Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSKAT i Portugal ansætter 1000 ekstra skatteinspektører

Skattevæsenet i Portugal sætter i 2013 yderligere fokus på inddrivelse af ubetalte skatter. SKAT i Portugal har derfor hyret 1000 ekstra skatteinspektører, hvilket sker med opbakning fra IMF, EU og Den Europæiske Centralbank (den såkaldte Troika).

Trods generelle kraftige nedskæringer i den offentlige sektor i Portugal, er ambitionen at de 1000 nyansættelser hos Skat skal tjene sig selv hjem via ekstra skatteinddrivelser - uanset størrelsen på de skyldige beløb.

Der forventes mange ansøgninger til de ledige stillinger, der primært ventes besat af universitets-uddannede med speciale i økonomi, regnskab, ledelse samt IT eksperter og statistikere.

Allerede i starten af 2012 hyrede SKAT i Portugal 350 skatteinspektører, og de ekstra ansatte vil bl.a. skulle gennemgå bankkonti og følge op på anmeldelser og mistanker om skatteunddragelse og skattesnyd.

Samarbejde mellem Skat og politi i Portugal
Skatte-kampagnen vil være den største, der nogensinde er igangsat af skattevæsenet i Portugal. Samtidigt ønsker Finansministeriet at etablere et styrket samarbejde med det portugisiske politi (GNR).

Finansministeriet vil ligeledes samarbejde tæt med Socialministeriet med henblik på at straffe arbejdsgivere, der ikke betaler korrekte socialsikringsbidrag til staten samt undlader at viderebetale modtagne medarbejderbidrag. En del af de nyansatte skatteinspektører vil arbejde målrettet med dette problem via månedlige inspektioner.

Samtidigt bliver der fra januar 2013 etableret en elektronisk mulighed for at medarbejdere anonymt vil kunne anmelde deres arbejdsgivere, hvis de har mistanke om at deres arbejdsgivere ikke afregner socialbidrag korrekt. Efterfølgende vil de nye skatteinspektører gennemgå anmeldelserne.

Ansatte hos Skat på kursus i selvforsvar
Skattevæsenet i Portugal har også i 2012 haft kraftigt fokus på inddrivelse af skattegæld, hvilket i flere tilfælde har voldt problemer med agressive borgere på de lokale skattekontorer i Portugal. Af samme årsag har adskillige lokale skattekontorer i Algarve sendt sine medarbejdere på kursus i selvforsvar.

Din vurdering:Rekordhøj arbejdsløshed i Portugal - og negativ vækst

Arbejdsløsheden i Portugal er steget til 15,8% i 3. kvartal 2012, hvilket er en stigning på 3,4% i forhold til sidste år.

Der er nu 695.000 arbejdsløse i Portugal. Stigningen er 0,3% højere end forventet af IMF og Portugals regering.

Dermed nærmer Portugal sig en arbejdsløshedsprocent på 16%, hvilket OECD har spået for Portugal i 2013.

Samtidigt har der været negativ vækst i Portugal på hele 3,4% det seneste år, og mange lever nu under fattigdomsgrænsen.

Generalstrejke i Portugal
Den 14. november blev der som i resten af Sydeuropa afholdt generalstrejke i Portugal. Strejken lammede transportsystemer, og mange deltog i protestoptog i Lissabon for at udtrykke utilfredshed med den portugisiske regerings annoncerede nedskæringer.

Manifestationerne i Lissabon udviklede sig voldeligt og politiet måtte tage skrappe midler i brug (herunder slag på demonstranter), for at dæmme op for optøjerne. De stenkastende demonstranter, som foranledigede politiets indgriben, har dog ringe sympati i den portugisiske befolkning generelt.

Se EuroNews indslag om den økonomiske krise i Grækenland og Portugal:

 

 

Din vurdering:Oplev 1500 portugisiske vine i Lissabon - Encontro com o Vinho e Sabores 2012

Det årlige gastronomiske event "Encontro com o Vinho e Sabores 2012" afholdes i Lissabon Kongrescenter i Belém fra den 9. - 12. november.

Kom og smag på et overdådigt udvalg af portugisiske vine, oste, pølser samt smagsprøver til den søde tand. Vin-eventet i Lissabon afholdes i år for 13. gang, og er arrangeret af det portugisiske vin-magasin "Revista de Vinhos". 

Vin-eventet er åbent for offentligheden i weekenden fra kl. 14:00 - 20:00, mens mandag den 12. november er forbeholdt fagfolk så som restauranter, detailhandlere og vinbranchens øvrige aktører.

Ud over smagning af mad og mere end 1500 vine fra Portugal vil der under eventet også blive afholdt madlavnings demonstrationer, og man vil kunne købe portugisisk vin i vinshoppen.

Mere end 350 portugisiske producenter af vine, oste, skinker, pølser og olivenolie vil præsentere deres gastronomiske produkter til forbrugere under "Encontro com o Vinho e Sabores 2012".

Entré-prisen ved indgangen er 10 euro per person.

Spar penge på indgang til vin-messen i Portugal ved bestilling af billet online
Ved bestilling af billetter over internettet kan man købe 2 billetter til én billets pris - og dermed få én gratis billet. 
(Kræver online bank-overførsel via Multibanco).

Benyt dette link: http://www.agora-escolha.com/vinho-e-sabores2012/2/v/wd_509_7

Så snart bank-overførslen er gennemført modtager man en SMS med en billet-kode, der skal præsenteres ved indgangen. 

Der er gratis adgang til messen for børn under 12 år.

Program: Se det fulde program for vin-eventet her

Din vurdering:TAP fik stort overskud i Q3 2012 – opererer dog stadig med underskud

Det portugisiske luftfartsselskab TAP øgede i perioden juli-september (Q3) sit overskud med 29,7% i forhold til samme periode i år 2011.

Med et overskud på 50 millioner euro i højsæsonen (Q3) er det en velkommen forbedring for TAP Airlines, der fremdeles ejes af den portugisiske stat.

Samlet set står årets første 9 måneder dog til at give et underskud på omkring 90 millioner euro efter at januar-juni perioden (Q1-Q2 2012) var usædvanlig dårlig med et underskud på 140 millioner euro.

Det er prmært høje udgifter til brændstof, der presser TAP. I år 2011 blev det samlede resultat et overskud på 3 millioner euro ud af en samlet omsætning på 2,3 milliarder euro.

Se også: TAP blandt statsejede selskaber til salg.

Din vurdering:Skattestigninger i Portugal står til at blive vedtaget - Portugals finanslov for 2013

Den 27. november 2012 forventes de planlagte skattestigninger endeligt vedtaget i forbindelse med godkendelse af finansloven for 2013 – i Portugal kaldet Orçamento de Estado 2013 (OE 2013).

Næstsidste behandling af finansloven for 2013
Onsdag den 31. oktober blev en afstemning afholdt i parlamentet, der sikrer vedtagelse.

For de øgede skatter og besparelser stemte regeringspartierne PSD (socilademokratiet – som venstre elelr konservative i Danmark) og CDS-PP (kristelige demokrater). Imod stemte socilisterne PS, kommunister/grønne PCP og venstreblokken BE.

To medlemmer fra regeringskoalitionen gik imod deres partier: CDS-PP medlemmet Ribeiro e Castro samt social-democrata Guilherme Silva, valgt på Madeira.

Samlet set var 130 medlemmer i det 230 medlemmer store parlament for de ganske betydelige stramninger på statens budget, herunder særdeles kraftige skattestigninger.

Et lille tvivlspunkt står stadig tilbage omkring besparelser for de offentligt ansatte. Her kan en retskendelse potentielt kende en del af de foreslåede sparetiltag ugyldige.

Skattestigninger af uset omfang i Portugal i 2013
En stor gruppe demonstranter var samlet foran parlamentet onsdag aften.

Specielt offentlige ansatte frygter at de endnu engang må holde for med yderligere reduktioner i lønnen.

En del af skattepakke omhandler øget skat på normale lønindkomster (bortset fra de allerlaveste) og øget beskatning af ejendomme; et område, der i Portugal traditionelt har været lempeligt beskattet.

Finansloven for 2013 indeholder (per primo november 2012) blandt andet følgende elementer:

 • en særskat for alle på 4% af lønindkomsten (dog med fradrag af minimumslønnen på 485 euro) – se eksempelvis Online24
 • nye forhøjede normale skattesatser i 2013 og en forenkling til kun 5 skatteniveauer – se eksemplevis Online24
 • generelle besparelser – se eksempelvis liste på Online24
 • Ejendomsskatten stiger – specielt for ejendomme med en værdi over 1 million euro. IMI (ejendomsskat) stiger også for normale boliger
 • Sociale støtteordninger herunder dagpenge bliver sværere at opnå og beløbene sættes ned
 • Beskæringer i pensioner udbetalt af det offentlige (for beløb over 1500 euro) – beskæringer vil andrage mellem 3,5% og 10%.
 • Skat på renteindtægter stiger fra 25% til 26,5%.

Ovenstående er ikke endeligt vedtaget, men står til at blive vedtaget den 27. november 2012.

Andre tiltag indført i 2012 eller tidligere
Også på andre områder strammer Portugal op. Alle overførsler over 1000 euro skal registreres (må ikke være kontante). Man må anvende betalingskort, check eller bankoverførsel til beløb over 1000 euro.

Desuden skal alle overførsler til og fra udlandet registreres inden den 15. i den følgende måned.

Det er blevet ulovligt for forretningsdrivende at udskrive regninger, der ikke er en ‘rigtig’ faktura (en meget anvendt måde at undgå for meget skat på for eksempelvis restaurationer). Køber man en vare eller en serviceydelse som virksomhed skal man registrere sig hos sælger med momsnummer på betalingstidspunktet og således have en faktura.

Skattevæsenet har ret til at se kontoopgørelser i banken på forlangende (uden at spørge konto-haver).

Din vurdering:Spanien og Portugal med på bølgen i vinmæssig sammenhæng – P4 Fyn indslag på Vinmagasinet

De spanske og portugisiske vine er ikke nødvendigvis fadlagrede længere.

Torben Møller Sørensen fra Vinmagasinet på P4 Fyn er vinkender og har i et 5 minutters program fra maj 2012 gode råd til køb af en god flaske vin fra Spanien eller Portugal.

Hør programmet om spanske og portugisiske vine på P4 Fyn.

Vin-event i Lissabon 9-12 november
Vi benytter lige lejligheden til igen at minde om det fortræffelige årlige vinsmagnings-event i november måned i Kongresbygningen i Belém i Lissabon.

Se mere på Encontro com o Vinho siden (portugisisk vinmagasin er arrangør).

Din vurdering:Top Portuguese Wines – den bedste Portugal vin ifølge Snooth

Online Vin-magasinet Snooth har per oktober 2012 publiceret sin anbefaling af 12 gode portugisiske vine.

Der er tale om Portugal vin i prisklasser, hvor menigmand sagtens kan være med.

De 12 vine fra Portugal er:

 • 2007 Quinta de la Rosa – rød
 • 2006 Quinta d'Alem Vinho Regional Alentejano
 • 2008 Esporão Reserva Tinto Alentejo Reserva
 • 2009 Esporão Vinha da Defesa Vinho Tinto Alentejano
 • 2009 Quinta Dos Murcas Assobio Douro
 • 2008 Cabriz Colheita Seleccionada Tinto Dão
 • 2007 Casal Branco Sociedade de Vinhos Sa Quinta Do Casal Branco Vinho Tinto Ribatejo
 • 2008 Rio Real Reserva Vinho Regional Lisboa
 • 2008 Quinta da Cortezia Vinha Conchas Estremadura
 • 2008 Quinta Do Encontro Vinho Tinto Bairrada
 • 2007 Alente Vinho Tinto Alentejo
 • 2010 Herdade Do Esporao Alentejo Monte Velho - rød

Se anmeldelserne af de portugisiske vin på Snooth .

Encontro com o Vinho i Lissabon 9-12 november
Det traditionelle store vin-event i Lissabon i efteråret afholdes i 2012 i weekenden 9-12 november.

Her kan man for kun 10 euro bruge det meste af dagen på at prøvesmage portugisisk vin. Se mere om Encontro com o Vinho & Sabores 2012 (portugisisk).

Sted: Kongresbygningen i Belém (se også omtale af Encontro com o Vinho event i 2010)

Din vurdering:10 Reasons To Visit Portugal – video med inspiration til rejser til Portugal

Facebook-siden 1 million fans of Portugal (link) blev oprettet i sommeren 2011 med det formål at promovere Portugal som turistland.

Herunder video med de 10 vigtigste grunde (og mange flere) til at vælge at rejse til Portugal på ferie.

Artikler om Portugal og anbefalinger af Portugal
Vi har tidligere på Portugalnyt bragt en række artikler om turisters og fastboendes erfaringer med landet; herunder video’er med tips til rejsen til Portugal.

Se eksempelvis:

- Anne-Vibeke rejser – 6 video’er om Lissabon
   (Når Turen Går Til Lissabon)

- ‘No Reservations’ Anthony Bourdain besøger Lissabon

- ‘Mit Portugal’ – om et dansk landmandspar i Alentejo

- Portugals fristelser – et udvalg af de bedste attraktioner og seværdigheder i Portugal.

Herunder ‘10 Reasons to Visit Portugal’ video:

Din vurdering:Cascais Bio restaurant på tysk TV-kanal – portugisiske retter med friske råvarer

Den tyske TV-kanal Deutsche Welle er en del af den nationale tyske nyhedsservice rettet mod udlandet i stil med engelske BBC World.

CascaisBio i Cascais på tysk TV
I efteråret 2012 var Deutsche Welle på besøg i Portugal, hvor der blandt andet blev produceret et indslag om restaurant CascaisBio i Cascais bymidte.

Restaurant CascaisBio ligger tæt på politistationen i den gamle bydel i Cacais (smøge op til venstre for Hotel Baia).

Cascais Bio er usædvanlig derved at maden laves udfra en grøn filosofi om at tilberede retterne med brug af økologiske råvarer, hvor muligt, og ikke mindst at bevare råvarernes friske smag – i modsætning til traditionel portugisisk madlavning, hvor mange retter typisk koges/steges i længere tid.

Menu med salat og friske grønsager - og rimelige priser
CascaisBio (se Facebook side) har ganske lave priser fra 5-6 euro for de billigste retter. En 3-retters menu behøver ikke koste mere end 8-12 euro.

Restauranten i Cascais bymidte drives af Diogo Pires, som gerne køber ind på Cascais økologiske marked. Diogo står som oftest selv for kundebetjeningen (på et udmærket engelsk) og er altid behjælpelig med gode råd og ferietips til Lissabon- og Cascais-området.

Fra menu'-kortet kan nævnes:

- crepes med grønsagsfyld (pandekager som vist på video herunder)
- dagens suppe
- gourmet-burger med dressing
- champignon quiche med salat
- mixed salat med kylling eller blæksprutte
- dagens bacalhãu-ret (traditionel portugisisk torske-ret)
- chokolade-brownies (dessert)

Retterne kan variere med årstiden (søndag er lukket).

Cascais Bio får jævnligt særdeles pæne anmeldelser på eksempelvis Tripadvisor.

Restaurant CascaisBio’s placering i Cascais kan ses på kortet under video-indslaget.


Sådan finder man Restaurant CasciasBio
Adressen er Travessa do Poco Novo 16, Cascais.

Det grønne ‘Bio’ logo er let genkendeligt. Restauranten ligger på et hjørne i en hyggelig lille gade i den gamle bydel i Cascais.

Parkering er ofte lettest at finde ved Cidadela fortet eller ved marina'en i Cascais. Der er også pladser (mod relativ høj timebetaling) under Hotel Baia.


Vis Cascais Bio - grøn/økologisk restaurant i Cascais på et større kort

Din vurdering:Mit Portugal – radio-programmer om dansk par med landbrug i Alentejo

Dorte og Karsten Larsen har efterhånden boet 30 år i Portugal.

Til at starte med var Karsten ansat på en gård i Portugal. Kæresten Dorte flyttede også til Portugal, og siden 1996 har parret drevet landbrug i Alentejo området i Portugal.

Morten Bergholt fra DR P4 Midt Vest har været i Portugal. Det er der kommet følgende 5 udsendelser ud af om driften af godset Gravia dos Pizões ved byen Beja i Alentejo.

1) Dorte og Karsten flyttede til Portugal – hør udsendelse 

2) Olivenhøst i Portugal – hør udsendelse

3) På jagt i Portugal – hør udsendelse

4) Jagttraditioner i Portugal – hør udsendelse

5) Specialproduktion af fødevarer – hør udsendelse

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »