 deltagere.

Der vil sideløbende være sit'n'gos og forskellige cashgames på Casino Estoril.

Buy-in til turneringen er 1000 € + 100. Der spilles Texas Hold'Em No Limit Freezeout med starting points 20.000.

Danske deltagere i EMOP (European Masters of Poker)
I 2010 turneringen blev Damir Horozic fra Slagelse nummer 5 og 140.000 kroner rigere i EMOP Barcelona.

Man kan med en lille indsats, dygtighed og en portion held kvalificere sig på forhånd på mange af Entractions partner sites.

Tilmelding til pokerturneringen i Estoril i Portugal kan også ske online, og er der plads, kan man såmænd også bare dukke op i Estoril og tilmelde sig på turneringens første dag.

Herunder optagelse af Casino Estoril bygningen i nattebelysning:

Din vurdering:Facebook-demonstration i Lisboa og Porto - unge i Portugal i demonstration for bedre vilkår

Den 12. marts 2011 vil blive husket som dagen, hvor Facebook i Portugal samlede mange tusinde unge mennesker i specielt byerne Lissabon og Porto i protest mod vilkårene for unge på det portugisiske arbejdsmarked.

I alt blev der afholdt Facebook demonstrationer i Portugal i 11 større byer landet over.

Svært at få fodfæste på arbejdsmarkedet
Ungdomsarbejdsløsheden er meget høj i Portugal, men værre er det for mange unge mennesker at selv de, der får et job, må finde sig i lønninger så lave at det på det nærmeste er umuligt at starte en familie uden hjælp fra forældre og andre pårørene.

En månedsløn for en veluddannet ung portugiser fra universitetet kan i mange år ligge på 1000-1200 euro.

Specielt, hvis man ikke har de rigtige forbindelser, er man som ung i Portugal nødt til at tage til takke med meget lave lønninger – selv efter 5-6 års studier og 2-3 års erfaring.

Mange er også nødt til at tage jobs, der ligger langt under deres universitetskvalifikationer – ofte til en endnu lavere løn.

Herved ender en stor del af den mest veluddannede ungdomsgeneration nogen sinde i Portugal med at være afhængige af deres forældre til et stykke over 30-års alderen. 

Se også: Unge portugisere forlader Portugal.

Lissabon demonstration trak 100-200.000 lørdag
Lissabons Rossio-plads blev lørdag eftermiddag den 12. marts 2011 fyldt af unge i 20’erne og 30’erne samt sympatisører.

Arrangørerne mener at antallet af demonstranter løb op i omkring 200.000 i Lisboa, og i Porto menes op mod 80.000 unge og sympatisører at have demonstreret.

Se også: BBC indslag om Portugals økonomi.

Facebook demonstration - Protesto Geração à Rasca em Lisboa
Den store Facebook demonstration i Lissabon blev organiseret under navnet ‘Protesto Geração à Rasca’ – på dansk ‘generation-i-knibe protest’ eller 'den desperate generations protest'.

Som et ordspil kan ordet 'rasca' uden 'á' også oversættes som 'junk' i betydningen 'skrald'.

Se billeder herunder fra Lissabons Facebook demonstration i forårsvejr:

Sangen ‘Que Parva Que Sou’ af gruppen Deolinda
Gruppen Deolinda har i januar-feburar 2011 haft stor succes med sangen ‘Que Parva Que Sou’, der handler om de slavelignende forhold for veluddannede unge i Portugal.

Direkte oversat er titlen på dansk ‘Hvilket fjols er jeg’ eller ‘Hvor dum er jeg’.

Sangen har været med til at inspirere initiativtagerne til ungdoms-demonstrationerne i Portugal; herunder den arbejdsløse 27-årige Joao Labrincha fra Coimbra Universitetet, der samme med tre venner lagde grunden på det sociale net-medie til den overvældende succesfulde Facebook demonstration den 12. marts 2011.

Herunder ‘Que Parva Que Sou’ under én af de første fremførelser i Porto i Nordportugal:

Din vurdering:Portugals rigeste mænd – Carlos Slim stadig rigeste mand i verden ifølge Forbes Rich List 2011

Forbes Rich List er den årlige liste over de rigeste i verden udgivet af den amerikanske medievirksomheden Forbes, hvis kendteste udgivelse er Forbes Magazine.

I den seneste udgave af listen over verdens rigeste mænd, er der hele 1210 dollar-milliardærer. Der har aldrig været flere super-rige i verden.

Rigeste mænd i verden
De øverste på Forbes listen over verdens rigeste er gamle kendinge fra tidligere år.

Telekommunikations-magnaten Carlos Slim Helo fra Mexico er igen øverst på verdens rigeste listen.

 1. Carlos Slim – god for 74 milliarder dollars, Carlos Slim har næsten monopol på fastnettelefoni i Mexico.
  Den hovedrige mexicaner af libanesisk oprindelse har lagt over 20 milliarder US-dollars til sin formue siden sidste år
 2. Bill Gates – god for 56 milliarder dollars, grundlægger af Micrsoft
  Gates kunne principielt være verdens rigeste, idet han har doneret omkring 30 milliarder væk til godgørende formål bl.a. via The Bill & Melinda Gates Foundation
 3. Warren Buffett – god for 50 milliarder dollars, investor i Berkshire Hathaway og venner med Bill Gates. Buffett giver ligeledes store beløb til velgørenhed - også via Gates fonden
 4. Bernard Arnault – Europas rigeste mand er god for 41 milliarder dollars, storaktionær i den franske virksomhed LVMH, der bla. ejer Hennessy cognac, Tag Heuer ure, Bulgari smukker/ure (købt i 2011) og Louis Vuitton
 5. Larry Ellison – god for 39 milliarder dollars, grundlægger af IT virksomheden Oracle i USA
 6. Lakshmi Mittal – god for 31 milliarder dollars, stålmagnat fra Indien
 7. Amancio Ortega – god for 31 milliarder dollars, grundlægger af Zara modetøjsimperiet i Spanien, Virksomheden Inditex med Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stadivarius, m.fl. driver over 5000 forretninger over hele verden, Ortega er desuden storinvestor i ejendomme; herunder i Lissabon
 8. Eike Batista – god for 30 milliarder US-dollars, mine-investor fra Rio de Janeiro i Brasilien
 9. Mukesh Ambami – god for 27 milliarder US-dollars, olie- og gas produktion i selskabet Reliance Industries
 10. Christy Walton og familie – har arvet sin formue på 26 milliarder dollars efter sin mand John Walton; søn Walmart gundlæggeren Sam Walton fra USA

Rigeste mænd i Portugal
På den internationale skala, kan Portugals rigeste ikke rigtig være med.

Tre personer råder dog over en formue på mere end 1 milliard US-dollars:

 1. Americo Amorim – nummer 200 på listen over verdens rigeste – korkproduktion, investeringer i bankvæsen, turisme og aktier i olieselskaber samt et måske lidt for tæt forhold til regimet i Angola har været afgørende for at den voksende formue, der har rundet 5 milliarder dollars. Americo Amorim med bopæl i Grijo i Vila Nova da Guia ved Porto er med virksomheden Corticeira Amorim verdens største korkproducent.
 2. Eliseo Alexandre Soares dos Santos og familie – nummer 512 på listen over verdens rigeste. Familien Soares dos Santos er storaktionærer i den succesfulde Jeronimo Martins virksomhed, der driver flere supermarkedskæder i Portuigal og Polen. Virksomheden fik rekordresultat i 2010 og formuen hos Soares dos Santos familien i Lissabon er vokset til 2,3 milliarder dollars.
 3. Belmiro de Azevedo – Continente og Modelo supermarkeder, turisme, ejendomsinvesteringer, avisdrift og industiproduktion har skabt en formue på 1,5 milliarder dollars til Porto-virksomheden Sonae, der er gundlagt af Azevedo. Sonae koncernen er nok det tætteste man kommer på en 'Mærsk i Portugal'. Belmiro de Azevedo er nummer 833 på listen over verdens rigeste.

Rigeste danskere ifølge Forbes
De rigeste danske omfatter Lego familien med Kjeld Kirk Kristiansen som nummer 223 på listen over verdens rigeste, ‘Dyne’ Lars Larsen som nummer 304 og Niels Peter Louis-Hansen (Coloplast) på plads nummer 692.

Kirk Kristiansen er på papiret Danmarks rigeste med 4,7 milliarder US-dollars, men 97-årige Arnold Mærsk Mckinney Møller er via en kompliceret selskabskonstruktion ikke med på listen, hvor han med stor sandsynlighed ville rangere som rigeste dansker.

Se mere på Forbes listen over verdens rigeste 2011.

Forbes familien bedre til at bruge penge end til at tjene dem
Som et kuriosum kan nævnes at mens antallet af dollarmilliardærer er steget fra 1011 dollar-milliardærer i marts 2010 til 1210 milliardærer i marts 2011, er Forbes-familiens egen formue under pres.

Forbes Magazine og tilknyttede aktiviteter drives af 3. generation af Forbes familien, og den har solgt kraftigt ud af kunstsamlinger og af den omfattende ejendomsportefølge som grundlægger Bertie Charles Forbes og senere sønnerne Bruce Charles Forbes og Malcolm Stevenson Forbes formåede at samle sammen.

Den tredje generation er ligeledes i høj grad involveret i publishing-virksomheden Forbes, men internettet truer annonce-omsætningen i Forbes primært trykte medier.

Den store families øjensynligt dyre vaner har gennem flere år gjort det nødvendigt at rejse kapital ved at sælge aktiver.

Se historien om Forbes familien og ‘The Capitalist’s Tool’ på The New York Times (2006), New York Post (2007) og Financial Times (2011) .

Relateret artikel:
Carlos Slim på Forbes rigeste liste 2010

Herunder interview med én af Danmarks rigeste mænd (og ny på Forbes Listen 2011) Lars 'Dyne' Larsen:

 

Din vurdering:Portugals største virksomhed EDP fremlagde positivt 2010 årsregnskab – ordre fra Vestas kunde

Portugals største børsnoterede virksomhed EDP (Energias de Portugal) formåede i 2010 at øge overskuddet med 5,4% til 1,08 milliarder euro.

Det er fortrinsvis EDP’s aktiviteter inden for vindenergi, som bidrager positivt til bundlinjen.

EDP blandt Vestas største kunder
EDP og spinoff virksomheden EDP Renovávais (EDP-R) er blandt Vestas allerstørste kunder.

I 2011 går et nyt samarbejde igang omkring drift af en flydende havvindmølle ud for Portugal.

Stor kunde på den iberiske halvø forlænger Vestas serviceaftale
Vestas-kunden Ibervind har i marts 2011 forlænget en service aftale omfattende vindmølleparker i Portugal.

Det drejer sig om vindmølleparkerne Candeeiros I, Candeeiros II og Pampilhosa med en samlet kapacitet på 225 MW, der blev sat op af Vestas i perioden 2005-2006..

Desuden fik Vestas ved samme lejlighed en ordre på et par 2 MW turbiner til afløsning af 18 ældre Mitsubishi turbiner.

Se Vestas nyheden på Bloombergs.

Din vurdering:Søren Kierkegaard foredrag af Richard Purkarthofer på Universidade de Lisboa 17. og 24. marts 2011

Den danske filosof Søren Kierkegaard (1813-1855) rangerer internationalt blandt de mest berømte danskere.

På Universidade de Lisboa afholdes den 17. og 24. marts to foredrag af Kierkegaard-forskeren Dr. Richard Purkarthofer, der er tilknyttet Kierkegaard Forskningscenteret ved Københavns Universitet.

’Frygt og Bæven’ af Søren Kierkegaard
De to foredrag tager udgangspunkt i én af Kierkegaards tidlige bøger ‘Frygt og Bæven’.

Den unge Kierkegaard udgav dette filosofiske værk som 30-årig under pseudonymet Johannes de Silentio. Senere ville han dog udgive sine bøger under eget navn.

Frygt og Bæven er en etisk diskussion af det Gamle Testamentes historie om Abraham’s planlagte ofring af sønnen Isak til gud.

Søren Kierkegaard oversat til portugisisk
I Portugal er Frygt og Bæven i 2007 blevet oversat af den portugisiske Kierkegaard-ekspert Elisabete M. de Sousa. På portugisisk har Frygt og Bæven titlen Temor e Tremor.

Foredagene af Dr. Richard Purkarthofer starter kl. 11.00 på Faculdade de Letras - Universidade de Lisboa i Mattos Romão auditoriet.

Se mere på Den Danske Ambassade i Lissabon’s kultur-kalender.

Herunder første del af et BBC-program, der forsøger at forklare Kierkegaards komplicerede eksistentialisme-filosofi med baggrund i Kierkegaards liv og samtid:

Din vurdering:Modesko fra Portugal – 97 portugisiske skomærker på MICAM 2011 messen i Milano

Produktion af sko har stadig stor betydning for Portugals økonomi.

Omkring 6000 personer arbejder i Indústria do calçado branchen i Portugal, der er centreret i Nordportugal.

Skoproduktionen findes specielt omkring byen Felgueiras ved Porto og i kommunen São João da Madeira ved Aveiro  - i øvrigt den mindste kommune i Portugal målt på areal.

Omkring 50% af Portugals skoeksport kommer fra Felgueiras, der med sine omkring 58.000 indbyggere må betragtes som Portugals hovedstad for skoproduktion.

I Felgueiras er det overvejende herresko, der produceres, mens São João da Madeira har flere producenter af damesko.

Skoproduktion har også betydning for økonomien på ferieøen Madeira.

Skomessen i Milano – MICAM 2011
MICAM 2011 i Milano afholdes fra 6. til 9. marts og anses for at være verdens vigtigste modesko-event.

Der er MICAM skomode-messe to gange årligt i marts og september.

I marts er det efterårs- og vintermoden inden for sko, der fremvises, og september MICAM messen er dedikeret forårs- og og sommer-modesko.

Den portugisiske stat støtter portugisiske skoproducenter i deltagelsen i MICAM og i andre sko-events rundt om i verden.

Skoproduktion i Portugal
Efter en hård omstilling og udflytning af en stor del af produktionen til lavomkostningslande er portugisisk skoproduktion igen på vej frem, omend antallet af arbejdspladser i Portugal nok ikke vil nå op på det tidligere niveau.

Omkring 95% af alle ‘portugisiske’ sko bliver fremstillet i udlandet.

Typisk har man på virksomhederne i Portugal beholdt udviklingsafdelingen (som eksempelvis ECCO sko i Santa Maria da Feira), produktionen af de dyreste skomodeller og den håndværksmæsssigt mest komplicerede skoproduktion.

Se mere på brancheforeningens hjemmeside (engelsk).

Danske postbude i portugisiske sikkerhedssko
Siden år 2009 har danske postbude kunne vælge sko fra virksomheden To Work For (også benævnt 2W4 og 2Work4) beliggende i Guimarães i Nordportugal.

Skoene til de danske postbude fremstilles i Portugal, men er dog blot en mindre 'niche-opgave' for 2W4 i forhold til de store kunder Audi, IKEA, Otis, Volvo, Securitas og den lokale Lissabon-Palmela baserede VW-Autoeuropa fabrik (Portugals største fabrik).

Det danske postvæsen fik sine arbejdssko udviklet specielt af den portugisiske producent til brug under de ofte skiftende vejrforhold for de danske postbude.

2W4 har specialiseret sig i sikkerhedssko til firma-brug, men man kan dog også købe virksomhedens produkter i Portugal i kæderne Maxmat og Continente.

I 2010 producerede 2W4 i alt 230.000 par sko og støvler. Den succesrige producent af sikkerhedssko forventer at skulle producere mellem 350- og 360.000 par sko og støvler i 2011. Omkring 60% af produktionen afsættes under importørers egne mærker i mere end 20 forskellige lande.  

Mere information om sikkerhedssko og arbejdssko fra Portugal på 2Work4 hjemmesiden

'Sexiest Industry in Europe' - fra Portugal
I øjeblikket (primo 2011) markedsfører de portugisiske producenter af modesko sig under sloganet ‘The Sexiest Industry In Europe’ med relativt udfordrende billeder.

Den vovede kampagne kan ses på bloggen Homotography.

Herunder video fra mokkasin-produktion i Portugal (mærket Pointer Footwear):

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »