Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
 
Søg billige ferieboliger i Portugal - inkl. Madeira & Azorerne 
Søg ferieboliger
Log på Portugalnyt
Om Portugalnyt

Fatima - blandt Europas største pilgrimsdestinationer

I byen Fatima, der er hjemsted for små 8000 mennesker, hersker en helt særlig og spirituel atmosfære.

Jomfru Maria med tre hemmeligheder
Den lille by i det centrale Portugal i Centro-regionen er dedikeret til Jomfru Maria, hvor selv hotellerne er navngivet på baggrund af religiøse events eller religiøse personligheder.

Legenden siger, at Jomfru Maria viste sig for tre børn tilbage i 1917.

Børnene Lucia og hendes fætter og kusine Francisco og Jacinta Marto vogtede får i Cova da Iria, men pludselig stod en hvidklædt dame foran dem og fortalte, hun var blevet sendt af Gud.

Jomfru Maria viste sig - efter signende - flere gange mellem maj og oktober, hvor den sidste gang var d. 13. oktober 1917, hvor op mod 70.000 pilgrimme var til stede.

Tre hemmeligheder fra Jomfru Maria
Damen, der var iklædt hvide klæder, fortalte at hun havde tre hemmeligheder.

Den ene var en vision af Helvede, hvor syndernes sjæle blev pint, hvor den anden hemmelighed var en profeti om Anden Verdenskrig start, som på daværende tidspunkt var relativt langt ude i fremtiden.

Lucia nedskrev den tredje og sidste hemmelighed, som var i Vatikanet varetægt fra 1957-2000. Frem til 2000 hvor den tredje hemmelighed blev offentliggjort, var hemmeligheden kun kendt af Vatikanet og de tre børn.

Søskendeparret døde som børn, mens Lucia tjente som nonne - hun blev 98 år og døde i 2005.

Skuddrama mod pave Johannes Poul II
Paven Johannes Poul II, der satte træskoene i 2005, har en speciel tilknytning til Fatima, som har han besøgt tre gange.

Under sit første besøg i maj 1981 blev han angrebet. Tre skud blev affyret på kort afstand mod paven, men alligevel overlevede han.

Johannes Poul II mente, det var Vor Frues indgriben, der medvirkede til, at han overlevede. Kuglen fra attentatforsøget blev derfor monteret i Fatima-figurens guldkrone.

Skuddramaet havde været længe undervejs ifølge Lucias skrivelse. Det var den tredje hemmelighed.

Tusindvis kravler på knæene fra maj til oktober
D. 12-13 i månederne maj til oktober kravler tusindvis på knæ på en af de glatte striber på Esplanaden foran Fatimas pilgrimskirke til helligdommen i Fátima.

Nogen bruger knæbeskyttere, andre formår at få blodrøde ben, mens nogen møver sig frem som kålorme.

Trods det er adskillige år siden, valfarter tusinder af pilgrimme stadig til Fatima hvert år - særligt i maj måned, idet der afholdes ceremoni om Fatima Åbenbaringerne med katolske optog.

I 2017 besøger Paven Frans Portugal i forbindelse med Fatimas 100 års jubilæum. Læs mere om Portugals pavebesøg i 2017.

Det velbesøgte kapel fineste attraktion er Vor Frue af Rosenkransen Fatima - Nossa Senhora de Fátima, der er en træfigur med krone og rosenkrans.

Andre populære kristne pilgrimsdestinationer
Der findes et væld af pilgrimsdestinationer - herunder er et udpluk af dem.

Lourdes - populært pilgrimsmål
I byen Lourdes findes Pyrenæerne i det sydvestlige Frankrig. Lourdes er i nyere tid kommet på listen over meget populære pilgrimsmål.

Byens popularitet bunder i, at den 14-årige Bernadette Soubirous d. 11. februar 1858 - efter signende - har set Jomfru Maria ved en grotte tæt på Lourdes.

Det siges at stedet er en helbredende kilde, idet der er sket en række uforklarlige helbredninger.

Denne episode gjorde byen kendt i den kaltolske verden og siden har mange katolikker taget på pilgrimsrejse til Lourdes. Med sine 6 millioner besøgende hvert år, er grotte i den franske by lige så populær som Eiffeltårnet og Versailles slottet.

Gravkirken i Jerusalem
Gravkirken i Jerusalem er bygget på Golgata, og er også en populær pilgrimsdestination, idet dette er kirken, hvor Jesus ifølge Biblen blev korsfæstet.

I kirken finder man graven, hvor Jesus angiveligt skal være lagt i efter sin død. Gravkirken i Jerusalem har siden det fjerde århundrede været et af de førende pilgrimsmål.

Pilgrimrejse til Peterskirken i Rom
Af flere grunde er Peterskirken i Rom et aldeles yndet pilgrimsmål.

Ét er, at alle veje fører til Rom, noget andet er at Peterskirken er Vatikanets hovedsæde og sidst men ikke mindst er kirken hjemsted for den første paves grav.

Katedralen i Canterbury - pilgrimsrejse
Canterburys katedral har altid været essentiel i den katolske tro. Tilbage i 597 opførte Sankt Augustin af Canterbury et kloster, hvor den store katedral i dag står.

Byen er ærkebispesæde for den engelske kirke og siden 1170, hvor ærkebispen Thomas Becket blev myrdet i kirken, har Katedralen i Canterbury været en yndet pilgrimsdestination.

Jakobsvejen - kendt pilgrimsmål
Jakobsvejen er én af verdens mest kendte pilgrimsruter. Den fører til Santiago de Compostela, der er byen, hvor apostlen Sankt Jakob ligger begravet.

Siden middelalderen har ruten været populær, men grundet reformation blev ruten anvendt mindre i både det 16. og 17. århundende. Men de seneste 50 år har Jakobsvejen igen kunne prale af, at have mange fødder gående.

Fatima
Fatima - i midten ses den smukke Jomfru Maria statue