Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJuly 2007 - Indlæg

Portugals læger er imod den nye abort-lovgivning

Den nye abortlovgivning i Portugal som fra d. 15. juli 2007 giver kvinder ret til abort inden for den 10. graviditetsuge er ikke populær blandt Portugals læger.

En undersøgelse viser at over 80% af landets læger nægter at udføre aborter af samvittighedsmæssige årsager. Den katolske kirke mener, at det vil gøre det svært for mange hospitaler at foretage aborter.

På Madeira, som er en selvstyrende region har det lokale parlament nægtet at ratifisere lovgivningen før Portugals højesteret (constitutional court) har udtalt sig om lovligheden af beslutningen om at indføre fri abort.

Abortlovgivningen blev vedtaget efter en folkeafstemning i Portugal i februar 2007.

Din vurdering:Oceânico Victoria golfbanen på Algarvekysten kåret som ‘Best Portuguese Golf Course’

Læserne af Publituris Magazine og topfolk fra portugals turistindustri har kåret Portugals bedste golfbane år 2006. Den årlige Publituris Award tildeles som annerkendelse af ’outstanding performance’ i den portugisiske turistindustri.

De 5 nominerede golfbaner var Oitavos ved Cacais vest for Lissabon, Penha Longa i Sintra nord-vest for Lissabon, Santo da Serra på Madeira, Praia D’El Rey på vestkysten i nærheden af Obidos and Oceânico Victoria i Algarve.

Mere information her om golfbaner på Algarvekysten.

Oceânico Victoria ligger i Vilamoura i Algarve omkring 20 minutters kørsel fra lufthavnen i Faro. Banen er vært for Portugal Masters turneringeVictoria_Clube_de_Golfe_greenn fra 2007 til 2009.

Der er investeret meget store beløb i Victoria golfbanen, som er en par 72 bane på 6560 meter. Banen åbnede i 2004 og er designet af Arnold Palmer.

De 18 huller er spredt over 90 hektar i et næsten flat terræn. Der er anlagt små bakker som ligner bjerge, og sammen med de smukke søer og vandfald giver det et fantastisk sceneri. Banen er i øvrigt én af de længste i Portugal og på absolut internationlt niveau.

Der er en putting green tilknyttet på små 2500 m2.

Din vurdering:Portugisisk nobelpristager i litteratur foreslår sammenlægning af Spanien og Portugal

Den portugisiske nobelprisvinder i litteratur (1998) José Saramago har overraskende opfordret til at Portugal og Spanien lægges sammen til landet ’Iberia’.

Saramago mener at Portugal med fordel kunne eksistere som provins med eget sprog inden for Spaniens grænser. I et interview i avisen ’Diario de Noticias’ redegør den 85-årige forfatter of provokatør for sine synspunkter.

Udtalelserne vil sikkert vække fornyet opsigt omkring Saramango’s person i Portugal. I 1991 blev én af hans noveller ’O Evangelho segundo Jesus Cristo’ forbudt i Portugal med begrundelsen, at den fornærmede den katolske tro. Den aldrende forfatter er i øvrigt erklæret kommunist og ateist, og han har siden 1991 boet med sin (spanske) kone på den spanske ø Lanzarote.

I forhold til landenes beliggenhed er der efter manges mening påfaldende få portugisisk-spanske familier. Portugiserne forstår i øvrigt langt hen af vejen bedre spansk end spaniolerne forstår portugisisk. Økonomisk set er Spanien efterhånden et godt stykke foran Portugal.

Én af Saramango’s værker ’A Jagada de Pedra’ (Sten-flåden) fra 1996 handler i øvrigt om den iberiske halvø, som i Saramagos novelle river sig løs fra Europa og flyder ud i Atlanten, hvor den bumper ind i Azorerne på vejen til at finde sin kulturelle identitet i Sydamerika. På vejen tvinges spanioler og portugisere af omstændighedene til at samarbejde.

Din vurdering:Portugal Telecom planlægger at sælge mere end 100 ejendomme i 2007

Portugals Telecom SGPS har bedt revisionsfirmaet Deloitte gennemgå alle dets 1288 bygninger. Mange af dem står tomme, og PT ønsker at nedbringe de faste omkostninger ved at sælge omkring 100 ejendomme i nuværende regnskabsår.

Over tre år regner koncernen med at kunne få indtægter i størrelsesordenen 90 millioner euro ved planlagt afhænding af ejendomme.

Portugal Telecom er noteret på EuroNext børsen i Lissabon. I løbet af de sidste 2 år er kursen på PT under store udsving steget 30%. Sammenligner man med et udvalg af telebranchens store spillere i Europa såsom Vodafone, France Telecom, Deutsche Telecom og British Telecom, er det kun British Telecom (BT) i England, som over en 2-årig periode kan fremvise en bedre kursudvikling.

Det er i øvrigt det danske onlinemedie Euroinvestor, som står for Portugal Telecom’s investor relations sider på www.telecom.pt . Portugal Telecom er en del af det portugisiske PSI 20 index.

Din vurdering:Ny turistchef i Algarve sat i spidsen for ”Allgarve” kampagnen

Algarve – eller måske vi i fremtiden skal sige ALLgarve har i juli 2007 fået ny turistchef. Det er den kendte lokale politiker Dr. António Pina som har overtaget roret med kort varsel.

Samtidig er Algarve blevet sat på verdenskortet i bl.a. Moskva, Madrid og Cannes med den kontroversielle Allgarve kampagne.

”The Allgarve Initiative er en integreret event-promotion og planning-programme som fokuserer på livsstil, glamour og the cosmopolitan spirit” som det hedder med slet skjult stolthed på det portugisiske turistråds hjemmeside.

Ide’en er ret åbenlyst at ændre Algarves image til at være mere cool og ’cosmopolitan’ – og måske lidt mindre ’englænder med hængebug på badestrand’. Man taler om at tiltrække kunder med ’more buying power’, og ønsker samtigt at tiltrække flere turister. Det er spørgsmålet om ikke de eftertragtede kunder med ’more buying power’ vil foretrække mere eksklusivitet.

Den nye turistchef er i øvrigt alt for erfaren til at falde i den fælde, når spørgmålet stilles. Dr. António Pina udtaler til The Portugal News d. 14. juli at ’kampagnen kan sammenlignes med da Olhão (mindre by i Algarve) begyndte at producere fiskekonserves – man er nødt til at se på kvaliteten af produktet og ikke kun på indpakingen”.

Indpakningen er der dog stadig gjort lidt ud af. Der er er investeret 3 millioner euro i sommerens events på Algarvekysten herunder Portugal Masters golfturneringen som afholdes første gang i 2007.

Se mere om sommerens mange events på www.allgarve.pt .

Din vurdering:PS partiet vandt søndag d. 15. juli 2007 valget til borgmesterposten i Lissabon

Dermed sætter socialisten António Costa sig i borgmesterstolen. Costa er premierminister José Sókrates partifælle i partiet PS.

Costa har dog ikke et absolut flertal bag sig. Socialistpartiet PS (Partido Socialista) fik 29,5% af stemmerne. 2 uafhængige kandidater fik henholdsvis 16,7% og 10,2%. Partiet PSD (som ligger til højre for PS) fik 15,7%.

Udviklingen i Lissabon bystyre er en fortsættelse af den generelle venstredrejning som har fundet sted i Portugal siden PS partiet med José Sókrates fik absolut flertal ved parlamentsvalget i 2005.

Borgmesterposten i Lisbon er et af landets mest magtfulde embeder. 45% af Portugals bruttonationalprodukt kommer fra Lissabon-området (inklusive opland) og op imod 1/3 af Portugals befolkning bor i området.

Din vurdering:Danske resultater i World Sailing Championship i Cascais 2007

Sejlsport VM ISAF World Sailing Championship sluttede d. 13. juli efter 10 dage med usædvanlig stærk vind i og omkring kystbyen Cascais 30 kilometer vest for Lissabon.

Finjolle
Den tidligere verdensmester i finnjolle Jonas Høgh-Christensen blev bedst placerede dansker med en 4. plads.

49’er
I 49’eren opnåede Jonas Warrer / Martin Kirketerp en 8. plads, mens Peter og Søren Hansen kom ind som nummer 12. Peter Krüger / Dennis Dengsø blev nummer 15, Emil og Simon Toft Nielsen nummer 24 og Jesper Høeg / Mathias Aggerbo nummer 62.

Windsurfing RS:X - kvinder
I windsurfing klassen for kvinder blev Betina Honoré nummer 45, Sine Lysdahl nummer 59 og Kartrine Jensen nummer 65. Betina kvalificerer sig hermed som den første danske kvinde nogensinde til OL.

Windsurfing RS:X - mænd
Jonas Kældsø blev nummer 29 i windsurfing for mænd hvor Moses Løvstad sluttede som nummer 109.

Tornado
Tornadoen med Allen Nørregård og Michael Risør sluttede på en 24. Plads.

470’er - kvinder
I 470’er for kvinder sluttede Henriette Kock og Lene Sommer på en 25. Plads mens Signe Livbjerg og Rie Christiansen kom ind på en samlet plads som nummer 40.

Laser
Anders Nyholm blev nummer 23 i Laser, Kristian Kjærgaard nummer 67 og Nicolai Thorsell nummer 100.

Star
Benny Andersen og Mogens Just blev nummer 36 i Star-båden.

Laser Radial - kvinder
Alberte Lindberg blev nummer 47 i Laser Radial hvor Maiken Foght Schütt blev nummer 58 og Anna Livebjerg nummer 87.

Yngling - kvinder
Trine Palludan, Ida Hartvig og Maria Gade sluttede på en 27. plads i Yngling-klassen.

470’er - mænd
I 470’er for mænd sluttede Kim Braad Carlsen og Martin Roien på plads nummer 110.

Nationernes IOC Cup, som tildeles landet med det højeste antal medaljer, blev vundet af England med 2 guld og 4 bronze medaljer. Australien blev nummer to. Spanien og Brasilien delte tredjepladsen i Cascais.

Regatta’ens afslutning blev til turisternes og de lokale beboeres fornøjelse markeret med et overdådigt fyrværkeri-show fredag aften ud for havnefronten i Cascais.

Din vurdering:Det spanske lavpris flyselskab Vueling åbner rute mellem Lissabon og Sevilla

Søgemaskinen Momondo skriver d. 12. juli 2007 at det spanske lavprisselskab Vueling åbner ny rute mellem Lissabon og Sevilla. Flyvningerne starter d. 1. december 2007. Der er afgange mandag, onsdag og lørdag.

Ved en søgning på momondo.com d. 13. juli kommer en pris på 669 kroner frem for en returbillet fra Lissabon i december 2007.

Mere information om flyrejser via Madrid kan findes på: Oversigt over flyruter til Portugal.

Din vurdering:Regionale bystyrer i Algarve har store cash-flow problemer

Algarve-avisen ’The Resident’ skriver fredag d. 13. juli 2007 at mange virksomheder, som er leverandører til Algarves regionale administrationer (câmeras) har problemer med at få betaling for det udførte arbejde.

De ubetalte regningers størrelse varierer. Et af firmaerne som er kommet i klemme er sikkerheds- og kommunikationsfirmaet Prosecom, som udtaler at de har mere end 1 million euro tilgode.

I byen Faro i Algarve har President for Câmera Municipal i Faro, José Apolinário besvaret Prosecom’s henvendelse om betaling med et brev, hvori han forklarer, hvorfor man i øjeblikket ikke har penge til de løbende betalinger. Han lover samtidig at bystyret vil reducere sin gæld via salg af jord og ejendom til udviklingsprojekter, men undskylder med at det er en langsom proces at gennemføre.

Din vurdering:Statistik over den økonomiske udvikling i Portugal – nye tal fra Lissabon

Portugals nationale statistik har offentliggjort at prisudviklingen i juni 2007 viste et lille fald i den årlige inflationsrate (CPI index) på 0,1% i forhold til maj, så der nu er inflation (juni06 til juni07) på 2,4%.

Portugals nationalbank i Lissabon har opjusteret forventningen til den økonomiske vækstrate for 2008 fra 2,1 til 2,2%. Banken fastholder sit skøn for væksten i 2007 til 1,8%. EU skønner at væksten i Portugal i 2008 vil ligge på 2%.

Arbejdsløsheden i Portugal er fortsat relativ høj i Portugal med 7,9% (Q2-2007), men er dog faldet siden første kvartal 2007 med 0,2% point fra 8,1%.

Til sammenligning er arbejdsløsheden i Danmark (Q2-2007) 3,5%, i Sverige 5,6% (Q2-2007) og i Norge nærmest ikke eksisterende 2,7% (Q1 2007). Spanien, som Portugal ofte sammenlignes med, har en arbejdsløshed på 8,1% (Q2 2007). Alle tal er baseret på OECD statistik.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »