Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugal møder Equador i venskabskamp i Guimarães (Nordportugal) den 6. februar kl. 20.45

Den portugisiske stjerne Cristiano Ronaldo fyldte 28 år den 5. februar.

På trods af at have en mindre skade, forventes Cristiano Ronaldo at stille op sammen med det øvrige landshold den 6. februar mod Equador i Guimarães i Nordportugal.

Venskabskamp i Nordportugal 
Kampen starter kl. 20.45 portugisisk tid.

De to hold har kun mødt hinanden en enkelt gang før. I 1972 spillede Portugal og Equador åbningskamp i turneringen Brazil Independence Cup afholdt i forbindelse med 150-året for Brasiliens selvstændighed.

Portugal vandt med 3-0.

Portugals holdopstilling mod Equador
Holdopstillingen mod Equador forventes at være følgende:

Mål: Beto
Forsvar: J. Pereira, Alves, R. Costa, Coentrao
Midtbane: Meireles, Moutinho, Veloso
Angreb; Nani, Nelson Oliveira, Ronaldo

Equadors holdopstilling
Blandt Equador spillerne er Manchester United’s højre wing Antonio Valencia blandt de stærkeste.

Mål: Dominguez
Forsvar: Achilier, Guagua, Bagui, Paredes
Midtbane: Valencia, Castillo, Noboa, Montero
Angreb: Caicedo, Benitez

Equadors fodboldlandshold var per januar 2013 nummer 12 på FIFA verdensranglisten i fodbold. Portugal var nummer 7.

Din vurdering:Ny Nike udebane-spilledragt til Portugals fodboldlandshold inspireret af vulkaner

Nike har præsenteret Portugals nye 2013 spilledragt til brug ved udebane-kampe.

Kulfiber-cool
Nike er gået helt i sort med grålige nyancer – en farvekombination, der ville være en kulfiber-optimeret Lamborghini eller Ferrari værdig – eller for den sags skyld passe til et stealth kampfly

De nye grå shorts er lavet af 100% genbrugs-polyester. Trøjen, ligeledes i grå nuancer, og med det portugisiske fodboldforbunds logo på brystet, består af 96% genbrugsmaterialer.

Hvert sæt fodboldtøj anvendes der ifølge Nike 13 genbrugs-plastikflasker – der må have været en marketingmand, som har overset dét tal.

Ventilationshullerne er lavet med laser, og dragten er fremstillet med brug af Nike’s Dri-FIT teknologi, der har skåret 23% af vægten og gjort materialet 20% stærkere.

Inspiration fra Portugals vulkanske øer
Både på Madeira og på Azorerne er den grå-sorte farve at finde i naturen.

Nike hævder at have fået inspiration til Portugals nye spilledragt (udebane) fra ‘volcanic basalt rock’.

Se billeder og omtale af 2013 fodboldshorts og fodboldtrøjer på Unisport.

Din vurdering:Tøger Seidenfadens halvsøster – biografi om ‘Snu’ Abecassis Seidenfaden oversat til dansk

Den karismatiske portugisiske premierminister Francisco Sá Caneiro blev i december 1980 dræbt i et flystyrt, der stadig er omgæret af mystik.

Med i flyet var hans kæreste; den danske kvinde Snu Seidenfaden.

Se også: Historien om den danske førstedame i Portugal.

Ny bog om Snu oversat til dansk
Den erfarne portugisiske journalist, forfatter og med-grundlægger af SIC TV-kanalen Cândida Pinto har skrevet en bog om Snu.

Cândida Pinto anses for at være Portugals fremmeste ‘Snu’-kender. Hun har fortsat en åbenlys fascination af Snu Seidenfaden, der ellers i stor udstrækning er glemt i den portugisiske offentlighed - måske fordi Sá Caneiro aldrig nåede at få lov til at blive skilt fra sin portugisiske kone (som ikke ville skilles).

Snu hed oprindeligt Ebba Merethe Seidenfaden, var barn af Jytte Bonnier og Erik Seidenfaden (redaktør for Information) og halvsøster til den senere redaktør for avisen Politiken Tøger Seidenfaden (1957-2011).

Som barn af dansk-svenske overklasse-forældre blev Snu som ung sent på kostskole i England, hvor hun mødte sin første portugisiske mand. Sammen med ham flyttede hun i 1962 til Lissabon; heraf efternavnet Abecassis. De blev dog skilt, og Snu begyndte at ses med politikeren og senere premierminister Francisco Sá Carneiro.

Se omtale af Cândida Pinto biografi om Snu Seidenfaden på Politiken , der den 30. januar 2013 også bragte en knap så positiv anmeldelse af Edel Hildebrandt. Se også anmeldelse af biografien om 'Snu' på Information.

Herunder en portugisisk video-collage om Francisco Sá Caneiro, hvor man i glimt kan få øje på hans lyshårede danske ledsager:

 

Din vurdering:Happy Days i Cascais på Lissabonkysten – amerikansk-italiensk diner i 50’er stil

I kystbyen Cascais vest for Lissabon er der dukket en usædvanlig restaurant op.

Amerikansk Hollywood pop-art tilsat italiensk flair
Der venter et visuelt bombardement, når man træder indenfor på restaurant ‘Happy Days’ på adressen Jardim Visconde Luz i centrum af Cascais lige over for taxi-holdepladsen.

James Dean, Elvis og Marilyn Monroe er til stede som livagtige figurer, en jukebox (med CD’er) spiller, og plastik modeller af 50’er dollargrin og masser af pastelfarver lægger stilen for en amerikansk ‘diner’, der vil være anderledes.

Inden man når indenfor, har man kunnet studere én af Happy Days røde scootere placeret som blikfang foran restauranten – et bevis for den italienske indflydelse.

Herunder billeder fra Happy Days Cascais:


Imponerende fastfood menu på Happy Days Diner i Cascais
Man er virkelig ‘spoiled for choice’ på Happy Days.

Først og fremmest er der burgere i alle størrelser (inklusiv en kleppert ved navn Big Boppers Gut Buster til €9,90), og er man mere til pizza, er Happy Days Cascais restaurant ligeledes leveringsdygtig i noget for enhver smag. Hertil kommer varianter af barbecue spare ribs, crispy chicken og meget andet.

Menu’en er alen-lang og inkluderer børne-menu, hot dogs i mange varianter, masser af is-desserter herunder banana-split, et utal af ‘side-dishes’; herunder løgringe, nachos, salater, coleslaw og meget andet godt.

Mange af retterne har fantasifulde navne. Blandt de mest populære finder man: Blueberry Cheese cake Fluffy muffins, Happy Days Bacon Egg Muffins, Franks Sea Calamari, Jims Chilli Cheese Hot Dog, Spicy Salami (& black) Olive Pizza's, Fat Shaking Kleber Burger og Jerry's BBQ Ribs

Fælles for stort set alle retterne er at de ikke er særligt portugisiske, og kalorieindholdet er skyhøjt.

Se Happy Days menu (åbner som pdf – filen er stor, så den tager lidt tid at få ned).

Inspirationen til Happy Days kommer utvivlsomt fra den amerikanske sitcom af samme navn:

 

Cascais restaurant for børnefamilier
Happy Days Diner er et sikkert hit for børn.

Interiøret er anderledes, og meget ‘cheasy’. Maden er ukompliceret og velsmagende, og der er alle de usunde ting på menu’en, som børn elsker.

Man må give Happy Days i Cascais at burgerne er væsentlig bedre end på McDonalds eller Burger King – oksekødet er simpelt hen af en højere kvalitet.

Restauranten satser i høj grad på børn, som elsker menu’en. Mange børn ville sikkert besøge dette mekka af pommes friter og hot dogs hver dag, hvis muligt.

Prisniveau Happy Days restaurant
Lad os slå fast med det samme: McDonalds er billigere som fastfood-restaurant.

Priserne på Happy Days er dog ikke vanvittig høje, men forvent at en familie på to voksne og 3 børn ikke slipper ud uden at lægge minimum €50 for en middag med dessert. Mindre børn og for den sags skyld voksne kan i øvrigt sagtens dele en dessert, da portionerne er store. Se priser på ovenstående link til menu’en.

Morgenmad og koncerter på Happy Days
Happy Days restauranten har åbent hver dag fra kl. 08.00 (morgenmad inkluderet på menu’en), og lukker først kl. 02.00 om natten.

Der er mulighed for at bestille drinks, øl og vin i den velassoterede bar. Blandt drinks’en finder man blandt andet Happy Days Mexicana Shot og Lexy Plexy Cocktail.

Med jævne mellemrum er der levende musik i ‘The Garage’ i kælderetagen, der også er indrettet i 50’er-stil. Se oversigt over events på Happy Days.

Happy Days er et vellykket mix af McDonalds, Hard Rock Cafe og den amerikanske kæde TGI Fridays – vi kan anbefale et besøg.

Se video fra ‘The Garage’ på restaurant Happy days i Cascais:

Din vurdering:Virksomhedslukninger op med 41% i 2012 i Portugal i.f.t. 2011 – middelklassen økonomisk presset

Kreditvurderingsvirksomheden Cosec meddelte den 30. januar at antallet af konkurser i Portugal steg med 41% i år 2012 i forhold til år 2011.

Byggebrancen hårdt ramt
Omkring 28% af de i alt 6.688 konkurser i Portugal i 2012 var at finde i byggebranchen.

Det skal bemærkes at en meget yndet bibeskæftigelse i Portugal for driftige mennesker er at have sit ‘eget byggefirma’.

Der har været masser af penge af tjene i byggeriet i Portugal i de gode år, men antallet af private nye projekter er faldet til stort set ingenting, og mange igangværende projekter er blevet sat på hold på grund af manglende finansiering, faldende priser, et stort udbud og dermed vigende afsætning.

Byggeri i Portugal
En anden sideeffekt af de mange byggefirmaer, drevet af stort set hvem som helst, er at kvaliteten i det portugisiske byggeri ofte er meget dårlig – af og til grænsende til efter skandinavisk standard ‘chokerende dårlig’.

Der findes dog også dygtige faglærte håndværkere i den portugisiske byggebranche, men niveauet trækkes ofte ned af urealistiske tilbud fra, hvad man i England nok nærmest ville kalde ‘roque traders’. Mange af de dygtige portugisiske håndværkere har desuden valgt at emmigrere – til eksempelvis Angola eller England, hvor gode håndværkere og ikke mindst folk med tæft for ledelse af bygge-projekter er i høj kurs.

Tilbageslaget for byggeriet rammer især de mange immigranter fra Ukraine, Brasilien og Afrika hårdt. En stor del af de unge mænd, som i de sidste 10 år er kommet til Portugal på jagt efter et job og en tålelig tilværelse fandt lavtløns-arbejde i byggeriet, som nu ikke er der længere.

Middelklassen i Portugal truet på økonomien
Den brede middelklasse i Portugal er under pres.

Middelklasse-indkomstgruppen består typisk af små erhvervsdrivende, universitetsuddannede privatansatte uden gode ‘familieforbindelser’ og desuden de mange (dog ikke alle) vellønnede offentlige ansatte.

Skattestigningerne i Portugal slår ekstra hårdt igennem for denne indkomstgruppe, idet man ofte har sat sig for hårdt økonomisk i tro på at man var 'på den grønne gren'.....og igang med at blive 'upper-middle-class'.

Som samfundsklasse er middelklassen, som man kender den fra Skandinavien, mere udbredt i de større byer i Central- og Nordportugal end den er i Lissabon-området og i Algarve.

I Lissabon og på Algarve er der til gengæld forholdsvis mange rige (ofte rigere end de rigeste skandinaver) og også mange 'well off' uden at være rige, men velbetalte (indtægter over eller i området €2500-€5000/måned), rigtig mange relativt fattige (lønninger under €700-800/måned) samt en stor gruppe meget fattige (ingen arbejde eller mindsteløn €475/måned).

Middel-indkomsterne (ca. €1200-€2000/måned) står i 2013-2014 overfor at skulle sætte forbruget ned. Det har de fleste faktisk allerede gjort, men tidligere tiders udbredte brug af kreditkort og lån til forbrug, rejser, bil og bolig slår efterhånden tilbage på de mange, som ikke satte forbruget ned i tide. Det har resulteret i et større antal selvmord i Portugal – ofte blandt personer med et tidligere god placering i middelklassen.

Se mere om den pressede middelklasse i Portugal i artikel på IPS.

Din vurdering:Ny verdensrekord på vej i Portugal – Garrett McNamara surfer 30 meter høj bølge ud for Nazaré

Den amerikanske ekstrem-surfer Garrett McNamara har gjort det igen.

Surfer 100 fods-bølge (30 meter)
På samme sted, som McNamara i november 2011 surfede en 27 meter høj bølge, har McNamara i januar 2013 lykkedes med at surfe, hvad der ligner en ægte 30-meters bølge ud for Nazaré på den portugisiske Atlanterhavskyst.

Se historien på BBC.

De enorme bølger ud for Peniche opstår under de rette vejrforhold, når vandet rammer et system af kløfter i klipperne under havoverfladen.

En vandscooter er nødvendig for at bringe surferen i position (tow-out).

Nazaré i Portugal er, udover at være berømt som surferområde, også en yndet ferie- og udflugtsby med et stort og ganske livligt torv som bymidte.

McNamara’s rekordforsøg i Portugal blev naturligvis optaget på video:

Din vurdering:Billigt til Portugal (Nordportugal) - Ryanair fly fra Hamborg-Lübeck til Porto

Ryanair starter den 2. april 2013 flyvninger på ruten Hamborg-Lübeck til Porto.

Billig flybillet til Porto i Portugal
Byen Lübeck er en gammel Hansastad med godt 200.000 indbyggere i retning mod Kiel fra Danmark.

Afstand fra Lübeck til den danske grænse ved Flensborg er ca. 160 km. Afstanden fra Hamborg til Lübeck er ca. 60 km.

Ryanair lufthavn i Lübeck
Lufthavnen i Lübeck er en udpræget ‘Ryanair-lufthavn’ med lavprisruter til en lang række destinationer; herunder Girona-Barcelona, Palma de Mallorca, Pisa, Stockholm-Skavsta og Trapani lufthavn på Sicilien.

Hamburg-Lübeck Lufthavn giver med den nye Ryanair rute til Porto nye muligheder for jyske rejsende til Nordportugal.

Se også: Find billig flybillet til Portugal

Billigt til Portugal med Ryanair – men vær opmærksom på gebyrer
Billigste returbillet til Porto fra Hamburg-Lübeck koster fra omkring €80 svarende til små 600 kroner.

Hertil kommer dog Ryanairs omfattende arsenal af gebyrer, hvilket bringer den samlede pris for flybilleten til Portugal fra Hamburg-Lübeck op på omkring €135 inklusiv en kuffert på 20 kg.

I danske kroner er der således tale om lige omkring 1000 kroner excl. kreditkortgebyr, hvilket er rigtig billigt for at rejse til Portugal, men dog også kun muligt, såfremt man er i god tid med reservationen og vælger de billigste afgange.

Hertil skal naturligvis lægges transport til Hamborg-Lübeck.

Siden der ikke er andre afgange direkte til Porto fra Jylland eller Fyn, vil Hamburg-Lübeck ruten være et godt alternativ for dem, som vil undgå at tage over København eller skifte fly undervejs til Porto i Nordportugal.

Tag en overnatning i det smukke Lübeck
I 2005 blev Lübeck’s gamle bydel udnævnt til World Heritage af UNESCO.

Det kan varmt anbefales at tage en overnatning i den smukke havneby Lubeck (Ryanair flyet til Porto går kl. 11.05).

Lübeck byder på masser af billige overnatningsmuligheder og har et godt udvalg er spændende traditionelle tyske restauranter med rimelige priser.

Se også: Oversigt over flyruter fra Danmark til Portugal (book billig flybillet med Momondo).

Herunder video’er fra Lübeck:

Din vurdering:Cristiano Ronaldo samarbejde med JBS – producent af undertøj fra Herning

Efter med success i 2012 at have fået tennisstjernen Caroline Wozniacki ansat som reklamesøjle, går Herning-virksomheden JBS nu et skridt videre.

Cristiano Ronaldo i JBS undertøj
Inden længe vil man kunne opleve den portugisiske fodboldstjerne Cristiano Ronaldo reklamere for JBS undertøj, og hvem ved – måske endda sammen med Caroline…

JBS og Cristiano Ronaldo vil i samarbejde udvikle en strømpe- og undertøjsserie, der vil blive markedsført som ‘Design by Cristiano Ronaldo’.

Den snart 28-årige Ronaldo (fødselsdag 5. februar) har et hjerte der udover fodbold også banker for mode – så meget at Cristiano har egne modeforretninger under brandet CR7 i Lissabon og Funchal.

Cristiano Ronaldo kollektionen vil, siger rygtet, henvende sig til den modebevidste yngre mand.

JBS i markedsførings-stunt
JBS Textile Group fra Herning er grundlagt i 1939 af Jens Bjerg Sørensen – heraf navnet. Sønnen Claus Bjerg Sørensen har senere overtaget virksomheden.

JBS har altid været dygtige til at få deres budskab ud. De fleste danskere over 40 kender slogan'et: 'Ikke bare til mænd, men også til bare piger' - udtænkt af Jens Bjerg Sørensen og modvilligt accepteret af reklame-folkene.  

I 2007 kom JBS uforvarende til at lægge sig ud mere store dele af den danske profession af sygeplejerske (og ikke så få feminister) efter en vovet reklame med en delvist afklædt sygeplejerske i uniform tilsat undertoner af begær. JBS endte med at trække kampagnen tilbage.

Siden da har JBS gentænkt sin marketing-strategi, men man forsøger stadig at bevæge sig ‘on the edge’.

JBS har appetit på international ekspansion, og kombinationen af Cristiano Ronaldo og Caroline Wozniacki er måske netop, hvad der skal til for alvor at slå igennem på verdensmarkedet.

Med Caroline og Cristiano synes JBS at have fået den perfekte kombination af en stærk fysisk ung kvinde og en (image-mæssig) metro-seksuel mand, der ikke står tilbage for at vise sine kvindelige sider – onde tunger vil sige for meget til at være en ‘rigtig’ mand, men hvad gør det, når det ofte er pigerne, der står for indkøb af herretrusser.

Herunder Caroline Wozniacki reklamevideo for JBS:

Din vurdering:Portugal refunderer 5% moms på frisørbesøg, autoreparationer og restaurant – op til €250 per år

En sirligt udtænkt plan for at få erhvervsdrivende til at udstede faktura’er er blevet sat i værk fra den portugisiske regerings side.

5% af momsen tilbagebetales
Siden den 1. januar 2013 har det været muligt som privatperson at få refunderet, hvad der svarer til €250 per år (ca. 1860 kroner).

Metoden, som er stillet til rådighed af det portugisiske skattevæsen, går ud på at man hos følgende virksomhedstyper i servicebrancen:

  • frisører
  • skønhedsklinikker
  • restauranter og café’er
  • autoværksteder (arbejdsløn og reservedele)

kan få refunderet 5% af den betalte moms som privatperson.

Enormt momssnyd i Portugal – kunderne på skattevæsenets side?
Årsagen er simpel.

Mange steder i servicebranchen betales der meget lidt moms, og en stor del af omsætningen ryger derved direkte i lommen på indehaver uden skattevæsenets ‘indblanding’. Mange virksomheder i Portugal opererer i årevis uden nævneværdigt overskud, da man i udpræget grad ‘selvregulerer’.

Da antallet af ovennævnte service-virksomheder er så stort at det på det nærmeste er umuligt at kontrollere dem alle effektivt, har regeringen indført en ved første øjekast effektiv plan - man har ved en tilbagebetaling af en mindre del af momsen (nærmere bestemt godt 1/5 del) skabt et incitament til at private kunder beder om en faktura hos frisøren.

Skattevæsenet synes dog at have overset (eller har med vilje negligeret) en vigtig detalje.

For at kræve masimalbeløbet €250 tilbage, skal man indkøbe for serviceydelser i størrelsesordenen €5000 i portugisiske moms IVA i løbet af et år. Med andre ord skal man skaffe fakturaer fra frisør, skønhedsklinik, bilværksted og restaurant til en værdi af samlet €26,739 på et år (ca. 198.000 danske kroner) ved momssatsen 23%.

Moms-refusionen gennemføres på basis af personlige NIF numre (dvs. man kan ikke gå sammen i en familie om at kræve moms tilbage). NIF nummeret skal vises ved hver transaktion.

Tilbagekræver man €250, vil skattevæsenet dermed få dokumentation for at borgeren under alle omstændigheder har en indtægt på mindst €26,739 (for det har borgeren købt serviceydelser for ved forevisning af legitimation) – svarende til €2.228 per måned, hvilket er omkring det dobbelte af den portugisiske gennemsnitsindkomst og omkring 4,5 gange minimumslønnen.

Der er dog næppe fare for at portugisere i de højere indkomstlag (og her er naturligvis tale om summen af sort og hvid indkomst) ikke vil gennemskue dette.

Din vurdering:Vila Real de Santo António bystyre tager initiativ til at oprense Guadiana floden

På den sydligste del af den Iberiske Halvø på grænsen mellem Spanien og Portugal løber Guadiana floden.

Sandsugning op til byen Alcoutim
Den over 800 km lange Guadiana flod strækker sig fra Algarvekysten i syd op til grænsebyen (i Spanien) Badajoz. Her tager den et skarpt sving mod øst ind i Spanien, hvor dens udspring ligger i, hvad der også kaldes Guadiana bassinet - se kort.

Fra grænsebyen Vila Real de Santo António på den østligste og varmeste del af Algarvekysten i Portugal er der omkring 35 km nordpå op til byen Alcoutim.

På denne strækning planlægger myndighederne i det østlige Algarve en større oprensning af sand for at gøre floden sejlbar for større fartøjer.

Søsterbyen Ayamonte på den spanske side af grænsen tæt på Vila Real de Santo António (VRSA) er med i projektet.

Se mere om det portugisisk-spanske samarbejde på Dredging Today.

Herunder video med billeder fra Guadiana flodens sydlige del på grænsen mellem Portugal og Spanien:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »