Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAnders Fogh Rasmussen og Gerry Kasparov på Estoril Conference 19-22 maj 2015

Siden 2009 er der hvert andet år blevet afholdt Estoril Conferences i kongrescenteret bag kasinoet i Estoril.

Emnerne, som tages op på Estoril konferencen, er grænseoverskridende udfordringer – og udspringer ofte af globalisering eller andre aktuelle storpolitiske emner.

Estoril Conferences 2015 - emner
Den fjerde Estoril Conferences har som i de tre tidligere overskriften “Global Challenges – Local Answers”.

Blandt emnerne er den græske krise i forhold til EU, den mulige udtræden af Grækenland fra euro’en (Grexit) og den miserable græske økonomi. Tidligere premierminister Georgios Papandreou deltager som taler i Estoril.

Et andet emne er den øgede spænding mellem Den Vestlige Verden og Rusland efter Ruslands annektering af Krim-halvøen fra Ukraine i 2014 og den rusisske støtte og med stor sandsynlighed deltagelse i militære operationer i det østlige Ukraine, som startede i 2014 og stadig finder sted i 2015.

Se mere på Estoril Conferences hjemmesiden.

 

Anders Fogh Rasmussen i Estoril
I 2015 er den tidligere NATO generalsekretær Anders Fogh Rasmussen blandt hovedtalerne.

Efter at have været regeringschef i Danmark i perioden 2001-2009 blev Anders Fogh udnævnt til NATO genralsekretær.

Siden 2014, hvor topjobbet for NATO som planlagt overgik til en ny person, har Fogh været selvstændig foredragsholder og sikkerhedspolitisk konsulent i den tunge kategori med sin egen virksomhed Rasmussen Global.  

Garry Kasparov i Estoril
Den russiske skak-stormester Garry Kasparov er en anden af hovedtalerne i Estoril.

Kasparov har efter sin skakkarriere i stigende grad involveret sig i politik og betragtes som én af de førende russiske kritikere af præsident og de-fakto enehersker i Rusland Vladimir Putin. Gasparov har forsøgt at danne et oppositionsparti, men er i Rusland blevet forhindret i at organisere oppositionen. Den folkelige støtte i Rusland til Kasparov, som bor i Kroatien, er dog stærkt begrænset. 

Øvrige talere i Estoril
En lang række talere er internationalt kendte; herunder tidligere formand for EU-kommissionen Durão Barroso.

Se listen af talere . Estoril Conferences arrangeres af bystyret i Cascais og er en del af markedsføringen af Cascais-Estoril som international konferenceby.

Din vurdering:Norge og Portugal styrker samarbejdet inden for hav-relateret forskning og teknologi

Som to søfartsnationer med store nationale havområder og direkte adgang til Atlanterhavet, har Portugal og Norge meget til fælles.

De tætte handelsforbindelser mellem de to lande er for Norges eksports vedkommende stærkt knyttet til salget af norske fiskeprodukter i Portugal – især tørret torsk (klipfisk) og laks. 

I fremtiden vil Norge og Portugal styrke samarbejdet inden for forskning i havmiljø og –teknologi. Det er planen at universiteter i de to lande skal dele viden og indgå aftaler om forskningsprojekter.

Hensigtserklæringen, som blev underskrevet i Oslo i maj, omfatter blandt andet off-shore energi og teknologi, marinebiologi og udnyttelse af havets ressourcer (fiskeprodukter). 

Den portugisiske præsident Anibal Cavaco Silva var til stede i Norge ved underskrivelse af aftalen.

Se mere på Forskningsrådet.no .

Din vurdering:Danske sejre i TCR Racing i Portugal – Michel Nykjær og Nicki Thim gjorde rent bord i Algarve

Den i Danmark relativt ukendte TCR Racing Series har afholdt årets 4. løbsrunde i TCR serien på Algarve banen ved Portimão.

Med to danske deltagere fra hvert sit team gik løbet den 10. maj 2015, der blev afviklet over to afdelinger, hen og blev en ubetinget dansk succes.

Kurt Thim’s søn Nicki Thim havde planlagt at køre showløb på Djursland i Supertourismo (heriblandt mod sin far) og var derfor ikke ubetinget begejstret, da hans arbejdsgiver Engstler Motorsport kaldte ham til Portugal med kort varsel – det er jo ikke hver dag man får chancen for at sætte ‘den gamle’ på plads.

Algarve sejre til danske racer-kørere
Med en fornem tidskøsel lørdag i Portugal så det imidlertid lyst ud for Nicki Thims chancer, og han udnyttede til fulde mulighederne og vandt det første løb.

Thim måtte udgå i TCR Racing løb nummer 2 i Algarve, men her blev det til gengæld danske Michel Nykjærs tur til at brilliere med en sejr.

Nicki Thim vandt for Team Engstler Motorsport i en Audi TT racer, mens Michel Nykjær kørte sejren hjem i en Seat Leon fra Team Target Competition. 

Se også: Michel Nykjær hails 'Dream' result

Din vurdering:Verdens bedste vejstrækning ligger i… Portugal!

Portugal har masser af huller i vejene, det ved alle, der har prøvet at køre på mange af Portugals slidte veje.

Men nu har landet fået endnu en fjer oven i den hat, som i forvejen er fyldt med anerkendelser for gode oplevelser.

Biludlejningsfirmaet Avis har kåret strækningen mellem Peso da Régua og Pinhão i Nordportugal til verdens bedste kørestrækning. N-222 skærer sig 27 kilometer gennem Douro-dalens smukke, vinstokkebeklædte terrasseskråninger og har fået prædikatet ’verdens bedste køreoplevelse’.

Portugal har yderligere to andre kørestrækninger med på Avis’ top 25 over ’verdens bedste veje’: N247 fra Sintra til Praia das Maças og N267 fra São Marcos da Serra til Monchique.

Se den samlede top 25 og læs artikel på Daily Mail.

Video: Med Porsche på N-222 gennem Douro-dalens smukke omgivelser

Din vurdering:Portugal i top 20 over bedste lande at blive mor

Det har netop været Mors Dag i Portugal (søndag den 3. maj) og i dag, 5. maj 2015, har Red Barnet offentliggjort en rapport med titlen State of the World’s Mothers 2015, som placerer Portugal som det 16. bedste land i verden at blive mor.

Listen, som omfatter 179 lande, bygger på data for mødredødelighed, børnedødelighed, uddannelse, økonomi og kvinders deltagelse i politik, skriver Red Barnet i en nyhedsartikel.

Top 20 ser således ud:

01. Norge
02. Finland
03. Island
04. Danmark
05. Sverige
06. Holland
07. Spanien
08. Tyskland
09. Australien
10. Belgien
11. Østrig
12. Italien
13. Schweiz
14. Singapore
15. Slovenien
16. Portugal
17. New Zealand
18. Israel
19. Grækenland
20. Canada

Listen domineres af skandinaviske og vesteuropæiske lande, men rige lande som Frankrig (23), Storbritannien (24) og USA (33) synes at halte noget efter.

Læs også: Gode nyheder for Portugals nyfødte børn – laveste børnedødelighed nogensinde i 2014

Nederst på listen ligger lande, som kæmper med politisk ustabilitet, naturkatastrofer og elendig økonomi:

169. Haiti og Sierra Leone
171. Guinea-Bissau
172. Chad
173. Elfenbenskysten
174. Gambia
175. Niger
176. Mali
177. Den Centralafrikanske Republik
178. Den Demokratiske Republik Congo
179. Somalia

Læs hele Red Barnets omfattende rapport (PDF fil). Oversigten over rangeringen af alle lande findes på side 60.

Din vurdering:Nyt flod-cruise skib på Douro-floden i Nordportugal

Europas største flodkrydstogtskibsselskab, franske CroisiEurope, har søsat deres spritnye skib i Portugal.

Selskabet, som har mere end 30 flodcruise skibe rundt omkring på Europas floder, har navngivet skibet MS Gil Eanes og sejler på Douro-floden i Nordportugal.

Læs også: Flodcruise Portugal - ture på Dourofloden, Targus (ved Lissabon) og Guadiana-floden i Algarve 

MS Gil Eanes er bygget i 2014/2015, er 80 meter langt og 11 meter bredt og har plads til 132 passagerer fordelt i 66 kahytter. Ombord forefindes restaurant, bibliotek, kæmpe lounge og meget mere. Se billeder af skibets interiør.

Ruten går fra Porto til Spanien og tilbage igen, med stop i Regua, Barca d’Alva, Vega de Teron, Ferradosa og Pinhâo.

Borgmesteren af Vila Nova de Gaia, Eduardo Vítor Rodrigues, er gudfar til skibet, som blev både velsignet og indviet den 17. april 2015

Video: indvielsen af MS Gil Eanes

Din vurdering:Strande og fiskerlejer i Alentejo og Algarve skal forbedres for 3,9 millioner euro

Der er skrevet kontrakt på at få igangsat arbejder for at udbedre strande, små fiskerlejer, kystsystemer og mindre udkantsområder i det sydvestlige Alentejo og Algarve.

Udbedringen skal hjælpe kyststrækningen til at blive mere modstandsdygtig og samtidig styrke den lokale økonomi og turisme.

Det bekræfter Portugals miljøminister, Paul Lemos, overfor nyhedsbureauet Lusa.

Ifølge Sociedade Polis Litoral Sudoeste, som står bag projektet, kommer der til at ske forbedringer i kommunerne Santiago do Cacém, Sines og Beja ved Alentejo kysten og Lagos i Algarve.

Første fase indebærer genoprettelse og beskyttelse af kystnære systemer i Santo André (Santiago do Cacém), forbedring og udvikling af små byområder i Zambujeira do Mar (Beja) og stranden i Odeceixe (Aljezur).

Økonomien til forbedringerne stammer fra EU-midler, miljøministeriet og kommunerne, som er omfattet af udbedringerne.

Forbedringsarbejdet er en del af et rehabiliterings- og genoprettelsesprojekt over 150 km langs med Alentejo og Vicentina kysten og kommer samlet til at koste godt 40 mio. euro.

Læs artiklen på Observador (portugisisk tekst).

Din vurdering:Forældre har hjemmeboende barn i næsten 30 år i Portugal - antallet af børn under 15 år forventes at falde drastisk frem mod 2050

Ikke mange unge portugisere flytter hjemmefra i en tidlig alder.

Man skal som ungt menneske i Portugal væbne sig med tålmodighed i bestræbelserne på at komme ud og stå på egne ben i egen bolig.

Der er naturligvis indlysende årsager til, at det ikke lige er sådan at komme væk fra mor og far, da uddannelse, job og økonomi for størstedelen af de unges vedkommende ikke ligger lige for, som det ses i mange andre og mere velstillede nationer.

Svært at slippe hjemmefra i Portugal
Tallene, som er fra 2013, blev offentliggjort i en rapport af Eurostat den 16. april 2015. Faktum er, at i Portugal er gennemsnitsalderen på 29 år inden børn forlader forældrenes husstand, fordelt på 30 år for mænd og 28 år for kvinder.

Til sammenligning er gennemsnitsalderen for en dansk kvinde/mand, som flytter fra det fædrene ophav, på 21 år, fordelt på 20,5 for kvinder og 21,4 år for mænd.

I Sverige er gennemsnitsalderen helt nede på 19,6 år og i hele EU var gennemsnitsalderen på 26,1 år i 2013, inden børnene fløj fra reden.

Fald i antal af unge under 15 år
Eurostat, som er EU’s statistikkontor, har i selvsamme rapport, som hedder Facts and figures on youth and children in the EU, også kalkuleret på, at per 2050 har Portugal den laveste andel af børn under 15 år af alle EU’s medlemslande, hvis den negative tendens i fødselsraten fortsætter som nu.

I 1994 var befolkningsandelen af unge under 15 i Portugal på 18,4 procent, i 2014 faldt den til 14,6 og der forventes yderligere et fald helt ned til 11,5 procent når halvdelen af det 21. århundrede er gået.

Gennemsnitsprocenten i EU for de tre førnævnte årstal er på henholdsvis 18,6, 15,6 og et forventet 15,0 for EU's 28 nuværende medlemslande i 2050.

Det er et kolossalt dyk for Portugal. Forklaringen kan måske ligge i tallene for, hvornår man flytter hjemmefra, samt at flere og flere portugisiske unge mennesker fravælger et, to eller måske helt børn overhovedet, når deres egen situation i denne tid ser svær ud. Det er ikke nemt at komme hjemmefra og starte en familie op fra bunden.

Kun ni af de 28 EU lande forventes at forøge antallet af børn under 15 år per 2050 (og dette inkluderer ikke Danmark), mens resten af EU og især Slovakiet, Portugal, Spanien og Irland kan imødese det største fald målt i procentpoint.

Kilde: eurostat (PDF format)

Læs også: Gode nyheder for Portugals nyfødte børn – laveste børnedødelighed nogensinde i 2014

Din vurdering:‘Rua Rosa’ i Lissabon blandt 12 ‘Favorite Streets’ i Europa på New York Times -

Cais de Sodré området i Lissabon er under stærk forandring til det bedre.

I 2013 blev Rua Nova de Carvalho tæt på Cais de Sodré metro/togstation (forbindelse til Cascais) iklædt en rosa farve og fik i samme anledning kraftigt opgraderet sit image.

Hvad der tidligere var underholdnings-center for nattens mest ‘shady’ personager, er nu (måske mest i dagtimerne) et trendy område med udeservering og rige muligheder for afslapning for hele familien.

Se artiklen ‘12 Favorite Streets in Europe’ på New York Times .

Om aftenen strømmer folk til blandt andet spillestedet Music Box, og 'Rua Cor de Rosa' er faktisk blevet en lyserød konkurrent til det øvrige nærliggende Bairro Alto område lidt længere nord for havnefronten.

 

Din vurdering:Billigt til Oslo fra Lissabon med TAP i resten af 2015 (uden for højsæson'er) – øjebliks-tilbud

Det portugisiske flyselskab TAP Airlines har per 22. april 2015 tilbud på flybilletter fra Lissabon til Oslo-Gardermoen.

Ved at booke rejser med TAP fly til Oslo i perioden enten inden 21. juni eller fly til/fra Oslo i perioden fra 2. august til 14. december, kan billigste flybillet til Oslo tur-retur fra Lissabon komme helt ned omkring 160 euro per person (voksen) inklusiv 1 stk. bagage og lufthavnsskatter.

De 160 euro (små 1200 kroner) forudsætter dog at man booker TAP flybilletter af TAP Discount katagorien, som primært findes til meget tidlige eller meget sene flyafgange fra Lissabon – og i øvrigt må forventes udsolgt inden længe.

Søg billig flybillet til Oslo-Gardermoen (eller til Københavns Lufthavn) på TAP hjemmesiden.

Tilbuddet er set på TAP’s hjemmeside den 22. april, og det fremgår ikke, hvor lang tid man kan booke til denne meget lave pris.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »