Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkWorld Travel Awards til Portugal

Der var prishøst til The World Travel Awards Europa 2015. Portugal vandt 14 priser og var nomineret til 77 titler i Oscars i europæisk turisme.

Turismo de Portugal blev udnævnt som Europas førende turistbureau.

Algarves prishøst
Algarve kan tage æren for en række af priserne til dette års World Travel Awards.

Prisen for Europas førende strand destination gik til Algarve. The Conrad Algarve fik titlen som Europas bedste luksus resort & spa, og Quinta do Lago vandt Europas førende strand resort hotel.

Bestil flybillet til Algarve 

VilaJoya blev kåret som Europas bedste boutique hotel, og MonteSanto Resort rendte med prisen som det mest romantiske resort.

Algarve

Lissabon, Madeira og TAP også hædret
Lissabon sørgede ligeledes for at hive en række priser hjem.

I Lissabon-området vandt Myriadby SANA Hotels prisen for Europas førende business hotel. Corinthia Hotel Lisbon blev kåret som Europas bedste miljøvenlige hotel og BarrioAlto Hotel rendte med prisen, som Europas førende vartegns hotel til årets Travel Awards 2015.

Book billig bil Lissabon

Madeira tog også del i festlighederne. Choupana Hills Resort & Spa fik tildelt prisen for Europas bedste boutique resort, og The Vine Hotel blev hærdet med prisen for Europas førende design hotel.

Flyselskabet TAP-Portugal var også med til at svinge træbenet til Travel Awards 2015. TAP blev nomineret i seks kategorier, og løb med prisen som Europas bedste flyselskab til Afrika i 2015, Europas førende flyselskab til Sydafrika i 2015 og sidst men ikke mindst prisen for Europas bedste fly magasin.

Priser i Middelhavs kategorien
Prisfesten stopper ikke her. Foruden Europa priserne vandt Portugal to awards i Middelhavs kategorien.

Her blev HotelQuinta do Lago nemlig udpeget som Middelhavets førende hotel, og Quintada Casa Branca vandt prisen som Middelhavets bedste boutique hotel.

Oversigt over Travel Awards 2015

Din vurdering:Novo Banco afhænder investeringsbanken BESI til Hong Kong virksomhed for €379 mio.

Novo Banco, som i august 2014 blev udledt af den tidligere BES bank, skulle have været solgt i slutningen af august 2015. Det skete ikke.

Til gengæld kunne Novo Banco selv annoncere 8. september 2015, at det er lykkedes at afhænde Banco Espírito Santo de Investimento S.A. (BESI) til Hong Kong virksomheden Haitong International Holdings Limited for €379 millioner.

Det hele skal afhændes
Da den portugisiske nationalbank trådte til med en hjælpepakke og delte BES i to halvdele (en god, som fik navnet Novo Banco og en dårlig, som stadig lyder navnet BES og hvor alle aktionærer er samlet), var det med det udtrykkelige ønske om, at det hele skulle afhændes til private investorer, for at geninddrive nogle af de 4,9 milliarder euro, som staten smed ind i bankvirksomheden for at imødegå, at Portugals største privatejede bank skulle lide et gevaldigt krak og falde helt fra hinanden.

Læs også: BES bank i Portugal opdeles i to banker - en god bank og en dårlig bank

Premierminister håbede på en afslutning
Men Portugals nationalbank fik ikke lukket en aftale med den højeste byder på den kriseramte bank, inden den dato, de selv havde sat sig for. Portugal premierminister Pedro Passos Coelho havde ellers håbet på, at afhændelsen af Novo Banco og BES ville være et overstået kapitel, inden det kommende parlamentsvalg den 4. oktober 2015.

Læs også: Historien om den 'portugisiske oligark' Ricardo Salgado og BES bankens krak i sommeren 2014

Nu er man i en forhandlingsfase med en anden kinesisk tilbudsgiver. Nationalbanken har ikke selv offentliggjort navnene på de tre interesserede parter, men det menes at være kinesiske Anbang Insurance Group, det amerikanske investeringsfirma Apollo Global Management, samt endnu et kinesisk selskab ved navn Fosun International, med speciale i forsikring og formueforvaltning.

Din vurdering:Billige flybilleter Lissabon - Porto

Ryanair har resten af året - med få dages undtagelser - billige afgange til Porto fra Lissabon.

En billet tur/retur kommer til at koste €20 (150 DKK) - hver vej til €9,99 (75 DKK).

Der er som sagt få dages undtagelser (nogle fredage, lørdage eller søndage), hvor en billet kan koste €18,01 (135 DKK) pr. vej.

Det fremgår primo oktober af Ryanairs hjemmeside, at der er masser af biletter til den lave pris.

Hvis man sammenligner med andre transportmidler fra Lissabon til Porto er flyrejsen klart det billigste alternativ.
Tog fra Lissabon til Porto koster sidst i oktober €54 (403 DKK) tur/retur.

Turen fra Lissabon til Porto kan også klares med bus. Dette kan komme ned og koste €34 (255 DKK)
- turen tager dog omkring 4 timer, hvorimod flyveturen har en varighed af 55 minutter.

Hvad kan man se i Porto?
Porto er hovedbyen for portvinsproduktionen, hvilket er det, byen i særdeleshed er kendt for. I nærheden af byen ligger ligeledes Douro vindistriktet.

Regionen er øremærket med den højeste vinklassifikation i landet; DOC (Denominição de Origem Controlada).

porto portugal portvin douro 

Selvom dette område også er mest kendt for deres portvinsproduktion produceres der også her ikke-hedvine, hvilke ofte bliver kaldt Douro-vine.

Udover vin, er Porto også kendt for andre kulinariske oplevelser. Den første egnsret hedder Tripas da Moda do Porto og er en stuvning med hvide bønner, kallun, pølser og kød. En anden ret, der har sine rødder i Porto er Bacalhau á Gomes de Sá, som er torsk, æg, oliven, løg og olivenolie. Bacalhau er torsk, der er tørret og saltet.

Ca. 50 km fra Porto ligger byen Braga. Det portugisiske Rom, som byen også kaldes, er kendt for sine bygninger i barokstil. Udover de smukke bygninger i byen er den også anset som værende Portugals største religiøse center.

Porto blev i 2012 og 2014 kåret som Europas bedste destination af ”Best European Destinations Agency”.

Upcoming events i Porto
Der er en del begivenheder i Porto i løbet af efteråret. Disse events omfatter en guldsmeds-og smykkeudstilling, landsholdskamp, Cake Fest, blandt andre. Guldsmeds-, ure- og smykkeudstillingen, Porto Jóia, finder sted 24.-27. september i Exponor i Porto.

Landsholdskampen finder sted 8. Oktober i Braga. Portugals modstandere i denne EM kvalifikationskamp er ingen ringere end Danmark. Kampen fløjtes i gang kl. 20:45 dansk tid - 19:45 lokal tid.

Exponor er også vært for Cake Fest d. 23. og 25. oktober. Cake Fest er en festival, der er med til at hylde og fremvise dygtige konditorer og deres arbejde med dekorering af kager, hvilket er en helt kunst i sig selv.

Portos Lufthavn ligger blot 8 km fra messehallerne Exponor, hvilket gør det perfekt, hvis man finder en bestemt messe eller et givent event spændende, og man har lyst til at tage en endagstur til Porto.

Din vurdering:Badevandstemperatur i september i Portugal

I september danner Portugals badevandstemperatur de perfekte rammer om en badeferie i sensommeren.

Portugals badevandstemperature i september 
Nedenstående tabel viser, at badevandstemperaturen sniger sig op på 20 grader de fleste steder i Portugal i september.

Dette gør sig gældende for både Lissabonkysten, Algarvekysten og Ericeira på Atlanterhavskysten.

Vandtemperaturen er en anelse lavere i Nazaré og Peniche ved Atlanterhavskysten, hvor temperaturen befinder sig på 19,4 grader.

I Nordportugal ligger vandtemperaturen på 17,8 grader i september.

Oversigt over badevandstemperaturen d. 8. september 2015. 

Lokation

Badevandtemperatur
8. september 2015

Lissabonkysten

 

Cascais

20°

Lissabon

20°

   

Algarvekysten

 

Sagres

20°

Lagos

20°

Portimao (Praia da Rocha)

20°

Armacao de Pera

20°

Albufeira

20°

Faro

20°

Tavira

20°

   

Nordportugal

 

Espinho

17,8°

Matosinhos

17,8°

Viano do Castelo

17,8°

   

Atlanterhavskysten
(Portugal litoral)

 

Nazaré

19,4°

Ericeira

20°

Peniche

19,4°

Det er atypisk, at badevandstemperaturen på Algarvekysten og Cascais ligger på samme niveau. Men netop september måned kan vende badevandstemperaturerne på hovedet. 

Vandtemperaturen på Lissabonkysten er nemlig ofte lavere end på Algarvekysten, men dette er ikke tilfældet i ovenstående undersøgelse. I starten af september var 'september drillenissen' på spil igen, i og med badevandstemperaturen i Cascais var beliggende på 21,1 og en anelse højere end på Algarvekysten.

Lissabonkysten
I Cascais findes der er en bred vifte af forskellige strande, der tilbyder noget for en hver smag!

En af de nærmeste strande fra Lissabon er den fantastiske Carcavelos strand, som er en stor og bred strand, der ikke er propfyldt med mennesker. Lækkert feriehus tæt på Carcavelos

Langs strandpromenaden, der går fra Cascais til Estoril, er der et væld af strande, der alle har sit særlige særpræg. Badevandstemperaturen ligger på et tilpas niveau (20 grader), der gør det behageligt at opholde sig i vandet. Læs mere om de forskellige strande i Cascais og Estoril

Algarvekysten
Algarvekysten er populær blandt et utal af danskere. Danskerne strømmer til Algarve, dels fordi Algarve er et af de mest solrige områder i Europa, men samtidig en fantastisk feriedestination.

Nyd sensommeren på Algarvekysten

Selv i sensommeren i august og september er der mellem 9,5 t. - 11,5 t. solskinstimer om dagen og kun ganske få regnvejrsdage. Læs mere om vejret i Algarve.

Nogle af Algarvekystens mest populære områder omfatter Albuferia, Carvoeiro, Tavira, Praia da Rocha og Faro

Nordportugal
I Nordportugal finder man et eldorado af fantastiske strande fra byerne Esposende i nord til Espinoho i syd for Porto. Fra Douro floden (Foz do Douro) og langs kysten til bydelen Matosinhos finder man 5 km med et hav af små strande, der er adskilt ved hjælp af klipper.

Blandt disse findes Homem do Leme, Molhe, Gondarém, Ourigo, Carneiro, Castelo do Queijo, Luz og Ingleses. Læs mere om strandene i Nordportugal

Stranden i Matosinhos er kendetegnet ved sin brede strand, rene badevand, sit fine sand og de mange kolonariske fiskerestauranter. Foruden dette bruges stranden året rundt af surfere, kitesurfere og andre vindsportsentusiaster. Gode surf strande Portugal

Atlanterhavskysten
Nazare er perfekt til en strandferie og kulturoplevelser i de gamle kulturbyer Baltalha og Alcobaca i Portugal. Religionsbyen Nazare fejrer Nossa Senhora da Nazare med optog gennem byen i den religiøse uge ’Romaria’. Ugen finder sted den anden uge i september. Læs mere om Nazaré.

Ericeira er et paradis for surfere og vindsportsentusiaster. Er man ikke til vindsport, kan man solbade eller slentre en tur omkring byens havn eller bevæge sig gennem dens charmende og stejle gader. Bo i lækre omgivelser i Ericeira.

Gennemsnitstemperaturerne ligger på mellem 28 og 30 grader i sommerperioden, men den varme luft fortsætter til midten af november. Læs mere om Ericeira. 

Din vurdering:Kur for Tjernobyl børn - Portugal med sol, hav og ren luft

Natten mellem d.25. og 26. april 1986 blev flere tusinder af menneskers skæbne ændret på et splitsekund.

Atomkraftværket Tjernobyl eksploderede. På trods af det næsten er 30 år siden, er der fortsat bivirkninger hos de ukrainske unge, der voksede/vokser op tæt på det nu forladte område.

Bivirkningerne kan være alt fra hjertekar sygdomme, kræft, hjerte - eller lever problemer, misdannelse, vandskabte børn, grå stær, svækket immunforsvar til åndedrætsproblemer.

Projekt Blue Summer
Blue Summer tilbyder en ’kur’ mod den radioaktive stråling i form af sol, hav, ren luft og lækkert mad. Flere hundrede unge ukrainere kommer hver sommer syd på, hvoraf 34 kom til Portugal i 2015.

En undersøgelse af lægerne på Ivankiv hospital, 45 km fra Tjernobyl, har dokumenteret, at en måneds ferie i Portugal kan forlænge børnenes levetid med et eller to år.

Blue Summer finansierer transport, sygeforsikring og børnene bor hos frivillige familier. Familierne sørger for, at de får dækket de daglige og basale behov.

Der er lavet lignende programmer i Belgien, Frankrig, Spanien, Irland, Tyskland, Italien.

Anya, der er et af Tjernobyl-børnene fra Mussiki, som ligger omkring 40 km fra Tjernobyl, voksede op med at spise frugt og grøntsager fra markerne tæt på sit hjem. Ikke langt fra Anyas beboelsesområde blev flere tusinder evakueret dagen efter tragedien - dem der boede indenfor en radius af 30 km fra Tjernobyl.

Faderen Leito i Anyas værtfamilien har rejst til eksklusion-zonen i 2010. Det, der gjorde størst indtryk på ham var den tavse stemning og de forladte klasselokaler, der stadig var fyldt med bøger og dukker, som var efterladt af byens børn.

Blue Summer blev stiftet tilbage i 2008 af medarbejdere fra Seguros forsikringsselskab, og siden har Pinho på 59 år stået i spidsen for projektet. ”I dag er det forældrene, der har flest sundhedsproblemer, men i morgen er det børnenes tur” siger Pinho.

Tjernobyl ulykken i Ukraine
Der skete en frygtelig ulykke på kernekraftværk i Tjernobyl-atomkraftværk tilbage i 1986. Ulykken blev fortiet. Ingen sovjetiske medier omtalte den tragiske og alvorlige ulykke på atomkraftværet i Tjernobyl.

Dagen efter gik børn, unge og voksne udenfor på gaderne og legede udvidende om, at de blev udsat for radioaktiv stråling - alle der i dag enten er omkommet eller påvirket af eftervirkningerne.

Tjernobyl eksplosionen førte til en kraftig brand, der varede i hele 10 dage. 10 dage hvor gas, røg og uranbrændsel steg op i atmosfæren og forårsagede voldsomme og omfattende skader og eftervirkninger. Foruden de 31 omkomne i eksplosionen, var dyrene og skoven voldsomt ramt. Grå-bynke skov blev omdøbt til Den røde skov.

Den radioaktive sky ramte også områder flere tusind kilometer væk, men områderne i Centraleuropa, det mellemste Sverige, Norge og det sydlige Finland blev hårdest ramt.

Først den 28. april blev der slået alarm, men ikke af de sovjetiske medier, arbejderne på atomkraftværket eller myndighederne. Det var derimod svenskerne, der alarmerede resten af verden. Det svenske atomkraft Forsmark målte radioaktivitet, der var næsten 10.000 gange højere end normalt, og herefter gik historien hurtigt viralt.

Antallet af ofre af eftervirkninger er stadig uvist og varierer fra 4.000-100.000 mennesker, afhængig af hvem man spørger.

Ukraines spøgelsesby Pripyat
Tjernobyls nærmeste by Pripyat er i dag verdens mest radioaktivt forurenede by. Den forladte by besøges kun af turister fra hele verden. Turister, der ønsker at opleve den ukrainske spøgelsesagtige stemning, der hviler over de rustne radiobilder og den faldefærdige karrusel.

Pripyat

De 130.000 mennesker, der engang boede der, blev kørt væk i busser og vendte aldrig hjem igen. I Ukraine er der forbud mod at bosætte sig i en radius på 30 km omkring kraftværket af henhold til sikkerhedsmæssige årsager.

I byen Tjernobyl, der ligger 12 km. fra atomkraftværket arbejder 4.000 mennesker dagligt for at sikre og kontrollere udslippet af radioaktiv stråling. Samtlige arbejdere er udstyret med en geigertæller, der angiver hvor meget stråling, de bliver udsat for og hvornår de skal opholde sig udenfor zonen.

Tjernobyl-atomkraftværket ligger øst ved byen Pripyat, 12 km nordvest fra Tjernobyl, 16 km. fra grænsen til Hviderusland og ca. 110 km. nord for Kiev.

Din vurdering:Ny meningsmåling: Dødt løb mellem PSD-CDS/PP (center-højre) og center-venstre PS

I den første meningsmåling, efter den for skolebørns vedkommende godt 3 måneder lange sommerferie i Portugal, er der dødt løb mellem regeringen og oppositionen.

PS taber terræn
I lang tid stod PS-socialisterne mest overbevisende i meningsmålingerne, men forspringet er skrumpet ind til 1% i den nyeste Eurosondagem/Expresso meningsmåling.

Regeringskoalisionen (PSD-CDS/PP) ville, hvis der var valg i dag, få 35% af stemmerne, mens PS ville få 36%. Dermed er forskellen på de to blokke nu så lille at der statistisk set ikke længere er tale om en signifikant forskel.

Regeringen har tilsyneladende vundet marginalt med 0,2 %-point i forhold til sidst meningsmåling, mens PS har tabt marginalt 0,3 %-point.

De øvrige partier får følgende tilslutning i meningsmålingen:

BE (venstreblokken): 4,6% (ned med 0,4%)
CDU (kommunister/grønne): 10,4% (op med 0,4%)
PDR (Euro-skeptikere): 2,3%
Frie kandidater: 1,7%
Andre/blanke stemmer: 10,7%

Kilde: Avisen Expresso

Udlandsportugisere kan stemme til valg i Portugal
Bemærk at man i Portugal ikke opererer med nogen spærregrænse i form at en mindste procent-sats af stemmeafgivningen for at et parti kan komme i parlamentet – i modsætning til eksempelvis Danmark, hvor spærregrænsen for partier er 2% af stemmerne totalt.

Der skal vælges i alt 230 parlamentarikere til Portugals parlament.

De 4 ud af de 230 bliver valgt af ‘udlandsportugisere’, som er delt op i portugisere residerende i Europa (uden for Portugal, Madeira og Azoerne)  og portugisiske statsborgere residerende uden for Europa. Hver gruppe har fast 2 parlamentarikere (i alt 4), og udlandsportugisere i Europa og uden for Europa behandles som 2 separate valgkredse I forhold til Portugal med 2 mandater sikret til hver.

Valget I Portugal afholdes 4. oktober 2015.

Din vurdering:Zara Portugal og Zara Danmark - billigst i Lissabon

Tøjbutikken Zara er en del af den spanske modekoncern Inditex.

Inditex er verdens største modekoncern og er grundlagt af den spanske rigmand Amancio Ortega, som i dag er Spaniens rigeste mand og verdens fjerde rigeste.

Virksomheden har 6.600 butikker på verdensplan og omkring 120.000 medarbejdere. Virksomheden ejer en bred vifte af forskellige tekstilforretninger.

Virksomhedens første brand var Zara, som blev stiftet i 1975. Siden da har de åbnet hele 2104 butikker verden over, og står derfor med ansvaret for 30% af alle Inditex' butikker.

Næststørst, målt på antallet af forretninger er Bershka, som blev stiftet i 1998, og som i dag har 1014 forretninger verden over.  

Pull&Bear er tøj til unge mennesker i en meget afslappet og laid-back urban stil. 

Bershka er også tøj til den yngre generation, men er ikke ligeså urbant og laid-back, som Pull&Bear er. 

Massimo Dutti er tøj til voksne og er i en meget klassisk, elegant og formel stil. Det er mere konservativt end Zaras tøj er. 

Stradivarius er ment til unge kvinder. Stilen er meget moderne og innovativ. 

Oysho er et undertøjsmærke, men de har også homewear. 

Zara Home har alt til hjemmet, dog ikke større møbler end små natborde. Men ellers tallerkner, glas, hjemmetekstiler osv. 

Uterqüe har tøj, men deres fokusområde ligger i accessories, såsom tasker, belter, sko. 

Tempe er ikke et separat mærke, men designer alle skoene til Inditex’ brands, og så bestemmer de, så at sige, hvilke sko, der passer til hvilket tøjbrand.

Forskellen mellem Zara Portugal og Zara Danmark
Før i tiden kunne der være en rimelig stor forskel på designs i Portugal og Danmark, hvor Portugals designs var langt mere farverige og mønstrede end de var i Danmark. I dag er der ingen forskel i Zaras designs.

Dog er der på nogle ting en væsentlig forskel på priserne i Danmark og i Portugal. På accessoires som smykker, tørklæder osv. er forskellen ikke vanvittig. F.eks. kan et sæt øreringe koste 9,95 EUR (74 EUR) i Portugal, hvor de i Danmark koster 99,00 DKK. Sådan er det med mange af de lavere priser. 12,95 EUR (96,5 DKK) bliver f.eks. også til 129,00 DKK.

Altså er besparelsen her ikke beløbsmæssigt særlig stor, selvom den godt nok lyder på næsten 25%. Besparelsen på 25% fortsætter til 29,95 EUR (223 DKK) og 299 DKK. Disse to forskellige beløb er omtrent hertil, hvor den portugisiske pris bliver ’direkte oversat’ til danske priser - altså hvor tallene er de samme, dog i forskellige valuta.

Kommer vi længere op end det, ligger besparelsen ved at købe i Portugal ved omkring 30%-37%. På intet tidspunkt (kan dog ske ved udsalg og andre særlige situationer), er prisen i Danmark lavere end den er i Portugal.

Prisforskelle Zara Danmark og Zara Portugal
Som sagt kan man typisk spare mellem 25% og 37% ved at købe tøj i Zara i Portugal. Nedeunder ses et par eksempler:

products zara portugal 

Den sandfarvede uldfrakke står til 1199 DKK på Zaras danske hjemmeside. På Portugals hjemmeside er prisen blot 99,95 EUR (745 DKK), hvilket er en forskel på 454 DKK - altså er Portugals pris 37% lavere end prisen i Danmark.

Den lyseblå blondekjole koster 49,95 EUR (372 DKK) i Portugal og intet mindre end 579 DKK på den danske Zara hjemmeside. Besparelsen er derfor på 206 DKK, eller 35%.

Besparelsen på den petroleumsfarvede uldfrakke lyder på 251 DKK (35%). Den portugisiske pris på frakken er 59,95 EUR (447 DKK), og prisen er i Danmark på 699 DKK.

Prisen på sko i Portugal er typisk lavere generelt, end de er i Danmark. Det er heller ingen undtagelse hos Zara. Disse sorte læderstøvler koster 1599 DKK i Danmark. I Portugal er prisen 35% lavere og koster dermed 139 EUR (1035 DKK).

Massimo Dutti - til den mere sofistikerede køber
Dette brand under Inditex koncernen tilbyder et mere sofistikeret og klassisk look end f.eks. Zara gør. Tøjet hos Massimo Dutti er holdt i meget klassiske farver som sort, hvid, grå, sand, nude, mørkeblå, terrakotta-rød og sarte farver som lyserød, lyseblå osv. hvor der hos Zara er væsentligt mere knald på farverne.

Stilen og designet er meget elegant og muligvis også henvendt til en anden aldersgruppe end Zara - dog uden at tøjet bliver kedeligt eller konet. Snittene er meget moderne, men samtidig nydelige og tøjet kan bruges til daglig, men også sagtens til mere formelle eller business-relaterede begivenheder. Prislejet ligger et lille niveau over Zara, og priserne varierer en smule mere end Zaras priser gør. Dog gælder det samme her, som i Zara; priserne i Portugal er lavere end de er i Danmark.

I Danmark ligger der indtil videre 3 Zara butikker - to i København og en i Odense, og en enkelt Massimo Dutti forretning i København.

Din vurdering:Hvorfor skal man vise boarding pass i lufthavnen, når man shopper?

Det er ikke på baggrund af sikkerhedsmæssige årsager, du skal fremvise dit boarding card. Det er for butikkernes skyld.

Hvorfor vise boarding pass i lufthavnene?
Ifølge den engelske avis The Independent viser du ikke boarding pass i lufthavnene på grund af sikkerhedsgrunde, men udelukkende for at medvirke til at give butikkerne ekstra fortjeneste.

Butikkerne kan nemlig få refunderet momsen på 25 procent i Danmark for alle passagerer, der rejser udenfor EU.

Lufthavnen anvender boardingpassene, når de ansøger om refunderingen fra det offentlige. Men ifølge loven har du ikke pligt til at fremvise boarding card.

I en e-mail til Ekstra Bladet, bekræfter Skatteministeriet, at kontrol af dokumentation er blandt SKATs kontrolarbejde.

Boots og WH Smith i modvind
The Independent bragte en historie om en britisk rejsende, der havde undersøgt reglerne i en håndfuld engelske lufthavne. Den rejsende kunne herefter konkludere, at butikkerne tjente penge på momsrefusionen.

Historien i The Independent slog dørene op til kæmpe debat om fremvisning af boarding card. I skudzonen stod butikskæderne Boots og WH Smith. Boots og WH Smith var nemlig blandt butikkerne, der havde fastsat samme priser i og udenfor lufthavnen.

Læs mere på The Independent

Butikkerne kan ifølge The Independent tjene en formue i momsrefusion ved at gøre brug af dette kneb.

Momsrefusion i Danmark
I Danmark er det svært at konkludere, hvilke hænder momsrefusionen havner i.

Den tyske forretning Heinemann, der sælger tobak og spiritus i danske lufthane (CPH, Aalborg og Billund) har ingen afdelinger udenfor lufthavnen, og derfor er det ikke muligt at sammenligne priserne. Men en af Heinemanns talskvinder fastslår overfor Ekstra Bladet, at momsrefusionen er en fordel for rejsende inden - og udenfor EU.

Ydermere skriver Svenja Strombech på vegne af Heinemann, at man har udviklet et koncept, der bevirker, at alle rejsende bliver tilbudt identiske priser - uanset om man flyver inden - eller udenfor EU. Hun tilføjer, at butikkerne kun kan tilbyde servicen, såfremt passagerne fremviser boarding passet i lufthavnen.

Forbrugerrådet Tænk
Ifølge Ekstra Bladet er cheføkonomen Martin Salamon i Forbrugerrådet Tænk er kritisk og skeptisk overfor Heinemanns forklaring. Han påpeger, monopolet gør, at Heinemann nok ikke er opsat på at tilbyde de billigste priser, da der ikke er nogen form for konkurrence.

Oplysningerne i boarding pass giver butikkerne adgang til personlige oplysninger, der kan anvendes i fremtidig markedsføring og strategier.

CPH Lufthavn shopping
I CPH Lufthavn er der et væld af shopping muligheder. TAX-FREE butikkerne reklamerer med, at du sparer 20 procent på parfume, hudpleje og kosmetik sammenlignet med danske priser. Du kan blandt andet finde mærker som Chanel, MAC, Tromborg, Clinique og Dior i Kastrup Lufthavn.

CPH Lufthavn tilbyder butikker for enhver smag. Er du på jagt efter en gave til kæresten, værtinden, et familiemedlem, din gode ven eller vil du bare forkæle dig selv, har Københavns Lufthavn med sikkerhed en butik, der kan opfylde dine ønsker.

I CPH Lufthavnen findes blandt andet butikker som By Malene Birger, Pandora, Illums Bolighus, Royal Copenhagen, LEGO, B&O Play, BOSS Store, og Kaufmann.

Du kan tilmelde med dig CPH Advantage, så du kan optjene point hver gang, du handler. Der er tre niveauer i programmet CPH Advantage, hvor ens ’rang’ bliver fastsat på baggrund af købenes værdi set over en årlig periode. Pointene kan optjenes i CPH Lufthavns almindelige butikker, restauranter, TAX-FREE, CPH-lounge og parkering.

Din vurdering:Franskmændene indtager Lissabon – Portugal ny favoritdestination for franske turister og pensionister

Lissabon har oplevet en sand invasion af franskmænd, som ønsker at slå sig ned i byen for en kortere eller længere periode.

Stigning i antal franske turister
Mere end 200.000 turister fra Frankrig kom til Lissabon i de første seks måneder af 2015 og det er en stigning på 17 procent i forhold til året før.

Det er samtidigt også flere besøgende end fra henholdsvis Spanien og England, som traditionelt er de to lande som sender flest turister til Portugals hovedstad.

Franskmændene har valgt Lissabon, fordi deres normale turistmål, Tunesien, Tyrkiet og Afrika, er blevet en tand for risikofyldte for dem.

Flere franske pensionister vælger Portugal
De kunne vælge den franske riviera, men flere og flere franske pensionister vælger Portugal og finder nu en permanent bolig i det lille, solbeskinnede land på den iberiske halvø.

Der er sket en tredobling fra 2014, hvor 7000 fandt et nyt hjem i Portugal, til, hvad der anslås af de portugisiske myndigheder, at være 20.000, når 2015 går på hæld.

Grunden er indlysende. Portugal ligger kun 2,5 timer væk fra mange franske lufthavne med billige ruteflyvninger. Leveomkostningerne er på bare en tredjedel og de sædvanlige omstændigheder som tiltrækker enhver til Portugal, så som behageligt klima, lækre strande og en afslappet atmosfære med god vin og mad, gør det noget nemmere for franskmændene at give afkald på det, de dog også selv kan mønstre i hjemlandet.

Meget mere for pengene
Men det er naturligvis de høje skattetakster i Frankrig, som er det egentlige incitament for at flytte til Portugal. Der er en økonomisk fordel ved at slå sig ned udenfor landets grænser, fordi man får meget mere for de samme pensions-euro.

Det franske sprog giver nye udfordringer
Det har givet ejendomsmæglere og ikke mindst forretningsdrivende lidt sved på panden. Naturligvis er de glade for de nye muligheder, som nytilkomne med penge på lommen giver, men de mangler sproglige færdigheder. De fleste portugisere i Portugal taler engelsk og ikke meget fransk. Stort set alle franskmænd taler… fransk - også portugisere i Frankrig (men de behøver naturligvis ikke tale engelsk i Portugal).

Der bor i dag omkring 1.2 millioner portugisere og efterkommere i Paris. Frankrigs hovedstad er sjovt nok Portugals 3. største by – næstefter Lissabon og Porto.

Læs hele Politicos artikel fra 31. august 2015, hvor et par af de franskmænd (og – kvinder), som har valgt at slå sig ned i Lissabon, fortæller om deres oplevelser og hvorfor de ikke fortryder deres valg.. Din vurdering:Champions League 2015/2016 - Portugisiske fodboldtrænere med ‘The Special One’ i spidsen indtager Europa med storm

Portugal har mange fodboldtrænere rundt omkring i Europa. Landet kan endda prale af, at have hele 5 ud af 32 managere blandt de klubber, som 15/16. september påbegynder Champions League 2015/2016 gruppespillet – og kun én af dem træner en portugisisk klub.

Portugals fodboldtrænere meget efterspurgte
Det er ikke mere end bare 20 år siden, at efterspørgelse på en Portugisisk Head Coach var lig nul og Portugals største klubber tyede selv til udenlandske trænere, med mere eller mindre international erfaring.

Nu lader det til, at Portugal er ved at blive selvforsynende med dygtige fodboldtrænere og de kan i dag nærmest kaldes en eksportvare for landet (FC Porto har dog for tiden en spansk træner).

Mourinho viste vejen
Den igangværende guldalder på den portugisiske trænerfront startede vel nok med José Mourinho, som netop havde gjort Porto til Europa League vindere i 2003 og Champions League vindere i 2004 og derefter blev en meget eftertragtet herre for Europas største klubber.

Mourinho er måske stadig den mest kendte, især efter han i 2004 ikke var bleg for at kalde sig selv The Special One, da han på Londonklubben Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge, blev præsenteret som klubbens nye manager.

Video: Mourinho vil helst ikke opfattes som arrogant, men mener bestemt han er ’The Special One’

10 Champions League klubber havde portugisisk træner i 2015/2016 sæsonen
Samlet havde Portugal ti trænere i Europas førende klubber i 2015-16 Champions League kvalifikationen, inden de endelige deltagere blev fundet til gruppespillet. Det er mere end antallet af italienske, engelske og tyske trænere – tilsammen.

De fem tilbageværende portugisiske trænere som har kvalificeret sig til årets gruppespil i Champions League er:

Rui Vitória (Benfica)
Marco Silva (Olympiakos)
José Mourinho (Chelsea)
Nuno Espírito Santo (Valencia)
André Villas-Boas (Zenit Skt. Petersburg)

Flere nationale mesterskaber med portugisisk dirigentstok
En lang række portugisiske trænere har ført et hold til det nationale mesterskab i Portugal, England, Grækenland, Schweiz, Rusland, Egypten og Mexico i 2015.

Portugal har kun tre klubber som kunne være interessante for hjemlige toptrænere (Benfica, Sporting og Porto) og skal man have international anerkendelse, så gælder det om at komme til udlandet.

Succesen skyldes tilpasning, evner og passion
De er om nogen ambassadører for den fodboldlidenskab, der altid har kendetegnet landet med de kun 10 millioner indbyggere. Grunden til den store succes i udlandet skyldes ifølge lokale eksperter en blanding af evnen til at tilpasse sig forhold udenfor Portugals grænser, nogle rigtige kloge træningsteknikker og ikke mindst en dybt forankret fodboldkultur (som, ifølge Barry Hattons bog The Portuguese: A Modern History, kunne sætte krigen mellem Angola og Portugal i 60’erne og 70’erne på pause, idet begge parter var interesseret i at følge Benficas kampe i radioen).

Træneruddannelse på Lissabon Universitet
Den store interesse for succeserne som portugisisk fodboldtræner har medført, at Lissabons Universitet nu tilbyder en kandidatuddannelse i High Performance Football Coaching. Her har Mourinho været med inde over og givet tips og råd til uddannelsens indhold.

Det antages, at 250 portugisere træner fodboldklubber eller praktisk assisterer klubber og fodboldakademier på verdensplan. Især i Kina, hvor Portugals tidligere stjernespiller Luis Figo har åbnet Winning League Football Academy i otte byer, med det formål at skabe en ny generation af bedre kinesiske fodboldspillere.

Læs mere i Politicos artikel Portugal’s army of ‘special ones’.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »