Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Gode Portugal-Brasilien relationer – EU repræsentanter møder præsident Lula i Lissabon

I denne uge (primo juli 2007) har EU formandskabet i egenskab af premierminister José Sókrates, formand for Kommissionen José Manuel Barroso, generalsekretær og udenrigsudsending Javier Solana og handelskommissær Peter Mandelson haft møde med Brasiliens præsident Lula i Lissabon.

Formålet var bl.a. at udveksle synspunkter om de kommende WTO (World Trade Organization) forhandlinger. Der har i lang tid været uenighed mellem EU og USA på den ene side og de såkaldte G20 lande (Indien, Kina, Argentina, Brasilien, Chile m.fl.) på den anden om specielt toldsatser på landbrugs- og industrivarer. Brasilien og Indien repræsenterer G20.

På det efterfølgende pressemøde sagde en træt Barroso onsdag d. 4. juli at parterne er tættere på en løsning end det umiddlebart ser ud. Præsident Lula supplerede med at sige at vi (G20) ikke vil opgive forhandlingerne, men fortsat vil forsøge at indgå en aftale (med EU/USA). Sókrates bidrog til den forsonlige tone med en udtalelse om at EU kan se at der ikke er langt mellem parterne, og at det vil være muligt at opnå enighed.

EU ventes i øvrigt under Portugals formandskab at udnævne Brasilien til strategisk partner; samme status som Kina, Indien og Rusland allerede har med EU.

Sideløbende med topmødet var der møder mellem den statsejede brasilianske energiforsyningsvirksomhed Petrosbras og repræsentanter fra bio-brændsel industrien i Portugal, herunder Portugals største energivirksomhed Galp Energia. I mange år har man i Brasilien med succes udnyttet bl.a. sukkerproduktion til bio-brændsel, og Brasilien må siges at være foran EU på området. Der blev indgået aftale mellem de to selskaber om at stifte et joint venture selskab med det formål at producere og markedsføre bio-dielsel i Portugal og EU.

Tidligere på ugen var det i øvrigt fremme i portugisisk presse at der bor over 40.000 brasilianere i Portugal uden opholdstilladelse, hvoraf en del bliver udnyttet og/eller underbetalt. President Lula ser gerne at man lemper indrejse-restriktionerne mellem EU og Brasilien.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer