Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkEM kval 2012 stilling - Gruppe H med Portugal og Danmarks resultater


Se også: VM 2014 kval - stilling i Danmarks gruppe B 

.......................................................

Portugal og Danmark spiller i samme gruppe i kvalifikationen til EM 2012 som afholdes i Polen/Ukraine.

Her på siden følges stillingen i EM Kval gruppe H.
Se også alle EM grupper 2012

Kvalifikation EM 2012 Gruppe H
- Portugal
- Danmark
- Norge
- Cypern
- Island

Stilling EM Kval 2012 Gruppe H 

Hold Kampe spillet Vundne kampe Uafgjorte kampe Tabte kampe Målscore Point
Danmark 8 6 1 1 15-6 19
Portugal 8 5 1 2 21-12 16
Norge 8 5 1 2 10-7 16
Island 8 1 1 6 6-14 4
Cypern 8 0 2 8 7-20 2

Se stillingen i alle EM 2012 grupper hos UEFA.

Kampe og resultater i Danmarks EM kval Gruppe H
Se kampprogram og resultater i Gruppe H 

Resume af udvalgte kampe i Gruppe H:

Portugal-Cypern 4-4
Portugals kamp mod Cypern blev spillet på Estadio D. Afonso Henriques i Guimarães i Nordportugal den 3. september. Kampen endte i et stort målorgie hvor først Cypern bragte sig foran to gange, hvorefter Portugal tog føringen to gange, førend kampen sluttede 4-4. Kampen bar tydeligt præg af, at Portugal savnede Christiano Ronaldo, der weekenden forinden var blev skadet i en kamp for Real Madrid mod Laudrups hold Mallorca.

Endvidere havde Portugals træner Carlos Queiroz karantæne og måtte derfor overvære kampen fra tilskuerpladserne. Den portugisiske presse udsatte Portugals landshold for massiv kritik efter kampen. Særligt Portugals forsvarsspil (eller mangel på samme) blev kritiseret i kraftige vendinger.

Se højdepunkter fra Portugal-Cypern på Youtube


Portugal-Danmark 3-1
Den 8. oktober spillede Portugal mod Danmark i Porto på Estádio Dragão (FC Portos hjemmebane). Kampen var den første efter Portugals trænerskifte hvor Paulo Bento erstattede Carlos Queiroz. Portugal fik en fortjent sejr på 3-1 efter to mål af Nani og et mål af Ronaldo. Danmarks mål var et selvmål af Ricardo Carvalho. Kampen blev overværet af knap 25.000 tilskuere på Porto stadium. Se introduktions-artikel om kampen Portugal-Danmark

Se højdepunkter fra Portugal - Danmark på Youtube


Kommende kampe i EM Gruppe H

6 September 2011:
Danmark - Norge 
Island - Cypern

7 Oktober 2011:
Cypern - Danmark
Portugal - Island

11 Oktober 2011
Danmark - Portugal
Norge - Cypern

Din vurdering:Længste retssag i Portugal slut – straffe til prominente portugisere i Casa Pia sagen

Casa Pia er navnet på et i Portugal berygtet statsejet børnehjem i Lissabon.

Børnehjemmet Casa Pia har flere afdelinger herunder en idyllisk beliggende bygning ved Tejo flodens bred tæt på 25 April broen.

I 2002 kom det frem at et barn fra børnehjemmet var blevet misbrugt sexuelt. Sagen udviklede sig hurtigt til at omfatte et stort antal børn, som var blevet misbrugt på Casa Pia siden sidst i 1970'erne.

Det viste sig at mange personer havde været direkte involveret eller havde kendt til misbruget uden at afsløre det i datidens konservative Portugal.

Kendte portugisere dømt for børnemishandling
Hvad der chokerede yderligere var at et antal prominente portugisere herunder en tidligere ambassadør, en politiker, en TV-vært, en doktor og vice-inspektøren på det store børnehjem muligvis var involveret i et omfattende misbrug af børnehjemmets børn i og uden for børnehjemmet.

Sagen blev hurtigt kendt som Casa Pia sagen, og den trak ud i årevis.

I de portugisiske medier har Casa Pia sagen været kilde til utallige spekulationer om, hvem der måtte være involveret. Omkring 800 vidner er blevet afhørt.

Mange portugisere var på grund af den, typisk for Portugals retssystem, ekstremt lange sagsbehandling så småt ved at miste troen på at retfærdigheden ville ske fyldest.

Domme på mellem 6 og 18 års fængsel
Det er derfor med en vis lettelse at Portugal den 3. september 2010 begynder at lægge Casa Pia bag sig med udmålingen af straffe mellem 5 år og 9 måneders fængsel til den strengeste straf på 18 års fængsel til 6 personer, som på forskellig måde var indblandet i mishandlingen af 32 børn.

De 32 børn omfatter imidlertid ikke alle mishandlingerne, men blot den del, som der var vidneudsagn på. Den portugisiske stat fik i år 2006 påbudt ved en retskendelse at udbetale erstatning til i alt 44 børn fra børnehjemmet som følge af at staten svigtede sin pligt til at passe på dem. 

Se mere på BBC, som har en udmærket gennemgang af sagen og desuden et portræt af 5 af de 6 dømte.

På den positive side er der som følge af den ekstremt store mediebevågenhed om Casa Pia sagen i Portugal nu langt større opmærksomhed omkring børnemishandling, og borgerne skrider generelt langt hurtigere til anmeldelser ved mistanker.

De mishandlede børn, alle drenge, fra Casa Pia retsagen er i dag unge mænd mellem 16 og 22 år gamle.  

Din vurdering:Uro i Maputo i Mozambique over prisstigninger på el, vand, benzin og brød

Den tidligere portugisiske koloni Mozambique i det sydøstlige Afrika har i starten af september 2010 oplevet den værste uro blandt den fattige befolkning i hovedstaden Maputo i mange år.

Der meldes om mange dræbte – mellem 7 og 13 er nævnt som ofrene for de sidste dages gadekampe.

Demonstranter forhindrede forretninger i at åbne
De varslede prisstigninger på yderligere op til 20% fik d. 1. september rasende folkemængder til at gå på gaden og fysisk forhindre at forretninger i nogen kvarterer i Maputo åbnede.

Flere steder i udkanten af Maputo oprettede bander vejspæringer med check-points på de større indfaldsveje til hovedstaden.

Demonstrationerne har dog ifølge de fleste internationale nyhedsmedier karaktér af en organiseret folkelig protest.

Senere blev politiet og militær sat ind over for demonstranterne.

Kraftigt stigende priser i Mozambique
Den i forvejen hårdt prøvede befolkning i Mozambique har oplevet prisstigninger i løbet af det sidste år på op til 30% på energi og daglige fornødenheder.

Årsagen er dels at Mozambique som følge af et ineffektivt landbrug ikke kan brødføde sig selv og dels af stigende priser på verdensmarkedet gør importerede varer herunder hvede dyrere. Desuden vil regeringen nu fjerne subsidier til energi og transport. Dette skaber yderligere inflation og gør det dyrere at producere fødevarer.

Korruptionen i statsadministrationen i Mozambique såvel som i den private sektor kan måske bedst betegnes som ‘uhæmmet’. De såkaldte 'drug lords' har stort set fri passage for transporter af narkotika gennem landet, forudsat at der betales ‘told’.

Se også Connie Dupont's analyse på IBIS hjemmeside af baggrunden for udviklingen i Maputo.   

Fredag eftermiddag d. 3. september 2010 var der dog igen roligere i Mozambique’s hovedsted.

I 2008 omkom mellem 4 og 6 mennesker i Maputo under lignende demoinstrationer mod prisstigninger.

Herunder video om situationen i Mozambique fra britiske BBC:

Din vurdering:Algarves turistorganisation utilfreds med Guimarães kampagne for Kulturby 2012

Et uskyldigt billede af en tom strand har i sommervarmen fået Algarves hotel- og turistorganisation op på barrikaderne.

Guimarães Europæisk Kulturby 2012
Staten Portugals første hovedstad var byen Guimarães i Nordportugal.

Guimaraes har i august 2010 lanceret en kampagne for sin ærefulde titel af Europæisk Kulturby 2012 (som i øvrigt deles med byen Maribor i Slovenien).

Man mener på Algarve at det er unfair at bruge billeder fra Algarve af en strand med parasoller uden mennesker med underteksten ‘Guimarães 2012 Capital Europeia da Cultura – É Onde Tudo Acontece’ – som på dansk bliver til ‘Guimaraes Kulturby 2012 – det er her det sker’.

Billedet af stranden anvendes primært på outdoor reklamer, og det indbyggede budskab er at alle i år 2012 er taget til Guimarães.

Se også: Guimarães udnævnt til Europæisk Kulturby 2012.

Algarve ønsker undskyldning
Algarves turistorganisation AHETA har modvilligt måtte acceptere den statsfinansierede kampagne, som strengt taget ikke fornærmer nogen direkte, men udbeder sig en undskyldning. Man mener principielt i Algarve at kampagnen kan virke fornærmende på Algarve og på hele Portugal.

Det kan dog let ende med at en del af de mange forventede turister i Guimarães i år 2012 også tager til Algarve – især hvis der er så god plads på stranden.

Se mere om Kulturby 2012 på Guimaraes Kulturby hjemmesiden .

Din vurdering:Flere rejser til Madeira – effekten af stormen på Madeira overvundet

For første gang siden august 2009 har Madeiras turistmyndigheder registreret flere turister i lufthavnen i Funchal på Madeira.

Oversvømmelsen i Funchal forårsaget af heftige regnskyld på ferieøen fandt sted i februar måned 2010 og satte i nogen uger turismen på Madeira under pres.

De fleste turister valgte dog at gennemføre deres allerede bestilte rejser til Maderia, og nu ser det ud til at effekten af katastrofen er fuldstændig overvundet.

Englændere og portugisere rejser til Madeira
I juli 2010 kunne den turist-ansvarlige på Madeira Conceição Estudante således med tilfredshed meddele at kurven er vendt med flere turister i lufthavnen end i august 2009.

Stigningen i rejser til Madeira, som der i øvrigt ikke blev sat tal på, udgøres primært af englændere og portugisere fra hovedlandet.

Der har i de sidste par måneder været særdeles gode tilbud på ferierejser til Madeira – også fra Danmark.

Se eksempelvis Rejser til Madeira med Portugalbureauet.

Rejser til Madeira med dansk guide
Vil man gerne rundt og se Madeiras mange seværdigheder er en rejse med dansk guide og ture inkluderet i rejsens pris ofte den billigste måde at rejse på.

På denne type rejser er hotellerne også ofte af en bedre standard, end på de billigste pakkerejser til Madeira.

Se eksempelvis rejserne ‘Blomsternes Madeira’ med Best Travel eller ‘Vidunderlige Madeira’ med Portugalbureauet.

Din vurdering:Mozambique og Portugal underskriver samarbejdsaftaler på Maputo messe (FACIM)

Mozambique og Portugal har underskrevet aftaler om øget samarbejde på andendagen af Maputo International Trade Fair (FACIM), som afholdes hvert år i slutningen af august/begyndelsen af september.

Aftalerne omfatter portugisisk hjælp til at bygge logistiske centre for fødevarer i provinserne Maputo, Sofala og Nampula.

Desuden vil Portugals konkurrencemyndigheder bistå det nationale handelsdirektorat i Mozambique, og de portugisiske myndigheder til kontrol af fødevaresikkerhed vil bistå deres kolleger i Mozambique med teknisk viden.

Maputo International Trade Fair
Mozambique kan for specielt de portugisisk talende lande bruges som en indgang til det lukrative sydlige afrikanske marked.

Den store FACIM messe (på portugisisk Feira Agro-Pecuaria, Comercial and Industrial de Moçambique) er et mødested for producenter, investorer, salgsfolk, indkøbere, eksportører og importører fra et bredt udsnit af brancher.

Omkring 220 virksomheder deltager i FACIM 2010, som løber fra 30. august til 5. september.

Portugal optager som sædvanligt det største udstillingsareal blandt de udenlandske gæster med 864 m2. Næststørste repræsentation er fra Sydafrika. Der er desuden messedeltagere fra Spanien, Brasilien, Tanzania, Macau, Zambia, Zimbabwe, Kenya, Malawi, Botswana, Indonesien og Swaziland.

Det er 46. gang at Maputo handels-messen afholdes.

Se også messens hjemmeside.

Din vurdering:Klassiske Biler i Portugal – Caramulo Motor-festival 3-5 september 2010

Landsbyen Caramulo i Nordportugal ligger omkring 800 meter over havets overflade.

Den har omkring 1000 faste indbyggere og er kendt i Portugal som sanatorieby – specielt i tiden før og efter 2. verdenskrig, hvor tuberkulose var et stort problem også i Portugal.

Frisk bjergluft i Serra do Caramulo området og bygningen af et antal senatorier gjorde at den lille bjerglandsby i 1921, som den første landsby i Portugal, fik elektricitet indlagt.

Motorfestival i Caramulo
Luften er stadig frisk i Caramulo, men nu til dags er det sportsvogne, vintage- og klassiske biler byen er mest kendt for.

Hvert år den første weekend i september afholdes der Caramulo Motorfestival med primært portugisiske og spanske deltagere.

Caramulo er på trods af sin lidenhed ‘de klassisske bilers hovedstad’ i Portugal dels på grund af den 3-dages festival og dels som følge af at Portugals på mange måder bedste automobil-museum ligger i Caramulo – i øvrigt i tilknytning til at kunstmuseum, så der er lidt for enhver smag.

Se også: Caramulo festival 2008.

Bilmuseum i Portugal
Bilmuseet er ikke stort, men der er til gengæld kræs for kendere i Caramulo.

Man kan blandt andet finde Portugals statsmandskøretøj fra Salazar-tiden en Rolls Royce Phantom III fra 1937 (kører stadig af og til ved statsbegivenheder), general Franco’s gave til President Craveiro Lopes – en uhyre sjælden Pegaso spanskproducet sportsvogn, en Mercedes CLK GTR ‘ Le Mans’, en meget tidlig Ferrari 195 Inter, diverse Bugatti biler, Salazar’s Mercedes Benz 770 (W-07) Pullman Limousine (117 produceret), en Lamborghini Muira SV (150 produceret) for bare at nævne nogen af de mest værdifulde.

Se mere på Motor-museets hjemmeside – eller en bedre gennemgang af museets biler (fra 2002 – der er diverse tilgange og afgange siden 2002).

Rigmænd har løbende bidraget til samlingen, som er meget unik – det er specielt interessant at finde en sådan flåde af værdifulde og interessante køretøjer i en bjergby i Portugal.

Program for Caramulo Motorfestival
Caramulo festivallen starter fredag, men de største publikumsmagneter finder sted i løbet af lørdagen og søndagen.

I eventet indgår et såkaldt hillclimb (se billede), hvor de gamle og nyere biler starter én efter én og får så hatten passer op af bakken på den dertil lukkede sognevej.

Herunder et af deltagerne (Caramulo 2008) i en Porsche Carrera GT:

 

Det er en god ide at komme tidligt lørdag eller søndag, da der kun er én vej op til Caramulo (og den er ret smal). Parkering er generelt ikke noget problem, hvis man har mod på at gå et lille stykke vej. 

Entre er meget billigt. Regn med 1-3 euro. Vi vil næsten ikke være bekendt at skrive det, men i 2008 og 2010 var det fuldstændigt gratis at opleve nogen af verdens dyreste sportsvogne i Caramulo.

Man finder Caramulo ved at køre mod byen Tondela fra IP3/E801 hovedvejen mellem Coimbra og Viseu.

Se mere om årets Caramulo festival i årets Caramulo 2010 program (loader som pdf). Se mere om klassiske biler i Portugal på Caramulo Motorfestival hjemmesiden.

Din vurdering:Krone Golf Tours solgt til Kuoni / Apollo rejser - Golf Plaisir synergieffekt

Krone Golf Tours, der bl.a. arrangerer golfrejser til Portugal, er blevet solgt til Kuoni/Apollo fremgår det af en pressemeddelelse fra Kuoni Scandinavia.

Med opkøbet ønsker Kuoni/Apollo at skabe synergi mellem Krone Golf Tours og Golf Plaisir. Golf Plaisir er en svensk golfrejsespecialist som Kuoni opkøbte i 2008.

Krone Golf Tours har eksisteret siden 2003 og de 4 nuværende medarbejdere, der arbejder med produktion og salg af golfrejser, fortsætter arbejdet efter overtagelsen af Kuoni/Apollo.

Krone Golf Tours vil blive integreret i i Kuonis skandinaviske rejseselskab, og skal bl.a. udbygge salget af golfrejser via Apollo Rejsers salg af golfrejser til Playitas.

Playitas er Apollo Rejsers sports- og familieresort på den spanske ø, Fuerteventura.

Krone Golf Tours - Golfrejser til Portugal
Portugal er en populær golf-destination, og Krone Golf Tours har i mange år haft ekstra meget fokus på Portugal som golfland. Krone Golfrejser arrangerer således golfrejser til både Lissabon, Algarve og Madeira.

Ligeledes arrangerer Krone Golf Tours også ofte en særlig golfskole i Portugal som afholdes i samarbejde med PGA Pro golfspillere som f.eks. Thomas Dam Nilsson.

Læs mere om Golf i Portugal

Din vurdering:Zara online shop i Portugal fra 2. september 2010

Den spanske modetøjsvirksomhed Zara slår den 2. september dørene op i sin online forretning i Portugal.

I mange lande er der tegn på at forbrugerne holder lidt igen med at bruge lige så mange penge på tøj, som tidligere.

Zara online åbner også i England, Frankrig, Spanien, Tyskland og Italien. Den portugisiske online Zara forretning vil kunne findes på www.zara.pt .

Defensiv online strategi
Af nogen analytikere ses Zara’s kraftige satsning på online-salg som en defensiv strategi for at trimme omkostningerne til en lavere efterspørgsel.

Der er dog ingen tvivl om at alle store spillere inden for billigt modetøj før eller senere må give deres kunder en mulighed for at købe online – eller risikere at miste dén stigende del, der foretrække at shoppe på nettet.

Salg af varer på internettet boomer
Det samlede salg af varer på internettet til forbrugere i Vesteuropa forventes ifølge konsulentvirksomheden Forrester at stige til omkring 850 milliarder euro i år 2014 fra omkring 500 milliarder kroner i 2009.

BBC refererer i forbindelse med Zara online åbningen Office for National Statistics, som siger at omkring 8% af de engelske forbrugeres samlede køb af varer i juli 2010 foregik på nettet.

H&M online – største konkurrent følger efter
Den svenske Hennes & Mauritz følger den 16. september efter Zara i England og åbner online shop.

Modetøjskæderne Gap og Banana Republic, skriver BBC, er allerede til stede online i England.

Se også:
Zara tøj billigst i Portugal og Spanien

Din vurdering:Storbyferie Lissabon – bedste City Break findes i Lisbon ifølge prisportalen Kelkoo

Kelkoo er er en kendt portal på nettet, som sammen med de øvrige to store spillere inden for prisportaler i Danmark EDBpriser og Pricerunner sammenligner forbrugerpriser.

I august 2010 udarbejdede Kelkoo’s engelske moderselskab i samarbejde med YouGov analyseinstituttet og CEBR (Centre for Economics & Busuness Research) en liste over de 20 bedste destinationer for en storbyferie.

Sammenligningen af storbyferie-destinationer blev indledt med at YouGov på grundlag af interviews fastlagde de 10 vigtigste kriterier for en god storbyferie (city break).

CEBR stod for selve undersøgelsen, og da Kelkoo ikke har nogen interesse i én by frem for en anden, kan man ikke mistænke dem for at påvirke resultatet.

Krav til Storbyferie
Alle de interviewede blev spurgt om de 10 vigtiste krav til en storbyferie.

De 10 vigtigste krav til en storbyferie blandt forbrugerne i England:

 1. Prisniveau på destinationen 87% – (87% mente dette var vigtigt)
 2. Pris på overnatning på storbyferie – 86%
 3. Billig flybillet – 82% mente dette var vigtigt
 4. Sikkerhed på holiday destinationen – 81%
 5. Klimaet på destinationen – 78%
 6. God mad på destinationen (Quality of food) – 77%
 7. Tourist attractions – antal seværdigheder – 69%
 8. Holiday exchange rate - vekselkurs – 61%
 9. Flyvetid til destinationen – 41%
 10. Tidszone – 9%

I alt 2.229 personer blev spurgt om deres præferencer.

Se også: Billige hoteller i Lissabon.

Statistik om storbyer anvendt af Kelkoo
For at få et objektivt billede af de enkelte storbyer søgte Kelkoo statistik om følgende områder:

 • Antal dage med god (høj) temperatur
 • Antal solskinstimer
 • Dage med regn – så få som muligt
 • Tidszone (jo tættere på fædrelandet Englands – jo bedre)
 • Sikkerhed på storbyferie – så lav kriminalitet som muligt
 • Gode (antal) seværdigheder på City Break destinationen
 • Størrelsen på storbyerne
 • Gode forbindelser til destinationen
 • Prisniveau på storbyferie – lave priser er et must
 • Priser på overnatning på storbyferie

Kelkoo anvendte blandt andet Eurostat, Big Mac Index, UNESCO, FN sikkerheds-statistik samt vejrdata til at sammenligne byerne.

Se også: Måske billigste City Break i Lissabon.

Bedste storby at holde ferie i
Resultatet af sammenligningen udmøntede sig i et index over de bedste storbyer at holde ferie i.

Herunder Kelkoo storbyferie-index 2010:

 1. Storbyferie Lissabon – index 66,17 – klima, prisniveau, seværdigheder, sikkerhed og for englænderne tidszone(!)
 2. Storbyferie Athen – index 62,96 – klima, prisniveau, seværdigheder
 3. Storbyferie Istanbul – index 59,88 – prisniveau, klima, seværdigheder
 4. Storbyferie Barcelona – index 57,70 – antal seværdigheder, klima, flyforbindelser
 5. Storbyferie Krakow i Polen – index 54,15 – prisniveau, antal seværdigheder og fantastisk klima
 6. Storbyferie Rom – index 50,61 – seværdigheder, varme og gode flyforbindelser
 7. Storbyferie Wien (Vienna) – index 45,73 – Wien scorer meget højt på antal seværdigheder
 8. Storbyferie London – index 45,62
 9. Storbyferie Kuala Lumpur – index 45,55
 10. Storbyferie Dublin – index 45,24
 11. Storbyferie Berlin – index 44,83
 12. Storbyferie Paris – index 42,90
 13. Storbyferie Amsterdam – index 41,99
 14. Storbyferie Moskva – index 41,49
 15. Storbyferie Singapore – index 40,93
 16. Storbyferie Hong Kong – index 39,45
 17. Storbyferie New York – index 38,84
 18. Storbyferie Cape Town – index 30,35
 19. Storbyferie Rio de Janeiro – index 23,03
 20. Storbyferie Sydney – index 21,34

Resultatet understreger byen Lissabons kvaliteter, men også relativt ‘uopdagede’ byer som Istanbul og Krakow står ifølge Kelkoo til at kunne tiltrække langt flere turister.

Derfor vinder Lissabon som destination for storbyferie
Kelkoo kommenterede Lissabon på følgende måde: “Whilst Portugal’s capital may not be recognized for the romance of Paris or the glamour of New York, Lisbon (Lissabon) appears to fit the bill most closely when it comes to delivering against the criteria that matter most to today’s holidaymakers”. 

Kelkoo skrev desuden at: “It offers value for money, affordability, great climate and security – and, as a host candidate for the 2020 Olympics, is certainly looking to put itself on the map as a must-visit city.”

Storbyferie i Lissabon – ferielejlighed i de gamle Alfama og Moraria kvarterer
Portugalnyt tilbyder en bred vifte af ferielejligheder til ‘city breaks’ i det gamle Lissabon.

Foretrækker man at bo centralt på ferie i et af Lissabons nyere bydele, kan det også lade sig gøre.

Se mulighederne på vores oversigt over ferieboliger i Lissabon.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »