Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Fodbold i Portugal

Se mere om Sverige-Portugal kampen d. 11. oktober.

Se mere om Barcelona-Sporting kampen d. 16. september.

Se mere om Danmarks kamp mod Portugal 10. september 2008

Se også: Portugals fodboldlandshold i EM 2008.

Er man på ferie i Portugal og gerne vil i snak med de lokale, er fodbold så absolut et godt emne. Som udlænding er det lidt af en oplevelse at finde ud af, hvor dedikerede portugiserne er. Det er i øvrigt lige meget om man taler med mænd eller kvinder. Alle har en mening og et favorithold. Der findes desuden et stort antal omvandrende ’fodbold-leksikaer’ , som for eksempel kan fortælle om da Sepp Piontek ledede det danske landshold, hvem der spillede på holdet og hvor meget Danmark vandt over Uruguay i 1986 – sådan!

Portugals største avis hedder ’A Bola’ som direkte kan oversættes med ’Bolden’. Det er den mest læste avis i Portugal og er siden 1995 udkommet dagligt. Som internetavis er det den næst-mest læste i Portugal og den mest populære blandt portugisere i udlandet. Omkring 90% af stoffet i ’A Bola’ er om fodbold. Tidligere premierminister Pedro Santana Lopez havde i en periode en fast klumme i avisen www.abola.pt .

Der er 3 store traditionsrige klubber i Portugal: Benfica, Sporting Lissabon og F.C Porto.

Benfica www.slbenfica.pt er nok den mest kendte i Danmark, ikke mindst fordi FCK har spillet Champions League kampe mod dem i 2006 og 2007. S. L. Benfica, som ligger i Lissabon bydelen Benfica, er desuden verdens største fodboldklub målt på betalende medlemmer. Der er over 160.000 - heraf mange uden for Portugals grænser. Som gammel arbejderklub har klubben stolte traditioner i Portugal, men har dog i de senere år været overskygget af rivalen F.C. Porto’s succes i international sammenhæng såvel som i den hjemlige liga. Benficas mascot er en ørn. Inden hver kamp på hjemmebanen Estádio da Luz i Lissabon, lander ørnen midt på banen til publikums store begejstring. Benficas storhedstid var i 1960’erne hvor klubben i 1961 og 1962 vandt Champions League. Desuden var klubben i finalen i både 1963, 1965 og 1968. Danske Michael Manniche var et meget stort navn i Benfica fra 1983-1987. Den portugisiske topspiller Nuno Oliveira Ribeiro har kælenavnet ’Maniche’ efter Manniche. Det koster fra 20 euro, ca. 150 kroner at se Benfica spille på Estádio da Luz. Der kan her findes mere information om fodboldklubben Benfica. Ny manager tiltrådt i august 2007 er José Antonio Camacho.

UPDATE maj 2008
Benfica har igen fået ny træner. Denne gang er det spanieren Quique Flores. Se mere i artikel om Flores.

Sporting Lissabon www.sporting.pt er den anden store klub i hovedstaden. Den går blandt portugisere, i særdeleshed Benfica-tilhængere, for at være en anelse mere ’snobbet’ end Benfica – en slags klub for det bedre borgerskab. Sportings mascot er en løve. Hjemmebanen hedder Estádio José Alvalade og ligger lige over for SAS-Radisson hotellet ved metrostationen Campo Grande ikke langt fra lufthavnen i Lissabon. Det imponerende stadion blev bygget i forbindelse med afholdelse af EM i Portugal i 2004. Peter Schmeichel spillede for Sporting Lissabon 1999-2001 efter han forlod Manchester United. Sporting Lissabon vandt, som bedste resultat, UEFA Cup’en i 1964. Det bringer dog endnu sødere minder frem blandt Sporting tilhængere at tænke tilbage på 1986, hvor klubben vandt 7-1 over ærkerivalerne fra Benfica. Manager er Paulo Bento (sept 2007). Sporting er kendt for sit 'Youth Academi' og har fostret kendte spillere. Blandt de mest berømte er Luiz Figo (Inter Milan) samt Christiano Ronaldo og Nani, som begge spiller for Manchester United.  

F.C. Porto www.fcporto.pt er den mest succesfulde klub i Portugal. Den har hjemme i Portugals næststørste by Porto, som i udlandet også kaldes Oporto. Porto er en gammel klub grundlagt i 1893. Porto spillerne bliver kaldt ’dragerne’ og spiller på hjemmebanen Estádio do Dragão (dragernes stadion). Der er omkring 15 kilometer fra Portos lufthavn Franciso Sá Carneiro til Portos stadion. F.C. Porto har en fornem statistik i den hjemlige liga, hvor klubben siden 1976 hvert år er blevet mindst nummer 3. Siden 1990 har F.C. Porto vundet det portugisiske mesterskab 11 gange. Chelsea træner José Mourinho, som er én af de mest kendte portugisere, var træner for klubben i 2001-2004. F.C. Porto har vundet Champions League 2 gange i 1987 og i 2004. Mangeren er ( sept 2007) Manuel Jesualdo Ferreira. 

Se den nuværende stilling mellem klubberne i den portugisiske liga

Mere information om billig flybillet til fodboldrejsen til Portugal på: Oversigt over flyruter til Portugal.

Relaterede artikler:
Fodboldnyt fra Portugal august 2008
Fodboldnyt fra Portugal juli 2008
Fodboldnyt fra Portugal juni 2008
Fodboldnyt fra Portugal april 2008
Fodboldnyt fra Portugal januar 2008

Skandalen i FC Porto om 'Den Gyldne Fløjte'Kommentarer

Endnu ingen kommentarer