Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJune 2007 - Indlæg

Lyn-kursus i portugisisk fra BBC - med lyd

Inden din ferierejse til Portugal er det måske en ide at tage et lynkursus i portugisisk. Hos britiske BBC kan du finde lektioner med lyd til det allermest basale brug.

Følgende link er et lille online sprogkursus: Lynkursus hos BBC . Det tager et øjeblik afhængig af internetforbindelsen for hver sektion at sætte igang.

Sådan læres portugisisk
Ifølge mange forskere er den bedste måde at lære sprog på ikke at terpe grammatik og forsøge at huske, hvordan bøjninger osv. skal håndteres.

Det tager efter forskernes mening for lang tid og man har ingen eller ringe chance for at 'slå op' i sin mentale ordbog, når man står og skal bruge sit portugisiske (eller for den sags skyld andre sprog).

Det bedste er at forsøge at forstå og at læse så meget portugisisk som muligt og derefter 'tvinge' sig selv til at samtale.

Portugisisk, siger mange portugisere, er et svært sprog. Det er rigtigt at man som tilflytter får svært ved nogensinde at lyde som en indfødt, og desuden er der en mængde undtagelser fra de generelle regler i sproget, som man blot er nødt til at lære.

Portugisisk kommer helt klart ikke af sig selv, men det er stadig relativt let at relatere til udtryk, som findes på engelsk eller fransk og indimellem er der også danske ord og udtryk, som ligner meget.

Noget at det sværeste i Portugal er at mange portugisere taler ekstremt hurtigt. Det kan give selv øvede udlændinge problemer med at forstå sammenhængen.  

Her er en chance for at teste, hvor meget du forstår. Se Portugals historie på denne video i lyn-tempo.

 


Se også: Portugisisk talende lande. Din vurdering:Finansmanden Joe Berardo forsøger at overtage kontrollen med fodboldklubben Benfica

Finansmanden José Berardo forsøger nu at tage fuld kontrol over Benfica ved at udvide sit bud til at omfatte 85% af aktierne, skriver Reuters onsdag. Det må i lyset af Benfica-presidenten Luis Filipe Vieira foreløbige udtalelser ses som et forsøg på fjendtlig overtagelse.

Kursen på Benfica-aktierne steg 23% i onsdagens handel da meddelelsen kom. I en udtalelse fra José Berardos investeringsselskab Metalgest hedder det at ”Metalgest ønsker at købe en aktiepost stor nok til at kunne forbedre ledelsen i Benfica”.

Samtidig steg aktiekurserne med godt 3% i både Sporting Lissabon og Porto, de to andre portogisiske top-klubber som er noteret på Euronext børsen i Lisbon.

Din vurdering:Vejrudsigt for Portugal hos DMI

Har man brug for en vejudsigt for ferierejsen til Portugal er danske DMI én af de mest informative tjenester.

Foruden Lissabon findes vejrudsigter og 5-døgnsprognoser for Porto, Algarve regionen og Braganca i Nordportugal.

Du kan her finde mere information om vejret i Estoril, Cascais og Lissabon.

Skal man på ferie til Algarve kan man her finde mere om vejret og badevandstemperaturen på Algarvekysten.

På Madeira er der en behagelig temperatur året rundt. Se temperaturtabellen for Madeira.  

Rejser man til Azorerne får man en fantastisk naturoplevelse. Klimaet er også mildt, men kan skifte meget.
Se mere her om vejret på Azorerne

Link til DMI's vejrprognose for Lissabon: Vejrudsigt Portugal fra DMI.   

 

Din vurdering:Portugisisk-talende lande

I år 1415 gik portugisiske sømænd i land i Ceuta som ligger i Afrika lige over for Gibraltar. Ceuta var portugisernes første koloni. I de næste 550 år skulle Portugal blive én af de største kolonimagter i verden.

Det portugisiske sprog tales i dag af over 220 millioner mennesker i verden, heraf godt 10 millioner i Portugal. Den lille enklave Ceuta har dog siden 1668 været Spansk - til Marokkos store irritation.

Guinea-Bissau, Angola og Mozambique i Afrika, Brasilien i Sydamerika, Øst Timor i Indonesien, Kap Verde i Atlanterhavet udfor Senegal i Afrika, Madeira og Azorerne i Atlanten udfor Portugal samt Sao Tome og Principe øerne ud for Vestafrika ved Ækvator; alle har portugisisk som nationalsprog. Hertil kommer den gamle handelsstation Macao i Kina 60 kilometer vest for Hong Kong som kineserne overtog i 1999. Et lille mindretal i den tidligere portugisiske handelsstation i Goa i Indien taler også portugisisk. 

Mere information om Portugals relationer til tidligere kolonier og andre portugisisk-talende lande kan findes på følgende links:

Se også artiklen The Empire Strikes Back - et spørgsmål om ære - om harmoniseringen af det portugisiske og brasilianske sprog.

Din vurdering:Oplev at svømme med delfiner hos ZooMarine i Guia på Algarvekysten

På Algarve-kysten finder man i byen Guia ca. 10 km fra Albufeira en meget usædvanlig zoologisk have. ZooMarine er en af Europas få muligheder for at svømme med delfiner. Faktisk kan man få lov at komme helt tæt på de fantastiske dyr.

Det er dog ikke gratis. 1/2 time i vandet med delfinerne koster 140 Euro per person; inklusiv undervisning og omklædning i alt 90 minutter. Indgangsbilletten til Zoo koster derudover 21,50 Euro for voksne og 13 Euro for børn under 11 år. Man kan se flere detaljer om delfin-oplevelsen og ZooMarine's åbningstider på http://www.zoomarine.pt/ .

UPDATE:
se NY og mere omfattende artikel fra juli 2009 om at svømme med delfiner i Zoomarine på Algarvekysten.

Bemærk at man KUN kan svømme med delfiner, hvis man booker hjemmefra i god tid i forvejen (mindst 2 dage før) - se detaljer omkring bookning på hjemmesiden. Hvis du har prøvet at svømme med delfiner i Portugal, vil vi meget gerne høre om dine oplevelser.

Du kan skrive om dine oplevelser her: Forum: Oplevelser og seværdigheder.

Se video med delfinerne i Algarve her:

 


Din vurdering:Store udsving på fodboldklubben Benfica’s aktier på børsen i Lissabon

Børsintroduktionen af Benfica F.C, som for tiden ligger som nummer 3 i Portugals fornemste fodbold-række, har været ret interessant. Børsintroduktionen fandt som planlagt sted i maj 2007 med en udbudspris på 5 Euro per aktie for 60% af Benfica SAD; i alt 15 millioner stk B-aktier.

Allerede de første par dage steg kursen med 20% til 6 Euro og alle tegn på en succes var til stede. Herefter gik det sydover med aktiekursen i Benfica, som først i juni så meget billig ud i kurs 2,69 Euro per aktie på Euronext i Lissabon. Den kendte og kontroversielle portugisisk forretningsmand Joe Berardo, én af Portugals 10 rigeste mænd, tilbød d. 15. juni via sit investeringsfirma Metalgest 3,50 Euro per aktie med det formål at købe 60% af aktierne og blive den største private investor i Benfica.

Den melding blev præsidenten for Benfica, Luis Filipe Vieira så lettere fortørnet over at han meldte ud at Benfica altid vil bevare en bestemmende aktiemariotet. Kursen ligger nu i 4,23 Euro. Berardo's tilbud gælder ugen ud. Fortsættelse følger. I parantes bemærket har danske AGF p.t. primo juni 2007 en børsværdi, som er næsten dobblet så stor som Benficas.

Din vurdering:Espada fisk på Madeira – den sorte sværdfisk på fiskemarkedet i Funchal

Madeira er som bekendt berømt for sin storslåede natur og derfor det perfekte sted for lange vandreture langs de gamle vandingskanaler (levadaer). Har man lyst til en fridag er fiskemarkedet i øens største by Funchal et besøg værd.

Et af de mest berømte og særprægede fisk som også kan findes på markeder i Lissabon og Cascais er espada-fisken eller på portugisisk Espada Preta. Fisken lever på meget store dybder; helt ned til 1600 meter og menes af uvisse årsager at komme op til omkring 600 meters dybde om natten, hvor den derfor er lettere at fange. Sollys trænger kun igennem til ca 400 meters dybde, og det bidrager naturligvis til mysteriet om espadaens levevis at den er voldsomt svær at studere i dybet.

At fiske espada kræver særlige lange liner og stor tålmodighed. Det tager op til 1 time at hive linen ind, men der fiskes dog med mange korte liner på hver hovedline. Idet fangsten sker på meget store dybder sker der under opstigning en voldsom dekompression og fisken mister så at sige mavesækken ud af munden. Når man ser fisken på markedet er der ikke noget at tage fejl af. Den er sort og ser særdeles farlig og utiltalende ud. Skinnet bedrager da dens fine hvide kød faktisk er særdeles velsmagende. Mange lokale restauranter har espada-fisk på menuen. At smage espada-fisk på Madeira er et must, da fisken er en ret unik oplevelse - eventuelt serveret med ristede bananer.

Se også: Sportsfiskeri ved Madeira

Din vurdering:Ny forbindelse til Madeira - Sterling introducerer flybillet til ferieøen fra 749 kroner

UPDATE; Flyselskabet Sterling er gået konkurs i 2008.

Selskabet Sterling tilbyder fra d. 29. oktober 2007 flybilletter til Madeira fra 749,- (returbilletter fra 1498,-). Afgang fra Kastrup hver mandag. Hjemrejse fra Funchal på Madeira ligeledes hver mandag. En søgning på www.sterling.dk den 15. juni 2007 afslører dog, at der er forholdsvis få billetter til rådighed til 749/1498 kroner. Priserne ligger typisk på ca. DKK 1600,- for en returbillet, hvilket dog også må siges at være meget rimeligt.

Går man ind på Sterlings hjemmeside, kan man med fordel prøve at klikke på 'lavpriskalender'. En anden effektiv måde at finde de bedste priser på er ved at bruge søgemaskinen Momondo.

Mere information om fly til Madeira kan findes på: Oversigt over flyruter til Portugal.

Din vurdering:Sardiner i Lissabon - sådan fejres Santo Antonio

Den 12. juni er der sardinfest i Lissabon. For mange portugisere er det årets største offentlige begivenhed, hvor man rigtig slår sig løs. En stor del af bymidten er lukket for trafik for at gøre plads til optog og tilskuere.

Man starter relativt sent. Først omkring kl. 22 er festen rigtig i gang, og den fortsætter til den lyse morgen. En vigtig del af traditionen er de grillede sardiner. Den lille sildefisk, som er bedst netop i forsommeren og så typisk for Portugal, steges på gril i det fri - og man er ikke i tvivl om hvor man kan finde sardinerne. Duften er ret gennemtrængende.

Der er utallige gadefester i Lissabon med levende musik. Men det vigtigste er optoget som varer i timer og samler tusinder på Rossio pladsen. Resten af natten er der optrædende på de mindre torve i bl.a. bydelen Alfama og selvfølgelig sardiner; masser af sardiner. Fiskene grilles hele og spises typisk stående med et stykke brød. De smager fortræffeligt. Hertil drikkes fadøl omend i forhold til danske forhold i begrænsede mængder.

Festen bygger på legenden om Skt Anthony (eller Antonius) som dateres tilbage til år 1263. Et barn var druknet i floden Brenta nær Padua i Italien. Den desperate moder henvendte sig til det nærliggende basilika (domkirke) og lovede at give hvede svarende til vægten af sit barn til de fattige hvis munken Skt. Anthony kunne hjælpe. Miraklet skete. Heraf kommer udtrykket Skt Anthonys brød. Det er i øvrigt på netop denne dag gratis for de mindre velstillede at blive gift i Portugal, hvilket mange benytter sig af.

Skt. Anthony var oprindelig en spirituel portugisisk sømand, og han er én af de mest tilbedte helgener - også i dag. Mere information om Santo Antonio, som han kaldes på portugisisk kan findes på www.basilicadelsanto.org.

Din vurdering:Gratis vinsmagning i Lissabon - besøg ViniPortugal

Gør man ophold i Lissabon og er vin-interesseret er ViniPortugal et rigtigt godt sted at besøge. ViniPortugal drives af en sammenslutning af de portugisiske vinproducenter og landbrugsministeriet og har til huse i ministeriets bygning.

I behagelige omgivelse og med venlig betjening bliver man informeret og får man lov at smage på vine fra de forskellige områder. ViniPortugal har til formål at oplyse om portogisisk vin og man er meget interesseret i feedback fra de besøgende. Måske det mest bemærkelsesværdige er at alt er gratis.

Til gengæld er ViniPortugals website overvejende på portogisisk. På følgende link kan man se åbningstiderne: ViniPortugal  . Bemærk at mandag og søndag er lukket. ViniPortugal i Lissabon findes på pladsen Praca do Comércio som ligger i Baixa området i hjertet af Lissabon på adressen Terreiro de Paco.

UPDATE September 2007:
Der er nu åbnet endnu en afdeling af ViniPortugal i Porto på adressen Rua Ferreira Borges i den kendte bygning Palacio da Bolsa.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »