Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
 
Søg billige ferieboliger i Portugal - inkl. Madeira & Azorerne 
Søg ferieboliger
Log på Portugalnyt
Om Portugalnyt

Lusitanien og lusitanerne

Det vil kræve en stor fantasi at forestille sig en, der ikke har hørt snak om vikingerne, deres baggrund og historie.

Lige som danskerne, der afspejler sig i vikingernes kultur og bedrifter, identificerer portugiserne sig med lusitanerne. Men hvem var lusitanerne?

Den Iberiske Halvø - Hispania
Den Iberiske Halvø, som romerne kaldte Hispania, har så vidt man ved været befolket, siden isen fra den sidste istid trak sig tilbage for ca. 25.000-30.000 år siden.

Isen dækkede et område, der strakte sig så langt mod syd - faktisk helt til lidt nord for Lissabon.

Man har fundet urgamle inskriptioner med tegninger og illustrationer af dyr ridsede i klipperne ved Côadalen. Côa er en flod i Guarda-distriktet, som er en biflod til Dourofloden.

Vesteuropa koloniseret af indoeuropæiske
Det er dokumenteret at i slutningen af bronzealderen (1.500-900 f.Kr.), lang tid før romerne erobrede den Iberiske Halvø, at denne del af Vesteuropa blev koloniseret af indoeuropæiske folkeslag, som stammede fra det Centrale Europa, Bøhmen, Østtyskland og Ungarn.

Nogle af disse stammer var først Iberere og senere Kelterne. Fusionen af disse to folkeslag resulterede i, at der opstod et samfund kaldet Keltiberere.

Hvem er lusitanerne?
Lusitanerne menes, at være én af flere keltiske stammer, der boede i et område, som svarer til en større del af det nuværende Portugals centrale territorium, og et stykke langt mod øst ind i det nuværende Spanien.

Lusitania er navnet, romerne gav til området, der var beboet af lusitanerne (ord som måske er en sammentrækning af de keltiske ord ”lus” og ”tanus” (lusenes stammer).

Der er desværre ikke nogen skriftlige beretninger om lustitanerne før romernes tid. Det er fra gamle romerske historieforfattere, man kender til dette folks liv, kultur og bedrifter.

Lustianerne er det folk, romerne har haft det største besvær med. Det tog de romerske militser, kommanderet af flere generaler, ca. 14 år at få fuld magt over den Iberiske Halvø, der kostede mere end 25.000 døde legionærer i denne periode.

Efter de første romerske invasioner 194 år f.Kr. lykkedes det Viriato at omgruppere forskellige lusitanske stammer til en stor hær. Hæren var i stand til at sætte sig imod fremrykningen af romernes tropper.

Hvem var Viriato?

Viriato

Viriato (? – 139 f.Kr.) var en lusitansk general, der menes at stamme fra et bjergrigt område i Portugal, kendt som Serra da Estrela, hvor det højste punkt strækker sig næsten 2.000 meter.

Viriato forblev en myte for romerne, ikke mindst portugiserne og for en del af spanierne, der var fra et område i nærheden af grænsen mellem de to iberiske lande. Der findes flere statuer af Viriato i de portugisiske byer Viseu og Sintra samt i Zamora i Spanien.

Uetisk krigshandling mod Viriato
Modstanden og titusindvis af døsofre, at Viriato påførte romerne, skabe respekt og frygt blandt det romerske folk. Først ved brug af en uetisk krigshandling, lykkedes det Rom at sætte en stopper for Viriatos trusler.

Dette foregik ved at betale forrædere indenfor de lusitanske styrker til at myrde ham. Mordet skete mens han sov.

Ifølge den romerske polyhistor (en person, der ved meget om mange ting) og filosof Poseidonios (135-51 f.Kr.) blev denne handling et stort slag i romernes selvbevidsthed, som civiliseret og civiliserende folk, hvorfor de ikke følte sig meget stolte deraf – en kriger skulle lede en ærefuld død under kamp.


Portugalnyt retter en stor tak til Fernando Coelho Kvistgaard, der har bidraget som hovedforfatter af denne artikel.
Lusitanien kort
Kort over Lusitanien før og efter.