Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal foregangsland med internet service fra det offentlige

Den kendte internationale it-konsulentvirksomhed Capgemini har offentliggjort en undersøgelse af EU landenes service overfor borgerne via internettet - også kaldes e-Government. Udover EU landene omfatter undersøgelsen også EØS landene Schweiz, Island og Norge samt Tyrkiet. Alle informationer er indsamlet i 2007.

Hvad er e-Government?
Ved e-Government forstås landenes evne til at tilbyde service over nettet til borgerne og erhvervsvirksomheder. Desuden omfatter undersøgelsen en måling af, hvor sofistikeret og dermed brugervenligt e-Government i de enkelte lande er.

Portugal sammenlignet med Danmark
Resultater af undersøgelsen viser at Østrig er stadig det klart det mest aktive medlemsland inden for e-government med en score på 100%. Herefter følger på 2. pladsen Malta og Portugal er en flot nummer 3 med 90%. Danmark er nummer 14 ud af 31 lande og har dermed fortsat tilbagegangen fra 2006, hvor man opnåede en 8. plads efter en respektabel 5. plads i 2004. Portugal fremhæves specielt i undersøgelsen for kraftigt at have forbedret borgernes adgang til at bruge internet til kontakt med offentlige institutioner.

Det er bemærkelsesværdigt at Danmark sammen med Holland synes at hvile på laurbærrene, selvom der i disse to lande er mærkbar bedre økonomi end i f.eks. Malta, Portugal og nationen på 4. pladsen Slovenien. England er rykket op på en 5. plads og Sverige, Norge og Tyskland følger på de næste pladser.

I undersøgelsen af detaljeringsgraden, hvormed service tilbydes af de offentlige institutioner ligger Portugal godt placeret på en 4. plads. Danmark er nummer 15. For Portugals vedkommende har forbedringerne været store siden den første store e-Government undersøgelse i 2004. Landet er nu med i Europas absolutte elite hvad angår e-Government.

Køb af bolig i Portugal
Én af de services, som er meget anvendelig for udlandsdanskere eller folk som påtænker køb af fast ejendom i Portugal, er muligheden for at checke portugisiske ejendomsmægleres autorisation på nettet via www.inci.pt. Ved at indtaste en by, et område eller selve autorisations-nummeret kan man få bekræftet om en given portugisisk ejendomsmægler, som man overvejer at benytte, har sine tilladelser til at drive forretning i orden. Det er en god ide at bruge denne service før man stoler på en mægler; uanset at man måske har fundet sit drømme feriehus. Der går mange historier om, hvordan selv ’indfødte’ portugisere er blevet taget ved næsen i en ejendomshandel. Ligeledes kan man checke om bygherrer i en specifik portugisisk region eller by er registrerede og om de har en up-to-date ”alvará de construção” som licensen kaldes i Portugal. Der er mere information om køb af feriehuse og ferielejligheder i sektionen Bolig i Portugal.

Læger og hospitaler i Portugal
En af de services i Portugal, som undersøgelsen fra Capgemini fremhæver, er muligheden for at booke aftaler med sundshedsvæsenet i Portugal på www.portaldasaude.pt/portal .

Skattevæsenet i Portugal
Som i Danmark kan man også i Portugal selvangive indkomst via internettet. Adgang til Finanças, som den portugisiske udgave af Skat hedder, findes på www.e-financas.gov.pt . På Finanças hjemmeside kan man også beregne skat og man kan se hvilken information skattevæsenet i Portugal allerede har.

Egen virksomhed i Portugal
Skal man oprette egen virksomhed i Portugal kan man anvende www.cfe.iapmei.pt (delvist på engelsk). Det skulle eftersigende kunne lade sig gøre på én time, hvilket den siddende regering med José Sócrates i spidsen har gjort meget ud af at fremhæve. Måske det er bedst at sætte lidt mere end én time af. Der er dog ingen tvivl om at der er gjort meget for at gøre livet lettere for entreprenører i Portugal.

Samlet set er det meget imponerende at Portugal så hurtigt har formået at forbedre adgangen til det offentlige via internettet. Som bruger skal man dog stadig indstille sig på enten at lære sproget eller at alliere sig med en portugisisk sprogkyndig, da langt de fleste services stadig kun findes på nationalsproget.

Hele undersøgelsen kan indhentes fra Capgemini ved at registrere sig på Capgemini's hjemmesideKommentarer

Endnu ingen kommentarer