Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk






Portugisisk nobelpristager i litteratur foreslår sammenlægning af Spanien og Portugal

Den portugisiske nobelprisvinder i litteratur (1998) José Saramago har overraskende opfordret til at Portugal og Spanien lægges sammen til landet ’Iberia’.

Saramago mener at Portugal med fordel kunne eksistere som provins med eget sprog inden for Spaniens grænser. I et interview i avisen ’Diario de Noticias’ redegør den 85-årige forfatter of provokatør for sine synspunkter.

Udtalelserne vil sikkert vække fornyet opsigt omkring Saramango’s person i Portugal. I 1991 blev én af hans noveller ’O Evangelho segundo Jesus Cristo’ forbudt i Portugal med begrundelsen, at den fornærmede den katolske tro. Den aldrende forfatter er i øvrigt erklæret kommunist og ateist, og han har siden 1991 boet med sin (spanske) kone på den spanske ø Lanzarote.

I forhold til landenes beliggenhed er der efter manges mening påfaldende få portugisisk-spanske familier. Portugiserne forstår i øvrigt langt hen af vejen bedre spansk end spaniolerne forstår portugisisk. Økonomisk set er Spanien efterhånden et godt stykke foran Portugal.

Én af Saramango’s værker ’A Jagada de Pedra’ (Sten-flåden) fra 1996 handler i øvrigt om den iberiske halvø, som i Saramagos novelle river sig løs fra Europa og flyder ud i Atlanten, hvor den bumper ind i Azorerne på vejen til at finde sin kulturelle identitet i Sydamerika. På vejen tvinges spanioler og portugisere af omstændighedene til at samarbejde.



Kommentarer

Endnu ingen kommentarer