Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


EU’s finansministre og nationalbankdirektører i Portugal

I weekenden har EU’s finansministre og nationalbankdirektører holdt møde i Portugals næststørste by Porto.

Se også: IMF's vurdering af portugisiske banker ultimo 2008.

Emnet var den aktuelle krise på det internationale lånemarked, som i England har sat bank og kreditforeningen Northern Rock under pres. De mange rygter har givet sig udslag i svigtende forbrugertillid til Northern Rock, der gennem længere tid har været meget aggressiv på markedet for boliglån i England. Northern Rock’s forretningsmodel har været en stor succes, og den er blevet kopieret af mange andre engelske banker. Det er dog så vidt vides ikke andre banker end Northern Rock, som i samme grad har gjort sig afhængig af det internationale lånemarked.

Det har ifølge repræsentanter for EU overrasket EU’s bankchefer at krisen, som oprindeligt er opstået i USA, er slået igennem så hurtigt til Europa, og formålet med mødet i Porto var sandsynligvis at lægge en strategi for, hvad man gør, hvis krisen griber om sig. Foreløbig holder man kortene tæt til kroppen og afviser at komme med konkrete bud på, hvordan en situation skal håndteres, udover at man vil være ’fleksible’.

Der er bred enighed om at et samlet Europa bedre kan modstå finansiel uro, men samtidig er der nu ifølge amerikanske MSNBC 46 virksomheder i banksektoren, som har aktiviteter i flere lande i Europa, og eventuel uro spredes derfor hurtigere end før. Foreløbig tackler Bank of England krisen ved at stille ubegrænsede lånemuligheder til rådighed for Northern Rock, og der er desuden ifølge The Daily Telegraph lagt op til at Northern Rock bliver solgt til én eller flere af de større engelske banker. På mødet i Porto var beskeden fra den Europæiske Centralbanks direktør Jean-Claude Trichet at man bakker EU’s banker og kreditinstitutioner op.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer