Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJulegaveide 2010 - iPad kan købes i Portugal og Danmark fra 1. december

Apples nye tablet-computer iPad har siden slutningen af maj kunne købes i en række europæiske lande.

IPad til salg i Portugal
Fra den 1. december er iPad også mulig at købe i Portugal.

Den nye julegave-ide 2010 til relativt velbelåede givere kan blandt andet fås i elektronik-kæderne Worten og FNAC.

Ipad forhandles eksempelvis i Centro Comercial Columbo (Columbo indkøbscentret) i Lissabon og i NorteShopping indkøbscenteret i Porto. I begge disse centre har Apple den 1. december kl. 22 arrangeret Ipad launch events.  

Priser på iPads
Priserne på iPads i Portugal starter ved 499 euro for billigste model.

Man kan som i Danmark, hvor iPad ligeledes introduceres officielt den 1. december (som julegave-ide), vælge mellem 16GB, 32GB og 64GB versioner af den nye Apple ‘gadget’, som enten kan fungere via Wi-Fi eller i en dyrere version via Wi-Fi 3G.

Nogen analytikere mener at Ipad lignende produkter også benævnt ‘tablets’ snart vil overtage omkring 10% af markedet for computere.

Kritikere mener at det er svært at anvende iPad’en til at læse fra i længere tid på grund af skærmens begrænsninger – specielt i sollys.

Herunder Apple promotion video for den nye julegave-ide 2010:

Din vurdering:Lisbon Maraton 5. december 2010 – tusindvis af løbere fra hele Europa samles i Lissabon

Ét af Europas mest populære maratonløb afholdes den 5. december 2010 i Lissabon.

Samtidig med det godt 42 kilometer lange maraton-løb afholdes der et halvmaraton på 21 kilometer og desuden et såkaldt minimaraton på 6 kilometer uden for konkurrencen.

Se også: verdenrekord i halvmaraton sat i Lissabon.

Lissabon Maraton ruten
Lisbon Maraton ruten går gennem det centrale Lissabon ved Praca do Comercio og Rossio.

Inden da har løberne været omkring Benfica/Monsanto parken og desuden en tur længere vestpå uden for Lissabon i Belém før der igen returneres til centrum og derfra løbes tilbage op mod målet i Lissabons nordøstlige del.

Start og mål for maraton-ruten i Lissabon er Estadio 1° de Maio (stadion) – se kort over ruten .

Specielt de sidste 3-4 kilometer af Lisbon Maraton er hårde, idet strækningen fra Tejo-floden op til stadion er op af bakke. Det er 25. gang af Lisbon Maraton afholdes.

Se mere om det store løbe-event på Lisbon Maraton hjemmesiden .

Herunder video fra Lisbon Maraton 2009 indeholdende interview med nogen af de udenlandske deltagere:

Din vurdering:Flere unge portugisere vil emigrere – ufleksibelt arbejdsmarked i Portugal forhindrer karriere

Flere portugisiske nyuddannede unge forventes at emigrere til udlandet i de kommende år.

Stor jobsikkerhed eller det modsatte
Ifølge engelske The Telegraph er mange unge i Portugal trætte af landets fodslæbende økonomiske vækstrater i forhold til resten af Europa.

Det er ikke svært for de portugisiske unge at regne ud at de kommende år sandsynligvis ikke byder på de store muligheder i hjemlandet.

De nye stramninger af statens budget gør levevilkårene i Portugal endnu sværere for unge portugisere, som med stor sandsynlighed kan se frem til perioder uden arbejde, og såfremt et arbejde findes, vil det ofte være temporært og til en meget lav løn.  En startløn på 1100 til 1300 euro per måned for en universitets-uddannet ingeniør er ikke unormalt.

Som nyansat i Portugal får man meget sjældent tilnærmelsesvis de samme vilkår, som de ældre medarbejdere har, og mange ender med på papiret at arbejde selvstændigt på de såkaldte ‘recibo verde’ kvitteringer. Denne ‘ansættelsesform’ indholder så godt som ingen sikkerhed for at beholde jobbet.

Undtagelsen er børn af rige familier, men her har mange som tradition at lade de unge studere i udlandet efter at have gået i ofte dyre udenlandske privatskoler i Portugal. Efter studierne lader man ofte den unge indgå i familiens business-aktiviteter i Portugal og i udlandet – med mindre den veluddannede unge finder sig et godt job i eksempelvis England, Schweiz eller USA.

Udfordring for Portugals regering
Én af de største udfordringer for den portugisiske regering er de mange offentlige ansatte, som sidder med relativ høj løn i forhold til resten af samfundet og desuden gennem årene for en dels vedkommende har fået forhandlet sig til store privilegier såsom fri bil og lignende.

Disse privilegier til mellemledere og professionelle i det offentlige ligger ofte langt over niveauet i det private portugisiske erhvervsliv. De ofte midaldrende eller ældre medarbejdere har en meget stor grad af jobsikkerhed og kan reelt set ikke fyres på grund af ekstremt gode fratrædelsesforhold. Samtidig er der ikke indbygget store incitamenter til at udvikle sig fagligt, men istedet nok mere til at skabe yderligere administration.

Man kan således argumentere for at de ældre generationer i Portugal kva deres modvilje mod reformer tvinger de yngre generationer til at udvandre i store tal.

Se også: Portugisere emigrerer til udlandet (artikel fra 2008)

Modvilje mod forandring på Portugals arbejdsmarked
Portugals regering risikerer imidlertid stor vrede fra mange portugisere, hvis man ‘piller’ ved arbejdsmarkedets stive fratrædelsesordninger.

Det er dog efterhånden ved at være et spørgsmål om Portugal har råd til at lade være.

De offentlige ansattes fagforeninger foranstaltede i samarbejde med fagforeninger i den private sektor den største generalstrejke i mands minde den 24. november 2010 som udtryk for arbejdernes utilfrdshed med regeringens besparelser.

Portugisere i Danmark
Også i Danmark finder man en del portugisiske emigranter.

Som portugiser i Danmark kan man finde information på hjemmesiden Portuguesesnadinamarca.com  .

Din vurdering:Jose Mourinho og Real Madrid til El Clásico i Spanien – Cristiano Ronaldo versus Messi på TV Canal9

De traditionsrige møder mellem Spaniens to bedste fodboldklubber, også kaldet El Clasico, er blevet endnu mere interessante end sædvanligt set med portugisiske øjne.

Portugal har nemlig to af de absolutte hovedpersoner i form af stjernen Cristiano Ronaldo og træner-ikonet José Mourinho med til fodboldfesten i Spanien.

José Mourinho i Real Madrid og i Barcelona
Kampen El Clasico står som sædvanligt mellem topklubberne Barcelona og Real Madrid i 'La Liga' Spanien.

Den portugisiske træner Jose Mourinho gør sig ingen illusioner om Barcelona fan-verdenens tanker om ham.

Han ved at han vil være en hadet mand på Nou Camp stadion i Barcelona mandag aften – det ligger i kortene, når man træner ærkerivalerne fra Real Madrid.

Mourinho vil aldrig blive accepteret på Nou Camp
Jose Mourinho har desuden forbrudt sig mod Barca regel nummer 1:  Spil aldrig mod dit eget hold (dvs. Barcelona).

Selv om Mourinho aldrig som sådan har snøret støvlerne for Barcelonas førstehold, har han optrådt som hjælpetræner og oversætter for den legendariske manager Sir Bobby Robson og dennes efterfølger som træner i Barcelona i skikkelse af hollænderen Louis van Graal.

Den unge Mourinho arbejdede således for Barcelona i perioden 1996-2000. Det har Barcelonas fans på ingen måde glemt.

Hvad der gør Mourinho's situation i forhold til Barcelona endnu mere umuligt, er at han sammenlagt som træner for Inter i 2009 tævede Barcelona ud af semifinalen i Champions League - som Mourinho og Inter derefter vandt. Se mere om 'Mourinho's smukkeste nederlag' på Nou Camp i Barcelona i 2009. Inter tabte 1-0 i Barcelona, men vandt samlet 3-2.   

Cristiano Ronaldo mod Messi på Canal9
Hvad der yderligere gør kampen interessant er at verdens to formodentlig bedste fodboldspillere mødes, når Cristiano Ronaldo fra Portugal (Real Madrid) og Lionel Messi fra Argentina (Barcelona) stiller op overfor hinanden.

Se også interview med Michael Laudrup om Barcelona-Real Madrid kampen og de to stjernespillere på Sporten.dk.

Se kampen El Clásico i TV på Kanal9 fra kl. 21
Inden kampen har Cristiano Ronaldo scoret 14 mål i La Liga i Spanien. Messi har scoret 13 gange. Se den aktuelle Topscorer i La Liga i Spanien.

El Clásico Barcelona-Real Madrid kampen i La Liga spilles den 29. november 2010 fra kl. 21.00.

Kampen kan ses i TV på kanal ‘Canal9’.

Din vurdering:Estoril oplever renaissance – flere turister på Lissabonkysten ved Estoril i oktober 2010

Efter en periode med stagnerende turisme-statistik tiltrækker Estoril i Portugal igen flere turister.

Markedsføring og flere kongresser i Estoril
Estoril havde 18% flere overnatninger i oktober 2010 i forhold til samme måned i 2009, meddelte chefen for Estorils turistorganisation per november 2010.

Her bør man bemærke at Estoril turistorganisationen også omfatter det langt større Cascais-område, herunder de kendteste golfbaner i Portugal.

Byerne Estoril og Cascais på Lissabonkysten udgør ‘Portugals Riviera’ – omend både antallet af turister, VIP’s og ikke mindst priserne på Lissabonkysten er langt lavere end på Riviera’en i Frankrig og Italien.

Se også: BMW inviterer små 8000 personer til Cascais-Estoril.

Estoril mellem Cascais og Lissabon
Da Estoril stadig er et bedre internationalt brand, fokuseres der naturligvis stadig meget på Estoril – på trods af at byen Estoril er langt mindre end den nærmest sammenvoksede ‘storebror’ Cascais.

Med lokal-kendskab er det måske bedre at betragte de to byer (og desuden det mellemliggende mondæne Monte Estoril) som én by og ét ferieområde.

Se billeder fra det familievenlige Cascais-Estoril (deriblandt det berømte Kasino i Estoril).

Herunder ‘Miami-Vice style' video fra Estoril-Cascais:

Din vurdering:Madeira vin – dansk vandrehistorie om at vinstokke fra Holmen reddede vinproduktion på Madeira

Af og til dukker der historier op om dansk-portugisiske relationer, som lyder sandsynlige, men som ikke svarer overens med virkeligheden.

Én af disse historier er at de gule sporvogne i Lissabon er de gamle sporvogne fra København. Det er simpelt hen forkert – ingen af Lissabons sporvogne har så vidt vides nogen sinde kørt i København. 

Vandrehistorien om Madeira vinstokke fra Holmen
En anden vandrehistorie omhandler Madeira vinen og det faktum at der findes vinstokke i Nyboder i København, som stammer fra Madeira.

Her er der til dels hold i virkeligheden (for der ér vinstokke fra Madeira i Kuglegården på Arsenaløen og i Nyboder), men den gode historie er tilsyneladende blevet ‘forbedret’ i en grad, så den ikke længere holder 100% vand.

Madeiras vinstokke fra Holmen - En myte?
På en del danske hjemmesider kan man finde information om, hvordan danske sømænd reddede Madeiras produktion af den kendte hedvin Madeira.

Efter sigende ifølge myten skulle nogen af de ‘danske’ vinstokke af sorten Malvasia på Holmen i København via en dansk konsul på Madeira sidst i 1800-tallet været blevet sendt tilbage til Madeira for at redde Madeiras vinproduktion efter at de lokale vin-træer på Madeira havde været angrebet af sygdom.

Historien fortælles flere steder på nettet, men måske særligt poetisk på Navalhistory.dk .

Europaklip på P1 undersøgte myten om Madeira vin fra Danmark
I radioprogrammet Europaklip, sendt den 5. december 2009, var der blandt andet et indslag af journalist Ole Brink, som havde været en tur på Madeira for at undersøge sagen om de ‘danske’ vinstokke.

Vandrehistorien er tilsyneladende så kendt at selv turistkontoret på Madeira havde hørt om den – fra danske turister. En lignede historie fortælles desuden om Malvasia-vinstokke fra Australien. Sandheden er nok snarere at podninger fra vinstokke i Portugal, USA (og nogen mener Cypern), var med til at redde Madeira vin.

Man kan til gengæld så med en vis ret argumentere for, at den oprindelige Madeira vin (drue) er mere ‘ægte’, når den kommer fra København, end den nuværende fra Madeira.

Ole Brink fik talt med en portugisisk vinhistorie-professor på Madeira og efter hjemkomst med orlogs-historiker Hans Christian Bjerg I København. Den tidligere danske overarkivar har undersøgt sagen indgående i marinens arkiver og tilbageviser historien.

Man kan se mere om indslaget på Europaklip-hjemmesiden . Desværre er den direkte afspilnings-funktion p.t. i uorden, men hvis man klikker XML til højre og derefter på udsendelsen fra den 5. december 2009, vil langt de fleste computere automatisk starte en MP3 afspilning af programmet om redningen af Madeiras vinstokke.

Dansk-portugisiske relationer
Har man interesse i dansk-portugisiske relationer, er der i øvrigt en bog på vej skrevet af Fernando C. Kvistgaard om netop dette emne.

Se mere om den historisk interessante bog 'Venskaber og Stridigheder gennem Tiderne' på Lusodana-hjemmesiden.

Herunder youtube-video om Madeira vinens historie:

Din vurdering:Tommy Hilfiger har besøgt Portugal – ny modetøj shopping-mulighed i Colombo centeret i Lissabon

Den amerikanske modeskaber Tommy Hilfiger har været i Portugal i forbindelse med 25 års jubilæet for det succesfulde amerikanske modetøjs-brand.

Tommy Hilfiger var på sit 2-dages besøg i Portugal med til åbningen af den fjerde dedikerede portugisiske Tommy Hilfiger butik. De øvrige Tommy Hilfiger forretninger I Portugal findes i Lissabon, Cascais (Cascais Shopping) og i Porto.

Se mere om Tommy Hilfiger shopping i Portugal på Hilfiger hjemmesiden.

Mange muligheder på et kriseramt marked
Senere i forbindelse med besøget afholdt Hilfiger-koncernen konference, hvor den nu 59-årige grundlægger blandt andet fortalte om starten på Hilfiger imperiet for 25 år siden.

Tommy Hilfiger kan godt li’ konkurrencer og har tidligere medvirket som dommer i en talent TV-serie for designere i USA – lidt a lá The Apprentice i England.

I Lissabon delte Hilfiger præmier ud til vindere af en kreativitets-konkurrence afholdt blandt design-elever på Faculdade de Arquitetura de Lisboa.

Blandt Hilfigers ‘guldkorn’ til de unge studerende var at ‘hemmeligheden’ bag Tommy Hilfigers succes med brands som Tommy Hilfiger, Hilfiger Denim, Red Label, Tommy Girl, True Star og Tommy Hilfiger for The Home for modetøjs-mærkene vedkommende er at forsyne kunderne med varer af god kvalitet til en fornuftig pris.

Modeskaberen, hvis forretningstalent er velkendt, lagde ikke overraskende vægt på at de unge designere ud over de kreative fag også udvikler deres talent for ‘business’ og for at drive en effektiv virksomhed. 

I kriseåret 2009, udtalte Hilfiger, havde modetøjs-brandet Tommy Hilfiger det bedste år nogen sinde.

Se også: Udsalg i Lissabon.

Tommy Hilfiger til Lissabon direkte fra København
Det irsk-amerikanske modeikon ankom til Lissabon direkte fra København, hvor han den 11. november var dommer i endnu en Hilfiger design konkurrence i forbindelse med 25-års jubilæet.

Se mere om Tommy Hilfiger prisuddeling i København på EPN.

Besøget i Portugal afsluttedes med jubilæumsfest i Lissabon på Hotel Pestana Palace.

Herunder Tommy Hilfinger forår-sommer kollektion / spring-summer collection 2011:

Din vurdering:Estoril Kongrescenter vært for World Yacht Racing Forum 2010 samt yacht producent-konferencer

Estoril kongrescenter er 14-15 december 2010 vært for World Yacht Racing Forum.

Det store arrangement, der forventes at trække mere end 500 deltagere til Estoril, er yacht racing branchens største årlige fælles event.

World Yacht Racing Forum i Estoril er i høj grad et networking event for både deltagere, sponsorer, yacht-producenter og arrangører. Det er tredje gang eventet afholdes.

Her mødes folk fra America's Cup, Volvo Ocean Race, Multi-One Design Circuit, World Match Racing Tour, Barcelona World Race, Vendée Globe, RC44 Circuit, Extreme Sailing Series med flere.

Fælles for dem er at sejler-hobbyen har udviklet sig til forretnings-foretagener i millionklassen (euro), da det kræver en mere end almindelig velpolstret bankkonto at deltage i sejlsportens dyreste klasser.

Estoril konferencer for yachting branchen
Deuden vil der i Estoril blive afholdt sideløbende konferencer for designere og producenter inden for følgende områder:

  • Yacht Racing Design and Technology Symposium
  • International Superyacht Coatings Conference

Estoril Congress Center
Det store kongresscenter I Estoril ligger bag casino’et, 300 meter fra vandet og meget tæt på et stort antal luksushoteller.

Fra Estoril er der kun et par kilometer til den største by på denne del af Lissabonkysten Cascais og knap 30 kilometer østpå til hovedstaden Lissabon.

Se også: Volvo Ocean Race kommer til Lissabon .

Estoril er et populært område at afholde større events og konferencer i. Dels er Portugal stadig langt billigere end de øvrige vestlige lande og dels har Estoril Congress Center opbygget en ekspertise i at håndtere endog meget store events.

Sidst men ikke mindst er Portugal velsignet med et klima, som selv i månederne november, december, januar og februar som regel byder på mindst 5 daglige solskinstimer.

Herunder video fra World Yacht Racing Forum 2009, der blev afholdt i Monaco:

Din vurdering:Jose Mourinho ambassadør for Portugals Ryder Cup 2018 bud

Den portugisiske succes-træner José Mourinho har accepteret udnævnelsen til ambassadør for Portugals Ryder Cup 2018 bud.

Ryder Cup 2018 
Verdens mest prestigefulde golfturnering mellem USA og Europa afholdes hvert andet år og planlægges langt ud I fremtiden.

Se planen for Ryder Cup turneringen 2012, 2014 og 2016 .

Mourinho ambassadør på trods af job I Spanien
José Mourinho arbejder I Spanien som træner for storklubben Real Madrid – der i øvrigt lammetævede Ajax med 4-0 I Champions League gruppespillet den 23. november 2010.

Se mere om Real Madrid i Champions League.

Mourinho mener dog nok at han kan støtte sit hjemland mod Ryder Cup konkurrenten Spanien.

Nyt luksus-golfcenter ved Comporta
Den kendte portugiser stammer fra Setúbal-området, der ligger tæt på det nye golfcenter I Comporta, hvor Ryder Cup 2018, såfremt Portugal vinder bud-runden, skal afholdes.

Her åbner den Tom Fazio-designede golfbane Herdade da Comporta, som sammen med Oitavos og Penha Longa banerne på Lissabonkysten og Praia d'El Rey golfbanen ved Óbidos vil være selvskrevet til luksus-golfrejser til Portugal

Den altid selvsikre Mourinho udtalte I forbindelse med udnævnelsen: "To always win and to take Portugals name to the four corners of the world, that is the challenge I set myself each day and that is the goal Comporta is committed to."

Se også:
Jose Mourinho får 2 dages karantæne i La Liga for ukvemsord til dommer.

Din vurdering:Champions League mirakel i Braga – Sporting Clube de Braga tæver engelske Arsenal 2-0 i Portugal

Portugals fodbold-enthusiastby nummer 1 Braga har gjort det igen.

Tirsdag aften den 23. november 2010 lykkedes det Braga at slå selveste Arsenal på hjemmebane i Nordportugal.

Matchvinder blev Bragas stjernespiller Matheus, der scorede begge mål.

Især det sidste mål i et solo-kontraløb var en opvisning, hvor den lille hurtige Matheus udmanøvrerede 3 Arsenal spillere og placerede bolden i venstre trekant uden chance for Arsenal målmand Fabianski.

Braga overrasker i Champions League
Resultatet er tiltrængt revance efter at Braga tabte 6-0 til Arsenal da holdene mødtes i London.

Den nordportugisiske klub er i Champions League gruppespillet for første gang nogen sinde og har nu overraskende vundet 3 kampe.

Arsenal flyver i øvrigt hjem over Spanien lufthavnen Vigo, da alle fly til og fra Portugal er aflyst under general-strejken onsdag.  

Se også: Resultater i gruppespillet i Champions League 2010-2011.

Bendtner udskiftet i Portugal
Den danske landsholdsspiller Nicklas Bendtner havde et par gode indlæg i første halvleg, men gjorde senere i kampen ikke nogen væsen af sig.

I 73. minut blev han skiftet ud med Chamakh, som dog ikke gjorde det bedre.

Braga kan ende med at slå Arsenal ud af Champions League
Resultatet er usandsynligt, men hvis Arsenal taber eller spiller uafgjort i sin sidste Champions League kamp med Partizan, og hvis Braga samtidig vinder mod Shakhtar, er både Shakhtar og Braga videre fra CL gruppespillet.

Det mest sandsynlige forløb er dog at Shakhtar vinder CL gruppe H med Arsenal på andenpladsen.

Shakhtar kan endog, hvis klubben taber stort til Braga ende med at måtte udgå af Champions League gruppespillet. Såferemt Arsenal vinder over Partizan, er Arsenal videre under alle omstændigheder

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »