Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAzorerne vinder endnu en titel som mest miljøvenlige og bæredygtige turistmål i verden

Atlanterhavsøgruppen Azorerne, 1500 km fra Portugals fastland, har igen gjort sig positivt bemærket indenfor skabelse og opretholdelse af en turistindustri med omtanke.

2015 var knapt gået igang, da de 9 øer tilsammen blev tildelt en førsteplads på Global Sustainable Destination Top 100 of 2014, for indsatsen gennem hele 2014.

Azorerne er vant til at vinde
Tidligere har Azorerne vundet fornemme priser for deres indsats for at skabe en miljømæssig bæredygtig turistdestination, så som Quality Coast Gold Award 2013/2014 og Platinum Quality Coast 2014-2015.

Scorede højt på alle parametre
Det er sitet Green Destinations der står bag udvælgelsen, sammen med brugere på sociale medier og 30 turisteksperter verden over. Green Destinations primære opgave er at hjælpe turister med at finde den bæredygtige ferie, hvor der tages hensyn til de respektive områders grønne turistpolitik, lokal natur, miljø, samfund, kultur og grøn økonomi (grøn økonomi betyder forbedringer for borgernes velbefindende og ligestilling i blandt dem, samt forbedringer af økologiske tiltag og mindskning af miljørisici).

Hen over ovenstående parametre scorede Azorerne 8,9 point af ti mulige.

Andre Portugal rejsedestinationer hædret for miljøindsats
Cascais/Estoril udenfor Lissabon, brillerede også på listen sammen med Lagos i Algarve, der begge scorede 8 af 10 mulige point.

Regionen Oeste, som tilsammen består af kommunerne Alcobaça, Alenquer, Arruda dos Vinhos, Bombarral, Cadaval, Caldas da Rainha, Lourinhã, Nazaré, Óbidos, Peniche, Sobral de Monte Agraço og Torres Vedras, var deslige med i bedømmelsen og fik 7,2 point og det samme var det beskyttede landskabsområde Serras do Socorro e Archeira, der trak 6,9 point og begge modtager et grønt mærke.

Det var kun Sintra som faldt helt igennem med en score på kun 4,1 point, primært på grund af, at der tilsyneladende ikke er nogen grøn politik i området. Se alle Portugal destinationers pointtildelinger her.

Læs mere om hvad Azorerne gør rigtigt i historien fra TravelDailyNews.

Video: en tur rundt på Azorernes største ø São Miguel

Din vurdering:Ferie i Forum 2015 – ny feriemesse i København 17. og 18. januar 2015

Et nyt koncept har afløst den tidligere københavnske rejse- og feriemesse Ferie & Fritid i Bella Center. Nu hedder rejsemessen Ferie i Forum og har udelukkende fokus på ferierejser til udlandet og gastronomi.

Den nye feriemesse, der løber af stablen i Forum, København, finder sted lørdag d. 17. og søndag d. 18. januar 2015 fra kl. 10-17 begge dage.

Gastronomiske oplevelser – Ferie i Forum 2015
Den gastronomiske oplevelse ved Ferie i Forum er, ifølge arrangørerne, en invitation til de besøgende om at komme og smage, opleve og opdage verden.

Dette kan man opleve sammen med fotograf, skuespiller og kogebogsforfatter Timm Vladimir (der kendes fra sin rolle som vært i DR programmet ’Den Store Bagedyst’), og han og hans hold af kokke vil præsentere gæsterne på feriemessen for et street kitchen, med madboder fra forskellige lande, madkurser for besøgende og spændende menuer i Forums restaurant.

Fokus på alle rejseformer ved feriemesse 2015 Ferie i Forum
Det målrettede fokus på udlandsrejser ved feriemessen Ferie i Forum gælder alle typer af ferier og rejser, blandt andet charterferie, solrejser, familieferie, aktivferie, adventure, cruises og singlerejser.

Foredrag med Mikkel Beha – feriemesse Ferie i Forum 2015
Både lørdag og søndag kl. 13 kan man på rejsemesse Ferie i Forum lytte til tv-værten Mikkel Behas fortællinger om de oplevelser han havde til søs, da han optog sin meget populære tv-serie ’Kurs Mod Fjerne Kyster’.

Åbningstider og billetpriser – rejsemessen Ferie i Forum

Åbningstider
Lørdag d. 17. januar 2015 kl. 10-17
Søndag d. 18. januar 2015 kl. 10-17

Priser
Voksen DKK 100,-
Barn (Under 15 år) DKK 50,-

mere information på hjemmesiden Ferie i Forum

Det kan oplyses, at per primo januar 2015 vides det, at det portugisiske flyselskab TAP Air Portugal får sin egen stand på rejsemessen. Det var da en oplagt chance for finde flybilletterne til sommerferien i Portugal i god tid.

Din vurdering:Portugal blandt de 10 bedste lande at flytte til som pensionist

Publikationen International Living har, ifølge dem selv, i mere end 30 år gransket jordkloden for at finde de bedste steder at slå sig ned som pensionist.

I 2015 har Portugal sneget sig ind i top ti på en niende plads, en forbedring fra en placering som nummer 15 på sidste års liste.

Listen er udarbejdet for International Living af expats, der allerede bor i de respektive lande på listen og som har givet deres besyv med i udarbejdelsen af en egentlig hitliste baseret på oplysninger om leje eller køb af bolig, fordele og rabatter som pensionist, leveomkostninger, tilpasningsmuligheder i lokalsamfundet, underholdning og bekvemmeligheder, sundhedsvæsen, infrastruktur og klima.

Selvom undersøgelsen er møntet på amerikanske pensionister, er den bestemt ikke uanvendelig som baggrundsinformation for danske pensionister, hvis lysten til at bo under andre himmelstrøg melder sig hen mod slutningen af livsforløbet.

Top ti ifølge International Living ser således ud:

1. Ecuador

2. Panama

3. Mexico

4. Malaysia

5. Costa Rica

6. Spanien

7. Malta

8. Columbia

9. Portugal

10. Thailand

Se den komplette liste på hjemmesiden.

Valuta for pengene i Portugal
Portugals indtog på niendepladsen begrundes således af International Livings skribent:

Som et af de mindste lande i Europa, er Portugal en af Europas bedst bevarede hemmeligheder. Rigtig mange forelsker sig i landet på grund af det næsten perfekte vejr, de mange golfbaner og fremragende friske fødevarer.

Et hus med to soveværelser på Sølvkysten kan købes for 600.000 kr. eller for de samme penge kan man også bo på landet i Alentejo i et hus med tre soveværelser, olivenlunde og vinmark.

Lejligheder kan lejes fra priser mellem 1200 og 5500 kr. om måneden, alt efter om det er i en lille by i et landområde eller det mere kosmopolitiske Lissabon. Det kan måske gøres endnu billigere, hvis man indgår en langtidslejekontrakt.

At bo i Portugal er relativt billigere end de fleste andre europæiske lande. Faste udgifter til varme, vand og strøm ligger på mellem 650-950 kr. om måneden.

Man kan stadig købe en kop kaffe for 4,50 og et frokostmåltid med tre retter koster ca. 75 kr. og det kan til tider endda inkludere en karaffel med vin.

Læs også: 10 gode Lissabon restauranter med rimelige priser‏

Det portugisiske sprog og dansk tv
Det portugisiske sprog kan forvolde store problemer for de fleste, der vælger at bosætte sig i Portugal for en kortere eller længere periode. Men i modsætning til for eksempel Spanien, kan de fleste portugisere tale engelsk, især i områder med turister eller stor population af expats.

Desuden er ikke-portugisiske tv-produktioner undertekstet og ikke synkroniseret (som i Spanien). Det betyder, at alle amerikanske film og serier er på originalsprog med portugisiske undertekster. Der er jævnligt også danske serier fra Danmarks Radio på en portugisisk tv-kanal, efterfulgt af Barnaby. Der findes dog ikke dansk TV blandt de ca. 200 kanaler der kan zappes mellem i den store kanalpakke, men dansk tv kan nemt tilgås via internettet.

Kan man føle sig sikker i Portugal?
Sikkerhed har ikke været et parameter som sådan i undersøgelsen, men International Living understreger, at de ikke vil anbefale nogen steder i verden, hvor man ikke kan finde et sikkert område. Men de understreger samtidig, at uanset hvor man befinder sig i verden, skal man altid tænke over i hvilket nabolag man befinder sig og man skal lade være med at gå rundt med dyre ting og sager, man ikke har lyst til at miste, hvis uheldet skulle være ude – og det kunne det jo for så vidt godt være der, hvor man har bopæl nu, som i de nævnte lande på listen. Pointen er, at man altid skal tænke sig om.

Læs også: Portugal nr. 7 på Lonely Planets liste over "Best Value" rejsedestinationer i verden i 2015

I Portugal er mangel på sikkerhed ikke et emne og selvom kriminalitet er eksisterende, så gælder det bare om at tage sine forholdsregler og ikke gå naiv rundt i troen på at intet ondt kan hænde. Har man det i baghovedet er det meget nemmere at nyde livet som udenlandsdansker og dem er der allerede rigtig mange af – og de nyder det og har det godt.

Du bestemmer selv om opholdet skal være en succes
Rangeringen af landene på listen er subjektiv, medgiver International Living. Listen er udarbejdet af skribenter, der har en naturlig forkærlighed for det enkelte land de har slået sig ned i og som kommende indbygger i et nyt land som Portugal, skal man da have overvejet om lysten til varmt vejr, anderledes og spændende mad og et rart og nemt udendørsliv er større end de faste rammer man allerede kender.

Læs International Livings journalist Glynna Prentices artikel om ’at nyde det billige liv i Portugal’.

Relaterede artikler:

Algarve afhængig af udenlandske pensionister

Algarve er perfekt for pensionister

Din vurdering:Præsident Cavaco Silvas nytårstale med fokus på valg i Portugal i 2015

Portugals præsident Cavaco Silva valgte i sin årlige nytårstale at fokusere kraftigt på det kommende folketingsvalg i Portugal, der ventes afholdt i september/oktober 2015.

Cavaco Silva lagde vægt på at 2015 bliver et afgørende år for Portugals fremtid, og han opfordrede de portugisiske partier til at undgå udskejelser og overdrivelser i den kommende valgkamp.

Præsidenten opfordrede desuden partierne til at fokusere på konsensus og dialog samt undlade af fremføre urealistiske valgløfter, så portugisernes tillid til politikerne kan genskabes.

Samtidigt ønsker Cavaco Silva at den kommende regering fortsat bevarer fokus på stabilitet, økonomisk vækst samt kontrol af offentlig og ekstern gæld.

2015 bliver Portugals første fulde år uden ekstern støtte fra Troikaen, og Cavaco Silva mindede lytterne om at krisen endnu ikke er helt overvundet - hverken nationalt eller internationalt.

Cavaco Silva fortsætter som præsident i Portugal indtil 2016.

Din vurdering:Lissabon Lufthavn i ny passager-rekord – har rundet 18 millioner I 2014

Portugals største lufthavn i Lissabon har den 30. december rundet 18 millioner passagerer i år 2014. Aeroporto de Lisboa har dermed formået at øge antallet af gæster med 2 millioner i forhold til 2013.

Passager nummer 18 million ankom ifølge lufthavnens presseafdeling med Turkish Airlines fra Istanbul i formiddags med flight TK 1756.

Mest populære destinationer
Blandt de mest populære destinationer til og fra Lissabon var i kalenderåret 2013:

 1. Madrid (Barajas-Madrid)
 2. Paris-Orly
 3. London-Heathrow
 4. Amsterdam-Schiphol
 5. Frankfurt
 6. Paris CDG
 7. Barcelona
 8. Geneve
 9. Bruxelles
 10. Zürich

Københavns Lufthavn rangerede i 2013 på plads nr. 14 målt på passagerer til/fra Lissabon Lufthavn med flyselskaberne TAP, Easyjet og Norwegian.

Netop Københavns Lufthavn har per 29. december annonceret sin passager nummer 25 million i 2014.

Med 18 millioner passagerer er Lissabon Lufthavn circa lige så stor målt på passagerer som London-Stansted i England og Milano-Malpensa i Italien.

Lissabon er efter Athen og Brussel den tredje hurtigst voksende lufthavn i Europa.

En overrasket passager fra Istanbul fik overrakt et gavekort på €100 i anledning af rekorden til brug i Lissabon Lufthavns tax free shop.

Din vurdering:Dobbelt statsborgerskab accepteret i Danmark per 1. september 2015 - ny lov om dansk indfødsret for udlandsdanskere

Folketinget i Danmark vedtog den 18. december 2014 med stort flertal at dobbelt statsborgerskab accepteres i Danmark,

Danskere bosat i udlandet og udlændinge bosat i Danmark kan dermed se frem til at bevare deres oprindelige statsborgerskab og samtidig blive statsborger med rettigheder og pligter i deres nye bopælsland.

Hvornår kan man ansøge om dobbelt statsborgerskab i Danmark?
Den nye lov forventes at træde i kraft den 1. september 2015, idet der er 1 års opsigelsesvarsel jf. EU-konventionen fra 1963.

Indtil den nye lov L 44 træder i kraft, vil de gamle regler fortsat være gældende. Det betyder at man mister sit danske statsborgerskab, hvis man søger statsborgerskab i andre lande.

Lov om dansk indfødsret
Den nye lov kaldes også lov om dansk indfødsret.

Foreningen for udlandsdanskere - Danes Worldwide -  har i mange år haft dobbelt statsborgerskab i Danmark som primær mærkesag.

Bliv dansk statsborger igen fra 1. september 2015 - nye regler
Tidligere danske statsborgere, der har tabt deres danske statsborgerskab, fordi de efter ansøgning blev statsborgere i et andet land, vil fra den 1. september 2015 til den 31. august 2020 kunne indgive en erklæring til Statsforvaltningen, hvorefter de bliver danske statsborgere, hvis de opfylder en række betingelser.

Adgangen til at erhverve dansk statsborgerskab ved erklæring gælder for alle tidligere danske statsborgere, der har tabt statsborgerskabet efter indfødsretslovens § 7, uanset hvornår fortabelsen er sket.

Læs det fulde lovforslag om dobbelt statsborgerskab:
L 44  Forslag til lov om ændring af lov om dansk indfødsret

Se også: Dobbelt statsborgerskab for udlandsdanskere med i regeringsgrundlaget for ny S-R-SF regering.

Din vurdering:Portugal nr. 7 på Lonely Planets liste over "Best Value" rejsedestinationer i verden i 2015

Lonely Planet har udgivet årbogen "Lonely Planet's Best in Travel 2015".

Bogen består af en række top 10 anbefalinger til rejser i 2015 - udvalgt af Lonely Planets egen stab af forfattere og journalister.

Lonely Planet - Best value travel destinations for 2015
I kategorien "Best value destinations for 2015" opnår Portugal en placering som nr. 7 som det eneste Vesteuropæiske land på listen. 

Særligt fremhæves Lissabon som et low cost alternativ til Barcelona, og Algarve fremhæves som en af de bedste solferie destinationer i Europa til lav pris.

Den fulde liste kan ses her:

 1. Tunesien
 2. Sydafrika
 3. Shanghai
 4. Samoa
 5. Bali
 6. Uruguay
 7. Portugal
 8. Taiwan
 9. Rumænien
 10. Burkina Faso
Din vurdering:TAP personale har udsendt strejkevarsel til perioden 27-30 december 2014

Man kunne i december 2008, i december 2010 og i december 2011 læse om pilot-strejker hos TAP, som dog alle endte med ikke at blive til noget.

Det er således næsten en tradition for at TAP-ansatte synes at julen skal bruges til at vise utilfredshed.

I december 2014 er det dog ikke piloterne, men derimod et bredt udsnit af personale-grupper, som er utilfredse.

TAP privatisering
TAP skal sælges – og det vil sige privatiseres. Det har været bestemt i mange år, men ingen seriøse købere har endnu meldt sig.

Det trækker dog op til at der måske med lidt bedre tider for luftfartsbranchen kan findes en køber, og det er de ansatte utilfredse med i og med at en privat aktør med meget stor sandsynligvis ikke vil acceptere underskudsgivende virksomhed med deraf følgende forventelige omkostningsbesparelser.

Se mere om privatisering af TAP Airlines på Bloombergs.

Man forhandler stadig i TAP – og ledelsen og personalegrupperne kan sagtens nå at finde en løsning, hvis de vil.

Der er 120.000 reservationer hos TAP i perioden 27-30 december 2014. Hvis alt går, som det plejer, aflyses TAP strejken.

Vi opdaterer her på siden om udviklingen på TAP december 2014 strejken.

UPDATE torsdag d. 18. december
Den portugisiske regering har torsdag udstedt en såkaldt civil-ordre (executive order) om at TAP skal gennemføre sine flyvninger (100%) i den strejkevarslede periode.

Hermed bliver det formelt ulovligt at gennemføre strejken for omkring 70% af det potentielt strejkende personale (piloter, kabinepersonale, m.v.)- dvs. alle de essentielle faggrupper.

Regeringen begrunder det usædvanlige tiltag med hensynet til familiers juleferie (ikke mindst mange portugisere i udlandet), Portugals turisme-industri og Portugals økonomi generelt i den allerede svære genopretnings-situation, som landet befinder sig i.

Det virker som om at fagforeningerne denne gang har spændt buen for hårdt. Det vil dog vise sig i de kommende dage om de i alt 12 fagforeninger besinder sig og under protest vil arbejde 27-30 december - eller om der bliver tale om en form for civil ulydighed.

En lignende executive order for TAP ansatte blev udstedt i 1997, men har ikke været anvendt i den mellemliggende periode.

UPDATE 20. december
TAP har genåbnet billetsalget for perioden 27-30 december.

Se mere på TAP hjemmesiden.

Fra fagforeningerne er der spredte meldinger om at strejken i stedet vil finde sted på at andet tidspunkt - engang i januar 2015 er nævnt.

Det lader til at intern uenighed i fagbevægelsen indtil videre har forhindret en samlet udmelding herfra.

Konsekvenserne for fagforeningerne og i sidste instans også for den enkelte TAP medarbejder vil kunne være omfattende ved en overtrædelse af regeringens civile påbud, og stemingen er at strejken er aflyst - uden at det dog er officielt er bekræftet (per 20. december) af fagforeningerne.

Omkring 25.000 af 130.000 TAP bookinger i perioden nåede at blive aflyst/ombooket/refunderet.

  

Din vurdering:Portugal vinder tre World Travel Awards 2014 priser – turistindustriens Oscaruddeling

Portugal har verdens bedste restaureringsfirma, verdens bedste hotelrestaurant og verdens bedste luksus resort 2014.

Verdens bedste restaureringsfirma – Parques de Sintra
Parques de Sintra - Monte da Lua vinder prisen for bedste virksomhed med speciale i konservering af bevaringsværdige, historiske monumenter. Det var andet år i træk prisen gik til Parques de Sintra og er endnu en anerkendelse af kvaliteten bag deres indsats for at genoprette og restaurere parker og monumenter.

Parques de Sintra er et offentligt ejet selskab som ikke modtager midler fra statsbudgettet. I stedet tjenes penge på billetsalg, cafeterier og udlejning af butiksarealer. I 2013 havde parker og monumenter under ledelse af Parques de Sintra 1.700.000 besøgende. Tallet forventes at ligge på 1.900.000 gæster for hele 2014.

Verdens bedste hotelrestaurant – Vila Joya, Algarve
I kategorien verdens bedste hotelrestaurant løb den meget anerkendte Michelin-restaurant Vila Joya i Albufeira, Algarve med prisen.

Vila Joyas østrigske køkkenchef Dieter Koshina kan føje prisen til hans i forvejen lange hædersliste. I november måned 2014 fik han igen tildelt to stjerner i Michelin-guiden for 2015.

Læs også: 2015 Michelin stjerner uddelt – ny hæder til Portugal – se hele listen her

Verdens bedste luksus resort – Conrad Algarve
I det store luksuriøse område Quinta do Lago i Algarve ligger luksushotellet Conrad Algarve. Hotellet åbnede for kun lidt over to år siden og kan nu kaldes sig verdens bedste luksus resort.

Der er ikke sparet på noget til gæster der kan lægge små 2000 kroner per overnatning. Gourmetkøkkenet er under opsyn af Heinz Beck, der til hverdag har en trestjernet restaurant i Rom og maden er derfor fortrinsvist middelhavsinspireret og serveres i noget så eksotisk som skandinavisk inspirerede omgivelser.

World Travel Awards blev afholdt for 21. gang søndag den 7. december 2014 på den lille ø Anguilla i Caribien og arrangementet anderkendes almindeligvis som turistindustriens svar på den amerikanske filmpris Oscar.

Din vurdering:Børge Mogensen og Hans Wegner udstilling i Lissabon

Dansk design af Børge Mogensen og Hans Wegner kan i disse dage opleves på MUDE – Museu do Design e Da Moda i Lissabon.

I anledning af 100 året for de to meget berømte designere Børge Westergaard Mogensen (1914-1972) og Hans Jørgensen Wegner (1914-2007) arrangerer Lissabons MUDE museum i samarbejde med den danske ambassade i Portugal en udstilling for at ære og ikke mindst afspejle deres centrale rolle i moderne møbeldesigns historie.

Desuden kan man finde designværker af Finn Juhl, Carl Jacobs, Verner Panton, Poul Volther og Axel Salto.

Wegner og de amerikanske præsidenter
Wegner er mest kendt for at designe stole og hans højdepunkt i den store verden kom i 1960, da Kennedy og Nixon havde en TV debat siddende på Wegners Den Runde Stol fra 1949.

Børge Mogensen, der oprindeligt var uddannet møbelsnedker, blev berømt for blandt andet Den Spanske Stol i 1958.

Udstillingen løber til og med den 6. januar 2015. Der er fri entre.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »