Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugal sælger obligationer for 1,25 milliarder euro – udsigt til negativ vækst i 2011

Onsdag morgen den 12. januar 2011 kunne den portugisiske finansminister glæde sig over at presset på landets økonomi er lettet en smule.

Finansiering på plads på kort sigt
Lange 10-årige statsobligationer med udløb i år 2020 for et beløb af 599 millioner euro blev onsdag morgen solgt til en gennemsnitlig rente på 6,716 % mod 6,806 % ved sidste obligationssalg den 10. november.

Den portugsiske stat solgte desuden korte statsgældsobligationer med udløb i år 2014 for 650 millioner euro til en gennemsnitlig rente på 5,396 %, hvilket var en væsentlig forringelse i.f.t. sidste obligationssalg  på 4,041 % den 27. oktober 2010.

Forskellen mellem tyske 10-årige statsobligationer og portugsiske statsobligationer er nu 387 basispoint. Det svarer til 3,87 % point. Da forskellen var højst medio november 2010 var den på 483 basispoint.

De to obligationssalg blev overtegnet henholdsvis 3,2 og 2,6 gange, hvilket er relativt positivt.

Sidst Portugal solgte en lignende portion obligationer i oktober 2010 blev salget overtegnet henholdsvis 2,1 og 2,8 gange.

Se også: Portugals økonomi emne på DR's Orientering på P1.

En redningspakke er stadig sandsynlig
Selv om Portugal stadig er kreditværdig, er næsten 7% en meget høj rente at betale på statsgældsbeviser.

EU Kommissionen og den i 2010 oprettede Europæiske Stabiliseringsfond forbereder ifølge Financial Times en hjælpepakke til en værdi af 100 milliarder euro, som kan stilles til rådighed, såfremt Portugal kommer i problemer.

Risikoen er så stor at flere økonomer regner det for at være mere sandsynligt at Portugal må anmode om hjælp end det modsatte.

Onsdagens succesfulde obligationssalg er dog et lille skridt i den rigtige retning.

Fald i økonomisk aktivitet i Portugal i 2011
Portugals Natioinalbank justerede tirsdag d. 11. januar 2011 sine forventninger til Portugals økonomi i 2011.

Den økonomiske vækst bliver på bekymrende minus 1,3% som følge af regeringens nye sparetiltag og øgede skatter herunder momsforøgelsen til 23% i Portugal.

Se også: Momsen stiger i Portugal i 2011 .

Din vurdering:Job i Portugal - det danske skofirma Ca'Shott søger controller til skoproduktion i Portugal

BEMÆRK: Denne stilling er besat. 

Det danske skofirma Ca´Shott A/S søger en dansker bosiddende i Portugal til en stilling som controller i forbindelse med skoproduktion på en række fabrikker i Portugal.

Ca'Shott er et relativt nyt dansk brand med fokus på kvalitet og design. Der sælges Ca'Shott sko i over 500 skobutikker i verden - herunder i Danmark, Norge, Sverige, Island, England, Tyskland, Belgien, Holland, Frankrig, Schweiz, Grækenland, Australien og Canada.

Jobbet som controller i Ca'Shott i Portugal
Som controller i Ca'Shott får du ansvaret for kvalitetssikring af den daglige produktion af sko på en række fabrikker i Portugal. Du vil skulle referere direkte til selskabets ledelse i Danmark. 

Du har en baggrund indenfor skoproduktion eller decideret erfaring som controller gennem flere år. Du er vant til at have ansvar på mindst mellemlederniveau.

Stillingen ønskes besat af en ambitiøs og velkvalificeret leder med et stort personligt drive. Du har gode formuleringsevner på specielt portugisisk samt engelsk; god situationsfornemmelse; og forstår at få dine synspunkter igennem når det er nødvendigt. Du forstår desuden værdien af godt teamarbejde; du har et højt energiniveau og en tilsvarende stresstærskel; og véd hvad der skal til for at få succes på en skofabrik i Portugal. Ansøgere, der allerede er bosat eller er indstillet på at bosætte sig i Portugal, vil blive foretrukket.

Ansøgning bedes sendt til Danmarks Ambassade i Lissabon (adresse: Rua Castilho 14-C-3, 1269-077 Lisboa)

Ansøgningsfrist: 31. januar 2011 (BEMÆRK: Denne stilling er besat.)

Læs nærmere på Ca'Shotts hjemmeside: www.cashott.dk

Din vurdering:Sonae ekspanderede i Spanien og Saudi Arabien i 2010 – Jeronimo Martins tjente penge i Polen

Det store industri- og retail konglomerat Sonae med hovedkontor i Porto har ambitioner i udlandet.

I 2010 investerede Sonae 50 millioner euro i nonfood detail-forretninger i Spanien og Saudi Arabien.

Samlet set kom antallet af Sonae forretninger i udlandet op på 90 i 2010.

Worten, Sport Zone og Zippy Kidstore
De udenlandske aktiviteter udgør 20% af Sonae’s omsætning på non-food retail området.

Sonae’s aktiviteter i Spanien og Saudi Arabien omfatter mærkerne Worten (elektronik og hvidevarer), Sport Zone (sportstøj og sportsudstyr) og Zippy (børnetøj).

Se mere om Sonae’s brands.

Aktiekurs presset på Sonae
Langt de fleste aktier i det portugisiske PSI20 index faldt i 2010 i modsætning til i Danmark, hvor C20 indexet over de vigtigste aktier steg med ca. 35%.

Også Sonae aktien måtte give efter med et kusfald i 2010 på næsten 20%.

Konkurrenten Joronimo Martins i fremgang
En enkelt aktie i PSI20 i Portugal gik kraftigt mod strømmen.

Kursen på Sonae konkurrenten på dagligvaremarkedet Jeronimo Martins aktie steg omkring 50% i 2010 blandt andet som følge af stor succes med forretninger i Polen.

Se også: Rekordår for Jeronimo Martins.

Mere information om retail-giganterne i Portugal kan findes på Euronext-Lisbon siden.

Din vurdering:TAP har succes på nye ruter til Miami og 6 europæiske storbyer – flere TAP ruter til Brasilien

 TAP Airlines står stærk på ruter til Brasilien og ekspanderer nu også i USA.

 Flyselskabet TAP har åbnet 7 nye ruter i 2011 og meddeler, at der allerede per 10. januar er indløbet 9700 reservationer på ruterne.

Især fovervneter TAP sig meget af den nye rute til Miami i Florida.

De øvrige nye ruter omfatter to hovedstæder: Wien i Østrig og Athen i Grækenland. Desuden flyves der fra 2011 på Düsseldorf, Bordeaux, Manchester og Dubrovnik.

Det portugisiske flyselskabs nye ruter i Europa betyder en forøgelse af det europæiske rutenet hos TAP på 17%.

Nye TAP ruter i år 2011 til Brasilien og Kap Verde
TAP er ved at undersøge mulighederne for at åbne rute fra Lissabon til São Vicente på Kap Verde. Beslutningen afhænger af om myndighederne i Kap Verde kan garantere støtte-faciliteter til flyene herunder mulighed for optankning.

TAP flyver allerede til øerne Sal og Santiago på Kap Verde.

Der er også flere ruter til Brasilien i støbeskeen. TAP planlægger 4 ugentlige afgange fra Lissabon til byen Porto Alegre i den sydligste del af Brasilien.

Se også: Find billig flybillet til Brasilien og Portugal.

Herunder promotion video fra TAP udsendt i forbindelse med åbning af Belo Horisonte flyrute til Brasilien i 2008:

Din vurdering:Pres på Portugal for at ansøge om økonomisk hjælpepakke – Stor opmærksomhed fra udlandet

En økonomisk hjælpepakke til Portugal rykker nærmere.

Det kan lyde besnærende, men med ekstern hjælp til at forbedre Portugals pressede statsfinanser følger hårde betingelser, som med stor sandsynlighed vil gøre ondt at implementere.

Samtidig vil Portugals regering få frataget nogen af sine beføjelser, når Den Europæiske Centralbank og IMF kommer til Lissabon.

Et spørgsmål om tid
Mange økonomiske iagttagere mener at det er et spørgsmål om tid, før Portugal må kaste håndklædet i ringen og anmode om hjælp.

Se også: Moody's nedgraderer Portugal.

I weekenden kom det frem at både Tyskland og Frankrig og også de mindre betydende euro-lande Holland og Finland mener at det ville være bedre, om Portugal fik hjælp med det samme, istedet for at forværre situationen og vente til senere.

Fra officielt hold er der ingen sådanne udtalelser, men optrækket til at en hjælpe-pakke snart er nødvendig ligner meget Irlands situation i slutningen af 2010.

Hjælp under betingelser om tilbagebetaling
At hjælpe Portugal er relativt let for EU, da den portugisiske økonomi er af en beskeden størrelse i forhold til eksempelvis Spaniens.

En ‘hjælp’ fås i øvrigt ikke gratis. Der vil blive tale om lån, som på trods af en relativ høj rente, vil stabilisere behovet for Portugals finansiering via finansmarkederne i en længere periode.

To andre såkaldte PIIGS-lande i euro-samarbejdet har allerede måttet anmode ECB og IMF om hjælp.

Grækenland anmodede om hjælp i starten af maj 2010 og Irland måtte gøre det samme i november 2010.

Se mere om euro-zonens økonomisk pressede PIIGS lande.

Portugals problemer en god historie
Udenlandsk presse i hele Europa medvirker inden et obligationssalg onsdag d. 12. januar til at 'hype' stemningen omkring Portugals svære stuation - se eksempelvis artikel på Børsen fra 11. januar.

Din vurdering:Daniel Wass på kontrakt med Benfica i Portugal indtil år 2016

Danske Daniel Wass har skrevet kontrakt, skriver A Bola.

I weekenden var den danske spiller og hans gravide kæreste i Lissabon.

Fordboldavisen mødte parret i Lissabon lufthavn på vej hjem til København lørdag aften.

Der var ingen kommentarer fra den danske spiller og hans manager. A Bola mener dog at være sikker på at danskeren har indgået kontrakt med Benfica.

Benfica i 2009-2010
Den portugisiske storklub fra Lissabon vandt i 2009-2010 sæsonen det portugisiske mesterskab.

Det var 32. gang at Benfica sluttede på førstepladsen.

F.C. Porto, som i de senere år har gjort det bedre end Benfica i specielt internationale turneringer, har kun vundet det portugisiske mesterskab 27 gange. F.C. Porto vandt til gengæld Champions League så sent som i 2004. Hos Benfica skal man helt tilbage til 1962, for at finde en Champions League guldmedalje.

Desværre lykkedes det ikke for Benfica at gå videre fra gruppespillet i Champions League 2010.

Benfica 2011
I den aktuelle 2010-2011 fodboldsæson i Portugal ligger Benfica på en andenplads i Liga Zon Sagres (se aktuel stilling) med 33 point for 15 kampe. F.C. Porto fører med 41 point, mens Sporting er nummer 3 med 28 point.

Benfica er berømt for at have én af de største fanklubber i verden. Med Daniel Wass som en del af truppen kan Lissabon-klubben med de stolte traditioner sandsynligvis imødese mere interesse fra danske fans.

Én af Benficas tidligere stjernespillere, danskeren Michael Manniche er allerede blevet kontaktet af portugisisk presse for en kommentar til Benficas nye dansker. Se mere på DN Noticias.

Din vurdering:Daniel Wass til Benfica – dansk fodboldspiller skriver måske kontrakt med Lissabon-klubben

Den danske Brøndbyspiller Daniel Wass skifter sandsynligvis til Benfica i Portugal.

Ifølge Ekstrabladet skriver det 21-årige talent kontrakt med Benfica lørdag den 8. januar.

Daniel Wass i Brøndby
Daniel har været på en 3-årig kontrakt med Brøndby, som nu er ved at udløbe.

Han har deltaget i 18 ud af 19 kampe som højre back på Brøndbys førstehold i efteråret og har scoret 3 mål i Superligaen.

Den måske kommende Benfica-spiller, der spiller med trøje nummer 29 for Brøndby, har tidligere været udlånt til klubben Frederiksstad FK i Norge. Wass var også med da Brøndby mødte Sporting Lissabon i to playoff kampe i Europa League turneringen i 2010.

Daniel Wass er tidligere blevet sat i forbindelse med den tyske klub St. Pauli fra Hamborg i januar 2011 transfervinduet.

Daniel Wass’ manager Mikael Jacobsson udtalte i forbindelse med Benfica-rygterne til den portugisiske sportsavis A Bola at der endnu ikke eksisterer en aftale med Benfica, og at han først skal tale med Brøndby.

Se også omtale af Daniel Wass på Ekstra Bladet d. 8. januar.

UPDATE: Per 9. januar 2011 mener portugisiske presse at kontrakten med Benfica er en realitet. Se mere på Daniel Wass skriver kontrakt med Benfica.

Din vurdering:Argentina-Portugal landskamp spilles i Geneve istedet for London den 9. februar 2011

Den højtprofilerede venskabskamp mellem Argentina og Portugal programsat til den 9. februar på Arsenals Emirates Stadion i London er aflyst.

Istedet spilles kampen i Geneve på Stade de Geneve, som har plads til 30.000 tilskuere.

Som begrundelse for flytningen af kampen, som stadig finder sted den 9. februar, angives Danmarks venskabskamp mod England samme dag i København.

Schweiz populært emigrationsland for portugisere
Flytningen af venskabskampen Argentina-Portugal til Schweiz vil uden tvivl falde i god jord hos de mange portugisiske fans med bopæl i alpelandet.

I 2007 var der i Schweiz ifølge officielle tal mere end 193.000 indbyggere med portugisisk pas. Fra Danmark var der ifølge samme statistik 4084 registrerede indbyggere i Schweiz i 2007.

Byen Geneve i Schweiz ligger på grænsen til Frankrig, hvor der også bor et meget stort antal portugisiske tilflyttere. 

Din vurdering:Arbejdsløshed i Portugal på 11% i november 2010 ifølge Eurostat

Den sæsonkorrigerede arbejdsløshed i Portugal stabiliserede sig på 11% i november 2010.

Højeste arbejdsløshed i EU var i Spanien, hvor over hver 5. i den arbejdsdygtige alder i slutningen af 2010 var registreret som arbejdsløs (20,6%)

Danmarks arbejdsløshed i november 2010 blev ifølge eurostat på 8%.

Herunder listen over alle 27 EU lande, der i gennemsnit havde en arbejdsløshed på 9,6%.

Arbejdsløshed i EU-27 i november 2010
Den laveste arbejdsløshed i EU findes i Holland.

 • Holland arbejdsløshed 4,4%
 • Luxembourg arbejdsløshed 4,8%
 • Østrig arbejdfsløshed 5,1
 • Malta arbejdsløshed 6,3%
 • Tyskland arbejdsløshed 6,7%
 • Cypern arbejdsløshed 7,2%
 • Tjekkiet arbejdsløshed 7,3%
 • Tumænien arbejdsløshed 7,3%
 • Slovenien arbejdsløshed 7,5%
 • Sverige arbejdsløshed 7,8%
 • England (Storbritanien) arbejdsløshed 7,8%
 • Finland arbejdsløshed 7,9%
 • Danmark arbejdsløshed 8%
 • Belgien arbejdsløshed 8,3%
 • Italien arbejdløshed 8,7%
 • Frankrig arbejdsløshed 9,8%
 • Polen arbejdsløshed 9,8%
 • Bulgarien arbejdsløshed 10,2%
 • Portugal arbejdsløshed 11%
 • Ungarn arbejdsløshed 11,3%
 • Grækenland arbejdsløshed 12,9%
 • Irland arbejdsløshed 13,9%
 • Slovakiet arbejdsløshed 14,5%
 • Estland arbejdsløshed 16,2%
 • Letland arbejdsløshed 18,2%
 • Litauen arbejdsløshed 18,3%
 • Spanien arbejdsløshed 20,6%
Din vurdering:Mærsk Oil finder olie i Brasilien udfor Macaé

Den danske virksomhed Mærsk Oil har fundet gode tegn på olieforekomster i havbunden udfor Brasiliens kyst.

Campos Basin udfor Macaé
Området, hvor fundet er gjort, kaldes Campos basinet og ligger nordvest for Rio de Janeiro udfor byen Macaé, der er Brasiliens oliehovedstad.

Macaé ligger 180 km fra Rio de Janeiro og har godt 200.000 indbyggere. Olieindustrien er byens vigtigste indtægtskile og har sågar sin egen hjemmeside (på portugisisk).

I Macaé har blandt andet Brasiliens største olieselskab Petrobras store anlæg til olieudvindelse og raffinering.

Se også: Maersk Oil i Angola.

Mærsk Oil i Brasilien
Mærsk har været aktiv i olieindustrien i Brasilien siden år 2001.

Den store internationale virksomhed har ifølge Maersk Oil’s egen hjemmeside 6 licenser i Brasilien.

- BM-S-29 området i Santos Basinet ud for Rio de Janeiro (35% ejerandel sammen med selskabet OGX)
- BM-C-37 i South Campos Basin (50% ejerandel sammen med selskabet OGX)
- BM-C-38 i South Campos Basin (50% ejerandel sammen med selskabet OGX)
- BM-S-66 i South Campos Basin (50% ejerandel sammen med Petrobras)
- BM-S-67 i South Campos Basin (50% ejerandel sammen med Petrobras)
- BM-C-34 i Campos Basin (20% ejerandel sammen med BP og Petrobras)

Andelsen i BM-C-34 licensen blev købt i marts 2010.

Det er i BM-C-37 at det nye lovende oliefund er gjort.

Petrobras interesseret i Portugals største olieselskab
Det største olieselskab i Brasilien blev delvist privatiseret i 1997.

Staten Brasilien ejer dog fortsat størstedelen af aktierne i Petrobras, som samarbejder med Mærsk Oil i Brasilien. Petrobras har hovedkvarter i Rio de Janeiro.

På verdensplan rangerer Petrobras blot blandt de mellemstore olieselskaber. Petrobras besidder betydelig erfaring i olieudvinding på store havdybter og betragtes som førende på området.

I Portugal er olieselskabet Galp blandt landets største virksomheder målt på markedsværdi. Se mere om Galp på Euronext børsen i Lissabon.

Den 5. januar 2011 udtrykte brasilianske Petrobras ønske om at købe en andel i det portugisiske Galp. Det italienske olieselskab Eni ejer 33% af Galp, og det er disse aktier, som er i spil til en anslået pris mellem 3,5 milliarder US$ (Petrobras bud) og 4,7 milliarder US$ (Eni's prisforlangende). 

Herunder Youtube video-tur i letvægtsfly hen over byen Macaé i Brasilien (staten Rio de Janeiro), hvor man også finder badestrande:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »