Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkOctober 2007 - Indlæg

Portugal har pressefrihed på linje med de nordiske lande

Den internationale organisation Reporters Sans Frontiérs, eller på dansk ’Journalister uden Grænser’, har offentliggjort sin årlige undersøgelse af pressefrihed i verdens lande.

Rapporten belyser de enkelte landes pressefrihed ud fra et 50 punkts spørgeskema udfyldt af journalister, korrespondenter, jurister, menneskerettigheds- og pressefrihedsforkæmpere over hele verden. De 169 lande undersøgelsen dækker, er de lande, hvorfra Reporters Sans Frontiérs har fået besvarelser af sit spørgeskema fra flere uafhængige kilder. Spørgeskemaet indeholder bl.a. spørgsmål om hvor stor frihed pressen har i det enkelte land, hvor mange overgreb der sker mod journalister, hvor meget censur medierne pålægges, hvor megen finansiel pression, som udøves mod medierne, og hvordan lovgivningen for medier er. Der stilles også spørgsmål som belyser, hvor uafhængige medierne er, og om de er pålagt selv-censur.

Der er selvsagt usikkerhed forbundet med en sådan undersøgelse, men den er nu efterhånden blevet udarbejdet i mange år, hvilket giver den en vis troværdighed. Én af stifterne af organisationen er Rony Brauman, som også har været præsident for Médecins Sans Frontiérs eller på dansk: Læger uden Grænser. I 2005 fik Reporters Sans Frontiers tildelt Europaparlamentets Sakharov Pris. Organisationen finansieres dels af statsstøtte, dels af private donationer.

Den nye undersøgelse dækker perioden fra september 2006 til september 2007. De nordiske lande har traditionelt ligget meget højt i undersøgelsen bortset fra i 2006, hvor Danmark og Sverige blev henholdsvis nummer 19 og 14 som følge af Muhammed-krisen.

I 2007 er situationen igen ’business as usual’ med Island, Norge, Finland, Sverige og Danmark blandt de 10 bedste lande. Island og Norge gør det bedst på en delt førsteplads. Herefter følger Estland og Slovakiet.

Portugal har i 2007 samme placering som Danmark (og Irland) på en delt 8. plads, og ser man tilbage på de seneste 5 år ligger Portugal meget konstant blandt de førende lande i Europa i pressefrihed.

I forhold til de lande Portugal normalt sammenlignes med er Portugals placeringen som nummer 8 på pressefriheds-listen endnu bedre. Spanien er nummer 33, Frankrig nummer 31 og Italien er nummer 35. Se listen fra Reporters Sans Frontiers

Din vurdering:British Council udgiver rapport om immigranters vilkår i EU-landene

British Council er en anerkendt engelsk institution, som har til formål at styrke kulturelle relationer, menneskerettigheder, videnskab, uddannelse og dialog. British Council har afdelinger i de fleste europæiske hovedstæder og opfattes ofte som Storbritanniens ”2. ambassade”. Organisationen, som blev grundlagt i 1934, er på den engelske finanslov og modtager desuden som registreret ’charity’ mange donationer. Desuden har BC indtægter fra sprogundervisning.

Mange engelske og udenlandske studerende har nydt godt af British Council’s støtte. Som følge af at British Council fra tid til anden tager følsomme emner op, har institutionen gennem årene fået kritik fra forskellige sider. I England betragtes British Council som en politisk neutral organisation, som medvirker til styrkelse af uddannelse og demokrati samt naturligvis til udbredelse af det engelske sprog. Helle Thorning-Smiths svigerfar; den tidligere engelske Labour leder Niel Kinnock har siden 2004 været formand for British Council.

Migrant Integration Policy Index er British Council’s nye store undersøgelse over vilkår for immigranter fra lande uden for EU. Portugal er med i det pæne selskab. Undersøgelsen omhandler følgende områder:

  • Adgang til arbejdsmarkedet
  • Familie sammenføring
  • Ophold af længere varighed
  • Deltagelse i den politiske beslutningsproces
  • Adgang til at få statsborgerskab
  • Anti-diskrimination
Ud af de i alt 28 lande (25 EU-lande samt Norge, Schweiz og Canada) er Portugal med sine relativt lempelige regler en samlet nummer 2 efter Sverige, som topper listen over de lande som behandler udlændinge bedst. Specielt på områderne adgang til arbejdsmarkedet, familiesammenføring og antidiskrimination er Portugal foregangsland. Også på de øvrige områder ligger Portugal særdeles højt i undersøgelsen.

På grund af den meget restriktive indvandrerpolitik, som føres i Danmark, er Danmarks placering som nummer 21 ud af 28 lande ikke nogen overraskelse. Danmark scorer 67%, som rækker til en femteplads på området ’ophold af længere varighed’. Alle andre områder har væsentlig lavere scores med ’anti-diskrimination’ og ’adgang til statsborgerskab’ som de laveste med hver 33%.

Der er selvfølgelig stor forskel på de enkelte lande i EU, og man kan ikke umiddelbart sammenligne Danmark og Portugal. I Portugal kommer langt de fleste indvandrere fra tidligere kolonier i Afrika og Sydamerika. De fleste har enten ringe eller tilnærmelsesvis samme religiøse tilhørsforhold som portugiserne. Der er med andre ord relativt få indvandrere fra områder af verden, hvor religionen er væsentlig anderledes og stærkere end i Portugal, og det gør det uden tvivl lettere for indvandrerne at tilpasse sig til det portugisiske samfund, og også lettere for portugiserne at acceptere indvandrerne.

En anden væsentlig forskel mellem indvandrerne til Danmark og til Portugal er at mange af indvandrerne i Portugal allerede taler portugisisk (eller brasiliansk-portugisisk), hvilket gør integration meget lettere, da nytilkomne i princippet kan begynde at arbejde med det samme. Det er selvfølgelig officielt ikke muligt uden tilladelse, men Portugal er ligesom England mere ’fleksibel’ på det område, og mange har en stuepige, børnepasser eller havemand ansat, uden at staten blander sig i det.

I lyset af de problemer Danmark står overfor med mangel på arbejdskraft, specielt indenfor pleje- og sundhedssektoren, kan det undre at Danmark fortsat foretrækker at være et ’lukket land’. Der er ingen tvivl om at Danmark økonomisk set, men måske ikke mentalt, er i en langt bedre position til at gennemføre integration end et relativt ’fattigt land’ som Portugal. Set ud fra den betragtning må Danmarks position som nummer 21 på British Council’s Migrant Integration Policy Index derfor anses for at være et resultat af manglende dansk vilje til at åbne sig mod omverdenen.

Se også:
Rapport fra OECD om indvandring i Portugal, Frankrig, Holland og Belgien Din vurdering:Uregelmæssigheder i BCP banken

Den største bank i Portugal er endnu engang i medierne for en sag, som banken helst ville være foruden.

Denne gang er den tidligere BCP direktør Paulo Teixeira Pinto og finansmanden Joe Berardo gået til den portugisiske presse med påstande om ulovlige aktionærlån i BCP banken. Begge har godt 5% af aktierne i banken.

De to aktionærer har skrevet et brev til banken og forlangt en forklaring på, hvorfor en tredje aktionær José Goes Ferreira’s selskaber tilsyneladende har fået eftergivet en gæld til BCP banken på 15 millioner euros.

Paulo Teixeira Pinto var i sommeren 2007 nødt til at trække sig som administrerende direktør for BCP efter en magtkamp med bankens grundlæggere. Joe Berardo, som er én af Portugals kendteste og mest kontroversielle finansmænd, ønsker bestyrelsen i banken udskiftet.

Se desuden vores sektion om investering og bolig i Portugal som indeholder mere information om BCP og link til Euronext børsen i Lissabon.

UPDATE 2008
Se mere om udviklingen i BCP sagen.

Din vurdering:Verdens 4. største katolske kirke åbnet i Fatima

Der var besøg af den katolske kirkes næsthøjeste repræsentant Cardinal Tarcisio Bertone fra Vatikanstaten i Rom, da den nye Santissima Trindade kirke i byen Fatima i Portugal blev åbnet for offentligheden.

Kirken har plads til mere end 8600 mennesker og er dermed ifølge kirkens repræsentanter den 4. største katolske kirke i verden. Bygningen er opført i hvid beton og stål og designet af den græske arkitekt Alexandros Tombazis. Opførelsen har taget 3 år og anslås at have kostet tæt på 450 millioner kroner.

Fatima er et af de kendteste steder for tilhængere af den katolske tro. De lokale myndigheder mener at Fatima hvert år modtager henved 4 millioner besøgende. Fatima’s berømmelse skyldes at 3 børn, som arbejdede som hyrder i 1917 gentagne gange og med jævne mellemrum beskriver at have set Jomfru Maria åbenbare sig for dem. Der er desuden øjenvidneberetninger fra et stort antal mennesker om et specielt vejrfænomen, som angiveligt skulle have fundet sted som afslutning på åbenbaringerne.

Fatima er en mindre by med omkring 10.000 indbyggere. Den ligger i regionen Santerém i det centrale Portugal ikke langt fra byerne Tomar og Leiria.

Din vurdering:Portugals fodboldlandshold møder Kazakhstan i Euro 2008 kvalifikationen

Onsdag d. 17. oktober 2007 spiller Portugal mod Kazakhstan i byen Almaty i Kazakhstan ikke langt fra grænsen til Kina.

Det er anden gang at holdene mødes i Euro 2008 kvalifikationen og Scolari’s tropper forventer sejr på onsdag efter i 2006 at have vundet 3-0 i Portugal over Kazakhstan.

Polen fører fortsat kvalifikationsturneringens gruppe A med 24 point. Portugal er nummer 2 med 20 point foran Finland med ligeledes 20 point. Portugal har dog dels bedre målscore og har også spillet én kamp mindre end både Polen og Finland.

UPDATE 17. oktober
Portugal vandt 1-2 mod Kazakhstan og øger dermed sit forspring til nummer 3 i gruppe A; Finland, til 23 point mod 20.

Din vurdering:Chokolade i Cascais

Den 19. og 20. oktober 2007 afholdes der chokolade-messe i feriebyen Cascais vest for Lissabon. Arrangementet finder sted i Cascais Cultural centre på Avenida Rei Humberto II de Italia lige bag ved Citadela fortet tæt på Cascais Marina.

Der er åbent fra 10.00 til 18.00 fredag d. 19. og 10.00 til 15.30 lørdag d. 20. Begge dage er der indføring i, hvordan kakao-bønnen bliver til chokolade samt naturligvis smagsprøver på de mange forskellige chokolade-brands, som er repræsenteret på messen, herunder franske Cacao Barry, belgiske Callebaut, schweiziske Lindt, franske Michel Cluizel og franske Valrhona.

Entre er 5 euro per person. Børn under 10 år kommer ind gratis. Lørdag aften d. 20. oktober afholdes gallamiddag på Hotel Fortaleza do Guincho. Prisen for gallamiddagen for medlemmer af Portugals chokoladeklub er 60 euro, for ikke medlemmer 80 euro.

Mere information om ’O Chocolate em Cascais’ kan findes på web-sitet med det mundrette navn www.ochocolateemcascais.com .

Din vurdering:Ekstra Bladet kan nu købes i Portugal

Den portugisiske virksomhed Vasp Group, som trykker og distribuerer aviser og magasiner, har indgået samarbejde med en række udenlandske aviser om at trykke og sælge deres udgivelser i Portugal. Der er tale om helt ’friske’ udgaver, og indholdet til dagens avis overføres elektronisk til Portugal. 

Blandt aviserne er schweiziske 24 Heurs, The Washington Post, Tribune de Geneve, Folha de São Paulo, engelske The Evening Standard, svenske Expressen og, meget overraskende, danske Ekstra Bladet. Vi har ikke tidligere haft kendskab til danske aviser i Portugal, udover Politiken Weekly, som trykkes og sendes fra Danmark.

Det har endnu ikke været muligt at få oplysninger fra Vasp Group om, hvor Ekstrabladet kan købes, men man må gå ud fra at der er tale om centralt beliggende ’International Press Point’ salgssteder i Porto, Lissabon og Algarve. Hvis nogen ved noget, hører vi gerne om det på info@portugalnyt.dk . Det forlyder i øvrigt fra ’Editors’ weblog’ at The Washington Post kommer på gaden i Portugal 4 timer før, den gør i USA.

Vasp Group er en del af Cofina koncernen som også har interesser i den store portugisiske papirvirksomhed Altri. Vasp Group har over 10.000 salgssteder i Portugal.

Din vurdering:Portugisisk økonomi har brug for højere vækst

I forbindelse med en konference for nationaløkonomer i Lissabon valgte Portugals præsident Anibal Cavaco Silva at advare sin regering om at den portugisiske økonomi har brug for øget vækst.

En del af præsidentens job er at komme med anbefalinger på områder, som han mener, er vitale for landets udvikling. Cavaco Silva mener at Portugal ikke forstår at udnytte støtten fra EU godt nok, og at man må se at få økonomien ’op i gear’ inden støtten afvikles i år 2013. Præsidenten udtalte at man må stræbe efter at blive én af de førende lande med høj økonomisk vækst og på sigt udvikle Portugal således at man økonomisk kan sammenligne sig med de førende lande i Europa.

Mere konkret fremhævede Cacaco Silva at de portugisiske små og mellemstore virksomheder (SME) behøver bedre betingelser og mere afbalancerede regler for at gro. Cavaco Silva tænker uden tvivl på det ufleksible portugisiske arbejdsmarked, som gør at mange virksomheder undlader at ansætte folk i frygt for at risikere at skulle betale store erstatninger ved eventuelle afskedigelser.

IMF (International Monetary Fund) roste dog Portugal torsdag og mener at landet viser tegn på positiv økonomisk udvikling. IMF påpegede dog også at Portugals økonomi fortsat behøver støtte og at landets internationale konkurrenceevne er (for) svag. IMF mener mere specifikt at det er afgørende at man fortsætter rekonstruktionen af kommune- og statsadministrationen samt ændrer de ufleksible regler på det portugisiske arbejdsmarked. IMF roste desuden Portugals regerings bestræbelser på at modificere velfærdssystemet, men var skeptisk overfor de planlagte stigninger i mindstelønnen.

Se desuden video indslag fra TV kanalen SIC om den danske flexiseguranca model (feksibelt arbejdsmarked), som bliver diskuteret meget i Portugal. 

Din vurdering:Skat af pension i udlandet afgjort af vilkårlig dansk lovgivning

Skatteminister Kristian Jensen fremsætter i dag lovforslag, som lukker for, hvad der i skatteministeriet betragtes som skatteflugt til Spanien og Frankrig.

Hidtil har danske pensionister, som emigrerer til Spanien eller Frankrig kunne nøjes med 15-20% skat af pensioner udbetalt fra Danmark. Det vil fra torsdag d. 11. oktober 2007 ikke længere være muligt.

Det er let at forstå skatteministeriets bekymring og deraf følgende lovforslag. Mange pensionister har fået et skattefradrag på 60% ved indbetaling til pension, og aftalen med Frankrig og Spanien er simpelt hen ved at blive for god og populær en ’forretning’ for de mange, som har lyst og mod til at prøve en tilværelse i et mere behageligt klima under fremmede himmelstrøg.

Hvad der derimod ikke er så let at forstå er at lignende aftaler ikke opsiges med Schweiz og Luxembourg. Det er stadig muligt helt lovligt at flytte til disse to lande og nøjes med den lokale skattesats på pensioner.

De danske pensionister, som allerede er flyttet til Spanien og Frankrig bliver ikke berørt af de nye regler, men kan, siger skatteminister Kristian Jensen, regne med at beholde den lave lokale skattesats.

For udlandsdanskere med pensionist-status, som tog til Portugal først i 90’erne er det svært at se logikken. Da dobbeltbeskatningsaftalen blev opsagt med Portugal i 1996 var der ingen lempelige overgangsordninger for de pensionister, som allerede var flyttet til Portugal i tiltro til gældende regler. Alle blev straks fuldt beskattet (af de danske skattemyndigheder) af deres danske pension.

Med skatteministerens nyeste tiltag kan man fristes til at tro at de danske pensionister i Spanien er blevet så mange at han er bange for at indføre de regler, som uden varsel blev serveret for de relativt få danske pensionister i Portugal sidst i 90’erne.

Mere om den portugisiske skattelovgivning kan findes i sektionen Bolig og investering i Portugal.

Se også:
Artikel om, hvorvidt folketingsvalget i november 2007 for indflydelse på lovgivningen om skat i udlandet.

Indlæg i Portugal Forum om skat af pension, adgang til det danske sundhedsvæsen og stemmeret for udlandsdanskere

Din vurdering:Portugals fodboldlandshold møder Azerbaijan i EURO 2008 kvalifikationen

BEMÆRK (kilk her): EURO 2008 landsholdet fra Portugal

Lørdag d. 13. oktober 2007 spiller Portugal ude mod Azerbaijan. Landstræner Scolaris hold ser sådan ud:

Målmænd: Ricardo (Real Betis Balompié), Quim (Benfica)

Forsvar: Miguel (Valencia CF), Bosingwa (FC Porto), Bruno Alves (FC Porto), Paulo Ferreira (Chelsea), Ricardo Carvalho (Chelsea), Fernando Meira (Stuttgart), Tonel (Sporting Lissabon)

Midtbane: Raul Meireles (FC Porto), Miguel Veloso (Sporting Lissabon), João Moutinho (Sporting Lissabon), Maniche (Atlético Madrid), Duda (Sevilla), Deco (Barcelona)

Angreb: Cristiano Ronaldo (Manchester United), Nani (Manchester United), Simão (Atletico Madrid), Ricardo Quaresma (FC Porto), Nuno Gomes (Benfica), Hugo Almeida (Werder Bremen)

Scolari selv vil ikke være at finde på bænken, da han ‘afsoner’ én ud af 3 kampes karantæne som følge af episoden med den serbiske spiller Dragutinovic kort efter afslutningen på Portugals kamp mod Serbien for nyligt.

Portugal skal vinde over Azerbaijan for realistisk set at kunne kvalificere sig til slutrunden om europamesterskabet i fodbold. Inden lørdagens kamp er Portugal nummer 3 i gruppe A efter Polen og Finland. Azerbaijan ligger sidst, men har dog spillet 2 kampe færre end Portugal. I oktober 2006 vandt Portugal 3-0 på hjemmebane over olielandet ved Sortehavet, som er på størrelse med Portugal.

De to portugisiske landsholdsspillere Christiano Ronaldo og Deco er i øvrigt blevet udvalgt som kandidater til ’FIFA World Player of the Year’ titlen. Der er i alt 30 kandidater. Se alle kandidaterne på FIFA’s hjemmeside.

UPDATE 15. oktober 2007
Portugal vandt 0-2 i Azerbaijan og da Finland og Belgien spillede uafgjort 0-0 ligger Portugal nu nummer 2 i gruppe A efter Polen.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »