Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSeptember 2007 - Indlæg

Portugisiske foldboldtrænere i kraftig modvind

UEFA har udelukket landsholdstræner Scolari fra de næste 4 kampe med det portugisiske landshold. Brasilianeren Scolari blev på direkte TV afsløret i at lange ud efter den serbiske spiller Dragutinovic kort efter afslutningen på kvalifikationskampen mod Serbien. Scolari har desuden fået en bøde på 12.000 euro (omkring 90.000 kroner). Karantænen betyder at Scolari ikke vil være til stede ved Portugals 4 sidste kvalifikationskampe til Euro 2008.

På de britiske øer har portugiseren José Mourinho, som siden 2004 har været manager for den russisk ejede klub Chelsea, pludselig forladt sit job. Der er endnu ikke sluppet meget information ud fra Chelsea, men der er ingen tvivl om at de britiske medier i de kommende dage gøre alt for at grave så mange detaljer frem som muligt. Mourinho får efter sigende 21 millioner euro (omkring 150 millioner kroner) som aftrædelsesgodtgørelse.

Mourinho er ifølge Chelsea ikke blevet fyret, men har forladt Chelsea i forståelse med Chelsea’s ejer, den hovedrige russer Roman Abramovic, som har skabt sin enorme formue ved at kende de rigtige mennesker under den kaotiske privatisering af de russiske naturressourcer i 1990’erne. Der var dog meget lille forståelse at spore hos Abramovic, da Chelsea d. 18. september kun fik 1 point på hjemmebane mod svenske Rosenborg i Champions League gruppe B.

José Mourinho, som er flydende på 5 sprog, vil sandsynligvis ikke være arbejdsløs længe. Det vil dog blive svært for ham at finde en fodbold klub med de samme finansielle ressourcer som Chelsea, hvor Mourinho specielt i starten af sin tid som manager stort set fik lov at købe de spillere han ville. I Portugal har Mourinho tidligere trænet Benfica (2000), U.D. Leiria (2001-2002) og ikke mindst FC Porto (2002-2004), som han førte til sejr i Champions League i 2004. Mourinho’s fodboldkarriere startede i øvrigt som ’oversætter’ for manager Sir Bobby Robson, da englænderen var træner for Sporting Lissabon i 1993-94.

Der er meget delte meninger om Mourinho i Portugal. Han bliver naturligvis beundret for sine resultater og for at være én af de mest kendte nulevende portugisere, men samtidig mener mange portugisere at Mourinhos arrogance og åbenlyse selvtillid af og til løber af med ham.

Fodboldnyt 4. oktober 2007
Scolaris karantæne er blevet sat ned fra 4 til 3 kampe af UEFA efter at strafudmålingen blev appeleret.

Fodboldnyt 11. juni 2008 - Scolari træner i Chelsea
Scolari har i dag bekræftet at han skal være træner for Chelsea, når hans kontrakt som Portugals landstræner udløber efter EM 2008.
Luiz Filipe Scolari overtager det varme sæde i Chelsea efter Avram Grant.

Din vurdering:Billig flybillet fra København til Lissabon

Fra november 2007 bliver det billigere at komme fra København til Lissabon med fly. Lavprisselskaberne Niki og AirBerlin tilbyder flybilletter fra kun 141 euro for en returbillet fra København. Det svarer til 1.050 danske kroner og inkluderer lufthavnsskatter og (i modsætning til Easyjet og Ryanair) 20 kilo bagage samt håndbagage.

Niki/AirBerlin er dermed fra november 2007 den indtil videre billigste flyrute til Lissabon fra København. Den eneste lille ulempe er at ruten ikke er direkte. Der flyves over Palma de Mallorca, og derfor tager turen små 6 timer i stedet for de normale 3,5 timer med TAP direkte fra København til Portugals hovedstad.

Niki er i øvrigt startet af den verdensberømte Formel 1 kører Niki Lauda, som også grundlagde Lauda Air. Lauda Air blev stiftet i 1979 og blev i år 2000 overtaget af Austrian Airlines. I 2003 grundlagde Lauda flyselskabet Niki og betegnelsen FlyNiki anvendes også. Air Berlin ejer 30% af Niki. 

Portugalnyt har fundet den billigste flyrejse til Portugal fra København i samarbejde med søgemaskinen Momondo.

Mere information om flyruter til Portugal fra Skandinavien på: Oversigt over flyruter til Portugal.

Din vurdering:Yoga i Cascais

Den 1. oktober starter nyt yoga hold op i Cascais vest for Lissabon. Danske Annett Mottlau, som tidligere har været yoga lærer i Danmark, men i mange år har boet i Portugal, står for undervisningen.

Der bliver undervist på engelsk og dansk og såvel begyndere som øvede er velkomne. Annett har praktiseret lyengar yoga i 8 år og er blandt andet blevet undervist af Olé Souren på lyengar yoga instituttet i Amsterdam.

Hvis du er interesseret i et par timers afslapning hver onsdag og lørdag formiddag, kan du få mere at vide om priser og de forskellige hold ved at sende en email til Annett på amottlau@netcabo.pt .

Se mere på www.iyogalisbon.com eller facebook ”Annett Mottlau” Iyengar yoga .Din vurdering:Champions League kampe med portugisisk deltagelse

Fodbold interesserede portugisere (og der er mange) vil sidde klinede til TV-skærmen de næste par aftener. Hele 3 portugisiske klubhold skal i aktion i Champions League. Porto møder Liverpool i gruppe A og samme aften spiller AC Milan i gruppe D hjemme mod Benfica, som sendte FCK over i UEFA cup’en.

Ifølge bookmakerne har Benfica ikke mange chancer. AC Milan er storfavorit og Benfica giver ifølge Bold.dk pengene 9 til 11 gange igen ved portugisisk sejr. Odds for AC Milan er omkring 1,35.

I kampen mellem FC Porto og Liverpool er odds mere lige. Liverpool er kneben favorit og Porto giver godt 3 gange indsatsen ved sejr mod oddset 2,2 på engelsk sejr i Portugal. Bookmaking selskaberne har tilsyneladende respekt for 'dragerne' fra Porto uanset at Liverpool med hovedsponser Carlsberg ligger nummer 3 i den engelske liga og stiller med stjernespillerne som Peter Crouch og Daniel Agger.

I Lissabon mødes Sporting Lissabon og Manchester United i gruppe F. Bookmakerne har United som favorit og giver kun odds 2 for en udesejr til englænderne. Sporting derimod giver pengene næsten 4 gange igen med odds mellem 3,5 og 3,85 ved portugisisk sejr.

Fodboldkampene i Champions League spilles tirsdag d. 18. september (AC Milan-Benfica og FC Porto-Liverpool) og onsdag d. 19. september (Sporting Lissabon-Manchester United) 2007.

UPDATE 19. september 2007
Spillerne fra Benfica var heldige og fik kun et beskedent 2-1 nederlag i Italien i en kamp, som blev domineret af AC Milan. I Porto spillede FC Porto og Liverpool 1-1 med Daniel Agger på bænken i hele kampen. Manchester United fik alle 3 point i Lissabon efter aftenens 0-1 sejr. Målet blev scoret af den tidligere Sporting Lissabon spiller: portugisiske Christiano Ronaldo.  

Din vurdering:EU’s finansministre og nationalbankdirektører i Portugal

I weekenden har EU’s finansministre og nationalbankdirektører holdt møde i Portugals næststørste by Porto.

Se også: IMF's vurdering af portugisiske banker ultimo 2008.

Emnet var den aktuelle krise på det internationale lånemarked, som i England har sat bank og kreditforeningen Northern Rock under pres. De mange rygter har givet sig udslag i svigtende forbrugertillid til Northern Rock, der gennem længere tid har været meget aggressiv på markedet for boliglån i England. Northern Rock’s forretningsmodel har været en stor succes, og den er blevet kopieret af mange andre engelske banker. Det er dog så vidt vides ikke andre banker end Northern Rock, som i samme grad har gjort sig afhængig af det internationale lånemarked.

Det har ifølge repræsentanter for EU overrasket EU’s bankchefer at krisen, som oprindeligt er opstået i USA, er slået igennem så hurtigt til Europa, og formålet med mødet i Porto var sandsynligvis at lægge en strategi for, hvad man gør, hvis krisen griber om sig. Foreløbig holder man kortene tæt til kroppen og afviser at komme med konkrete bud på, hvordan en situation skal håndteres, udover at man vil være ’fleksible’.

Der er bred enighed om at et samlet Europa bedre kan modstå finansiel uro, men samtidig er der nu ifølge amerikanske MSNBC 46 virksomheder i banksektoren, som har aktiviteter i flere lande i Europa, og eventuel uro spredes derfor hurtigere end før. Foreløbig tackler Bank of England krisen ved at stille ubegrænsede lånemuligheder til rådighed for Northern Rock, og der er desuden ifølge The Daily Telegraph lagt op til at Northern Rock bliver solgt til én eller flere af de større engelske banker. På mødet i Porto var beskeden fra den Europæiske Centralbanks direktør Jean-Claude Trichet at man bakker EU’s banker og kreditinstitutioner op.

Din vurdering:200 virksomheder udelukket fra at drive forretning i Portugal

De portugisiske myndigheder har udelukket 200 virksomheder fra at drive forretning i Portugal. Forbuddene kommer efter en aktion ledet af IGT (Inspecção-Geral do Trabalho), som har fundet eksempler på manglende forsikring af medarbejdere, manglende betaling af socialbidrag og manglende lønudbetalinger til medarbejdere.

Der har desuden været talrige eksempler på at portugisere er blevet stillet falske forhåbninger i udsigt af rekrutteringsvirksomheder, som i avisannoncer lover at skaffe gode jobs i udlandet.

Portugal er præget af mangel på fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Som følge af den portugisiske lovgivning er det forbundet med meget store omkostninger for virksomhederne at skille sig af med medarbejdere. Medarbejdere med optjent ancinitet har lille incitament for at skifte job, og virksomhederne er bange for at fastansætte på grund af de potentielt meget høje omkostninger, der er ved at afskedige folk. Der er desuden efterhånden en stor gruppe mennesker i Portugal som arbejder som løsarbejdere og aldrig får fast job.    

Din vurdering:Mariann Fisher Boel i Portugal

EU’s landbrugsministre er samlet i Portugal til, hvad der beskrives som et uformelt møde om EU’s landbrugspolitik og ikke mindst EU’s landbrugsstøtteordninger.

Mødet finder sted i Portugals næststørste by Porto, og den portugisiske SIC TV-kanal transmitterede søndag direkte fra Porto, hvor den portugisiske landbrugsminister Jaime Silva og de øvrige landbrugs- og fiskeriministre sammen med EU kommissær Fisher Boel sent på eftermiddagen gik tur i byen. Alle ministrene og Mariann Fisher Boel var iført bordeaux kapper og sort bredskygget hat, som forbindes med byen Porto som portvinsproducent.

Som afslutning på samtalerne i Porto, vil Fisher Boel tirsdag d. 18. september 2007 mødes med den britiske landbrugsminister Hilary Benn og den franske landbrugs- og fiskeriminister Michel Barnier.

Der var en lille demonstration mod GM fødevarer (genetically modified) i Porto søndag. Mandag d. 17. forventes en langt større protestaktion med deltagelse af portugisiske og andre europæiske landmænd, som er usikre overfor de forventede ændringer i EU’s landbrugsstøtte.

UPDATE 18. september 2007
Omkring 5.000 landmænd protesterede mandag i Porto mod EU's landbrugspolitik, som de mener er med til at nedlægge små landbrug. De fremmødte landmænd kom primært fra Portugal og Spanien.

Din vurdering:Portugals Melodi Grand Prix deltager Sabrina udgiver plade

Den 24-årige Sabrina sang Dança Comigo (oversættes med ’Dans med mig’) for Portugal ved European Song Contest i maj 2007.

Hendes nye plade vil inkludere metleys af de tidligere portugisiske grand prix sange Sobe - sobe balão sobe’ (1979), 'Playback' (1981) and 'Conquistador' (1989).

Sabrina blev udvalgt til at synge Portugals bidrag i 2007 af produceren Emanuel, som er et af de største navne inden for portugisisk populærmusik – en slags Portugals svar på Keld Heick.Et af Emanuels første hits var ’Nós Pimba’, som hurtigt blev en schlager eller på dansk ’ørehænger’. I Portugal kaldes en schlager 'pimba’ efter Emanuels mega-hit.

Ved Melodi Grand Prix 2007 blev Sabrina nummer 11 efter Moldova i semifinalen, som dermed kvalificerede sig til finalen i Helsinki i stedet for Portugal. Med til historien hører at Portugal gav Moldova 12 point (og modtog 7 af Moldova) og tabte finalepladsen til Moldova med sølle 3 point.


Siden formatet for Melodi Grand Prix blev ændret i 2004 har Portugal endnu aldrig været blandt de 24 lande i finalen. Bedste placering nogensinde var en 6. plads i 1996. Portugal er blevet nummer sidst i årene 1964, 1974 og 1997 og Portugal har desuden æren af at være det land, som har deltaget flest år i Eurovision's Melodi Grand Prix uden at vinde.

Relateret artikel:
Portugals bidrag i Melodi Grand Prix 2008

Din vurdering:Manchester United og Sporting Lissabon mødes i Champions League

Den engelske storklub Manchester United skrev i 2003 kontrakt med Sporting Lissabons unge spiller Christiano Ronaldo og siden med stortalentet Nani i 2007. Nani nåede at spille 58 kampe for Sporting Lissabon indtil han blev solgt til United, mens Christiano Ronaldo kun fik 25 kampe for Sporting, før han flyttede til England. Tilbage i 2003 var der spekulationer om at Manchester United og Sporting Lissabon ville indgå et mere formelt samarbejde om udveksling af spillere. Det blev dog aldrig til noget.

I år vil skæbnen at Sporting Lissabon og Manchester United d. 19. september 2007 mødes i Champions League gruppe F. Den første kamp spilles på Sportings stadion i Lissabon. De portugisiske Sporting fans synes at acceptere at nogen af de bedste spillere, som Sporting har fostret, er gået til Manchester United, som også i Portugal nyder stor anerkendelse.

Det var i øvrigt til åbningen af Sportings nye stadion ’Estádio José Alvalade’ i 2003 at Alex Ferguson blev opmærksom på Christiano Ronaldo. Manchester United fik som høflige gæster i en opvisningskamp tæsk 3-1 af Sporting. United spillerne lagde under kampen mærke til det unge talent Ronaldo og meddelte eftersigende til Sir Alex at de hellere ville have Ronaldo i Manchester United truppen, end at risikere at spille mod ham senere.

Én af de mest kendte portugiserer var hjælpetræner eller snarere 'oversætter' for manager Sir Bobby Robson i Sporting Lissabon fra 1993 til 1994. Der er naturligvis tale om José Mourinho, som i dag er én af de højst betalte fodbold managers for Chelsea i den engelske liga. José Mourinho, som er uddannet idrætslærer, fulgte med Robson fra Sporting til Porto og derefter til Barcelona.     

United manager Fergusons hjælpetræner hedder Carlos Queiroz og er også portugiser, men født i Mozambique. Han var i 1994-1996 manager for Sporting Lissabon og senere i en kort periode for Real Madrid. Alt i alt ser Manchester United ud til at sidde med alle kort på hånden før fodbold kampen onsdag aften i Lissabon.

Statistikken taler dog stadig for muligheder for Sporting Lissabon, idet klubben aldrig har tabt til et engelsk hold på hjemmebane. Det er blevet til 3 sejre og 3 uafgjorte. Sidste og eneste gang Manchester United og Sporting mødtes i en turnering var i 1963/64 i UEFA Cup Winners Cup, hvor Sporting vandt 5-0 på hjemmebane efter at have tabt 4-1 i Manchester. Sporting endte i øvrigt med at vinde turneringen.

Se mere om de store fodboldklubber i Lissabon: Sporting og Benfica, stadions m.v.

Din vurdering:Krydstogt ved Algarve

Algarve er berømt for det fantastiske klima og de fine sandstrande. Har man lyst til også at opleve Algarvekysten fra søsiden, kan man tage en cruiseferie langs Algave og den spanske solkyst ’La Luz’.

Krydstogt ved Algarvekysten
Krydstogtferien starter i Portimão og varer 7 dage. I Portugal sejles der en tur op af floderne Formosa og Arade, hvor der lægges til ved den gamle mauriske hovedstad Silves. På 3. dagen lægges der til ved kystbyen Olhao i nærheden af middelalderbyen Faro, som nu er det administrative center i Algarve. Lige før den spanske grænse går turen mod nord af Rio Guadiana ind i Alentejo regionen. Fra grænsebyen Vila Real de Santo Antonio sejles der langs Spanies sydkyst som også kaldes Costa de La Luz de Cadiz. Der gøres ophold i den spanske by Ayamonte, hvorfra man kan besøge den berømte spanske by Seville, som ligger lidt inde i landet. På tilbagevejen besøges den portugisiske by Vilamoura før der igen lægges til ved Portimão.

Cruiset koster fra omkring 7.000 danske kroner per person ved minimum 2 personer. Flybillet til Faro er ikke inkluderet, men rejseselskabet Douro Azul, som står for turen, kan arrangere afhentning i lufthavnen. Se eventuelt vores guide til en billig flybillet til Portugal.

Krydstogtskibet Algarve Cruiser
Skibet er den 78 meter lange MS Algarve Cruiser, som har plads til 130 gæster. Turoperatørens navn ’Douro Azul’ er i øvrigt forbundet med Douro regionen i Nordportugal, hvor selskabet i 1994 begyndte at arrangere ture på portugisiske floder heriblandt Douro floden. Siden har man investeret i flere skibe og MS Algarve Cruiser er ét af de største. Der er 4 passagerdæk, heraf ét restaurantdæk og et soldæk med pool og 2 jacuzzies. Desuden er skibet udstyret med 2 barer, lounge, reception, air condition og elevator.
Én af fordelene ved en krydstogtsferie i forhold til en hotelferie er at man får set en masse uden nødvendigvis at skulle (bruge penge på at) bevæge sig meget rundt. På krydstogt i Portugal ved Algarvekysten er der desuden særdeles gode muligheder for at få en pæn farve på cruise skibets soldæk. MS Algarve Cruiser har omkring 30 besætningsmedlemmer til at tage sig af gæsterne. Normalt er der både par og singler med på krydstogtet. Enkeltkahyt koster ekstra.

Priser
Alle måltider er inkluderet i prisen eksklusive drikkevarer. Man skal regne med at bruge flere penge på drikkevarer på søen, end man normalt gør på ferie i Portugal. Priserne ombord er stadig lavere end restaurantpriser i Danmark, men så absolut højere end de er i Algarve normalt. Turene som arrangeres til Lagos, Monchique, Mertola, Faro og Seville koster mellem 27 og 79 euro (200-600 kroner) per person. Drikkepenge forventes, og man skal regne med omkring 100 kroner dagligt. Til gengæld får man en stor oplevelse specielt på floderne, hvor man ser dele af Portugal, som man normalt ikke ville finde som turist. Oplevelsen er generelt meget mere varieret end på et almindeligt mini cruise udfor Algarvekysten. Der sejles indtil sidst i oktober. Mere information om krydstogt ved Algarvekysten og minicruise kan findes på: www.douroazul.pt . Det kan ske at krydstogtsrejserne er billigere ved rejsebureauerne. Prøv eventuelt at se hvad Saga tilbyder på www.saga.co.uk .

Se også: Krydstogt i Middelhavet fra Lissabon i april 2009

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »