Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAugust 2007 - Indlæg

Ny Formel 1 bane planlægges ved byen Portimão i Algarve

Om 18 måneder skal ’første fase’ af et nyt motorsports-kompleks stå færdigt i Portimão området. Der er netop i overværelse af arbejds- og velfærdsminister Vieira da Silva indgået aftale med det lokale jobcenter om at skaffe 3000 kvalificerede bygningsarbejdere til projektet.

UPDATE: Se indvielse af Algarve International Racetrack godkendt til Formel 1.

Bag projektet som skal finansieres 100% af private midler står promotor selskabet Parkalgar, som allerede i 2002 var fremme med lignende ambitiøse planer.

Det er tanken at der skal bygges en racerbane som overholder FIA’s specifikationer for Formel 1 baner. Desuden indeholder projektet en ’kartdrome’, 160 ferielejligheder og et 5-stjernet hotel med 200 værelser skriver Portugal News fredag d. 17. august.

Som kronen på værket forventer Parkalgar at kunne tiltrække virksomheder inden for motorsportsverdenen til et ’Algarve Innovation Centre’ i stil med, hvad der er lykkedes i Midtengland omkring Donnington og Silverstone banerne.

Sidste gang Formel 1 racerne var i Portugal var i 1996, hvor Jacques Villeneuve vandt i sin Williams-Renault racer på Estoril. Siden da er Estoril banen ved Cascais blevet benyttet til bl.a. GT, DTM og MotoGP løb.

Med en samlet investering i størrelsesordenen 2 milliarder euro eller små 15 milliarder kroner vil det i så fald blive det største projekt i Algarve nogensinde. Motorsportsinteresserede i Portugal glæder sig allerede til at høre mere. Selskabets hjemmeside www.parkalgar.com er dog stadig ’under construction’.

Se også: Formel 1 bane i Algarve under opførelse.

Din vurdering:Sonaecom overtager svenske Tele2’s aktiviteter i Portugal

Sonaecom har fået tilladelse af Portugals konkurrencemyndigheder til at gennemføre overtagelsen af svenske Tele2’s aktiviteter i Portugal. Samtig har Sonaecom fået tilladelse til at overtage fastnetdelen af telekommunikationsfirmaet Oni.

Telekommunikationsvirksomheden Sonaecom er et holdingselskab, som ejer virksomheder inden for 4 hovedområder: mobiltelefoni (Optimus), fastnettelefoni data og IT løsninger (Novis), multimedia og internet services (Sonea Matrix) og ventures (Sonea Ventures).

Sonaecom aktien er noteret på Euronext børsen i Lissabon og er en del af det portugisiske PSI 20 index. Soneacom er ligesom Portugals største virksomhed Sonae SGPS kontrolleret af Belmiro de Azevedo og hans familie.

Din vurdering:Oplevelser ombord på en gammel sejlbåd ud for Cascais

’Estou Para Ver’ hedder sejlbåden, som er bygget på Madeira i 1920 og tidligere gjorde tjeneste som fiskerbåd. I dag er den restaureret og ejes af Cascais bystyre. Câmera Municipal de Cascais bruger den til undervisningsformål og som kulturelt tilbud i sommerperioden for lokale beboere og turister i Cascais vest for Lissabon.

’Estou Para Ver’ betyder ’jeg venter og ser’, men kan også forstås mere sarkastisk som 'jeg afventer og ser'. Fra starten af april til sidst i oktober er det muligt 2 gange (9.30 og 11.00) hver lørdag og søndag ganske gratis at komme med på en 90 minutters sejltur langs kysten ved Cascais.

Sejltur fra Cascais Marina
Turen afgår fra Cascais Marina fra kajen bag ved benzintanken. Der er plads til 35 personer, og man melder sig til på forhånd. Sejlturen er populær, så lige nu er de første ledige pladser til september. Grupper medtages op til 5 personer, og alle skal opgive navn ved bookning. Børn er også velkomne ned til 5-6 års alderen. Det blæser af og til en del ud for Cascais, men båden er med sine 19 meter relativ stor og holder sig tæt til land, så selv de mindre søstærke kan være med. Det anbefales at bruge sko med gummisål og at huske solcream og hat. Før man går ombord får alle udleveret redningsvest.

Når det gamle fartøj er nået ud af indløbet til Cascais Marina slås motoren fra, og et par af de ’nye dæksdrenge’ bliver bedt om at hjælpe med at få hovedsejlet op. Det er hårdt arbejde – specielt når vinden tager fat i sejldugen.

Under turen er der foredrag (på portugisisk) om bådens og Cascais historie. Besætningen forstår engelsk og svarer gerne på spørgsmål. Såfremt man skal på ferie i Cascais kan en tur med ’Estou Para Ver’ varmt anbefales. Interesserede kan få mere information ved at skrive til cascais.activo@cm-cascais.pt .

I menu'en 'Byer & steder i Portugal' findes der meget mere information om Cascais.

Din vurdering:Lille hotel i hjertet af Lissabon med rimelige priser

Dom Sancho I er et familieejet hotel i Lissabons centrum på forretningsgaden Avenida da Liberdade 202. Stedet er ideelt som base til en lille storbyferie, som ikke skal koste for meget.

Lidt usædvanligt ligger hotellet i en normal boligblok. Receptionen er på 2. sal og der er ca. 40 værelser. Hvis man er på udkig efter et luksushotel, skal man nok springe Dom Sancho I over. Indretningen er basal og de 4 stjerner, som hotellet har på f.eks. ratestogo.com kan ikke referere til en hotelklassifikation, men nærmere en vurdering af hotellet som et 'residencial' (normalt i Portugal og Spanien) af høj klasse.

Der er 10 minutters gang til Rossio og Biarro Alto med masser af spændende natteliv og 2 minutter til den nærmeste metrostation. Lufthavnen ligger afhængig af trafikken ca. 15 minutters kørsel fra hotellet. Det koster derfor ikke meget mere end 100 kroner at komme dertil.

Værelserne beskrives generelt som rene og pæne og har eget badeværelse og air condition. Ser man på anmeldelser på nettet, er der generelt tilfredshed blandt ferie gæsterne. Af ankepunkter kan nævnes et lidt højt støjniveau (meget normalt i Lissabon næsten uanset hvor man bor) og en morgenmad, som måske ikke er i topklasse. De fleste vurderinger nævner Dom Sancho I hotellet som god ’value for money’.

Priserne kan svinge lidt. Et dobbeltværelse med morgenmadsbuffet i august/september koster ca. 580 kroner per nat på f.eks. RatesToGo eller en anden af de gængse bookingsites på nettet. Er man 3 personer kan et tripple-værelse fås for ca. 745 kroner (populær deal så vidt vi kan se). På hotellets egen hjemmeside www.domsancho.com er priserne ca. 635 kroner for et dobbeltværelse og 895 for et tre-personers. Hotellet har også familieværelser.

Mere information om billige flyrejser til Lissabon kan findes på: Oversigt over flyruter til Portugal.

Din vurdering:Slap af med kaffe og kage på konditoriet Pastéis de Belém

I 1830’erne begyndte lokale at sælge søde sager i en lille forretning ved sukker-rafinaderiet, som på den tid lå i Belém et stykke uden for Lissabon. De portugisiske kager blev hurtigt populære, og der kom efterhånden så mange besøgende til området at man i 1837 kunne starte et bageri.

Belém området er i dag én af Portugals største seværdigheder. Det lille kageudsalg har udviklet sig til et fornemt konditori, som absolut er et besøg værd, når man trænger til at slappe af efter at have besøgt klosteret Mosteiro dos Jeronimos, The Berardo Collection, Torre de Belém eller ét af de utallige muséer.

Man kan få meget forskelligt på konditoriet, som dog er mest kendt for sine små tærter á la engelske ’custard tarts’. De lækre pasteis de nata (creme) kager er noget helt for sig selv. De bages ifølge konditoriets oplysning efter samme (hemmelige) opskrift som for 170 år siden.

Prøv at kaste et blik på www.pasteisdebelem.pt . Ruller man lidt ned i den portugisiske tekst på menu’en til højre, dukker der engelsk oversættelse op. Konditoriet findes på Rua de Belem 84-92 mellem togstationen Belém og Mosteiro dos Jeronimos.

Se mere om Portugals mest populære kage pastel de nata.

Din vurdering:Flere 5-stjernede hoteller på Algarvekysten

Det er blevet besluttet at bygge 10 nye hoteller i Algarve, hvoraf de første vil stå færdige allerede i 2009. Ud af de 10 hoteller med plads til i alt 5400 overnattende gæster, vil de 8 være 5-stjernede.

Se også: Billig overnatning på Algarvekysten.

Nybyggeriet er en del af den overordnede plan fra Portugals regerings side om at fordoble antallet af 5-stjernede hoteller i Algarve inden 2010. Man ønsker at udvikle turismen, forøge antallet af udenlandske gæster og tiltrække flere hotel gæster med lyst og evne til at bruge mange penge i Algarve.

Premierminister José Sókrates forventer at de 10 nye hoteller vil skabe omkring 6000 jobs i regionen.

Mere information om flybillet til Algarve på: Oversigt over flyruter til Portugal. 

Din vurdering:Portugisisk bank tildelt milliarderstatning ved retten i Miami

Den portugisiske bank Banco Espirito Santo er ved retten i Miami af en jury blevet tildelt $170 millioner i skadeserstatning for ’negligence’ og yderligere $351 millioner i ekstra ’punitative’ erstatning for dårlig rådgivning. Dommen placerer ansvaret for mangelfuld revision af et finansielt selskab tungt hos revisionsselskabet BDO Seidman i USA. Samlet løber erstatningen op i godt 2,8 milliarder kroner.

Der er spekulationer om at erstatningens størrelse kan true revisionsselskabets eksistens. BDO Seidman har udtalt at dommen vil blive anket. BDO Seidman havde en årlig omsætning (juni-juni) i 2006/2007 på ca. 3 milliarder kroner og er det 5. største revisionsfirma i USA. BDO Seidman er medlem af BDO International med afdelinger i 105 lande. Erstatningen vil ikke have indflydelse på BDO International.

Banco Espirito Santo aktien er noteret på Euronext børsen i Lisbon og er en del af det portugisiske PSI 20 index.

Din vurdering:Fodboldlandstræner Scolari har sat Portugals hold til Euro2008 kvalifikationskampen mod Armenien

Gå direkte til: Portugals landshold i Euro 2008

Se også: Stillingen i VM kvalifikationsturneringen gruppe 1 med Portugal og Danmark.

Landstræneren for det portugisiske fodboldlandshold Luiz Felipe Scolari har sat holdet til Portugals kamp i Armeniens hovedstad Yerevan d. 22. august 2007:

Målmænd: Ricardo (Real Betis Balompié), Quim (SL Benfica).

Forsvar: Fernando Meira (VfB Stuttgart), Jorge Andrade (Juventus), José Bosingwa (FC Porto), Miguel (Valencia CF), Caneira (Valencia CF), Paulo Ferreira (Chelsea), Ricardo Carvalho (Chelsea).

Midtbane: Deco (FC Barcelona), João Moutinho (Sporting Clube de Portugal), Miguel Veloso (Sporting Clube de Portugal), Raúl Meireles (FC Porto), Tiago (Juventus).

Angreb: Cristiano Ronaldo (Manchester United), Hélder Postiga (FC Porto), João Tomás (SC Braga), Nuno Gomes (SL Benfica), Ricardo Quaresma (FC Porto), Simão Sabrosa (Club Atlético de Madrid).

Den karismatiske landstræner er særdeles populær i Portugal efter at have ført Portugal til semifinalen i VM i 2006. Scolari er brasilianer og bor i Cascais vest for Lissabon. Portugal ligger inden kampen mod Armenien på 3. pladsen i Euro2008 kvalifikationens gruppe A efter Polen og Serbien. Scolari har på forhånd meldt ud at han forlader landstrænerposten efter EM i 2008 i Østrig.

UPDATE
22. august 2007, Portugal fik med hiv og sving reddet 1-1 uafgjort i Armenien. Landstræner Scolari var synligt imponeret af de armenske spilleres udholdenhed. Heldigvis vandt Belgien samtidigt over Serbien, som dermed rykker ned på fjerdepladsen i gruppen. Finland vandt over Kasakhstan og rykkede dermed frem på 2. pladsen i gruppe A. Portugal ligger på tredjepladsen.

FIFA udsendte d. 22. august sin månedlige verdensranglisten over de bedste fodboldnationer. Danmarks fodboldlandstræner Morten Olsen har, hvis man skal tro på FIFA, ikke så meget at være stolt af. Se mere om Portugals og Danmarks placering her.    

Din vurdering:Joe Berardo - den mest kendte Benfica fan

Joe Berardo er én af over 160.000 medlemmer af Benfica’s fanklub. Det gør Benfica til den fodboldklub i verden, som har flest betalende medlemmer – lidt flere end Manchester United har. Mange af medlemmerne bor i øvrigt uden for Portugals grænser. Se Benfica’s hjemmeside her: www.slbenfica.pt .

Benfica er én af de 3 storklubber i Portugal: Sporting Lissabon, FC Porto og Benfica.

Finansmanden Joe Berardo er mest kendt for sit talent for at spotte en god handel. Han har et rygte som den portugisiske finansverdens ’slagterhund’, og han er altid parat med en provokerende udtalelse til medierne, selv om han efterhånden er godt oppe i 60’erne. José Manuel Rodrigues Berardo, som i daglig tale i Portugal blot kaldes Joe Berardo, kommer fra små kår på Madeira. Han har egenhændigt opbygget et imperium, som omfatter hoteldrift, medier, tobaksindstri, bankvirksomhed, vin, telekommunikation og generel aktiespekulation. Hvordan han har gjort det, skriver han lidt om her: Joe Berardo intro .

Senest har Joe Berardo sågar langt et bud ind på Benfica, som er noteret på Euronext børsen i Lisbon. Buddet faldt absolut ikke i ledelsen af Benfica’s smag. Berardo er kendt for at være en benhård forretningsmand, og ledelsen i Benfica følte sig pressede blot ved tanken om en Joe Berardo i bestyrelsen. Benfica aktien steg derimod til hidtil usete højder indtil Euronext børsen midlertidigt suspenderede handlen. Da der få dage senere meldte sig rygter om at også et konsortium af kinesiske forretningsfolk overvejde at byde på Benfica, blev Joe Berardo’s bud dog straks omtalt af Benfica-ledelsen i lidt mildere vendinger. Der forhandles stadig, og Joe Berardo plejer at få det, som han vil have det.

Berardo er én af Portugals 10 rigeste med en formue anslået til over 14 milliarder kroner. Gennem mange år har Berardo samlet på moderne kunst, og han har efterhånden opbygget en sand juvel af en kunstsamling. Berardo besluttede, efter i vanlig stil at have skændtes med den portugisiske regering i nogen tid, at samlingen skulle udstilles permanent i Portugal. Den er selv efter europæisk målestok omfattende og indeholder værker af Picasso, Andy Warhol, Francis Bacon, Henry Moore og mange flere. I alt ca. 500 internationale og portugisiske kunstnere er repræsenteret og samlingen vurderes til at repræsentere en værdi af over 2,3 milliarder kroner. Man finder Berardo samlingen i Belém kulturcenteret på Praça do Império lige overfor Mosteiro dos Jerónimos som ligger ud til vandet. Toget fra Lissabon stopper ved Belém stationen få hundrede meter væk. Mere information her: Berardo samlingens hjemmeside .

Din vurdering:Priserne for leje af feriebolig under pres i byen Praia da Luz i Algarve

Vil man på ferie ved Algarvekysten, er et af de bedste tilbud på feriebolig lige nu området omkring Praia da Luz. Som følge af den ulykkelige sag om den forsvundne engelske pige Madeleine har specielt mange af de britiske turister valgt at planlægge deres ferierejse til andre områder i Algarve.

De lokale indbyggere ser meget gerne flere turister til byen Praia da Luz, og er man på udkig efter et feriehus er priserne i området lige nu særdeles rimelige. Portugalnyt fandt i dag på www.holidaylettings.co.uk en uge i et byhus 700 meter fra stranden til 2800 kroner i oktober. Huset er lille og indretningen ikke videre luksuriøs, men der er plads til 4 personer, balkon med havudsigt, flot have og adgang til pool. Planlægger man ferierejse til Portugal i september er prisen 3600 kroner for en uge. Praia da Luz ligger i nærheden af byen Lagos på vestlige del af Algarve.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »