Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkBornholmer bliver ambassadør i Lissabon

Den nuværende danske ambassadør i Portugal Lars Vissing bliver i løbet af 2010 afløst af Hans Michael Kofoed-Hansen.

Hans Michael Kofoed-Hansen er p.t. ambassadør i den polske hovedstad Warszawa.

Rokeringerne på de danske ambassader i 2010 omfatter omkring 50 ansatte i Udenrigstjenesten herunder ambassadører, diplomater og konsuler.

Hans Michael Kofoed-Hansen en erfaren ambassadør
Den 60-årige bornholmer var i 4 år minister-sekretær i Schlüter-regeringen.

Siden blev han i 1998 ambassadør i brændpunktet Israel og derefter ambassadør nærmere de hjemlige himmelstrøg i Ungarn, Kroatien (sammen med Ungarn) og derefter fra år 2007 i Polen.

Ind imellem har Kofoed-Hansen som mange andre af udenrigstjenestens medarbejdere varetaget jobs i Udenrigsministeriet i København.

Blandt posterne i udenrigstjenesten kan også nævnes en udstationering i Tanzania (1975-1978) som ambassadesekretær på den danske ambassade.

Tanzania har gennem årene været en af de store modtagere af dansk udviklingshjælp, hvilket unge Kofoed-Hansen med studenter-eksamen fra Rønne Statsskole og efterfølgende jura-studie i København var meget interesseret i.

Se også portræt-interview med Hans Michael Kofoed-Hansen af Jarl Cordua.

Michael Kofoed-Hansen kan høres her i et interview om Polens udvikling og forhold til EU.

Lars Vissing videre til Rabat i Marokko
Den nuværende danske ambassadør i Lissabon bliver ved rokeringen i Udenrigstjenesten sendt til Rabat i Marokko som ny dansk ambassadør.

Se alle de nye ambassadører på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Din vurdering:Seniorboliger i Sydeuropa tilbydes - Invitation til pensionister fra Norden om at flytte til Portugal

Et mildt klima, et lavt prisniveau, billige senior-lejligheder, et velfungerende privat sundhedsvæsen og store varierede naturoplevelser tilbydes ældre Skandinaver med mod på at flytte til solskins-landet Portugal.

Omtrent sådan vil tilbuddet komme til at lyde når projektet CSI med deltagelse af virksomhederne BES Saúde (bank, forsikring og turisme) og Grupo Mello (sundhed) bliver introduceret.

CSI måske i Caldas da Rainha
Foreløbig er CSI, som står for Cidade Sem Idade (på dansk: by uden alder) på projektstadiet.

Idé’en er at en by (og på sigt flere byer) tilbyder specielt gunstige forhold for ældre borgere specielt fra Nordeuropa for at flytte til Portugal i deres alderdom.

Seniorerne fra Nordeuropa vil (mod betaling selvfølgelig) få tilbudt en seniorbolig i et ældre-venligt byggeri, privat sundhedsforsikring og om nødvendigt hjælp til de daglige gøremål.

Investorerne bag projektet har forelagt deres tanker for kommunalbestyrelsen i spa-byen Caldas da Rainha.

Senior lejligheder i Caldas da Rainha
Caldas da Rainha, der ligger omkring 80 kilometer nord for Lissabon, er allerede en populær by for udlændinge at bosætte sig i – enten permanent eller med en ferielejlighed til vinterhalvåret.

Bystyret i Caldas da Rainha er ledet af de konservative fra PSD (kaldes socialdemokrater i Portugal). Avisen Expresso rapporterer at der var en vis mistro fra oppositionens side (PS partiet/socialisterne) med udsigten til at skulle investere i Caldas som aftægtsby for ældre udlændinge fra nord.

På den anden side har Caldas da Rainha allerede gode erfaringer med deres udenlandske medborgere, som ofte medbringer en efter portugisiske forhold betydelig købekraft.

Se artikel fra avisen Gazeta das Caldas (på portugisisk).

Såfremt Caldas da Rainha ikke er interesseret i at deltage i forundersøgelserne af det nordeuropæiske marked for seniorboliger i Sydeuropa, vil Cidade Sem Idade projektet blive tilbudt andre byer.

Grupo Mello driver blandt andet Clinica Cuf sundheds-centrene i byer som Cascais, Lissabon og Porto.

BES Saúde er et datterselskab af den store og velkonsoliderede BES bank.

Den Nordiske Klub planlægger seniorboliger
Et lignende projekt, men dog langt mere fokuseret på nordiske statsborgere er i støbeskeen hos Clube Nórdico – (på dansk: den nordiske klub), som har hovedparten af medlemmerne på Lissabonkysten.

Flere af de grundlæggende medlemmer af Clube Nordico, hvoraf mange er fra Sverige, er efterhånden ved at nå pensionsalderen. En stor del kom til Portugal for 10, 20 eller 30 år siden og ønsker også at tilbringe den tredje alder i Portugal.

Clube Nórdico leder derfor efter ligesindede (nationalitet underordnet), som har lyst til at flytte til Portugal, eller som allerede bor der.

Seniorboligerne i Klub Nordico regi planlægges opført på Lissabonkysten i området Cascais/Estoril/Carcavelos/Oeiras. Den endelige placering er ikke fastlagt.

Se mere om Clube Nórdico’s Senior Living projekt på foreningens hjemmeside.

Din vurdering:Nice billeje – Paris billeje – Montpellier billeje – sammenligning af priser på biludlejning i Frankrig

Den franske riviera tiltrækker mange turister med sans for det gode liv.

Vælger man at flyve til Frankrig er udvalget af udlejningsbiler stort og priserne som regel meget rimelige.

Det har mange portugisere, som arbejder i Frankrig i kortere eller længere perioder, fundet ud af. Et stort antal immigranter lejer bil i Frankrig til brug for ferien i Portugal.

Billeje i Nice
De billigste biler på den franske sydkyst kan lejes fra omkring 1400 kroner for en uges billeje i sommerperioden (Peugeot 107 eller lignende).

Ofte er der rigtigt gode tilbud på luksusbiler i Nice. Lej eksempelvis en Mercedes C-klasse eller BMW 3-serie i Nice i juli måned fra kun 3000 kroner for en uges billeje. Tit er der endda navigationsanlæg inkluderet i leje-prisen.

Er man en familie på ferie i Nice området, er en MPV i VW Touran størrelse (5-7 personer) mulig at leje fra omkring 3300 kroner for en uges Nice billeje i sommeren 2010.

Priserne på Nice-billeje kan svinge, men er ofte meget konstante over året. Der ses dog af og til meget billige VW Touran, Opel Zafira elller lignende udlejningsbiler til familiebrug helt ned til omkring 2400 kroner for en uges billeje. Det er dog usædvanligt.

Er der mangel på udlejningsbiler i Nice lufthavn, kan priserne på billeje i Nice stige markant.

Se mere på: Aktuelle priser på billeje i Nice

Billeje i Paris
I forhold til prisen på billeje på den franske Reviera er udlejningsbilerne i Paris ofte lidt dyrere.

Forvent at billigste bil i Paris i sommerperioden juni-juli koster fra små 1500 kroner for en uges billeje – eksempelvis i Paris-Orly lufthavnen, hvortil lavprisselskabet Transavia flyver.

Billeje i Paris-Charles de Gaulle (CDG) lufthavnen er som oftest samme pris.

I Paris er en stor bil ingen fordel, men skal man køre langt, kan man ofte finde en stor VW Passat eller lignende fra omkring 2600 kroner for en uges Paris billeje. Frankrig er i øvrigt så stort et land at leje af en dieselbil måske bør overvejes.

Se mere på: Aktuelle priser på billeje i Paris-Orly (opdateres)

Billeje i Montpelier
Billeje i Montpellier er populært blandt danskere som følge af Norwegian lavprisruten hertil.

Priser på leje af bil i Montpelier lufthavn starter som i Nice fra omkring 1400 kroner for en uges billeje.

Bemærk at i Frankrig er der ofte en selvrisiko på tyveri på over 1000 euro ved billeje (uanset bil-størrelse). På skader ligger selvrisikoen som oftest over 500 euro – selv for de mindste biler.

Man bør derfor overveje om det ikke er værd at tegne en forsikring mod selvrisiko. Det kan gøres samtidig med booking af udlejningsbilen på nettet og er som regel billigere end at tilkøbe den ekstra forsikring ved skranken i Frankrig.

Se mere på: Aktuelle priser på billeje i Montpelier lufhavn (opdateres)

Din vurdering:Hjemløs portugisisk hund emigrerede til Canada

Hunden er særdeles populær i Portugal, og mange portugisere elsker deres firebenede følgesvende over alt på jorden.

Portugal har på trods af kæledyrenes popularitet et meget stort antal hjemløse hunde.

De findes i stort set alle byer og lever ofte et (hunde)liv på gaden, hvor det næste måltid skal findes blandt skrald og efterladenskaber eller tigges hos venlige husejere.

Af og til er hundene menneskesky som følge af mishandling. Af og til er de blot lidt forhutlede og som oftest sultne.

Det sker endda at en hund tager ophold på en vej eller i et område og fungerer som gadens vagthund – med ‘betaling’ af gadens beboere i form af madrester.

Se også: Portugal forbyder farlige hunderacer.

Heldig hund på Azorerne
For 15 år siden var en familie på fire fra Canada på ferie på Azorerne, nærmere bestemt på øen São Miguel (San Miguel).

Her mødte de en hvalp, som tilsyneladende fulgte efter et par betjente på gaden.

Den herreløse hund var i dårlig stand og familien kunne ikke lade være med at fodre den.

Familiens to børn legede herefter med ‘Lucky’ hele ferien og var ikke indstillede på at miste deres nye ven, da turen gik tilbage til Canada.

Mor og far forbarmede sig over hund og børn og købte en transportkasse og en ekstra flybillet. Efter en måned i karantæne i Canada havde den portugisiske hund fået nyt hjemland.

Lucky har nu boet i Canada i 15 år skiver The Record.

Se også: Hund med på ferie til Portugal.

Adoptér en hjemløs hund i Portugal
De hjemløse hunde bliver løbende indfanget i Portugal, men der er så mange af dem at det ikke synes at kunne ses på bestanden.

Én af årsagerne er naturligvis det milde portugisiske klima, som gør det muligt for de heldigste herreløse hunde at overleve og endda få hvalpe i det fri.

Der er i Portugal et stort overskud af hunde, som søger nye hjem.

I Portugal er det organisationen ASAAST (Associação dos Amigos dos Animais de Santo Tirso), som ofte står for at finde nye hjem til de indleverede herreløse hunde.

Herunder ASAAST video fra 2008:

Din vurdering:Stålproducent fra Brasilien byder på Portugals største cement-virksomhed

Brasilien er ikke kendt i Europa for sine store virksomheder, men det vil der i de kommende år sandsynligvis blive lavet om på.

Den store stålproducent Companhia Siderurgica Nacional (CSN) med hovedkvarter i Rio de Janeiro er én af de brasilianske giganter, som ønsker en fremtrædende plads på det europæiske marked.

CSN har i slutningen af 2009 budt 3,8 milliarder US$ for den portugisiske virksomhed Cimpor’s aktier.

Cimpor i Portugal
Cimpor er Portugals største cement-producent. En stor del af aktierne (næsten 23%) ejes af entreprenør-virksomheden Teixeira Duarte.

Cementproduktionen finder sted i 13 lande. Cimpor’s næststørste marked er netop Brasilien (19,2%).

Cimpor udgør omkring 4% af værdien af det portugisiske PSI20 indeks. Såfremt overtagelsen går igennem forventes det at Cimpor afnoteres.

Se også oversigt over virksomheder på Euronext-børsen i Lissabon.

Bud fra CSN på Cimpor
CSN har allerede et datterselskab i Portugal ved navn Lusosider, som laver galvaniseret stål.

Cimpors aktiviteter ligger uden for det normale forretningsområde og er en del af CSN’s ekspansions-strategi.

Overtagelsesbuddet lyder på 5% over kursen på Cimpor aktier ultimo 2009.

CSN vil med overtagelsen af Cimpor sikre sig en fod på markedet for cement i landene Portugal, Brasilien, Spanien, Egypten, Sydafrika, Tyrkiet og Kina.

Din vurdering:Nytårshilsen 2010 – Kulturopa video: ‘A city is a place to call home’

De danske aktiviteter og kulturevents i Portugal i 2009 spændte særdeles vidt fra aktiviteterne i Clube Nórdico på Lissabonkysten (som i øvrigt har fået ny hjemmeside) til opførelse af et kunstværk live i Lissabon af danske Joen P. Vedel.

Se alle aktiviteter (løbende opdateret) på:
Events i Portugal.

Caroline Wozniacki i Portugal i 2010
Allerede i februar 2010 vil man kunne opleve den danske tennis-stjerne Caroline Wozniacki og hendes holdkammerater på det danske tennislandshold for kvinder spille om to oprykningspladser i Fed Cup ved Lissabon.

Vi vil også se frem til at høre mere til den danske musiker Mads Hoff, som i nogen år har optrådt i Lissabon. 

Nye flyruter til Portugal fra Danmark
I 2010 forventer vi at endnu flere danskere vil besøge Portugal. Årsagen er blandt andet de to nye lavprisruter med Ryanair og Cimber-Sterling.

Ryanair vil påbegynde flyvninger direkte fra Billund til Faro (Algarve), og Cimber-Sterling vil konkurrere med TAP på ruten København-Lissabon. Se også nytårshilsen fra TAP.

Københavnerne har allerede 2 ruter til Faro (Algarve) med Norwegian og Transavia.

Se mere om flybilletter til Portugal fra Danmark.

Nye informationer om Portugals byer på Portugalnyt i 2010
Portugalnyt, som efterhånden er løbet op i over 5000 sider på nettet, vil i 2010 få tilføjet mere information om de større provinsbyer i Portugal herunder Porto og Douro-dalen.

På den turistmæssige front vil vi blandt andet gøre mere ud af at skrive om golfrejser til Portugal, herunder området omkring Óbidos nord for Lissabon, hvor Portugals sandsynligvis bedste golfbane Praia d’El Rey ligger i skønne omgivelser.

Som altid vil vi løbende skrive om, hvad der sker i Portugal af relevans for skandinaver.

Vi har stadig brug for input, og vi ved at der er mange danskere, som har stor erfaring med Portugal.

Har man lyst til at øse af din viden er Portugal Forum stedet. Er der tale om et interesseområde med megen information eksempelvis portugisiske hunderacer, vin fra Alentejo eller andet meget emnespecifikt, vil vi også meget gerne høre mere – eventuelt med henblik på at lave en side på Portugalnyt om emnet. Skriv til info@portugalnyt.dk.

Herunder nytårshilsen 2010 fra filmproducenten Kulturopa, som ofte er i Portugal:

Din vurdering:Jule- og nytårshilsen fra Portugals lufthavne og det nationale portugisiske flyselskab TAP

De portugisiske lufthavne er statsejede og organiseret under ANA (Aeroportos de Portugal).

I november måned i 2009 havde lufthavnene i Portugal i 2009 haft besøg af små 25 millioner passagerer, herunder 2,2 millioner i lufthavnen i Funchal på Madeira, 100.000 på Porto Santo (ved Madeira) og over 1,1 million passagerer på Azorerne.

Lissabon er dog stadig langt den største lufthavn i Portugal med samlet 12,2 millioner passagerer til og med november 2009.

Se mere om Aeroportos de Portugal.

TAP – Portugals flyselskab
En stor del af de mange gæster fløj med det statslige portugisiske lufthavnsselskab TAP.

Se også TAP hjemmesiden, hvor man bl.a. kan finde tilbud på flybilletter fra København til Lissabon.

God Jul og Godt Nytår fra ANA og TAP
TAP og ANA producerede i 2009 en usædvanlig jule- og nytårshilsen til både kunder, personale og leverandører.

Se den friske og overraskende jule-video optaget live i Lissabon lufthavn:

Din vurdering:Nytårsaften 2010 i Lissabon - Super Bock sponserer nytårs-fyrværkeri

Super Bock er sammen med konkurrenten Sagres Portugals kendteste ølmærker – og Super Bock er i øvrigt delvist ejet af Carlsberg.

Til nytårsaften 2010 er Super Bock sponsor for Lissabons største festfyrværkeri, som går igang kl. 00.00 den 1. januar ved det 70 meter høje Vasco da Gama tårn i det tidligere Expo område i Lissabon.

I alt planlægges 10.000 stk. nytårsfyrværkeri at blive antændt i løbet af 10 minutter. 

Interesserede kan anvende metrostationen Oriente, som er en del af det store Vasco da Gama kompleks, der også omfatter et casino.

Docas og Belém nytårsaften 2010
Underholdningsområdet Docas ved Alcântara får også besøg af Super Bock, som er aktiv til nytår med promotions til festgalde portugisere og turister.

Også på Praça do Comercio samles der traditionelt mange mennesker nytårsaften, men nytårsaften 2009/2010 bliver det svært, da pladsen er gravet op.

Lissabons bystyre har istedet hyret gruppen Xutos & Pontapés til at spille ved Torre de Belém (Jardim de Belém) vest for Lissabon. Se mere om koncerten, som er gratis.

Herunder video fra sidste års nytårsaften i det centrale Lissabon:

Din vurdering:Zara shopping tips til ferien – spændende modetøj i Portugal fra den rigeste mand på den Iberiske halvø

Grundlæggeren af modetøjs-imperiet Zara hedder Amancio Ortega.

En opgørelse over de rigeste mennesker i verden giver Zara grundlæggeren et solidt forspring på den Iberiske Halvø.

Se også: Spar penge på Zara modetøj i Portugal.

Magasinet Examine i Portugal anslår at Zara grundlæggeren har en formue på 16,5 milliarder euro (122 milliarder kroner). Det er lige så meget som den samlede formue hos de 25 rigeste portugisere.

Det amerikanske magasin Forbes mener tillige at Zara ejer Amancio Ortega i 2009 er den 10. rigeste person i verden.

Amancio Ortega er dermed det tætteste man kommer på en ‘spansk Mads Skjern’. Hele formuen er samlet sammen siden 1975, hvor den første Zara butik åbnede i Spanien.

Zara shops i Portugal
Den omfattende Zara kæde er organiseret under det anonyme navn Inditex. Virksomheden er noteret på børsen i Spanien.

Gruppens aktiviteter omfatter foruden Zara også tøj-mærkerne Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarious, Berska, Oysho (lingeri), Zara Home (indretning), Utergüe (assessories) og Tempe (sko).

Læs mere om Zara Portugal 

Man kan ikke finde et shopping center i Portugal længere, som ikke indeholder mindst et par eller tre forretninger tilhørende Zara-gruppen. Der findes totalt i Portugal små 300 butikker.

På verdensplan angav Inditex per oktober 2009 at eje i alt 4530 butikker.

Zara shopping og Zara online shopping
Zara er hovedforretningen i Inditex imperiet.

Strategien er lav pris, god kvalitet i forhold til pris og bredt sortiment med stor udskiftning, som følger moden.

Se den aktuelle Zara-kollektion på Zara.com.

Zara shopping tip: I Portugal er Zara kollektionen ofte billigere end i Danmark – og endnu bedre: Zara linjer i Portugal er langt mere omfattende og har flere ‘vilde’ farver og sko at byde på.

Zara’s succes bygger i stor udstrækning på den spanske mode-virksomheds evne til at sende nye modevarer på markedet i et hidtil uset tempo.

Man bruger få penge på markedsføring. Istedet åbnes der konstant nye butikker på nye markeder i hele verden.

Zara er grundlagt i den nordspanske by La Coruña i Galicien. Efter at have erobret det spanske marked for billigt modetøj i 1980’erne og 1990’erne, åbnede Zara i 1998 den første udenlandske Zara shop i byen Porto i Nordportugal.

Portugal er i 2009 spækket med Zara forretninger (59 i alt) og er på det nærmeste at betragte som hjemmemarked for den spanske koncern. Til sammenligning er der i 2009 kun 3 Zara forretninger i Danmark, som det har været svært at få til at give overskud (tidligere var der 4).

Zara Online Shop åbner på portugisisk i 2010. Se mere om Zara online satsning.

Herunder sommermode 2010 i Gianni Versace kollektions video fra oktober 2009, som Zara uden tvivl vil lade sig inspirere af:


Pull & Bear – et stærkt Zara brand til de unge
Ukendt i Danmark, men Pull & Bear er et af Zara-koncernens hurtigst voksende brands.

Er man ikke fyldt 25 år (eller er ung af sind) og på ferie i Portugal, er den nærmeste Pull & Bear aldrig langt væk. Der er 60 Pull & Bear shops i Portugal ultimo 2009 og inden længe endnu flere.

Pull & Bear står for billigt ungt dynamisk modetøj for unge piger og unge mænd. Brandet symboliseres af et checket blåt logo på sort baggrund - not to miss i shopping centre i Lissabon.

Der er som altid i Zara gruppens forretninger lidt for enhver smag i Pull & Bear – dog med vægt på afslappet teenage tøj og gerne med en ‘urban edge’.

Man anvender kollektionsnavne som Country Grunge, Vicious og Lazy Town. Se kollektionen på Pull & Bear hjemmesiden. Som altid i Zara-universet skifter kollektionerne lynhurtigt.

Mere information om nyheder og kollektioner på Pull & Bear bloggen.

Herunder PR-video fra åbningen af Pull & Berar på Oxford Street i London:

 

Herunder glamourøst Pull & Bear nytårs-mode 2009-2010:

 


Massimo Dutti – Zara luksus-brand til stilbevidste kvinder og mænd
Massimo Dutti er Zara-gruppens mest luksuriøse brand. Vægten er lagt på naturlige materialer og gode kvaliteter.

Oprindeligt var Massimo Dutti en herre-kollektion. I dag findes også en omfattende Massimo Dutti kollektion for piger/kvinder.

Se mere på Massimo Dutti hjemmesiden.

Målgruppen er ældre end hos Pull & Bear. Massimo Dutti brand’et står for trendy uformelt modetøj til alle i tyverne og opefter. Der er også en Massimo Dutti børne-kollektion (for Massimo Dutti kunderne har ofte små børn).

Engelske ord som independent, urban og cosmopolitan er måske, hvad beskriver det ambitiøse og til tider (men ikke altid) klassiske Massimo Dutti brand bedst.

Stilen ligger på mange måder tæt op af Ralph Lauren, men priserne gør heldigvis ikke. Massimo Dutti findes endnu ikke i Danmark, men der er åbnet to butikker i Oslo.

Der er også en undertøjs-linje. Se det hele i Portugal.

Massimo Dutti finder man som oftest i shopping centre i Portugal eller på The High Street i europæiske storbyer. I Portugal sælges Massimo Dutti desuden i egne forretninger på de finere forretningsgader i større byer - primært Lissabon, Porto og Funchal (Madeira). Der er ultimo 2009 godt 40 Massimo Dutti shops i Portugal inklusive den ene på Azorerne og hele fire på Madeira. 

Stradivarius – forward fashion shopping
Det store spanske modetøjs-brand Stradivarius er velkendt i Portugal, hvor der i slutningen af 2009 er 36 Stradivarius butikker.

Stradivarius er en del af Zara-gruppen og henvender sig til unge kvinder, som følger moden og godt kan lide selv at kombinere deres personlige stil.

Se også: E-Stradivarius.com.

Kollektionerne er originale og ungdommelige. Man kan altid finde ‘skæve’ ting, som kan kombineres i en Stradivarious forretning, og priserne er lave i de ofte store meget udsmykkede Stradivarius shops.

Stradivarius er altid med på beatet, og som altid i Zara-gruppen er der stor udskiftning af kollektioner.

Også online er shopping kæden Stradivarius med helt fremme. Man kan lege med alle de nye kollektioner på nettet. Prøv selv at sætte et look sammen på Stra-Diva Fitting room.

Se også Stradivas.com.

Bershka – avantgarde fra Zara-gruppen
Bershka brand’et er som Stradivarius rettet primært mod unge kvinder – for Bershka’s vedkommende med en snert af underground og street fashion.

Hvor Stradivarius følger moden er Bershka brand’et mere avantgarde og eksperimenterende.

Der er også Bershka kollektioner for drenge/mænd.

Se den aktuelle Bershka kollektion.

Man kan høre CD eller læse i magasiner i mange Bershka forretninger.

I Portugal er Bershka yderst populær med 44 forretninger spredt over hele landet (ultimo 2009).

Din vurdering:Art Deco i Lissabon – særudstilling på Gulbenkian Museet indtil 3. januar 2010

Lissabon er berømt for sin blanding af ny og gammel artitektur.

Blandt de nyere stilarter er Art Deco eller decorative art rigt repræsenteret i Portugals hovedstad.

Se også: Gode museer i Lissabon.

Art deco som stilart
Art deco opfattes normalt som elegant og glamourøst uden dog altid at være super-praktisk. Stilarten var populær fra omkring år 1925 indtil 2. verdenskrigs udbrud.

Specielt i USA findes der stadig uendeligt mange art deco bygninger i de større byer. Én af de mest kendte er Chrysler bygningen i New York.

I vore dage kan art deco forekomme tung, ‘påtaget’ moderne og en anelse ‘opstyltet’ – og man glemmer let at stilarten faktisk ikke er mere end 85 år gammel.

Art deco på Gulbenkian
Art deco kommer ikke kun til udtryk i bygninger. Også inden for malerkunst, skulpturer, brugskunst og dagligdags industrielt design var art deco engang særdeles populært.

Det berømte Gulbenkian Museum i Lissabon har indtil 3. januar 2010 en særudstilling om art deco.

Se også anmeldelse på Onculture.

Art deco i Lissabon
Hotel Britania på Rua Rodrigues Sampaio i Lisboa, Cafe Nicolá på Rossio pladsen og Eden Teatro på Praca dos Restauradores er alle gode eksempler på art deco arkitektur i Lissabon.

Eden teatret er nu omdannet til hotel (Vip Eden Lisboa).

Café Nicola er et udmærket sted at iagttage livet i Lissabon fra, men ikke nødvendigvis det billigste. Den portugisiske kirsebærlikør ginja er faktisk hundedyr på Nicola, mens kaffe og fadøl er rimeligt prissat.

Det 4-stjernede Hotel Britania er fortsat blandt de bedste hoteller i Lissabon. Det luksuriøse art deco hotel er berømt for sin uovertrufne service.

Herunder brasiliansk (portugisisk video) om Art Deco med masser af gode eksempler fra hele verden inklusive Portugal:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »