Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugals statsgældspapirer vurderet til junk af Standard & poor’s

Som det sidste og største af de 3 store kreditvurderingsbureauer tog S&P (Standard & Poors) i januar 2012 det forventede skridt at nedvurdere Portugals statsobligationer til, hvad der populært kaldet ‘junk’.

Staten Portugal non-investment grade
Som følge af S&P vurderingen fra 13. januar 2012 til BB fra BBB- vil en del fonde og større investorer være tvunget til at sælge, hvad de måtte have at portugisiske statsobligationer.

Mange institutionelle investorer må nemlig ikke beskæftige sig med ‘non-investment grade’ (ikke investeringsegnede) papirer.

Salg af statspapirer onsdag d. 18. januar
Salget af nyudstedte portugisiske statsobligationer den 18. januar gik imidlertid glat (første auktion af portugisiske statspapirer efter nedgradering).

Som ved tidligere lejligheder blev auktionen overtegnet, renten blev en anelse lavere, og Portugal har ikke noget stort behov for yderligere finansiering før juni 2012.

Hvad der bekymrer investorerne mest er den manglende vækst i økonomien, hvilket stærkt reducerer landets muligheder for at komme ud af sine gældsforpligtigelser.

Der er i begyndelsen af 2012 negativ økonomisk vækst i Portugal.

Din vurdering:Estoril banen risikerer aflysning af årets MotoGP

Den 6. maj 2012 er 3. afdeling af årets MotoGP serie planlagt til at finde sted på Estoril banen nord for Cascais på Lissabonkysten.

Estoril MotoGP kan aflyses
Som følge af økonomisk tilbageholdenhed hos forbrugerne i Spanien og Portugal overvejer arrangørerne af MotoGP at aflyse det portugisiske Grand Prix. I så fald vil man sandsyligvis ikke erstatte MotoGP i Estoril med et erstatningsevent.

Tvivl om kontraktsbetingelser mellem firmaet Dorna, der har de kommercielle rettigheder til MotoGP, og Estoril banens arrangører bidrager til usikkerheden.

Den endelige afgørelse om afholdelse af det prestigefulde motorcykelløb i Estoril forventes at foreligge i februar måned 2012.

MotoGP i Estoril tiltrækker hvert år tusindvis af besøgende motorcykel-enthusiaster til MotoGP weekend; primært fra Spanien og Portugal.

Herunder video fra Estoril MotoGP 2011:

Din vurdering:Michelin Stjerne festival i Algarve 2012 – kendte og ukendte strømmer til Restaurant Vila Joya

På restaurant Vila Joya afholdes 12-22 januar 2012 gourmet-festival for pengestærke gæster. Festivallen på Restaurant Vila Joya er blevet afholdt siden år 2006.

Vila Joya, der drives af kokken Dieter Koschina, kan selv fremvise to Michelin Stjerner og til lejligheden er der indskrevet forstærkninger i form af 33 kokke fra andre 2- og 3-stjernede restauranter; primært fra europa.

Kendte på besøg i Algarve
Blandt de mere prominente gæster kan nævnes skuespiller Michael Imperioli fra 'The Sopranos', sangerinde Sheryl Crow og skuespiller Mario Cantone kendt fra ‘Sex and the City’.

Det forlyder desuden at en russisk olie-milliarder er fløjet til Faro i sin private jet med 7 elskerinder. Totalpris for den krævende russer: €175.000, hvis man skal tage klumme-skriver Cindy Adams fra New York Post’s ord for det.

Restaurant Vila Joya i Algarve
Vila Joya er Portugals eneste 2-stjernede restaurant og ligger i resortet Praia da Galé i Albufeira på Algarvekysten.

Til gourmet-festivallen kan man reservere bord af forskellig ‘kaliber’. For en oplevelse på et højeste kulinarisk niveau med tilsat ‘live’ performance kan man reservere et enkelt bord til max 4 personer i selve køkkenet på Vila Joya under Gourmet Festivallen.

De kulinariske oplevelser i Algarve starter ved en kuvertpris på €350 for en enkelt aften.

Restauranten er per 18. januar næsten helt booket til resten af festivallen 2012. Se mere om priser og ledige borde på Vila Joya Michelin Gourmet festival hjemmesiden.

Se flere artikler om kulinariske oplevelser i Portugal.

Herunder video-intro til Vila Joya Gourmet-festivallen:

 

 

Din vurdering:Ambassader på Feriemesse i Bella 2012

Godt 20 udenlandske amabssader i København har med den mexicanske ambassadør Martha Bárcena Coqui i spidsen valgt at lade sig repræsentere på Feriemessen i Bella 20-22 januar 2012.

Martha Bárcena Coqui, som har været Mexico’s ambassadør i Danmark siden år 2004 og tillige er mexicansk ambassadær i Norge og Island, er formand for sammanslutningen af udenlandske repræsentationer i Danmark og har formået at samle stor opbakning til at deltage på messen.

Ambassader på Feriemesse i Bella 2012
De mange ambassader på feriemessen, som vil udbrede kendskab til de enkelte landes kultur, gastronomi, musik og mulighed for ferieophold, kommer blandt andet fra landene USA, Japan, Iran, Tyrkiet, Ungarn, Thailand, Irak, Finland og Portugal, skriver Takeoff.

Se mere om Feriemesse i Bella Center 2012.

Din vurdering:Feriemesse Bella 2012 afholdes 20-22 januar

I weekenden 20-22 januar 2012 afholdes den årlige feriemesse i Bella Center.

Ferie og Fritid i Bella 2012
Januars feriemesse i Bella Center er én af de 4 store feriemesser i Danmark:

 • Ferie for Alle i Herning Hallerne – i februar
 • Ferie i Bella (i 2012 Ferie og Fritid i Bella) i januar
 • Rejsemesse Øksnehallen – normalt i oktober
 • Politikens Rejsemesse i marts

Feriemesserne i Herning Hallerne og i Bella Centret er langt de største.

Årets 2012 Bella Center feriemesse afholdes med fokus på:

 • Camping - seperat udstilling samme weekend ved navn Camping i Bella 2012
 • Backpacker rejser
 • Globetrotter rejser - i Globetrotterhjørnet
 • Krydstogter
 • Golf og golfrejser – seperat udstilling
 • Danmarksområde
 • Dyk i Bella – seperat ustilling

Se oversigt over udstillingsområder på Bella Center Feriemesse 2012.

Åbningstider Ferie og fritid 2012 i Bella Center
Feriemessen i Bella er åben følgende dage:

- Fredag 20. januar - 10–18
- Lørdag 21. januar - 10–18
- Søndag 22. januar - 10–17

Bemærk at parkering ved Bella Center koster 20 kroner i timen, men dog max 80 kroner.

Indgang/entre-priser:

- 90 kr. for voksne
- 45 kr. for børn (4 - 12 år)

Der ydes særlige rabatter til børnefamilier.

Se også: Rabat på entre til rejsemesse i Bella Centret 2012.

Se mere om messen på hjemmesiden Ferie i Bella 2012.

Din vurdering:Portugals nationalbank revurderer forecast for økonomisk vækst i 2012-2013

Den økonomiske krise i Portugal vil i år 2012 slå væsentligt hårdere igennem end oprindeligt forventet. 

Værste recession siden revolutionen i 1974
Tidligere forecasts for økonomien i Portugal i år 2012 sagde 2,2% negativ økonomisk vækst.

Nationalbanken mener i starten af januar 2012 at faldet i den økonomiske aktivitet nærmere bliver på 3,1% i år 2012.

I år 2013 vil der ifølge de nyeste tal sandsynligvis blive tale om nul-vækst eller en lille økonomisk fremgang på 0,3% af BNP.

Den indenlandske private efterspørgsel alene vil falde med 6%, mens eksporten forventes at stige med 4,1% I 2012 og 5,8% i år 2013. Investeringerne i Portugal i år 2012 forventes at falde med 12,8%.

Årsagen til de justerede forventninger til år 2012 er primært virkningerne af de skrappe spareforanstaltninger, som regeringen  har indført for at overholde forudsætningerne for at få tildelt hjælpepakke i foråret 2011 fra EU og IMF.

Såfremt den portugisiske nationalbanks forudsigelser om år 2012 holder stik, vil Portugal opleve det kraftigste økonomiske tilbageslag i 2012 siden Nellike-revolutionen i 1974.

Din vurdering:Antal trafikdræbte i Portugal på laveste niveau siden 1960

I 1960 var der godt 212.000 biler registreret i Portugal. Godt 50 år senere i 2012 findes der omkring 6 millioner biler på portugisiske plader.

Trafikdræbte i 2011 næsten på 1960-niveau
Siden starten af 1960’erne med en konstant forøget bilpark blev antallet af trafikdræbte i Portugal mangedoblet.

Specielt i 1970’erne var det slemt. Antallet af trafikdræbte i Portugal toppede med omkring 2700 dræbte i 1975.

I 2011 er antallet af trafikdræbte i Portugal for første gang tilbage på niveau for 50 år siden. Man skal helt tilbage til år 1960 med 641 dræbte i trafikken i Portugal for at slå de ca. 690 dræbte (foreløbige tal) fra år 2011.

Se også: Stor reduktion i trafikdræbte i perioden 2001-2009.

Blandt årsagerne er utviltsomt sikrere biler og mere hensigtsmæssige vejanlæg (herunder rundkørsler), men også bedre uddannede bilister og mere kontrol har sænket risikoen for alvorlige uheld på Portugals veje betydeligt.

I år 2001 omkom ca. 4 personer dagligt i Portugal i gennemsnit som følge af trafikulykker. I 2011 var dette tal reduceret til under to personer.

Se statistik for trafikdræbte i 2011 i Portugal (åbner som pdf)

Antal svært tilskadekomne reduceret
Også antallet af svært tilskadekomne i trafikken i Portugal er faldet betydeligt til omkring 2420 i år 2011 mod omkring det dobbelte for 10 år siden.

I nogen få områder herunder Lissabon, Porto og Aveiro er den postive udvikling med færre trafikdræbte meget signifikant. Derimod ser det knap så godt ud i Èvora, Beja og Viseu, hvor antallet af trafikdræbte i 2011 steg lidt i forhold til 2010.

Antal trafikdræbte i Danmark i år 2011
Til sammenligning blev der dræbt ca. 200 i trafikken i Danmark i år 2011 (foreløbige tal).

Antallet af trafikdræbte i Danmark er ligeledes på det laveste niveau i mange år.

For både Portugals og Danmarks vedkommende mener nogen eksperter at den økonomiske krise har haft en positiv indflydelse på antallet af trafikdræbte.

Din vurdering:Coimbra Universitet indstillet til World Heritage

Ét af verdens ældste universiteter er blevet indstillet til nominering som World Heritage Site.

Universitetet i Coimbra
Universidade de Coimbra blev grundlagt i 1290 (i Lissabon), men fik først egne bygninger omkring år 1308 i Coimbra.

I middelalderen var det normalt at kongen flyttede rundt på sine besiddelser; herunder universiteter. Coimbra Universitet måtte således igen flytte til Lissabon i perioderne 1338-1354 og 1377-1537.

Se mere om grundlæggelsen af universitetet i Coimbra.

Blandt seværdigheder i Coimbra er Coimbra Universitetsbibliotek blandt de helt store oplevelser (se video nedenfor).

Palácio Alcaçova
I år 1537 fik Coimbra Universitetet sin nuværende placering ved overtagelse af Alcaçova slottet.

De særdeles imponerende universitetsbygninger ligger i Coimbra centrum med byens suverænt bedste udsigt på en bakketop.

Faktisk er Coimbra Universitet placeret på så stejl en bakke at kun cyklister med mountainbikes og en god grundform kan gøre sig håb om at komme op til universitetet ved egen pedalkraft.

Herunder billeder fra universitetsområdet:

Coimbra by og universitetet
Coimbra deler sammen med Braga i Nordportugal titlen som Portugals tredje største by og har omkring 150.000 indbyggere.

Se mere om Coimbra i Portugal.

For byen Coimbra har universitetet umådelig stor betydning, idet unge fra hele Portugal bruger deres ungdomsår på ét af de 8 fakulteter:

 • Det juridiske fakultet på Coimbra Universitet
 • Det medicinske fakultet på Coimbra Universitet
 • Det humanistiske fakultet på Coimbra Universitet
 • Det farmaceutiske fakultet på Coimbra Universitet
 • Det økonomiske fakultet på Coimbra Universitet
 • Det psykologiske fakultet på Coimbra Universitet
 • Sports- og fysikfakultatet på Coimbra Universitet
 • Det tekniske fakultet ved Coimbra Universitet

Studerende på Coimbra Universitet
I alt omkring 20.000 studerer på Universidade de Coimbra herunder et betydeligt antal Erasmus studerende fra de øvrige EU lande. De udenlandske studerende udgør som regel 8-10% af det samlede antal studerende.

I forhold til Aarhus Universitet og Københavns Universitet begge med omkring 35.000 studerende er Coimbra Universitet ikke så stort. Til gengæld er Coimbra universitetet langt ældre og har en perlerække af portugisiske nulevende og såvel som afdøde berømtheder som tidligere elvever.

Blandt de kendteste elever findes Portugals national-digter Luís Vaz de Camões, som dog aldrig nåede at tage sin eksamen.

Blandt de ‘rigtige’ alumni finder man portugiserne Egas Moniz, António de Oliveira Salazar, Pedro Nunes og den tyske opfinder af den gregorianske kalender Christopher Clavius.

Coimbra World Heritage  - afgørelse i år 2013
Hvorvidt Coimbra Universitetsbygningerne, som spreder sig rundt til flere dele af Coimbra bliver World Heritage Site nummer 14 i Portugal afgøres i slutningen af år 2013. Ansøgningen omfatter tillige den ældste del af Coimbra by. Se mere på UNESCO’s hjemmeside.

Herunder ceremoni på Coimbra Universitetet i forbindelse med ansøgningen til UNESCO:

Din vurdering:EM 2012 kampprogram for Portugal og Danmark i gruppe B – i alt 31 kampe i Euro 2012 slutrunden

Portugals og Danmarks EM 2012 kampprogram blev offentliggjort i starten af december 2011.

EM 2012 turneringen går igang den 8. juni med åbningskampen mellem Polen og Grækenland i Warszawa.

Finalen i EM 2012 slutrunden spilles i Kiev den 1. juli 2012.

Se også:
Tidligere EM vindere og oversigt over EM 2012 grupper.

Portugals kampprogram i EM 2012 slutrunden
Portugal spiller sin første kamp (Portugal-Tyskland) den 9. juni kl. 20.45 dansk tid.

Onsdag den 13. juni møder Portugal Danmark i EM slutrundens gruppe B. Denne kamp spilles fra kl. 18.

Den 17. juni møder Portugal Holland i den tidlige kamp kl. 18 i EM gruppe B.

Danmarks kampprogram i EM 2012 slutrunden
Det danske landshold møder Holland den 9. juni. Kampen fløjtes igang kl. 18 i Ukraine.

Den 13. juni kl. 18 gælder det Portugal, og sidste kamp i den indledende EM gruppe B er Danmark-Tyskland kampen søndag den 17. juni.

Se det samlede kampprogram EM 2012 for alle de 31 kampe i slutrunden til europamesterskabet i fodbold 2012, der afholdes i Polen og Ukraine (downloades som pdf).

Din vurdering:Kap Verde rejser - flybilletter til Sal, Praia og São Vicente fra €477 med afgang fra Lissabon

Det portugisiske luftfartsselskab TAP kører indtil 5. februar 2012 kampagne på rejser til Kap Verde.

Se mere om Kap Verde.

Kap Verde rejser fra €477
Der er afgang fra Lissabon dagligt til Kap Verde, men ikke alle afgange er mulige at booke til den lave pris.

Tilbuddet omfatter øerne Sal, Santiago (lufthavn i Praia) og São Vicente

Booking skal finde sted inden 5. februar 2012, og de billige rejser til Kap Verde løber til og med 31. maj bortset fra flyafgange 19. og 23 februar, 23. marts og 6. april.

Se mere om booking af rejser til Kap Verde på TAP’s hjemmeside.

Af og til kan det betale sig at sammenligne med andre flyselskaber; eksempelvis på flysøgemaskinen Momondo.

Herunder promotion-video fra Kap Verde:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »