Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkOctober 2007 - Indlæg

Lisbon International Documentary Filmfestival

Den 18. til 28. oktober 2007 afholdes den 5. internationale dokumentarfilmfestival i Lissabon.

Der vil blive fremvist et bredt udvalg at portugisiske, nordiske, tyske, amerikanske, polske og franske dokumentarfilm. Den kendte amerikanske filmmand Lech Kowalski vil være i Lissabon med sin seneste dokumentarfilm Winners and Losers.

Fra Portugal vil der blive vist dokumentarfilm af bl.a. Cláudia Clemente, Luísa Marinho, Diana Andringa & Flora Gomes, João Botelho, João Dias, Margarida Cardoso, Bruno Cabral og António Escudeiro.

Festivalen afholdes på Culturgest og i Cinema Londres i Lissabon. Billetter koster 2,50 euro. Søndag d. 28. oktober er der maraton filmdag i Cinema São Jorge fra kl. 11.00 til 22.45.

På dokumentarfilmfestivalen i Lissabon 2007 deltager blandt andet følgende film fra Sverige, Norge og Danmark:


SVENSKE FILM:

Their Frozen Dream af Jan Troell fra 1997
Vises i Cinema Londres d. 18. okt. kl. 18 og i Culturgest 19. okt. kl. 14.30

Surplus
af Erik Gandini fra 2002
Vises i Cinema Londres d. 19. okt. kl. 14.30 og i Culturgest 26. okt. kl. 14.15

Hidden
af David Aronowich fra 2002 (8 minutter)
Vises i Cinima Londres d. 19. okt. kl. 14.30 og i Culturgest 26. okt. kl. 14.15

Arks
af Karin Karlsson og Mita Moberg fra 2004 (13 minutter)
Vises i Cinima Londres d. 19. okt. kl. 14.30 og i Culturgest 26. okt. kl. 14.15

I Remember Lena Svedberg
af Carl Johan De Geer fra 1999 (6 minutter)
Vises i Cinima Londres d. 19. okt. kl. 14.30 og i Culturgest 26. okt. kl. 14.15


DANSKE FILM:

Enemies of happiness af Eva Mulvad fra 2006
Vises i Culturgest d. 18. okt. Kl. 22 og Cinema Londres d. 20. okt. Kl. 18.15

Family af Sami Martin Saif og Phie Ambo fra 2001
Vises i Cinema Londres d. 18. okt. kl. 23 og 22. okt. i Culturgest kl. 18.15

The Monestery
af Pernille Rose Grønkjær fra 2006
Vises i Culturgest (lille sal) 19. okt. kl. 18.15 og i Cinema Londres 20. okt. kl. 16.00

Ghosts of Cité Soleil
af Asger Leth og Milos Loncarevic fra 2007
Vises i Cinema Londres 19. okt. kl. 18 og i Culturgest 21. okt. kl. 22.45

The Perfect Human
af Jørgen Leth fra 1967 (13 minutter)
Vises i Cinema Londres d. 19. okt. kl. 20.30

The five obstructions af Jørgen Leth og Lars von Trier fra 2003
Vises i Cinema Londres d. 19. okt. kl. 20.30

The Stars Caravan
af Arto Halonen (Finland) fra 2000
Vises i Cinema Londres d. 19. okt. kl. 22.30 og i Culturgest 25. okt. kl. 11 am

Beth’s Diary
af Kent Klich og Mikala Krogh/Beth fra 2006 (33 minutter)
Vises i Cinema Londres d. 20. okt. kl. 14.00


NORSKE FILM:

My Body af Magreth Olin fra 2002 (26 minutter)
Vises i Cinema Londres d. 18. okt. kl. 21 og i Culturgest 26. okt kl. 16.15

All about my father
af Even Benestad fra 2002
Vises i Cinema Londres d. 18. okt. Kl. 21 og i Culturgest 26. okt. kl. 16.15

Cool & Crazy
af Knut Erik Jensen fra 2001
Vises i Cinema Londres d. 19. okt. kl. 16 og i Culturgest 23. okt. kl. 18.15

In the House of Angels
af Margreth Olin fra 1998
Vises i Cinema Londres d. 21. okt. kl. 18.30 og i Culturgest 25. okt. 16.30

Det fulde program kan ses på www.doclisboa.org .

Sideløbende med filmfestivalen foregår Lisbon Doc, som er arrangeret af Aperdoc (Portugals dokumentarfilms-sammenslutning) i samarbejde med European Documentary Network (EDN) med danske Hanne Skjødt som tovholder. På Lisbon Doc afholdes workshops og masterclasses for nye og endnu relativ ukendte instruktører og producenter af dokumentarfilm. Der er desuden mulighed for at skabe kontakt til etablerede navne inden for dokumentarfilm, herunder personer og organisationer som støtter og finansierer film. Lisbon Doc støttes af MEDIA, som er EU’s støtteprogram for de audio-visuelle udtryksformer.

Adresser og telefonnumre:

Culturgest
Edifício Sede da Caixa Geral de Depósitos
Rua Arco do Cego, Metro Campo Pequeno
Tel: 217 905 155

Cinema Londres

Av. Roma, 7A
Tel: 218 401 313

Cinema São Jorge

Av. da Liberdade, 175
Tel: 21 3103400

Din vurdering:Den danske skatteminister bremser skatteflugt til Spanien og Frankrig

Tilsyneladende mener man i skatteministeriet at den gunstige ordning som i årevis har tiltrukket danske pensionister til Spanien og Frankrig er blevet for populær. Danske pensionister som er flyttet til Spanien og Frankrig har kunnet nøjes med 15-20% skat af pensionsmidler fra Danmark i bopælslandet efter i mange tilfælde at have fået fradrag på op til 60% ved indbetaling til pensionen i Danmark.

Skatteminister Kristian Jensen udtaler tirsdag d. 9. oktober 2007 at han på torsdag fremsætter forslag i folketinget om at opsige den nuværende aftale med Frankrig og Spanien, som ellers skulle gælde til januar 2009. En ny lov vil gælde fra den dag lovforslaget fremsættes og ’skattehullet’ lukkes således på torsdag d. 11. oktober.

En lignende opsigelse af aftale fandt sted overfor Portugal i 1996, og der gik helt frem til 2002 inden en ny aftale var på plads. Se mere her om dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Portugal.

Hvis Kristian Jensen får gennemført en ny lovgivning, som i princippet beskatter danske pensioner ens i Danmark, Portugal, Spanien og Frankrig, kan Portugal pludselig vise sig at blive en populær destination for danske pensionister. Årsagen er dels at arveafgiften er meget lempeligere i Portugal end i f.eks. Spanien. Samtidig vil formuende pensionister med bopæl i Portugal kunne foretage aktieinvesteringer med en langt lavere beskatningsprocent for både kursgevinster og udbytter. Se mere her om det portugisiske skattesystem.

Din vurdering:To nye metrostationer i Lissabon til jul

Den portugisiske minister for offentlige arbejder annoncerede mandag at der d. 22. december 2007 vil åbne 2 nye metrostationer i Lissabon. Arbejdet har været forsinket i næsten 3 år på grund af tekniske vanskeligheder.

Den ene station Terreiro do Paço ligger ned til vandet i bydelen Baixa i nærheden af pladsen Praça do Comércio i Lissabons bymidte. Den anden metrostation, som kaldes Santa Apolónia, ligger ikke langt derfra mellem havnen og bydelen Alfama. Santa Apolónia er allerede et af Lissabons knudepunkter for regionaltog. De to nye metrostationer er en forlængelse af den blå linje, som går ud til bydelen Amadora i det nordvestlige Lissabon.

Metroen i Lissabon åbnede i 1959 og er siden blevet kraftigt udbygget. Som turist i Lissabon er metroens hjemmeside god at kende. Skal man med regionaltog fra Lissabon kan man på http://www.cp.pt/ finde køreplaner og billetpriser. Det er væsentligt billigere at køre med tog i Portugal, end det er i Danmark. En metrobillet koster ca. 5 kroner (0,75 euro) og gælder for én rejse i størstedelen af bymidten. Vil man f.eks. til Sintra eller Cascais med regionaltog koster det omkring 12 kroner for 30-40 minutters togtur.

Se også: Jul i Portugal og Juleby i Óbidos .

Din vurdering:Brisa introducerer nyt overvågningssystem på de portugisiske motorveje

Et nyt overvågningssystem er blevet introduceret på de portugisiske veje. Siden september har man testet AVISAR systemet, som kan advare om uforsvarlig kørsel, biler i vejsiden, langsomme køretøjer og spøgelsesbilister i den forkerte vejbane.

Systemet er udviklet af den portugisiske virksomhed Brisa i samarbejde med Coimbra Universitetets laboratorium for robot-teknik.

Indtil videre testes AVISAR på vejene A2, A3, A6 og A14. Informationer sendes til myndighedernes kontrolstation i realtid, hvorefter der vagthavende kan afgøre, hvorvidt der skal udsendes advarsler på trafiktavlerne over de store veje eller eventuelt i særligt farlige situationer over trafikradioen.

USA, Canada og Brasilien har allerede udtrykt interesse for systemet. Brisa står for Portugals motorvejs-betalingssystem og er en del af det portugisiske PSI 20 indeks på Euronext børsen i Lisbon.

Din vurdering:EU topmødet i Lissabon i oktober - Det polske problem

Det portugisiske formandskab har offentliggjort udkastet til EU’s reform traktat, som er et resultat af forhandlinger under det tyske formandskab i juni 2007.

Der var fra den polske regerings side allerede i juni utilfredshed med dele af forhandlingsoplægget, men den tyske forbundskansler Angela Merkel formåede at formulere et kompromis med Polen, som dog siden har kritiseret resultatet af forhandlingerne.

Det er Portugals opgave som formand for EU at afslutte og få medlemslandenes accept af udkastet til den kommende traktat, som påregnes at skulle underskrives i 2008.

I sidste uge blev det klart at der er risiko for at polsk indenrigspolitik sætter en kæp i hjulet på det portugisiske EU formandskabs anstrengelser. Den polske præsident Lech Kaczynski har efter en turbulent sommer i polsk politik udskrevet valg, som skal afholdes den 21. oktober 2007 – 2 dage efter topmødet i Lissabon.

Da der er meget kritik af EU i Polen, specielt på den nationalistiske højrefløj, er det tvivlsomt om præsident Kaczynski vil risikere sin politiske magt ved at acceptere det portugisiske oplæg, selv om det svarer til, hvad den polske regering, om end modvilligt, accepterede under maraton-forhandlingerne under det tyske formandskab.

Polen ønsker en bestemmelse indføjet i traktaten om at et land som Polen kan kræve at en EU-beslutning bliver udskudt. En sådan bestemmelse ses af de andre medlemslande som et forsøg fra den polske regerings side på at indføre udvidet polsk vetoret, som potentielt kan lamme beslutningsprocessen for de øvrige 26 lande i EU. På den anden side kritiseres Kaczynski indenrigspolitisk af den polske højrefløj for at afgive suverænitet, og det påpeges at hvis udkastet til den nye traktat underskrives af Polen, vil den polske præsident blive reduceret til en ’præsident for provinsen Polen’. På mange områder minder diskussionen i Polen således om den danske regerings dilemma efter det danske nej ved folkeafstemningen om Maastrict-traktaten i 1992.

Formandskabet og de store lande i EU herunder Tyskland og Frankrig er klar over at der er et problem, og forbundskansler Merkel mødes sammen med Frankrigs Nicolas Sarkozy med Polens præsident Kaczynski i denne uge forud for topmødet i et forsøg på at strikke en løsning sammen, for at kunne få traktatudkastet godkendt med Polens accept.

Som en positiv nyhed for det portugisiske formandskab har den engelske premierminister Gordon Brown, på trods af kritik fra konservative politikere, udtrykt tilfredshed med de justeringer, der efter engelske ønsker er indføjet i traktaten omkring de enkelte medlemslandes fastsættelse af arbejdsmarkedspolitik.

Din vurdering:Den kendte portugisiske fodboldspiller Rui Costa stopper i Benfica

Rui Costa, hvis fulde navn er Rui Manuel César Costa har til den italienske sportsavis La Gazzetta dello Sport givet udtryk for at han med stor sandsynlighed stopper sin professionelle karriere som fodboldspiller med udgangen af sæsonen 2007/2008.

Rui Costa, som er 35 år gammel, er offensiv midtbanespiller i Benfica og fortsat én af stjernerne på holdet. Han har tidligere spillet 12 år i Italien og var med til at vinde Champions League for AC Milan i 2003. Rui Costa har fortsat en høj stjerne hos mange italienere og har tæt på gudestatus i Benfica. I en kamp for italienske Fiorentina mod Benfica på Benficas hjemmebane Estádio da Luz scorede Costa mod sine landsmænd, hvilket senere fik ham til at udtale at det var det værste mål han havde lavet i sin karriere.

I 2006 vendte Rui Costa tilbage til Benfica, og han udelukker ikke at han også efter at have stillet støvlerne på hylden, gerne vil være tilknyttet Benfica, som altid har betydet meget for ham. Costa var portugisisk landsholdsspiller i perioden 1993-2004 og stod for imponerende 26 mål i 94 landsholdskampe.

Din vurdering:Ny leder af oppositionspartiet PSD i Portugal

Det portugisiske parti PSD har d. 29. september 2007 fået ny leder. Luís Filipe Menezes vandt med 54% af de delegeredes stemmer over den anden kandidat til formandsposten Luís Marques Mendes, som har siddet på formandsposten de sidste to år.

Luís Filipe Menezes er uddannet inden for medicin og har siden 1997 været borgmester i byen Vila Nova de Gaia. Der var op til partiledervalget spænding om udfaldet, og selv om Mendes på Azorerne og Madeira havde flertal, endte det samlede antal delegerede med at vælge Menezes.

Den kendte portugisiske politiker og nuværende formand for EU Kommissisonen José Manuel Barroso er tidligere formand for partiet og besad premierministerposten i Portugal fra 2002 til 2004. Han fratrådte efter at være blevet valgt til kommissionsformand i EU. Baroso blev efterfulgt som premierminister og PSD formand af den kontroversielle Pedro Santana Lopes. Der har siden Pedro Santana Lopes’ formandskab og korte karriere som premierminister fra juni 2004 til marts 2005 været uro i PSD. Det resulterede i sommeren 2007 blandt andet i at PS socialisterne vandt borgmesterposten i Lissabon.

Nogen mener at den prominente Rui Fernando da Silva Roi, som er borgmester i Portugals næststørste by Porto og medlem af partiet PSD, kunne vise sig at være en større samlende kraft og måske en mere egnet kandidat til posten som premierminister. Foreløbig får 59-årige Menezes chancen for at fratage socialistpartiet det absolutte flertal ved parlamentsvalget, som skal afholdes senest i 2009. Der er indtil videre intet som tyder på et valg i utide, men portugisisk politik har mange gange vist sig at være uforudsigelig. Der kan her findes mere information om Portugals politiske system

Direkte oversat står PSD for det portugisiske socialdemokrati, men PSD er ikke socialistisk funderet. I forhold til danske forhold ligger partiet tættere på Venstre eller Det konservative Folkeparti. PSD betragtes i Portugal som partiet for de selvstændige og mindre erhvervsdrivende dog med en midtersøgende politik, som også tiltrækker andre vælgergrupper. I EU parlamentet sidder PSD i samme gruppe som konservative og kristelige-demokratiske partier.

Din vurdering:Det portugisiske olieselskab Galp afsløret i kartelvirksomhed

EU kommissionen har idømt virksomhederne Galp, Cepsa, Repsol og svenske Nynas bøder for omfattende kartelvirksomhed i Spanien inden for olieprodukter (bitumen), som bruges til at producere asfalt.

De 4 selskaber har i 12 år aftalt priserne imellem sig og derved bedraget kunderne i Spanien herunder den spanske stat for store beløb. Det portugisiske olieselskab Galp og svenske Nynas har modtaget bødeforlæg på henholdsvis 8,7 og 10,6 millioner euro, mens de hovedansvarlige spanske selskaber Repsol og Cepsa begge har fået bøder på over 80 millioner euro, eller hvad der svarer til godt en halv milliard danske kroner.

I denne uge meddelte Galp’s hovedaktionær Americo Amorim at det store russiske olie- og gasselskab Gazprom sandsynligvis vil købe en aktiepost i Galp.

Olieselskabet Galp er Portugals største og er noteret på Euronext børsen i Lisbon under navnet Galp Energia. Galp Energia er en del af det portugisiske PSi 20 index.

Din vurdering:Nyt Conrad luksushotel på Algarve

I nærheden a Quinta Do Lago i Algarve åbner Conrad hotelkæden i 2010 sit første luksushotel i Sydeuropa.

Der planlægges omkring 150 værelser og hotellet vil blive opført i traditionel portugisisk stil. Conrad er mest kendt i USA og i Asien og tilhører den absolutte luksusklasse. Det nye hotel kommer til at ligge kun ca. 10 kilometer fra lufthavnen i Faro på Algarvekysten og dermed i nærheden af nogen af de kendteste golfbaner som San Lorenzo, Vila Sol, Quinta de Cima og naturligvis de to eksklusive Quinta do Lago golfbaner.

Der vil selvfølgelig være swimmingpool, spa og alle andre services til rådighed, som det forventes på et luksushotel. Hotelgæsterne vil desuden kunne stifte bekendtskab med noget af det bedste, det portugisiske køkken kan tilbyde i hotellets restauranter. Conrad Hotels forventer at kunne tiltrække eksklusive events og møder i VIP klassen. Der er over 1400 m2 afsat til formålet. Desuden vil der på hotellet være balsal og adgang til en privat have.

I Algarve har man senest med ’Allgarve’ kampagnen i sommeren 2007 forsøgt at tiltrække flere gæster med dyre vaner og højt forbrug på ferierejsen. Med det nye Conrad hotel vil Algarvekysten i 2010 få en ny attraktion for denne gruppe af turister.

Conrad er en del af Hilton gruppen, som i juni 2007 med Hilton Vilamoura As Cascatas åbnede sit første hotel i Portugal. Mere information på www.conradhotels.com .

Din vurdering:Carlsberg og Viacer rationaliserer produktionen i Portugal

Carlsberg annoncerede onsdag d. 3. oktober 2007 at man lukker 1 ud af de 3 bryggerier, Carlsberg er medejer af i Portugal. Det drejer sig om produktionen i byen Loulé i det sydlige Portugal. De to resterende bryggerier ligger i Santerém og i Leça do Balio i Nordportugal, hvor bryggeriet ved navn Unicer også har hovedsæde.

Unicer producerer og distribuerer øl og vand herunder det førende portugisiske øl-brand Superbock, som findes i mange varianter og f.eks. også sælges i 25 cl flasker i Portugal.

Der sælges naturligvis også Carlsberg øl. Normal flaske- og dåseøl er i Portugal ligeså stærkt som guldøl er i Danmark.
Super Bock - Carlsberg
Carlsberg/Unicer har en mindre andel af markedet for mineralvand med brands’ene Pedras, Vitalis, 7 Fontes og Caramulo. Kaffe og vin indgår også i sortimentet.

Bryggeriet, som lukkes, udgør 7 % af bryggerivirksomheden Unicers samlede produktion og beskæftiger 65 medarbejdere. Lukningen sker for at forbedre produktiviteten, herunder at skære ned på transportudgifterne, som har betydning for rentabiliteten på specielt de produkter, som går til eksport. Spanien er et af de største eksportmarkeder.

I Portugal ejer danske Carlsberg 44% af bryggeriet Unicer. 56% tilhører det portugisiske holdingselskab Viacer SGPS.

Den portugisiske storbank BPI, som er noteret på Euronext i Lisbon ejer 26% af Viacer SGPS. Holdingselskabet Violas, som kontrolleres af Violas-familien har 46% af aktierne i Viacer.

Entreprenørvirksomheden Arsopi (28%), som er førende i Portugal inden for konstruktion af bryggerier og mejerier, har de resterende aktier.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »