Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkGratis på teknologi-messe i FIL udstillingscenteret i Lissabon 7-10 oktober 2009

Messe-centeret Feira International de Lisboa (FIL) i Oriente bydelen i Lissabon er 7-10 oktober 2009 vært for Portugal Tecnológico 2009.

På messen kan man opleve de nyeste teknologier i Portugal inden for en lang række områder herunder:

 • vedvarende energi
 • sundhed
 • uddannelse
 • automotive
 • kommunikation
 • transport (blandt andet TAP flyselskabet)
 • E-goverrnment (det offentlige på nettet)
 • E-Business (net-baserede virksomheder)
 • Sikkerhed
 • Innovation
 • Miljø
 • Turisme

Messens hovedvægt ligger på anvendelse af informations-teknologi og udstillerlisten omfatter private og offentlige virksomheder, Portugals regering, universiteter med flere.

Udstillingsarealet dækker 15.000 m2. Se mere på Portugal Tecnológico 2009 hjemmesiden (kun på portugisisk).

Teknologi-messen har åbent 11-21 hver dag fra 7. til 10. oktober. Indgangsbillet er gratis.

Herunder billeder fra åbningen fra SIC TV:

 

Din vurdering:Scolari vil gerne tilbage til Portugal

Den tidligere landstræner for Portugal Luiz Felipe Scolari har offentligt ladet forstå at han var særdeles godt tilfreds med sine 5 år i Portugal.

Scolari var landstræner for Portugals fodboldlandshold i perioden 2003-2008, og portugiserne elskede ham næsten uanset resultaterne, der dog som oftest var gode.

Kærligheden fra Portugal er tilsyneladende gengældt, idet Scolari har udtalt at skulle hans søn Fabrício ske at blive optaget på universitetet i Portugal med start i 2010, er Scolari og familie klar til at flytte tilbage til det portugisiske fastland.

Kompensation fra Chelsea skæppede i kassen
Den snart 61-årige brasilianske træner kommer ikke til at lide nød, selv om han eventuelt går på tidlig pension.

Det forlød i februar 2008 i engelsk presse at Scolari fik 7,5 millioner britiske pund i kompensation foruden løn for sine 7 måneder som træner for Chelsea.

Scolari's Chelsea karriere stoppede brat med en fyreseddel efter dårlige resultater

Scolari tilbage i Cascais
Sjældent kan vi på Portugalnyt personligt verificere historier om kendte personer i Portugal, men denne gang taler meget for at rygterne om Scolari er sande.

Scolari var den 7. oktober 2009 på besøg i Cascais, hvor han som så mange gange tidligere var på indkøb og blandt andet kastede et blik indenfor i den nye brasilianske butik på Avenida 25 de Abril i Cascais.

Se mere om træner-ikonet Scolari

Din vurdering:Cimber Lissabon-rute fra maj 2010 – billig fly-rejse til Lissabon direkte fra København

Cimber-Sterling er klar med en ny rute til Lissabon med start i maj 2010, skriver det danske lavprisselskab i en pressemeddelelse den 7. oktober 2009.

Den nye Lissabon billig-rute vil indledningsvis flyve torsdag og søndag, og Cimber lover at udvidde antallet af  flyafgange, såfremt efterspørgslen er dertil.

Se Cimber-Sterling.dk for aktuelle fly-priser til Lissabon

Direkte til Lissabon fra København
Med Cimber-Sterlings initiativ får TAP – det statlige portugisiske luftfartsselskab, konkurrence på København-Lissabon ruten, som i lang tid udelukkende har haft TAP som operatør.

Cimber har med Business Development Manager Rikke Munk Christensen’s ord stor tiltro til at Lissabon bliver den nye hotte storby-ferie destination for danskere, som endnu ikke har oplevet Portugal. Der flyves med de nyligt indkøbte (tidligere Sterling) Boeing 737-700 fly med plads til 148 passagerer på Lissabon-ruten.

Flyrejse til Lissabon med Cimber fra 20. maj
Allerede fra 7. oktober 2009 kan man booke fly-rejse til Lissabon med Cimber direkte fra København med afgange i maj 2010.

Den første maskine med ledige pladser afgår torsdag d. 20. maj, og booker man en uges ferie fra 20. maj til 27. maj, vil den samlede pris for en billig Cimber fly-rejse til Lissabon og retur blive 1545 kroner inklusiv skatter (Cimber pris set 7. oktober 2009).

Vælger man at rejse til Lissabon torsdag, afgår flyet fra København kl. 15.40 og ankommer til Lissabon kl. 18.15 (på grund af tidsforskel vindes en time). Flyrejsen fra Lissabon tilbage til København starter torsdag kl. 19 fra Lissabon, hvilket betyder relativ sen ankomst i København kl. 23.45.

Se også: Billige ferieboliger i Lissabon i 2009-2010.

Lissabon fly-rejser søndag
Såfremt man vælger at rejse til Lissabon på en søndag, afgår maskinen fra København kl. 14.05 og lander 16.40 i Lissabon.

Retur-rejsen fra Lissabon til København søndag med Cimber afgår 17.25 fra Lisabon og lander i København kl. 22.10.

Prissætningen på Cimber fly-rejsen København-Lissabon er absolut konkurrencedygtig, men Cimber flybilletter til Lissabon er dog ikke væsentligt billigere end TAP’s billigste billetter.

Se også: Søg billige flybilletter med Momondo

Nye Cimber fly-ruter til Sydeuropa
Udover Lissabon vil Cimber-Sterling i maj 2010 åbne nye ruter fra København til Sicilien og fra København til Kreta. Læs nærmere på Cimbers hjemmeside

Relateret artikel:
Billig billeje i Lissabon

Din vurdering:Rejsemesse 17-18 oktober 2009 – Portugal på Rejs09 i Øksnehallen i København

Gå direkte til: Rejsemesse Øksnehallen 2010 - få gratis billetter

Der er skåret kraftigt ned på antallet af rejsemesser og boligmesser i Danmark i 2009.

Rejs09 messen i Øksnehallen 17-18 oktober 2009 trodser krisen og stiller med over 200 udstillere og et omfattende foredragsprogram.

Portugal på Rejs09 messen
Rejs09 messen bliver dog uden Portugal bureau’erne Svante og Portugalbureauet.

Mange andre større bureauer med Portugal/Madeira/Azorerne på programmet såsom DSB Rejser, FDM Rejser, Bravo Tours og Spies Rejser er heller ikke at finde i udstillerlisten.

Det er Profil Rejser til gengæld, som arrangerer storbyferie til Lissabon.

Man kan også møde Star Tour, hvis brede program også omfatter Portugal. Desuden er rejsebureauet 65-Ferie på messen med tilbud på rejser til Madeira.  

Entré er 100 kroner, som refunderes som rabat, såfremt man bestiller en rejse på messen.

Se mere om Rejs09 messen i Øksnehallen.

Nyati Safari på Rejs09
Er man interesseret i safari, er der på Rejs09 mulighed for at stifte bekendtskab med Nyati Safari, som blandt andet driver Nyati Safari Lodge i den tidligere portugisiske koloni Mozambique.

Søndag d. 18. oktober kl. 16.30 er der foredrag med Christiane Norin fra Nyati Safari om safari til Mozambique, Sydafrika m.v.

Ferie For Alle 2010
Den næste større danske feriemesse Ferie For Alle 2010 afholdes 26-28 februar i Herning Messecenter.

Din vurdering:Davis Cup turnering - Danmarks tennis-herrer til Portugal 5-7 marts 2010

Dansk herre-tennis står over for en stærk modstander i Davis Cup Europa/Afrika gruppe II i første runde af Davis Cup turneringen 2010.

Davis Cup lodtrækningen fandt sted den 5. oktober 2009. I forvejen var verdens 16 bedste hold udtaget til den såkaldte World Group, hvorfra årets vinder af Davis Cup turneringen findes.

Portugal og Danmark i tredjebedste tennis række
Både Danmark og Portugal har meget dygtige enkelt-spillere, men er ikke i samme liga som eksempelvis Spanien og USA.

Faktisk spiller Portugal og Danmark i den såkaldte Gruppe II, som må betragtes som Davis Cup turneringens 2. division.

Det land, som vinder gruppen, rykker op i næste gruppe det kommende år.

Inden for gruppen seedes holdene på baggrund af resultater. I starten af oktober 2009 er Portugal nummer 52 på verdensrangliste for Davis Cup hold, mens Danmark er nummer 59.

De øvrige Davis Cup lande i Danmarks gruppe er Algeriet, Bulgarien, Cypern, Egypten, Finland, Georgien, Ungarn, Irland, Letland, Litauen, Moldova, Monaco, Montenegro og Slovenien.

Se også: Davis Cup ranglisten (nations ranking).

Davis Cup første runde i Portugal
Da Portugal ved lodtrækningen samtidig fik tildelt retten til at bestemme, hvor de fire kampe spilles, vil de danske tennis-herrer under ledelse af Cup kaptajn Kenneth Carlsen skulle til Portugal 5-7 marts 2010.

Portugal er inden mødet med Danmark favorit til at gå videre i Davis Cup turneringen - blandt på grund af tennisspilleren Frederico Gil, som af mange betragtes som Portugals bedste.

Portugal Davis Cup kampene spilles i Maia i Nordportugal.

Portugal vandt de tre første kampe. Se opdaterede resultater.

Din vurdering:Historisk Rally i Portugal 6-10 oktober 2009

Et stort antal ældre rallybiler er samlet i Estoril før en 1745 kilometer lang tur fører dem rundt i Portugal.

Det er 4. gang at der afholdes historisk rally i Portugal, og som sidst går starten fra Autodromo de Estoril racerbanen nord for Cascais.

De små 140 biler vil blandt andet besøge byerne Tomar, Arganil, Lousã, Préstimo, Armamar, Caramulo, Freita, Viseu, Montejunto og Sintra.

Se også: Caramulo Motor Festival 2009.

Portugals største event for klassiske biler
Blandt deltagerne er mange gengangere fra sidste års Rali de Portugal Histórico.

I den farvestrålende samling af klassiske rally- og banebiler kan ses et stort udvalg af Alfa Romeo GTV, BMW 1802-2002, Ford Lotus Cortina, Ford Escort Cossworth, Lancia Fulvia, Opel Kadett GT/E samt naturligvis ældre Porsche 911 i alle afskygninger.

Der er også besøg er særdeles sjælne og ofte ganske værdifulde køretøjer såsom BMW 2002 Turbo, BMW CSL i fuld banetrim, Mercedes 450 SLC 5,0, Mercedes 300 SL 'mågevinge', Lancia MonteCarlo 037 Stradale og Lancia Stratos HF.

Mange deltagere er kommet trillende fra Spanien med deres store passion forsvarligt fastspændt på en trailer. Der er også en stor gruppe franskmænd i Portugal med en samling rally preparerede Citroen DS og SM klassikere.

Se mere på Portugal Historic Rally hjemmesiden.

Gadeløb i Cascias 10. oktober
Lørdag den 10. oktober er der mulighed for at opleve de mange klassiske biler i fri dressur på Cascais Marina fra omkring kl 10 om formiddagen.

Der er planlagt et løb (specialprøve) på et aflukket område på Cascais Marina. Sidste år blev den afsluttende lørdags-prøve desværre aflyst på grund af regn, men der var stadig mulighed for at opleve de mange spændende køretøjer ved det gamle Cidadela fort i Cascais.

Se også: Historisk rally i Portugal 2007.

Herunder billeder fra Rali Histórico de Portugal 2008: 

Din vurdering:Korruptions-sag under opsejling i forbindelse med køb af nye ubåde til Portugals flåde

Resultatet af det portugisiske valg var knapt på plads før en større sag om korruption trækker overskrifter i portugisisk presse.

I juli 2008 fik Portugal leveret den første af sine to nye super avancerede såkaldte ‘Black Hole’ ubåde fra HDW værftet i Kiel.

Den 800 millioner euro store handel har tilsyneladende inkluderet en ‘kommission’ på 34 millioner, mener anklagemyndigheden i Portugal.

Tre tyskere og syv portugisere er blevet anklaget for svindel, herunder forfalskning af papirer i forbindelse med modkøb.

Anskaffelsen af ubådene blev besluttet i år 2003. De anklagede har ret til at en dommer ser på sagen inden den formelt går igang i Portugal. Indtil videre er de anklagede beskyttet af navneforbud.

Tilbagekøbsaftaler med portugisiske virksomheder
HDW (Howaldtswerke-Deutsche Werft) står for bygningen af de to ubåde, mens et konsortium af tyske og portugisiske virksomheder i forbindelse med købet arrangerer modkøbsaftaler, som er normale ved store militære anskaffelser. Det er disse modkøbsaftaler, som har været udsat for en længerevarende undersøgelse af den portugisiske anklagemyndighed.

Se mere om Portugals nye ubåde fra Kiel.

Specielt medarbejdere fra den tyske virksomhed MAN-Ferrostaal og de portugisiske virksomheder Simoldes Plásticos, Sunviauto, Inapal Plásticos, Amorim Industrial Solutions, Ipetex og Comportex er i søgelyset.

Indtil videre har MAN-Ferrostaal (ejet i fællesskab af den tyske MAN koncern og af staten Abu Dhabi’s International Petroleum Investment Co) på det bestemteste nægtet at dens ledende medarbejdere har være indblandet i ulovligheder.

Svindelsagen kan ifølge den portugisiske avis Sol gå hen og løbe op i omkring 50 millioner euro.

Din vurdering:MotoGP i Estoril i weekenden 3-4 oktober 2009

MC-enthusiaster fra hele verden med ræs i blodet valfarter i weekenden 3-4 oktober til Estoril banen vest for Lissabon, hvor årets Portugal MotoGP afholdes.

Der forventes specielt mange besøg på to hjul fra Spanien.

Cascais oversvømmes af motorcykler
Cascais politi har taget højde for de mange unge motorcyklister ved at sende flere patruljevogne på gaden – ikke mindst på kystvejen mellem Cascais og Guincho, som indbyder til at vride håndtaget i bund.

Der er ikke (endnu) decideret fartkontrol, men blot en lang hale af motorcyklister efter ældre patruljevogne, som bevæger sig i adstadigt tempo på kystvejen ofte kun med en enkelt yngre politimand ved rattet.

Gratis på to hjul på motorvej A5
I anledning af MotoGP løbet har Brisa, som driver motorvej A5 mellem Lissabon og Cascais suspenderet opkrævning af afgift for 2-hjulede søndag den 4. oktober. Bilister må dog fortsat pænt betale 1,35 euro.

Billetter og program
For interesserede (med billet til MotoGP) uden egen transport søndag den 4. oktober afgår gratis bus fra Casino Estoril – se tidpunkter på Autodromo de Estoril hjemmesiden.

Billetter til MotoGP Portugal, hvor hovedløbene afholdes søndag den. 4. oktober kan købes på ticketline.pt eller ved indgangen såvel som de sædvanlige udsalgssteder FNAC m.v.

Se også løbsprogram for MotoGP 2009 på Estoril.

Din vurdering:Finsk bølgeenergi skal testes i Portugal – WaveRoller til Peniche med EU støtte

Den finske virksomhed AW-Energy har sammen med virksomheder fra Portugal, Tyskland og Belgien fået EU støtte til en værdi af 3 millioner euro til et nyt bølge-energiprojekt.

Pengene skal blandt andet bruges til at teste den nye innovative bølge-energi anlæg ud for Peniche på Portugals vestkyst.

WaveRoller fra AW-Energy i Finland
Den finske virksomhed AW-Energy har udviklet et bølgeenergi-anlæg ved navn WaveRoller.

WaveRoller er en fastmonteret konstruktion på havbunden, som med store vippeblade genererer elektricitet fra bølgerne.

Én WaveRoller enhed består af tre vippeblade på linje monteret på en plade og kan i test-versionen generere 300 kW.

Se billeder og video på AW-Energy hjemmesiden.

Fra dykkeroplevelse til bølgeenergi
Idé'en til opfindelsen blev undfanget på grund af en oplevelse, som den professionelle finske dykker Rauno Koivusaari havde i 1993, da han var på arbejde omkring et vrag på havbunden.

Her bemærkede han en (tung) dør på skibsvraget, som ‘blafrede’ så kraftigt med bølgernes bevægelser i vandet, at den næsten ramte ham.

Fænomenet er ikke usædvanligt at opleve for professionelle dykkere, og 'dørens blafren' i vandet fik Rauno Koivusaari til at tænke over mulighederne for at generere elektricitet på en simpel måde.

Portugal optimal placering for test af bølgeenergi
Farvandet vest for Portugal anses for et af de bedste testområder i Europa for bølgeenergi.

Der er næsten altid bølger og forholdene er ofte så tilpas ekstreme at producenterne kan indsamle vigtige data over en relativ kort tidsperiode.

I 2008 blev verdens største bølgeenergipark taget i brugal.

Den portugisiske virksomhed Eneolica er sammen med store internationale virksomheder som Bosch og ABB involveret i det nye bølgeenergi pilot-projekt, som skal forbindes til el-nettet i Portugal.

AW-Energy har allerede siden 2007 testet mindre testudgaver af WaveRoller bølgeenergi-systemet i Portugal, men har dog ikke været forbundet til elnettet.

Se også:
Bølgeenergi-Søslanger ud for Portugals vestkyst

Din vurdering:Portugals holdopstilling til Ungarn og Malta VM kvalifikations-kampe 10. og 14. oktober 2009

Landstræner Carlos Quieroz har offentliggjort spiller-truppen til Portugals sidste og særdeles afgørende kampe mod Ungarn og Malta i VM kvalifikationen.

Følgende spillere er udtaget:

Målmænd: Eduardo (Braga), Beto (Leixoes), Rui Patricio (Sporting Lisbon).

Forsvar: Jose Bosingwa (Chelsea), Bruno Alves (FC Porto), Paulo Ferreira (Chelsea), Cesar Peixoto (Benfica), Pepe (Real Madrid), Ricardo Carvalho (Chelsea), Rolando (FC Porto).

Midtbane: Deco (Chelsea), Joao Moutinho (Sporting Lisbon), Raul Meireles (FC Porto), Duda (Malaga), Tiago (Juventus), Miguel Veloso (Sporting Lisbon), Nuno Assis (Guimaraes).

Angreb: Nani (Manchester United), Simao Sabrosa (Atletico Madrid), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Nuno Gomes (Benfica), Liedson (Sporting Lisbon).

Se også: VM stilling i kval gruppe 1.

Kontroversiel landsholdsspiller tilbage
Blandt midtbanespillerne er Nuno Assis ny, men har dog optrådt 4 gange på landsholdet i år 2002.

Assis, som til dagligt spiller for klubben Vitoria Guimaraes, var engang én af de bedste portugisiske midtbanespillere og blev spået en stor fremtid. Han spillede for Benfica udlånt fra Guimaraes og gjorde det godt. 

Den 28-årige Assis karriere blev brat afbrudt i december 2005 efter at han blev taget i en tilfældig doping test, efter en Benfica kamp mod Maritimo.

Benficas præsident støttede Assis under hele sagen, men en retssag endte med at dømme Nuno Assis til at holde pause fra fodbold i et år. Da året var omme var Assis tilbage hos Benfica i 21 kampe indtil skader tvang ham til at holde pause.

I mellemtiden skiftede Benfica træner et par gange i løbet af kort tid og både Jose Antonio Camacho og hans afløser Fernando Chalana havde ikke plads til Assis i startopstillingen. Det endte i sommeren 2008 med at Benfica ikke længere var interesseret i at forlænge udlånskontrakten med Guimaraes.

Portugals kamp mod Ungarn spilles på Sporting Lissabons hjemmebane i Lissabon den 10. oktober 2009. Malta kampen foregår ligeledes i Portugal d. 14. oktober på D. Afonso Henriques Stadium i Guimaraes i Nordportugal.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »