Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJune 2007 - Indlæg

Backpacker tip – billig overnatning på Poets Hostel i Lissabon og Porto

Hvad gør man som ung kunstner, hvis salget af ens arbejder ikke er nok til at få økonomien til at løbe rundt? – Man slår sig selvfølgelig sammen med andre i samme situation og åbner et hostel i Lissabon.

Det var præcis hvad nogen kunstnere gjorde i Lissabon og Poets Hostel, som overnatningsstedet hedder, blev så stor en succes at det næste Poets Hostel er åbnet i Porto (Oporto) i juni 2007.

Priserne starter fra €20 for en overnatning i fællesrum. Det er samme pris som i Lissabon. Der er 2 gratis adgange til internet til brug for alle gæster. Begge hostels er af en god standard og virker indbydende i de nyrenoverede omgivelser. Der et tilsat et ’kunstnerisk’ elelement til indretningen, hvorved Poets Hostels skiller sig lidt ud fra mængden.

I Lissabon ligger Poets Hostel i hjertet af byen et par minutter gang fra metrostationen Rossio lige ved siden af Santa Justa elevatoren (Elevador de Santa Justa). Den særprægede elevator er konstrueret i ny-gotisk stil af fransk-portugiseren Raoul Mesnier du Ponsard. Mesnier var elev hos Gustave Eifel, hvis fornemste værk er Eifeltårnet i Paris. Det kan ses i byggestilen på Elevador de Santa Justa at Meisner beundrede sin læremester. Mesnier står i øvrigt også for Funicular dos Guindais tovbanen i Porto.

I Oporto ligger Poets Hostel ligeledes i bymidten på Travessa do ferraz ikke langt fra metro-stationen São Bento.

Reviews på f.eks. www.hostelworld.com tyder på stor tilfredshed blandt gæsterne.

Mere information om flyrejser til Porto kan findes på: Oversigt over flyruter til Portugal.

Din vurdering:Zoologisk have med robotter – besøg Robotarium X i Lissabon

I bydelen Alverca lidt nord for Lissabon er netop åbnet et Robotarium – en zoologisk have for robotter. Det er multikunstneren Leonel Moura som står for installationen.

Der er robotter i mange forskellige størrelser. De mindste af ’dyrene’ farter rundt i indhegningen som små insekter ved hjælp af solceller. Nogen af de lidt større ’dyr’ vender sig automatisk mod lyskilder, og andre igen opfanger bevægelse og reagerer via sensorer.

Tilskuere befinder sig i det fri, mens robotterne er lukket inde i et glasbur. Man kan stadig komme meget tæt på, hvilket specielt mindre børn finder meget fascinerende.

Der er desuden en udstilling med maler-’kunst’ udført af robotter.

Alverca ligger godt 15 km nord for Lissabon ud af A1 motorvejen (afkørsel 2). Der er togforbindelse (grøn eller rød linje) til Alverca fra alle større stationer i Lissabon. Togbilletten skal være 3-zoners og koster €1,60 for en enkelt. Børn under 12 er halv pris og for børn under 4 år er det gratis med en voksen i hånden. Adgang til Robotarium X er gratis. Det ligger i den offentlige park Jardim Central og følger parkens åbningstider.

Alverca stationen ligger dog et godt stykke fra Robotarium’et. En taxa hertil fra stationen er nok nødvendigt.

Kunstneren Leonel Moura er en produktiv herre. Se mere om ham og robotterne på www.leonelmoura.com . Der var i øvrigt ballade i Robot-Zoo for nyligt, men det forlyder at roen er genoprettet – se Robot uprising

Når man allerede er i Alverca kan et besøg på luftfartsmuseet måske være en ide. Museet ligger tæt på stationen. Se følgende link Luftfartsmuseet i Lissabon

Din vurdering:Egnsudviklingsstøtte til papirindustrien i Coimbra regionen

Europakommissionen har godkendt en anmodning fra den portugisiske regering om at få lov til at støtte investeringer i papirindustrien i Coimbra regionen med det formål at udvikle regionen og skabe nye jobs.

Der er givet lov til at midler på i alt 106 millioner euro skydes i 2 seperate investeringsprojekter. Området omkring byen Figueira da Foz har traditionelt haft papirindustri, glasproduktion, fiskeri og skibsbygning som hovederhverv.

Portugals Celulose Beira Idustrial (Celbi), som ejes af Altri koncernen der er noteret på Euronext børsen i Lissabon, modtager 59 millioner til udvidelse af produktionsanlæg. Soporcel som ejes af Portucel, ligeledes noteret på Euronext i Lissabon, modtager 46,5 millioner Euro til udvidelser og moderniseringer.

Din vurdering:Populær brasiliansk restaurant i Portugal - kulinarisk oplevelse på Chimarrão

Chimarrão er en meget populær og anderledes kæde af restauranter i Portugal og Brasilien. Kæden åbnede i Portugal i 1980 efter mange års succes i Brasilien.

For under 100 kroner får man indledningsvis adgang til en stor salat-buffet. Hertil kommer fritter og friturestegt banan, som lander på bordet uden at man i øvrigt beder om det. Efter nogen tid går tjenerne i gang med at servere kød - masser af kød. Man gør klogt i at have sat god plads af på sin tallerken - såvel som i maven.

I den første serveringsrunde er der 3-4 forskellige slags kød og pølser. Alt serveres fra spyd som tjeneren går rundt med, og man kan selv bestemme hvor meget eller hvor lidt - dvs. hvis tjeneren ikke lige lige forstår termen 'just a little please' på engelsk får man man bare fuld portion og gerne lidt ekstra. Med jævne mellemrum kommer et nyt spyd med oksesteg eller skinke ud fra køkkenet. Det bliver ved en lille times tid, hvor tjeneren til stadighed dukker op med primært okse og svinekød, men også lidt kylling. Hvis man ikke bliver mæt, er det ens egen skyld.

Alt er meget lækkert og meget varieret. Chimarrão er nok ikke det sundeste sted at spise flere gange om ugen, men det er absolut værd at prøve, hvis man er på ferie i Portugal. Chimarrão er ikke kun en kulinarisk oplevelse. Man får også et indblik i portugisisk levevis. Kæden er utrolig populær i Portugal hos både unge og gamle og er tit brugt ved fester og lignende. Den findes over hele Portugal specielt i de større byer.

Chimarrão's hjemmeside er kun på portugisisk, men der er en letforståelig liste over de forskellige lokationer, hvor man kan finde restauranten på: www.chimarrao.pt .

Fogo de Chão er et lignende koncept med restauranter i Lissabon og Cascais. Se den portugisiske hjemmeside her: www.fogodechao.pt .

Din vurdering:40% rabat på Pousadas hotel og kroferie i Portugal og på Azorerne for personer over 55 år

Lige nu tilbyder Pousadas hotellerne med deres 'Golden Age' kampagne 40% rabat for gæster på 55 år eller derover.

Tilbuddet omfatter udvalgte Pousadas hoteller i hele Portugal og på Azorerne. Der er desuden tilbud på Last Minute hotel overnatninger og specielle Weekend rater. Se det hele på hjemmesiden www.pousadas.pt .

Som sædvanlig tages der forbehold for prisændringer og udsolgte værelser. Tilbuddene er set d. 10. august 2007.

Din vurdering:Børsintroduktion af forsynings-selskabet REN på Euronext i Lisbon

Den portugisiske regering nedsætter sin ejerandel i selskabet REN (Redes Energeticas Nacionais), som står for driften af en stor del af Portugals el- og gasnet.

Regeringen udbyder 19% af selskabet og reducerer dermed statens ejerandel til 51%. EDP (Energieas de Portugal) reducerer desuden sin andel med 5% for at opfylde lovkrav om at ingen privat investor må eje mere end 5% af forsynings-selskabet. I alt bliver der udbudt 24%. Det vil ikke være muligt for nogen investorer at købe mere end 40000 aktier. Der er indikeret en pris på 2,35 - 2,75 per aktie når udbuddet starter på Euronext børsen d. 10. juli.

Din vurdering:Problemer på rejsen ? - her kan du finde dine rettigheder som forbruger

Forbrugerstyrelsen har udgivet en folder for ferie-rejsende, som også kan downloades på nettet på www.forbrug.dk . Den dækker bredt og er god at have ved hånden. Folderen indeholder bl.a. information om klageinstanser, rejsegarantifonden, køb af rejser over internettet, billeje, forsikringer og mange andre praktiske forhold i forbindelse med køb af hotel- og ferierejser.

Står du i lufthavnen og har problemer med boarding, forsinkede fly eller lignende - eventuelt i et fremmed land, er der også hjælp af hente fra Forbrugerstyrelsen.

Send en SMS med teksten "fly" til telefonnummer 1970 og du vil automatisk få et svar tilbage, som giver en oversigt over de mest almindelige problemer og hvilke rettigheder, du har som forbruger.

Mere information om flyrejse til Portugal kan findes på: Oversigt over flyruter til Portugal.

Din vurdering:Ferie i Portugal - priseksempler på leje af feriebolig i Lissabon og Algarve i højsæsonen sommeren 2007

Turisterne er så småt ved at indfinde sig i Portugal hvor juli og august er højsæson. Mange vælger at bo på hotel og tager eventuelt rundt i landet for at opleve de forskellige egnes natur og særpræg.

Har man besøgt Portugal før og forelsket sig i et område, eller er man blot afsted for at slappe af i solrige omgivelser, kan det anbefales at leje en lejlighed eller et hus for en kortere periode. Det er naturligvis dyrere end normal boligudlejning på månedsbasis, men til gengæld har man køkken og stue og tit også en balkon eller en terrasse til rådighed, og er man 4 personer eller flere vil en lejlighed som regel være billigere end hotellet.

Se også: Stort udvalg af feriehuse og lejligheder på Portugalnyt

I Lissabon-området er kysten ved byerne Estoril, Cacavelos og Cascais populære. Området er Portugals svar på Strandvejen i Danmark, og der ligger mange særdeles flotte villaer med udsigt over vandet. Man kan dog også sagtens finde langt mere ydmyge bebyggelser lidt længere inde i byerne.

Portugalnyt har samarbejde med www.house-apartment.net (norske ejere), som udlejer ferieboliger både på kort- og langtidskontrakter. Et par eksempler (sommer 2007) på ferielejligheder til 4 personer:

En 150 m2 luksus-lejlighed i byen Estoril lige ved siden af Europas største casino med adgang til swimmingpool, egen balkon, 2 soveværelser og 2 minutters gang til vandet koster i juli 9400 kroner for en uge.

Lidt længere fra vandet i byen Carcavelos, men stadig i gå-afstand fra kysten findes en 100m2 lejlighed med 3 soveværelser til 5600 kroner for en uge.

Vil man gerne have det lidt varmere skal man til Algarve-kysten. Man kan sagtens finde ferielejligheder i den dyre ende, men afhængigt af området er prisniveauet generelt lidt lavere ved Algarve end ved kysten vest for Lissabon. Der er bygget flere ferie-lejlighedskomplekser i Algarve, og her er lejlighederne generelt mindre, heraf prisforskellen. Der er i øvrigt også langt flere golfbaner på Algarvekysten.

En moderne ferie-lejlighed på 110m2 med egen swimmingpool i Carvoeiro, plads til 4 personer og med kun 100 meter til vandet koster i højsæsonen 8200 kroner.

I Carvoeiro kan man også finde en første-sals lejlighed med balkon og plads til 4 voksne og 2 børn, adgang til swimmingpool og 500 meter til vandet. Prisen er i juli 5800 kroner.

Alle eksempler er fundet hos www.house-apartment.net d. 25. juni 2007.

Se også Portugalnyts egen sektion med ferieboliger i Portugal.

Din vurdering:Nye regler for kontanter på rejsen - nu kan der max medbringes 10.000 euro på rejsen uden deklarering

Told og skat indfører d. 19 juni 2007 nye grænser for, hvor mange penge og værdipapirer man må medbringe til andre EU-lande uden at told-deklarere. Tidligere var grænsen 15000 Euro, men for at dæmme op for hvidvaskning af penge, terrorisme og kriminalitet, er grænsen nu sænket til 10000 Euro eller ca. 75000 kroner.

Man kan dog stadig medbringe større beløb i kontanter; i danske kroner eller anden valuta, blot man husker at besøge tolderne inden grænsen krydses. Den nye grænse er indført i hele EU. Tidligere var fastsættelsen af beløbsgrænsen op til den enkelte medlemsstat.

Din vurdering:Portugisisk vandhund - fiskernes bedste ven

Se også:
Præsident Obama får hvalp i påsken

Den portugisiske vandhund (Cão de água português) ligner ved første øjekast en puddel, som har fået lidt for meget på sidebenene, men tag ikke fejl af det. Den har helt andre kvaliteter at byde på.

Oprindeligt blev den portugisiske vandhund brugt af portugisiske fiskere som arbejdshund. Dens opgaver var bl.a. at hente fisk og arbejdsredskaber som faldt udenbords, holde vagt og være budbringer mellem fiskerbådene. Hunden blev desuden brugt som redningshund for fiskere, som faldt overbord. Faktisk siger legenden at hundene var så skattede af fiskerne at de blev behandlet som en del af besætningen med ret til deres andel af fangsten - som foder.

Racen Portugisisk Vandhund
Racen har været kendt i mere end 500 år, men nåede næsten at uddø i 1970'erne, da den portugisiske fiskerflåde blev moderniseret, og fiskerne ikke havde brug for de hårdføre hunde længere.

I de sidste år er racens popularitet steget omend den stadig er relativ sjælden. I 2007 var der til Crufts internationale hundeshow i Birmingham 36 portugisiske vandhunde mod kun 15 hunde til konkurrencen i år 2000. Den hårdføre portugisiske vandhund hører i Crufts konkurrencen naturligvis til gruppen af arbejdshunde sammen med racer som dopermann, great Dane og grønlandsk slædehund.

Paquito, som er afbilledet herunder, er en 11 år gammel han, der bor i nærheden af Portugalnyt kontoret. Paquito kommer fra en kendt PWD (Portuguese Water Dog) kennel i Cascais området: Augusto Guimarães (hjemmeside på engelsk). Paquito er ikke så vild med at blive fotograferet af en underlig udlænding, men han er en venlig og rar hund og kvitterede med et slik på næsen til fotografen som afsked. Flere billeder af den portugisiske hunderace kan findes på følgende link til den danske klub for portugisiske vandhunde: www.waterdog.dk .

Cao de Agua PortuguesPortuguese Waterdog
Portugisisk VandhundPortugisisk Vandhund
Portugisisk VandhundPortugisisk Vandhund
Fotos: Portugalnyt


Relaterede artikler:

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »