Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSeptember 2007 - Indlæg

Episoden med Scolari og den serbiske spiller Dragutinovic

Siden Portugals landskamp mod Serbien har der været storm omkring Portugals landstræner Luiz Felipe Scolari, som har måttet rykke ud med en offentlig undskyldning på direkte TV for sin optræden lige efter kampens afslutning.

Kampen endte 1-1 og Scolari siger at Dragutinovic kom med nedsættende bemærkninger om Scolari’s familie, hvilket fik Scolari til at lange ud efter serberen dog uden at ramme. Se den lille episode på følgende videoklip:

Din vurdering:Portugal Telecom opkøber egne aktier

Portugal Telecom meddelte i dag til Lissabon-børsens regulator CMVM at Portugal Telecom nu ejer 8,97 af sine egne aktier på Euronext, Lisbon. Opkøbene sker som forsvar mod fjendtlig overtagelse af Sonaecom, som tidligere har gjort forsøg på at overtage telekommunikationsvirksomheden. Portugal Telecom planlægger at købe op til 16,5 % af egne aktier for en pris op til 11,50 euro per aktie.

Din vurdering:Norske Aker Kværner vinder kontrakt i Portugal

Den norske koncern Aker Kværner har vundet kontrakten på planlægningen og gennemførelsen af bygningen af en såkaldt PTA kemisk fabrik i Sines. PTA (purified terephthalic acid) eller polyester polymer er et af de mest almindelige materialer ved produktionen af tøj, flasker, emballage og film.

Aker Kværner vil lede byggeriet, som udføres i samarbejde med portugisiske Technoedif. Det forventes at produktionen af PTA vil begynde i starten af 2010.

Artenius Sines S.A. står sammen med moderselskabet La Sede de Barcelona S.A. for investeringen i Sines på omkring 400 millioner euro (små 3 milliarder kroner). Der forventes en produktion på 700.000 tons PTA årligt. Værket vil styrke Sines position som et område med betydelig petrokemisk ekspertise og vil desuden skabe 150 nye jobs.

Spanske La Sede de Barcelona S.A (pdf) har kemiske fabrikker i bl.a. Italien, England, Grækenland, Romanien og Tyrkiet. I Portugal var Artenius tidligere kendt under navnet Selenis Portugal. Det engelske selskab var tidligere kendt under navnet Advansa og har haft problemer med legionærsyge blandt medarbejderne på fabrikken i Redcar, UK. La Sede de Barcelona S.A. er noteret på børsen i Madrid.

For norske Kjell Inge Røkke, som kontrollerer Aker Kværner, kan den gode nyhed fra Portugal måske hjælpe lidt på humøret. Kjell Inge Røkke (som danske Kurt Thorsen i øvrigt skylder en masse penge) har i øjeblikket dobbeltværelse på ’Hotel Gitterly’ efter en dom for korruption i Norge. Røkke blev idømt 4 måneders fængsel for at bestikke en myndighedsperson, som skulle give ham certifikat til lovligt at styre sin nye kæmpemæssige luksusbåd. De 3 måneder blev gjort betingede. Det forlyder at Røkke til fængselsinspektørens overraskelse mødte op til afsoning én dag før planlagt. Der var dog stadig kun mulighed for dobbeltværelse.

Din vurdering:Landstræner Scolari måske til England

I England, hvor fodboldlandstræneren på det nærmeste rangerer lige under gud på linje med premierministeren, er der igen spekulationer om at man ønsker brasilianeren Luiz Felipe Scolari i jobbet som landstræner. Scolari har allerede meldt ud at han stopper som portugisisk landstræner efter EM i 2008. Han har også ladet forstå at han gerne vil påtage sig en ny træneropgave, og at England ikke er udelukket.

England har før forsøgt at få fat i Scolari, men på grund af en klodset fremgangsmåde af den engelske Football Association (FA) under VM i 2006 og med den samlede britiske presse på sidelinjen, blev det i stedet den tidligere manager for Middlesbrough; englænderen Steve McClaren som fik jobbet i august 2006 efter svenskeren Sven-Goran Eriksson. Siden McClaren fik jobbet har han været udsat for den sædvanlige kritik, som tilfalder alle landstrænere i England, men der har dog også været ryster fremme om at McClaren ikke har nok respekt blandt de højt betalte og superforkælede britiske fodboldstjerner.

I lørdagens EM kvalifikationskamp mellem Portugal og Polen på Benfica’s stadion i Lissabon blev det til et skuffende 2-2 resultat for Scolari efter en meget velspillet kamp. Portugal er dermed nummer 3 i gruppe A med 16 point. Forrest ligger Polen med 20 og Finland med 18 point. Både Polen og Finland har dog spillet én kamp ekstra. Næste udfordring for Scolari’s portugisiske mandskab bliver Serbien på hjemmebane i Portugal d. 12. september. Serbien ligger med 15 point på en fjerdeplads i gruppen.

Steve McClarens engelske mandskab ligger som nummer 3 i gruppe E. Rusland fører og Kroatien, som på det seneste er avanceret til nummer 6 på FIFA’s verdensrangliste er nummer to i gruppen. I de sidste 2 kvalifikationskampe har England vundet med 3 mål, hvilket har fået kritikken af McClaren til at dæmpes. Den 12. september 2007 møder England Rusland på hjemmebane, og den britiske presse vil uden tvivl være nådesløs, hvis McClaren's mandskab taber dén kamp. 

UPDATE 13. september 2007
Portugals landshold fik skuffende uafgjort 1-1 i kampen mod Serbien i Lissabon d. 12. september. Landstræner Scolari var kort efter kampens afslutning involveret i en episode med en serbisk spiller. På TV ser det ud som om Scolari relativt uprovokeret langer ud after serberen, dog uden at ramme direkte. På det efterfølgende pressemøde slog Scolari episoden hen som 'normalt' og afviser at have slået ud efter serberen. Portugals konkurenter i gruppe A; Finland og Polen spillede samme aften 0-0, hvilket må siges at være en godt resultat set med Portugisiske øjne. 

UPDATE 13. september 2007 - aften
Scolaris slag i luften har hele dagen været tophistorien på portugisisk TV og landstræneren har igen i dag været på TV og givet en offentlig undskyldning. Se videoklippet med Scolari og den serbiske spiller Dragutinovic. 

Fodboldnyt 11. juni 2008 - Scolari kommer alligevel til England
Dog ikke som landstræner for England som forventet i 2007, men som træner i Chelsea.
Scolari starter i Chelsea, når hans kontrakt som landstræner for Portugal udløber efter afholdelsen af EM 2008.
Luiz Filipe Scolari overtager trænerposten i Chelsea efter Avram Grant.
 

Din vurdering:Auchan i Portugal ekspanderer

Den franske dagligvarekoncern Auchan planlægger at investere 600 millioner euro (ca. 4,5 milliarder kroner) i Portugal over de næste 3 år.

Auchan ejer Pao de Açúcar og Jumbo varehusene (hypermarkets) i Portugal. Desuden driver Auchan tankstationer i tilknytning til sine dagligvareforretninger. Finansieringsselskaberne Crediplus og Banque Accord ejes også af Auchan koncernen, som kontrolleres af den særdeles velhavende franske Mulliez familie.

Auchan har hovedsæde i byen Croix i den nordlige del af Frankrig og er efter Carrefour og Geant den tredje største franske dagligvarekoncern. I Portugal er Auchan ligeledes nummer 3 målt på omsætning efter portugisiske Sonae SGPS og Jeronimo Martins SGPS, som begge er noterede på Euronext børsen i Lissabon.

Din vurdering:Den økonomiske udvikling i Portugal i andet kvartal 2007

Ifølge den nationale statistik i Portugal var der i det andet kvartal (Q2) af 2007 en realvækst på 1,6 % i forhold til 2,0 % i Q2 2006. Den lavere vækst skyldes primært et fald i efterspørgslen fra udlandet, som ikke er et specielt portugisisk fænomen, men kan mærkes over hele Europa. Den indenlandske efterspørgsel i Portugal steg derimod som følge af øgede investeringer.

Ser man på tallene for de portugisiske husholdningers forbrug (renset for inflation) steg forbruget med 1,4 % i Q2 2007 i forhold til Q2 2006. Stigningen skyldes i vid udstrækning øget privatforbrug af langvarige forbrugsgoder herunder specielt biler.

Portugals finansminister Teixeira dos Santos udtalte i forbindelse med offentliggørelsen af statistikken at faldet i væksten var ventet, og at Portugals regering fastholder sit skøn for den samlede vækst i 2007 på 1,8 %.

Arbejdsløsheden i Portugal var i Q2 2007 på 7,9 %. Den årlige inflation er på 2,4 %.

Se november 2007 Eurostat arbejdsløshedstal for Portugal og de øvrige EU lande.

Din vurdering:International big band festival i Cascais

Den 8. og 9. september 2007 afholdes 'IX Festival Internacional de Bandas de Cascais'. Det er 9. gang festivalen afholdes, og der vil udover portugisiske big bands i år være besøg af Banda de Música de Arzúa fra Spanien.

Interesserede kan høre de mange bands i Sociedade Musical União Paradense og Sociedade Musical Sportiva Alvidense i Cascais. Søndag klokken 11 til 13 er der optog med alle musikerne, og midtbyen i Cascais vil derfor være lukket for trafik. Câmera Minicipal de Cascais (svarer til kommunen i Cascais) har egen hjemmeside (på portugisisk), hvor man kan finde et program for musik festivalen og andre lokale arrangementer.

Din vurdering:Billig flybillet fra Lissabon til Madrid

Easyjet åbner d. 1. november 2007 ny rute mellem Lissabon og Madrid. Der er afgange midt på dagen, og prisen for en flybillet til Madrid og retur til Lissabon starter lige nu ved 254 kroner inklusive lufthavnsskatter. Vil man finde den billigste flybillet, kan man med fordel anvende søgemaskinen Momondo.

Easyjet flyver nu til følgende destinationer fra Lissabon: Basel, Berlin, Bristol, Geneve, Liverpool, London, Luton, Madrid, Milano og Paris.

Oversigt over flyruter til Portugal.

Skal man med fly til Algarve (Faro), er Easyjet nu repræsenteret fra følgende lufthavne: Belfast, Bristol, Liverpool, London, Luton, Newcastle og Nottingham.

Din vurdering:Billig flybillet fra Hamborg til Lissabon med Lufthansa og TAP

Bor man i Sønderjylland eller på Fyn og skal til Lissabon, er der billige billetter at finde hos Lufthansa/TAP. Begge selskaber er en del af Star Alliance, og hvis man er fleksibel, tilbydes der rigtigt billige flyrejser fra Hamborg lufthavn til Lissabon.

Normalprisen ligger omkring 1700 kroner for en returbillet, hvilket allerede er billigere, end hvad der normalt betales for en flybillet fra København til Lissabon. Er man fleksibel omkring datoer, kan det gøres endnu billigere. I samarbejde med søgemaskinen Momondo, har Portugalnyt undersøgt, hvad flyrejsen Hamborg-Lisssabon retur kan findes til:

En forlænget weekend er muligt med afgang fra Hamborg onsdag d. 15. november kl. 6.30 med Lufthansa og ankomst til Lissabon 8.55; returrejse mandag d. 21. november klokken 18.15 fra Lissabon med ankomst til Hamborg 22.35. Returbilletten er ligeledes med Lufthansa, men ved andre søgninger kommer TAP op som operatør. Den samlede pris for billetten er kun 692 kroner, hvilket er det billigste Portugalnyt endnu er blevet gjort bekendt med på direkte ruter fra Nordeuropa til Portugal. TAP og Lufthansa er ikke engang lavprisselskaber. Lufthavnsskatter er inkluderet i billetprisen. Booking foretages i dette tilfælde via Expedia, men ved andre søgninger bookes via Lufthansa og/eller det portugisiske luftfartsselskab TAP. Priserne er fundet på søgemaskinen www.momondo.com d. 6. september 2007.

Se desuden artikel om flyforbindelse via Madrid fra Billund til Lissabon.  

Endnu mere information kan findes på Oversigt over flyruter til Portugal.

Din vurdering:Imperial Russia i Lissabon

Den 25. oktober 2007 åbner udstillingen ’Imperial Russia, from Peter I to Nicolas II’ på Palácio Nacional da Ajuda lidt uden for Lissabon i nærheden af Belém.

Det er den største udstilling fra det statslige Skt. Petersborgs Hermitage Museum, som nogensinde er udstillet udenfor Ruslands grænser. Ruslands præsident Putin forventes at deltage i åbningen sammen med den portugisiske præsident.

De over 650 kunstskatte fra tsar tiden i Rusland vil omfatte malerier, skulpturer, møbler, tekstiler og smykker. Udstillingen vil løbe indtil februar 2008. Senere planlægger man i 2010 at åbne et russisk ’Hermitage Center’ på den iberiske halvø, som sandsynligvis kommer til at ligge i Lissabon.

Palácio Nacional da Ajuda var de portugisiske kongefamiliers residens i Lissabon indtil monarkiet blev afskaffet i 1910. I 1968 åbnede paladset igen som museum og som officiel bygning ved statsbesøg. Paladset kan findes på adressen Largo da Ajuda i bydelen Alto da Ajuda. Man kan gå til paladset fra Belém stationen (kystbanetoget) eller tage sporvogn nummer 18 fra Lissabon. Se også udstillingens web site.

Udstillingen Imperial Russia løber indtil d. 17. februar 2008. Vi har fundet følgende billeder/video clip fra udstillingen:

 

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »