Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkOctober 2007 - Indlæg

EasyHotel i Portugal

Easyjet har annonceret at lavprisflyselskabet planlægger at åbne 4 easyHoteller i Portugal. Tidsplanen siger inden udgangen af 2010.

Gratisavisen Metro, som også findes i Portugal, mener at vide at det første hotel vil åbne i Portugals næststørste by Porto i august 2008, og at prisen for en overnatning bliver 35-45 euro svarende til omkring 265-335 kroner per nat. Overnatning på et hostel i god kvalitet koster til sammenligning typisk 20-25 euro per nat eller 150-190 kroner.

EasyHotel, som blev startet og stadigvæk ledes af den karismatiske græker Stelios Haji-Ioannou, står i øvrigt snart for at skulle åbne EasyHotel i Basel, Budapest, Luton og Heathrow lufthavnen i London. Der er allerede easyHoteller i london-bydelene Victoria, South Kensington og Earl’s Court. Se The Times anmeldelse af easyHotel tæt på messekomplekset Earl’s Court.

Easyjet satser på at gøre Portugal og mere konkret Faro lufthavnen i Algarve til en mini-hub i Sydeuropa. Flyselskabet med det orange logo har netop overtaget British Airways flyselskabet GB Airways for godt 103 millioner britiske pund. Dermed er Easyjet langt den største operatør på ruterne fra England til Faro og sidder desuden på 24% af slots’ene i Gatwick lufthavnen syd for London.

Din vurdering:Ny World Economic Forum rapport om konkurrencedygtighed placerer Portugal midt i feltet

UPDATE: Se Global Competitiveness Report for 2008-2009 udgivet i oktober 2008.

World Economic Forum Global Competitiveness Report for 2007-2008 er netop blevet offentliggjort. Rapporten er en sammenligning af 131 landes konkurrencedygtighed, og både nøgletal og resultater af spørgeskemaer (Executive Opinion Survey) indgår i beregningen af resultaterne.

Portugal ligger på plads nummer 40 generelt, hvilken er en forbedring på 3 pladser i forhold til sidste år. Spanien og Frankrig, som Portugal ofte sammenlignes med er henholdsvis nummer 29 og nummer 18. Tæt på Portugal ligger landene Litauen, Slovenien, Slovakiet og oliestaterne Oman og Bahrain. Længere nede på listen finder man EU landene Italien som nummer 46, Polen på plads nummer 51 og Grækenland på plads nummer 65.

Danmark ligger igen i år på en flot 3. plads efter USA og Schweiz. Sverige er nummer 4, Norge nummer 16 og England ligger på 9. pladsen. De enkelte landes placeringer kan ses her: World Economic Forum Competitiveness Report 2007-2008.

Ser man udelukkende på konkurrencedygtighed med virksomheders øjne ligger Portugal på plads nummer 31.

Rapporten kan findes her. Den er meget omfattende og man kan få et indblik i de enkelte landes fordele og ulemper konkurrencemæssigt ved at klikke på 'View the interactive report' og derefter vælge menupunktet ’Country Analysis’.

Portugals gode placeringer
Under ’Country Analysis’ kan man blandt andet se at Portugal med en 10. plads har godt styr på organiseret kriminalitet. Landet er på en 19. plads med vejenes kvalitet. Sundhedsmæssigt er der så godt som ingen tilfælde af malaria i Portugal hvilket giver en 1. plads, en lille børnedødelighed giver en 7. plads, og undervisningsmæssigt er der god adgang til internet på skoler med en 29. plads.

Det tager med en 8. plads administrativt kort tid at starte egen virksomhed i Portugal. Der er med en 14. plads få handelshindringer. Kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet rangerer Portugal som nummer 33, og landet har det 8. højeste antal mobiltelefoner i verden i forhold til indbyggertal. Den portugisiske regering er relativ god til at indkøbe ny teknologi med en 31. plads.

Portugals knap så gode placeringer

Kvaliteten af matematik og videnskabs (science) undervisning giver plads nummer 92. Generelt set er undervisningssystemet rangeret som nummer 68. Skattevæsenets effektivitet er tildelt en plads som nummer 83 og udgifterne til landbrugspolitik er også høje med plads nummer 83.

Portugal scorer meget dårligt på arbejdskraftens fleksibilitet forstået som mulighederne i både det offentlige og det private for at afskedige og antage ny arbejdskraft. Det bliver til plads nummer 123 ud af 131. Det er hundedyrt i Portugal at afskedige folk med plads nummer 113, og der er mange som får en løn de måske ret beset ikke er kvalificerede til mens andre velkvalificerede spises af med en lav løn – det illustreres af plads nummer 104 på dette område. Se tidligere artikel om flexiseguranca på Portugalnyt.

Produktiviteten ligger på plads nummer 70. Bankerne er velbeskyttede af lovgivningen med en 72. plads på fri kapitalflow fra udlandet. Der er desuden ind imellem en begrænset vilje til at bruge penge på udvikling i de portugisiske virksomheder med en plads som nummer 55.

Ser man arbejdsmarkedets effektivitet som helhed er landet nede på en plads som nummer 83 og på plads nummer 81 på makroøkonomisk stabilitet. Det sidste er et resultat af de store underskud på de offentlige finanser, som dog til en vis grad, og til ulempe for den almindelige portugisiske befolkning, er blevet strammet op i de sidste par år.

Se klip med den kendte amerikanske professor Michael E Porter, som kommentere undersøgelsen:

 

Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt at lønningerne i landene Norge, Schweiz og Spanien i World Economic Global Competitiveness Report 2007-2008 angives som værende over, hvad landenes konkurrenceevne kan understøtte.

Din vurdering:Spekulationerne om sammenlægningen af BPI og BCP bankerne i Portugal fortsætter

Hvis de 2 store portugisiske banker bliver slået sammen vil det med al sandsynlighed være BPI bankens administrerende direktør Fernando Ulrich, som bliver leder af Portugals største bank med en markedsandel på over 30%.

Den nye storbank vil i tilfælde af sammenlægning blive den 3. største på den Iberiske halvø efter de spanske banker Santander og BBVA. Portugals største bank er på nuværende tidspunkt den statsejede Caixa Geral de Depósitos.

Fernando Ulrich og BPI modstod tidligere i 2007 et fjendtlige overtagelsesforsøg fra BCP Millenium banken ikke mindst takket være den spanske bank La Caixa, som ejer 25% af BPI. Skulle sammenlægningen blive til virkelighed på de præmisser BPI har foreslået, vil La Caixa have 8% af aktierne i den nye bank.

BCP har indtil d. 15. november til at overveje forslaget fra BPI, som indebærer en fordeling af de nye akter i forholdet 2 til 1 i BPI aktiernes favør. Kilder i BCP siger at man naturligvis vil forhandle om en fordeling af aktierne. Som det ser ud nu vil værdiansættelsen af BCP aktierne kun være 2% bedre end på det tidspunkt tilbuddet blev afgivet. Siden er aktierne i BCP steget over 5% på Euronext børsen i Lissabon, hvilket afspejler forventningen om en bedre aftale for BCP-aktionærerne. Se mere om Euronext med link til kursen på BCP Millenium aktien.

I en artikel i Financial Times tirsdag d. 30. oktober angiver en anonym London-analytiker at ”BCP is among the ’walking wounded’ and may see no alternative but to accept the BPI offer”, hvormed menes at BCP’s troværdighed har lidt så stor skade i den sidste tid at en sammenlægning med en anden bank er uundgåelig. Det anføres endvidere at Portugal er for lille til de mange store banker. Udover de 3 førnævnte har Banco Espirito Santo (BES), BPN banken, Barclays og Banif banken et landsdækkende filialnet i Portugal.

Der er stadig voldsom blæst omkring BCP’s bestyrelsesformand Jorge Goncalves Jardim efter beskyldninger om nepotisme fra andre af bankens aktionærer. Sønnen Felipe Goncalves’ virksomheder har tilsyneladende fået eftergivet skyldige renter svarende til 12 millioner euro fra BCP. Bestyrelsesformand Jorge Goncalves Jardim har efter eget udsagn ’ikke vidst noget om sagen’, men det har dog påvirket ham så meget at han midt i oktober selv indbetalte de 12 millioner euro d.v.s. små 100 millioner kroner, på vegne af sin søn, som sagen drejer sig om. Man kan måske anføre at det kan ske at lån til en virksomhed, som skylder penge, må afskrives af en bank. Det særlige er her at bestyrelsesformandens søn Felipe Goncalves lån tilsyneladende i vid udstrækning ifølge ’The Resident’ ikke har været garanteret af pant i aktiver, som er normalt i de særdeles forsigtige banker i Portugal. Mindretalsaktionæren Joe Berardo, som altid er god til at skabe overskrifter, har udtalt at lånene til bestyrelsesformandens søn Felipe Goncalves aldrig er blevet godkendt af bankens bestyrelse.

Betyrelsesformand Jorge Goncalves Jardim, som er én af grundlæggerne af BCP banken, udtalte d. 30. oktober til SIC at han i tilfælde af sammenlægning ikke vil være medlem af den nye bestyrelse. Det har også været et besværligt år for BCP bankens bestyrelsesformand. Han var i sommeren 2007 midtpunkt i en intern magtkamp i BCP bankens bestyrelse, som endte med at den administrerende direktør for BCP 46-årige Paulo Teixeira Pinto blev afskediget.

Din vurdering:José Mourinho måske til Valencia

Den tidligere manager for den engelske fodboldklub Chelsea, portugiseren José Mourinho, bliver nævnt som træneremne i Valencia efter at den spanske klub i går d. 29. oktober 2007 fyrede spanieren Quique Sanches Flores som træner.

Sanches har tidligere fra 2003 til 2005 været træner i Getafe, hvor danske Michael Laudrup i øjeblikket har sit hyr med at få styr på tropperne. Laudrups klub ligger i øjeblikket næstsidst med kun 5 point for 9 kampe. Valencia er nummer 4 i den spanske liga med 18 point. Real Madrid fører med 22 point foran Barcelona. 

En ekstra motivation for Mourinho til at påtage sig jobbet i Valencia er at den spanske storklub d. 11. december skal møde Mourinhos gamle klub Chelsea på Stamford Bridge i returkampen i Champions League.

Valencia kan selv om klubben er én af Spaniens mest kendte ikke økonomisk hamle op med Chelsea, men Mourinho har efter sin lukrative tid i Chelsea sikkert plads i økonomien til at gå lidt ned i løn.

Din vurdering:Private banking med Nordea i Portugal

Nordea Private Banking har i efteråret 2007 afholdt seminar i Lissabon området. Seminaret var denne gang henlagt til Albatroz Hotel i Cascais, som ligger tæt på bymidten.

Danske Per K. Larsen, som er Senior Manager i Nordea Private Banking i Schweiz stod for arrangementet. Efter en kort introduktion fik deltagerne på seminaret mulighed for at stifte bekendtskab med Direktør og Head of Portfolio Management Steen Grøndahl, som fortalte om, hvad der rør sig på de internationale finansmarkeder.

Udviklingen på finansmarkederne
Steen forklarede blandt andet om den aktuelle subprime krise på det amerikanske lånemarked, og hvilken virkning, det har på det europæiske investeringsklima. Det var Nordea Private Bankings opfattelse at vi befinder os i, hvad der blev kaldt ’late stage bull-market’, hvor der stadig er mulighed for relativ høj vækst, men hvor man på den anden side bør være påpasselig og ikke overvurdere markederne. Mere konkret, mente Steen Grøndahl, at det betyder at man bør satse på large-cap aktier i eksempelvis store telefonselskaber, store dagligvarekæder eller andre større knap så konjunkturfølsomme virksomheder og desuden overvægte europæiske aktier i forhold til amerikanske.

Hvis man skulle vælge nogle specifikke aktier ud, mente Steen Grøndahl at ’grønne’ aktier vil være interessante og endnu mere konkret pegede han på den tyske Schneider aktie, svenske Ericsson, tyske Siemens, spanske Telefonica og den belgiske bank KBC som interessante. Templeton Asian Growth Fund blev nævnt som en investeringsforening (fund) med potentiale, og Steen Grøndahl troede desuden på yderligere dollarfald.

Anbefalede aktier - kurs den 17. oktober
Ericsson 19.78 SEK
KBC 98.02 EUR
Schneider 93.64 EUR
Siemens 93.45 EUR
Telefonica 22.33 EUR
Templeton Asian Growth 35.82 USD

Læs også status på anbefalingerne per 12. januar 2008.

Kend din risikoprofil
Jørgen Jakobsen er Executive Director i Nordea Private Banking og Head of Investment. Han lagde i seminarets anden afdeling ud med at forklare om, hvilken afgørende indflydelse man som investor anbefales at tillægge sin risikoprofil. Der er eksempelvis stor forskel på, hvad en 35-årig og en pensionist normalt ønsker og forventer, og risikoprofilen er vigtig at få afklaret inden man investerer sine penge. Mange investerer betydelige beløb uden at bekymre sig om risikoprofil. En fast del af Nordea Private Bankings koncept er i samarbejde med kunden at fastlægge kundens risikoprofil, før man kaster sig ud i at investere kundens penge.

Jørgen nævnte desuden at man hos Nordea Private Banking i Schweiz og Luxembourg ikke er bundet til Nordeas egne investeringsforeninger i Skandinavien, men vælger frit mellem de investeringsforeninger (funds), som måtte være bedst for den enkelte kunde. Der forventes i de kommende år et lidt lavere afkast end i de foregående år og Jørn Jakobsen kom i den forbindelse ind på de såkaldte ’Structured Products’ som kan begrænse risikoen for tab, men som også virker begrænsende på, hvor meget afkast en investering kan kaste af sig. I princippet virker de strukturerede produkter som en obligation, som man køber til under kurs 100, hvorpå man efter en fast periode er garanteret minimum kurs 100 ved udløb. De underliggende aktiver kan være næsten hvad som helst, men indeholder en stor andel af sikre fastforrentede papirer, og det gør det muligt at få eksponering på områder, som ellers ville indebære høj risiko.
For at give nye og eksisterende kunder en indføring i, hvad private banking indeholder, har Nordea Private Banking udgivet en lille investeringshåndbog med titlen ’10 ideer til hvordan du kan få din formue til at vokse’, som bl.a. indeholder oplysninger om rådgivningsydelser, investeringsforeninger, multi-manager-investering, strukturerede produkter, asset allocation pools, gearet investering, diskretionær portefølgeforvaltning, diskretionær portefølgeforvaltning i investeringsforeninger, bancassurance produkter og truster.

Nordic Leverage Enhanced Allocation Pool
Som afslutning fortalte Steen Grøndahl om Nordea Private Bankings såkaldte LEAP produkt, som står for Nordea Leverage Enhanced Allocation Pool. LEAP er bygget op om gearede investeringer med en høj andel i af investeringen i aktier, hvilket i sig selv burde kunne jage de fleste investorer bort.
Det er imidlertid statistisk bevist at over en længere periode vil afkastet på aktier være højere end i sikre papirer som f.eks. statsobligationer. Risikoen er naturligvis også langt højere. Det som Nordea Private Banking ønskede at vise med den sidste del af seminaret var at høj-risiko investerings-strategier som LEAP set over en længere periode som f.eks. 10 år, med 95% sandsynlighed vil give langt højere afkast. I tilfælde af dårlige tider eller dårlig timing vil de gearede investeringer give et moderat forøget tab set i forhold til ikke-gearede investeringer. Der er selvfølgelig også muligt at investeringen falder helt skævt ud – uden for den statistiske sandsynlighed, i hvilket tilfælde næsten alt kan ske.

Efter seminaret var der lejlighed til at hilse på de øvrige deltagere og Nordea Private Banking var vært for en buffet-dinner på Albatroz hotellet.

Nordea Private Banking er baseret i Zürich i Schweiz og tilbyder formueforvaltning og investeringsprodukter for udlandsdanskere med en formue over 500.000 kroner. Der afholdes jævnligt seminarer i Frankrig, Spanien og Portugal.

Aktiehandel i Portugal
Det er værd at bemærke at skattereglerne for aktieinvestering i Portugal er væsentlig lempeligere end i Danmark. Aktieudbytter beskattes med op til 20%. Kapitalavancer (kursstigninger) på aktier er skattefrie ved ejerskab over et år. Er aktier ejet under et år beskattes med 10% ved salg.
Se mere om skattereglerne i Portugal.

Portugalnyt har i sektionen Euronext i Lissabon en oversigt over de mest handlede portugisiske aktier. Der er endvidere links til kursinformation.  

Din vurdering:Fodboldklubben FC Porto vil ikke længere vil sende bolden ud af spil

F.C. Porto har meddelt at spillerne på Portugals for tiden bedste klubhold ikke længere vil sende bolden ud af spil, hvis en modstander ligger ned. Man vil i stedet lade det være op til dommeren at afbryde spillet.

I en udtalelse hedder det at FC Porto bliver udnyttet af nogen modstandere, som bruger den uskrevne 'fair play' regel om at sparke bolden til indkast når en spiller ligger ned og jamrer sig på skrømt. FC Porto er dermed på linje med den engelske storklub Manchester United, hvor manager Alex Ferguson for et par år siden annoncerede det samme.

FC Porto følger dermed også UEFA, som har anbefalet at beslutningen overgives til dommeren efter at mange hold har forsøgt at misbruge modstanderes gode vilje. UEFA mener at mange fodboldkampe går i stå som følge af 'skuespil', og at beslutningen om at stoppe spillet på grund af en skadet spiller derfor må  ligge hos dommeren.

Se også:
Fodboldklubber i Portugal
Portugals placering på FIFA verdensranglisten i september 2007

Din vurdering:Spanien og Portugal i samarbejde om fiskerikontrol

I det vestlige Middelhav fra Gibraltar i øst til Sagres i vest har den portugisiske og den spanske fiskeri-inspektion for nyligt indledt samarbejde. 

Det relativt store havområde på størrelse med Kattegat grænser op til Marokko og kaldes også Cadiz Golfen. Som følge af den store trafik i Middelhavet er det let for fiskerifartøjer med ulovlige fangster at forsvinde i mængden, specielt når farvandet er opdelt i områder tilhørende henholdsvis Spanien og Portugal.

De to lande har netop gennemført den første storstilede kontrol, hvor den spanske fiskerikontrols skib har haft en portugisisk fiskeriinspektør ombord, og et portugisisk skib ligeledes har haft en spansk inspektør ombord. Der var desuden assistance fra det portugisiske luftvåben og begge landers administrative fiskerikontrol. Flådefartøjer fra såvel de portugisiske som de spanske myndigheder var også involveret.

Trods det store opbud af kontrolskibe var fangsten af lovovertrædere lille og alle fiskere, som blev kontrolleret til havs havde tilladelserne i orden. Der blev dog afsløret uregelmæssigheder i land. 

I både det spanske og det portugisiske landbrugs- og fiskeriministerium er man indstillet på at fortsætte samarbejdet.  

Din vurdering:Rekordantal turister til Algarve i 2007 sæsonen

Algarve fortsætter med at slå tidligere års rekorder i antal overnatninger. I perioden fra januar 2007 til august 2007 havde Algarvekysten 10,7 millioner hotel-overnatninger.

Antallet af overnatninger viser dermed en stigning på 3,6% i forhold til samme periode sidste år siger RTA, som er den regionale sammenslutning af turistorganisationer.

Hvis man ser hvor turisterne kommer fra, har der specielt været store procentuelle stigninger i antallet af turister fra Ungarn, Polen og Rusland. Antallet af briter på ferie i Algarve er steget med godt 9%.

Hollænderne tager de længste ferier og tilbringer næsten 8 overnatninger i Algarve i gennemsnit, mens portugisiske turister kun har 3,6 overnatninger i snit.

Den største gruppe turister i Algarve kommer fortsat fra England. Det blev i øvrigt annonceret torsdag d. 15. oktober at Easyjet vil overtage British Airways rute til Faro og dermed forstærke sin tilstedeværelse på Algarve. Easyjet er allerede det største flyselskab i lufthavnen i Faro.

Din vurdering:Stor bankfusion i Portugal under overvejelse

Den største privatejede bank i Portugal; BCP Millenium har modtaget et frierbrev fra BPI banken, som ejer 9% af aktierne i BCP.

Forslaget er som foreskrevet også blevet sendt til Euronext børsens regulator CMVM i lissabon. BPI forslår at de to banker lægges sammen og at den nye banks aktier fordeles i forholdet 2 aktier per BPI aktie og 1 aktie per BCP aktie.

BPI understreger at der ikke er tale om et bud, men om et forslag om sammenlægning. Sidst det var på tale var i maj 2007, hvor BCP banken faktisk forsøgte en fjendtlig overtagelse af BPI. Det blev dengang afvist af BPI bankens hovedaktionær: den spanske bank La Caixa, som er meget interesseret i at få endnu bedre fodfæste på det lukrative portugisiske bankmarked.  

BCP har indtil den 15. november 2007 til at tage stilling til forslaget, hvorefter det automatisk bortfalder.

Se også: Euronext PSI 20 selskaberne i Portugal, hvor vi bl.a. gennemgår virksomhedernes historie, beskriver deres nuværende aktiviteter og ejerforhold. Der er desuden links til kursudviklingen på de enkelte børsnoterede selskaber. 

Din vurdering:Billig flybillet fra Lissabon til København over Berlin

Easyjet flyver ikke direkte til Danmark fra Lissabon. Til gengæld er det for det meste ret billigt at flyve til Berlin fra Lissabon med Easyjet.

Da der også er en relativ billig rute med Easyjet fra Berlin til København, begynder det at blive interessant for udlandsdanskere i Portugal.

Tager man af sted på én af de billigste dage og booker god tid i forvejen kan man få en enkeltbillet fra Lissabon til København via Berlin for 46 euro i alt, hvilket svarer til små 350 kroner.

Priseksempel flyrejse d. 4. december 2007:

Lissabon-Berlin afgang 10.40 Lisbon, ankomst Berlin 15.05
Pris: 22 euro inkl. et styk bagage

Berlin-København afgang 19.55 Berlin, ankomst København 21.00
Pris: 24 euro inkl. et styk bagage

Den modsatte vej passer Easyjet flyet fra København til Berlin ikke med Berlin-Lissabon flyet, med mindre man kan finde sig i at overnatte i Berlin Schonefeld lufthavnen.

Ved at bruge flysøgemaskinen Momondo kommer der til gengæld mange andre muligheder op. Der er dog ikke nogen, som prismæssigt kan slå Air Berlin/Fly Niki, som tilbyder en billet d. 11. december fra København til Lisbon med stop i Palma de Mallorca for 72 euro eller hvad der svarer til omkring 550 kroner.

Samlet pris for en rejse til København fra Lissabon d. 4 december og retur d. 11 december er således små 900 kroner.

Alle flybillet priser er inklusive lufthavnsskatter og fundet på internettet d. 26. oktober 2007.

Se også: Oversigt over flyruter til Portugal.

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »