Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugisernes forhold til omverdenen – en EU skeptisk vinkel

Portugiserne fremstår som regel som nogen af de mest enthusiastiske tilhængere af den Europæiske Union. Der er ingen tvivl om at den støtte, som i mange år har tilflydt Portugal fra EU (og tidligere EF) har haft en positiv indflydelse på landets infrastruktur og portugisernes generelle levestandard.

Kommissionsformand José Manuel Barosso er portugiser (og tidligere premierminister og partileder for PSD). Portugal har netop indledt sit EU formandskab per 1. juli 2007 og er i et halvt år en stor aktør på den internationale politiske scene. Premierminister José Sócrates har i forbindelse med formandskabet således allerede i starten af juli haft besøg af Tony Blair, Anders Fog Rasmussen, USA’s udenrigsminister Condoleeza Rice, den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov og De Forenede Nationers generalsekrætær sydkoreaneren Ban Ki-Moon.

På trods af Portugals kraftige eksponering til omverdenen skriver Internationeal Herald Tribune skriver d. 20. juli 2007 at det portugisiske folk aldrig helt har lært at elske medlemskabet af EU.

Man citerer Salazar-eksperten Jaime Nogueira Pinto, som udtaler at ”Portugal var det første europæiske land som havde et emperium og det sidste land I Europa, som opgav sit emperium”. Han fortsætter med at konkludere at ”Portugiserne er mere sensitive end de fleste andre folkeslag i forhold til at miste national identitet”.

Der anføres videre at Portugal i forhold til Spanien over årene har haft en lavere økonomisk vækst som følge af EU-støtten, og at det i stor udstrækning skyldes, at prioriteringen af de enkelte områder for tiltrængte investeringer i Portugal har været stærkt påvirkede af lokale interesser, og at fremtidsorienterede investeringsområder som uddannelse har haft mindre fokus i Portugal end i Spanien.

Hele den velskrevne artikel fra International Herald Tribune findes på følgende link: Artikel i International Herald Tribune.

Premierminister José Sócrates offentliggjorde i øvrigt på et TV-transmiteret pressemøde d. 21. juli at den portugisiske regering med programmet ’Novas Oportunidades’ (nye muligheder) ønsker at støtte udbredelsen af internet og opgradere portugisernes generelle uddannelsesniveau.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer