Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSeptember 2007 - Indlæg

Portugals regering hæver støtten til børnefamilier

Premierminister José Sócrates annoncerede i juli 2007 at regeringen vil forsøge at stoppe faldet i fødselsraten, som er den laveste i Portugal siden statistikken startede i 1935. Hver kvinde i Portugal får i gennemsnit kun 1,36 børn.

Støtten, som introduceres fra oktober 2007, betyder at mødre fra 12. graviditetsuge har ret til mellem 32 og 130 euro per måned fra staten afhængig af familiens indkomst. Støtteperioden løber indtil barnet fødes, hvorefter andre eksisterende støtteordninger tager over. De eksistrende støtteordninger for familier med børn forbedres desuden således at der udbetales dobbelt støtte til barn nummer to og 3-dobbelt støtte til barn nummer tre sålænge børnene er i alderen 1 til 3 år.

Der er efterhånden bred enighed om at EU på sigt står overfor et stort problem med sin aldrende befolkning. Den gennemsnitlige fødselsrate i EU var i 2006 1,5 børn per kvinde. På siderne 'leveforhold i Portugal' findes der mere information om aktuelle samfundsforhold i Portugal.  

Din vurdering:Surfing lodge med perfekt beliggenhed ved Portugals vestkyst

I nærheden af den historiske by Sintra ligger byen Colares og ikke langt derfra stranden Praia das Maças. Her finder man et lille hyggeligt surfer lodge, hvor surfing entusiaster fra alle dele af verden mødes for at være i nærheden af nogen af Portugals og Europas bedste surfing strande.

Udover at tilbyde billig overnatning på et fantastisk sted, arrangerer Surfiberia også kurser (surf school) med professionelle instruktører, som kender de lokale vind- og strømforhold og selvfølgelig har autorisation fra den portugisiske surfing forening.

Alt udstyr kan lejes hos Surfiberia, så er man på ferierejse i Portugal, er det også muligt at tage nogen dages surfingferie uden at have hverken bræt eller våddragt med. Surfiberia har også gæster, som kommer til det attraktive område blot for at ligge ved stranden; eksempelvis på den populære strand Praia Grande, som endnu ikke rigtig er ’opdaget’ af udenlandske turister.

Selv om Praia das Maças på kortet ser ud til at ligge et stykke væk koster det ikke mere end ca. 40 euro (300 kroner) at tage en taxi dertil fra Lissabon. Surfiberia arrangerer i øvrigt afhentning i lufthavnen i Lissabon for omkring 100 kroner per person. De mere lokalkendte (og prisbevidste) tager toget til Sintra fra Rossio stationen i Lissabon og bussen fra Sintra til Praia das Maças. Så kan turen gøres for under 50 kroner.

Overvejer man en surfingferie eller badeferie i Portugal er området omkring Colares spækket med strande, som med placeringen ud til Atlanterhavet næsten altid byder på masser af vind. Udover Praia das Maças og Praia Grande kan nævnes Praia de Magoito som ligger lidt nord for Praia Grande i retning mod Ericeira. Lidt længere sydpå finder man den berømte Guincho strand, hvor VM for RS:X fandt sted i sommeren 2007. Guincho er på grund af de fantastiske surfingforhold efterhånden blevet dyrere og relativt mondænt. Mange af de bedste restauranter i Cascais/Sintra området ligger også i Guincho. Har man lyst til at prøve surfing på Guincho kan Surfiberia arrangere ture dertil.

Værelserne hos Surfiberia koster fra 20 euro (140 kroner) per person per nat i fællesstue. Vælger man dobbeltværelse koster det 30 euro (225 kroner) per person per nat. Morgenmad er inkluderet. Surfiberia tilbyder også kitesurfing, body boarding, instruktør-timer, udlejning af udstyr m.v. Der kan endda arrangeres kurser i portugisisk.

Har man lyst til at lære at surfe kan Surfiberia tilbyde en surfferie pakke som omfatter afhentning/aflevering i lufthavnen i Lissabon, 1 uges ophold på surfing lodge i 5-mands værelse, morgenmad, leje af udstyr og instruktørtimer for i alt 350 euro eller hvad der svarer til kun godt 2600 kroner.

Mere information om priser og muligheder for en fantastisk surfingoplevelse kan findes på http://www.surfiberia.com/ .

I løbet af 2008 afholdes der surfer events både i Gouncho, Carcavelos og længere nordpå ved Ericeira. Se mere om board surfing events i Portugal.

Hvis man vil bo lidt mere komfortabelt eller måske endda luksuriøst, kan man på i vores feriebolig sektion finde et stort udvalg af sommerhuse og ferielejligheder på Lissabonkysten i kystbyerne Cascais og Estoril.

Information om billige flybilletter til Portugal kan findes på: Oversigt over flyruter til Portugal.

Din vurdering:Portugals premierminister José Sócrates møder den amerikanske præsident George W. Bush

Den 17. september 2007 vil Portugals premierminister José Sócrates mødes med Bush i Det Hvide Hus i Washington. Mødet er arrangeret i forbindelse med Portugals EU formandskab, og Sócrates repræsenterer udover Portugal derfor også EU.

Højt på dagordenen står handelsrelationerne mellem USA og EU såvel som det sikkerhedsmæssige samarbejde i bl.a. Afghanistan, Darfur og Mellemøsten. Desuden forventes det at der skal diskuteres klimaforandringer, bekæmpelse af terrorisme og energiforsyningssikkerhed.

Portugals EU formandskab er indtil videre forløbet uden de store overraskelser. De største udfordringer er kommet fra Polen, hvor indenrigspolitiske problemer med at acceptere resultatet af forhandlingerne om EU's forfatning synes (foreløbigt) at være dysset ned og måske for nærværende glemt. Årsagen kan være at korruptionsanklagerne mod højtstående polske politikere har tiltrukket sig mere opmærksomhed. Desuden har England udtrykt stærk utilfredshed med Portugals modvillige accept af Robert Mugabes deltagelse i EU-Afrika topmødet i Lissabon til december. Zimbabwes uberegnelige og mildt sagt kontroversielle præsident Mugabe har EU-indrejse forbud, men de afrikanske nationers union (African Union) har truet med at boycotte topmødet såfremt Mugabe nægtes deltagelse. Den portugisike præsident Anibal Cavaco Silva forsøger at finde et kompromis.   

Din vurdering:Portugal stærkt repræsenteret på FACIM messen i Mozambique

Den årlige handels- og industrimesse 'FACIM' i Mozambiques hovedstad Maputo har igen i år haft betydelig Portugisisk deltagelse. Ikke mindre end 40 virksomheder fra Portugal var repræsenteret heriblandt entreprenørvirksomheden Texaira Duarte og hotelkæden Pestana. Portugal havde dermed langt den største repræsentation ved messen i Maputo. Af de 17 nationer mødte Portugal op med over 4 gange så mange udstillere som Tyskland på andenpladsen.

Portugal har stærke bånd til Mozambique og vil via de gode forbindelser gerne være brohoved for virksomheder i EU, som påtænker at investere i landet. Mozambique på den østafrikanske kyst har en befolkning på omkring 20 millioner mennesker og har siden 1994 været et demokrati. Der er dog stadig udbredte problemer med korruption og andre administrative uregelmæssigheder.

Efter Nellike-revolutionen i 1974 trak Portugal sig tilbage fra sine gamle kolonier, og Mozambique blev selvstændigt. Mange familier med portugisiske rødder valgte at flytte tilbage til Portugal og langt de fleste portugisere har i dag familie, venner eller bekendte, som har arbejdet eller er opvokset i Mozambique.

Den tidligere portugisiske koloni er ligesom Portugal, Brasilien, Angola, Guinea-Bissau, Kap Verde, Øst Timor, São Tome og Principe medlem af organisationen for portugisisk talende lande CPLP (Comunidade dos Paises de Lingua Portuguesa).

Mozambique er fortsat præget af stor fattigdom og dårlige leveforhold for en stor del af befolkningen. Sverige og Danmark har gennem mange år støttet Mozambique massivt, og Danmark har også via Tvind skolernes store engagement i Mozambique haft en mere kontroversiel forbindelse til landet.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side