Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkOctober 2007 - Indlæg

Flexiseguranca systemet i Danmark i fokus på TV kanalen SIC i Portugal

Den 29. september 2007 var der på den portugisiske TV-kanal SIC interview med bl.a. Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør Hans Skov Kristensen og chefredaktør på Politiken Thøger Seidenfaden i København.

Emnet var dels det danske ’flexisegurança’ system (fleksibelt arbejdsmarked med socialt sikkerhedsnet), dels den danske holdning til EU-samarbejdet. 

Der er i Portugal restriktive regler for, hvordan man kan afskedige medarbejdere i forhold til i Danmark. Økonomisk set kan det være en meget bekosteligt at afskedige folk, som har arbejdet i en årrække i den samme virksomhed, og derfor ser man ofte at virksomheder undlader at ansætte ekstra arbejdskraft. Samtidig forbliver de ansatte i den samme virksomhed, da de ikke ønsker at miste den sikkerhed, der ligger i en lang ansættelse. 

Man er i Portugal klar over at det nuværende system med manglende fleksibilitet ødelægger den naturlige konkurrence på arbejdsmarkedet, og til en vis grad forhindrer dygtige medarbejdere i at skifte job og virksomhederne i at udnytte dygtige medarbejdere. Derfor er der stor interesse i de portugisiske medier for at høre, hvordan problemet løses i andre EU lande. Danmark har via sin høje arbejdsløshedsunderstøttelse et af de mest fleksible arbejdsmarkeder i Europa.      

Indslaget kan ses på følgende video:Den 29. september var der desuden et indslag om landbrugskommissær Mariann Fisher Boel’s besøg i Portugal i september i forbindelse med EU’s landbrugsministermøde, hvor hun blandt andet besøgte en bananplantage og en vingård.

 

Se også: Recibo Verde ordningen i Portugal misbruges
Din vurdering:TV Globo vender tilbage til Portugal

C21 Media skriver tirsdag d. 2. oktober at den brasilianske TV kanal TV Globo har indgået aftale med den portugisiske kabel-TV udbyder TV Cabo om at sende i Portugal. TV Cabo er en del af den børsnoterede virksomhed PT Multimedia og har en meget stor markedsandel i Portugal.

TV Globo blev grundlagt i Brasilien i 1960’erne og er én af verdens største TV-kanaler med mere end 80 millioner daglige seere. I Sydamerika er TV Globo den største TV station og sender via satellit til USA, Mexico, Afrika, Japan og Australien. De populære shows inkluderer Toma Lá Dá Cá, Estrelas, Saia Justa, Superbonita, Esporte Espetacular og Por Trás da Fama.

TV Globo har tidligere været i Portugal, men trak sig ud i 2006. Den store brasilianske TV-kanal er verdenskendt for sine soap-operas, som sammen med fodbold, underholdningsshow og nyheder dominerer programfladen.

I Brasilien har TV-stationen været indblandet i politiske intriger mellem den tidligere præsident Fernando Collor de Mello og den nuværende Luiz Inácio Lula da Silva, som i 2007 besøgte Danmark. Engelske Channel 4 bragte i 1993 dokumentaren ’Beyond Citizen Kane’ som afslørede udbredt kontrol med medierne, herunder TV Globo, af de mest magtfulde familier i Brasilien.

Din vurdering:Energiproducerende søslanger udfor Portugals kyst

Den skotske virksomhed Ocean Power Delivery Ltd er sammen med portugisiske Enersis i færd med at teste den nyeste version af bølgeenergigeneratoren Pelamis, som er det latinske udtryk for ’søslange’.

Forsøget foregår ved Portugals kyststrækning i Agucadoura nord for byen Póvoa de Varzim i Nordportugal. Pelamis ligner en stor rød slange og er i stand til at generere energi når bølgerne får slangen til at vride sig op og ned i vandet. Systemet bygger på et hydraulisk system monteret inde i de 120 meter lange slanger. Slangerne er fortøjrede og energien, der genereres, ledes ind i det eksistende elektricitetsnet. Hver slange kan producere 750kW.

Der er indtil videre 3 ’søslanger’ i Portugal, skriver den engelske avis The Guardian, som venter på at blive trukket ud i roligt vejr. Den portugisiske virksomhed Enersis, som specialiserer sig i vedvarende energi, har bestilt ’slangerne’ i Skotland med det formål at udvikle markedet for bølgeenergi i Portugal. Portugal er perfekt til bølgeenergi da landet i forhold til befolkningstallet har en lang kyststrækning og allerede er orienteret mod alternativ energi som vindmøller, solceller m.v. Se kort video med en 'søslange' herunder:

 

Premierminister José Sócrates har for nyligt sat målet for Portugals vedvarende energiforsyning op til 45% af det samle energiforbrug inden udgangen af år 2010. Den portugisiske stat støtter Pelamis projektet.

Ocean Power Delivery Ltd ejes i øvrigt i fællesskab af Norsk Hydro Technology Ventures, det schweiziske investeringsselskab 3i og det ligeledes Zurich-baserede Sustainable Asset Management. Desuden har den engelske Carbon Trust bidraget med 1,5 millioner pund ud af en samlet investering på 7,5 millioner pund. Virksomhedens hjemmeside findes også i en portugisisk version.

UPDATE: Se mere om verdens første bølgeenergi-park i Portugal. Din vurdering:F.C. Porto, Sporting Lissabon og Benfica spiller Champions League Matchday 2

Sporting Lissabon møder i aften d. 2. oktober Dynamo Kiev i Ukraine i anden spillerunde I Champions League gruppe F.

I morgen er fodboldklubben Porto gæster hos tyrkiske Besiktas i gruppe A, mens Benfica møder Ukrainske Shaktar hjemme i gruppe D.

Bookmakerne spår sejr til Dynamo Kiev med odds 2,15 for hjemmesejr mod odds 3,3 for sejr til portugiserne. I opgøret mellem Besiktas og F.C. Porto er odds tæt på lige. Benfica er derimod favoritter hjemme mod ukrainerne med odds 1,93 i gennemsnit for portugisisk sejr mod odds 3,96 for sejr til Shaktar.

Den tidligere træner i den engelske storklub Chelsea; José Mourinho, er i øvrigt igen hjemme i Portugal og slapper af på halvøen Setúbal tæt på Lissabon. Mourinho stammer fra Setúbal og familien har stadig et hus i det naturskønne område. Samtidig har hans efterfølger i Chelsea; israeleren Avram Grant, hvis største kvalifikation er venskabet med ejer Roman Abramovich, måttet sande at der er koldt på toppen i Engelsk fodbold; i særdeleshed, hvis resultaterne udebliver. I de sidste 5 kampe under Grant har Chelsea spillet 3 kampe uafgjort, tabt 1 kamp og blot vundet en enkelt kamp mod Hull i Carling Cup’en. Der kom dog uventet støtte fra Wales, da manager John Toshack for nyligt langede hårdt ud efter Mourinho og beskyldte ’The Chosen One’ for at kaste håndklædet i ringen.

UPDATE 3. oktober 2007
Sporting Lissabon eller Sporting Clube de Portugal, som Lissabon-klubben hedder i Portugal, vandt lidt overraskende, men fortjent 2-1 i Kiev.
I Manchester Uniteds kamp mod Roma fik portugisiske Christiano Ronaldo en albue i hovedet og måtte forlade banen med blodet løbende ned af ansigtet. Efter den uheldige episode sidst i 2. halvleg måtte han sys med 4 sting. Manchester United vandt hjemmekampen 1-0.

UPDATE 4. oktober 2007
Porto løb med sejren på udebane mod tyrkiske Besiktas (0-1). Benfica måtte derimod se sig slået i Lissabon af Shaktar fra Ukraine (0-1).

Se også: Fodbold i Portugal

Din vurdering:De 20 mest solgte biler i Portugal

UPDATE august 2008: Se de 20 mest solgte biler i Danmark og Portugal i juli 2008

Portugals beskatningssystem favoriserer biler med små motorer, og det slår tydeligt igennem på statikken over de mest solgte biler i Portugal.

De 10 mest populære bilkøb i Portugal er stort set alle små biler med den mindste eller næstmindste benzinmotor. Der klemmer sig kun 3 biler med dieselmotor ind i top 10. Biler som Opel Corsa, Renault Clio og Fiat Punto er vokset mærkbart i størrelse i de seneste versioner, så man får meget bil for pengene i forhold til for bare 5 år siden. Gennemsnitshøjden for portugisere er heller ikke i samme grad på vej mod de 2 meter, som den er i Danmark, og det gør det lettere for den portugisiske familie at ’nøjes’ med en mindre bil.

Det er i øvrigt stadig kun ’rige’ portugisere, som har råd til en ny bil. En relativt stor del af nybilsalget går til biludlejningsindustrien, som på grund af turister fra det nordlige Europa, der ankommer med fly, har en stor omsætning i billeje specielt i Algarve og Lissabon-området. Der er også mange franske og spanske turister i Portugal om sommeren, men de ankommer som regel i egen bil.

Følgende liste er udarbejdet på grundlag af tallene for salg af nye biler i Portugal i juni 2007. Der er i opgørelsen ikke taget hensyn til det samlede antal nye biler inden for hver model. I stedet er listen udarbejdet som en oversigt over de mest populære motor- og udstyrsversioner. På den måde kan man sammenligne prisen ved bilkøb i Portugal direkte med danske bilpriser. Som et resultat heraf figurerer f.eks. Opel Corsa højt på listen flere gange med forskellige versioner, selvom Renault Clio totalt set in juni 2007 var den mest solgte bilmodel i Portugal.

Der er som hovedregel langt større forskel i bilpriserne mellem Danmark og Portugal ved dyrere biler end ved billigere biler. Denne forskel bestemmes i stor udstrækning af afgiftssystemerne. På biler som VW Polo og Mercedes C 220 CDi, som lidt udsædvanligt for så dyr en bil befinder sig på top 20 i Portugal, er forskellene også betingede af at importørerne af VW og Mercedes i Danmark har høje fortjenester på biler end normalt.

Se også: International biludstilling i Lissabon april 2008 - med billeder

Der kan forekomme afvigelser i udstyr mellem Danmark og Portugal. Alle priser er eksklusive leveringsomkostninger, men inklusiv registreringsafgift (portugisisk afgift i Portugal og dansk afgift i Danmark).

DE 20 MEST SOLGTE BILER I PORTUGAL I JUNI 2007:


1.
Renault Clio 1,2 16V Dynamique 5 døre, 75 hk, 1,2 liter motor
Pris i Portugal: 16.850 euro eller 125.600 kroner
Pris i Danmark: 156.598 (model Pack)
2.
Opel Corsa 1,2 16V Enjoy 5 døre, 80 hk, 1,2 liter motor
Pris i Portugal: 14.380 euro eller 107.200 kroner
Pris i Danmark: 154.140 kroner – BILLIG i Portugal
3.
Toyota Yaris 1,0 Sol 5 døre, 69 hk, 1,0 liter motor
Pris i Portugal: 14.187 euro eller 105.700 kroner
Pris i Danmark: 153.928 kroner (model Natura) – BILLIG i Portugal
4.
Opel Astra 1,3 CDTi Enjoy Caravan (stationcar), 90 hk, 1,3 liter dieselmotor
Pris i Portugal: 23.010 euro eller 171.500 kroner.
Pris i Danmark: 258.410 (model Limited)
5.
Seat Ibiza 1,2 12V Reference 5 døre, 70 hk, 1,2 liter motor
Pris i Portugal: 13.292 euro eller 99.100 kroner
Pris i Danmark: Sælges ikke i Danmark
6.
Hyundai Getz 1,1 Quick 5 døre, 66 hk, 1,1 liter motor
Pris i Portugal: 11.490 euro eller 85.600 kroner
Pris i Danmark: 117.995 kroner
7.
Ford Fiesta 1,25i Trend 5 døre, 75 hk, 1,2 liter motor
Pris i Portugal: 14.755 euro eller 110.000
Pris i Danmark: Sælges ikke i Danmark
8.
Toyota Auris 1,4 D-4D Sol 5 døre, 90 hk, 1,4 liter dieselmotor
Pris i Portugal: 24.711 euro eller 184.100 kroner
Pris i Danmark: 246.111 kroner (model Terra med 3 døre)
9.
Vw Polo 1,2 Trendline Pack 5 døre
Pris i Portugal: 15.021 euro eller 111.900 kroner
Pris i Danmark: 175.622 kroner (model Trendline) – BILLIG i Portugal
10.
Opel Corsa 1,3 CDTi Enjoy 5 døre, 75 hk, 1,3 liter dieselmotor
Pris i Portugal: 17.780 euro eller 132,500 kroner
Pris i Danmark: 168.902 kroner
11.
Opel Astra 1,3 CDTi Enjoy 5 døre, 90 hk, 1,3 liter dieselmotor
Pris i Portugal: 22.140 euro eller 165.000 kroner
Pris i Danmark: 247.979 kroner (model Limited)
12.
Renault Megane 1,5 dCi SE Exclusive Break (stationcar) 105 hk, 1,5 liter dieselmotor
Pris i Portugal: 27.150 euro eller 202.300 kroner
Pris i Danmark: 268.923 kroner (model Touring Comfort)
13.
Renault Megane 1,5 dCi Extreme Break (stationcar) 105 hk, 1,5 liter dieselmotor
Pris i Portugal: 25.600 euro eller 190.800 kroner
Pris i Danmark: 249.324 kroner (model Touring Pack)
14.
Seat Ibiza 1,4 TDi Reference 5 døre, 70 hk, 1,4 liter dieselmotor
Pris i Portugal: 17.435 euro eller 129.900 kroner
Pris i Danmark: 161.000 kroner
15.
Peugeot 207 1,4 HDi Trendy 5 døre, 70 hk, 1,4 liter dieselmotor
Pris i Portugal: 18.490 euro eller 137.800 kroner
Pris i Danmark: 180.990 kroner (model XR Plus)
16.
Fiat Grande Punto 1,2 Free 5 døre, 65 hk, 1,2 liter motor
Pris i Portugal: 14.840 euro eller 110.600 kroner
Pris i Danmark: 144.999 kroner (model Active)
17.
Renault Grande Scenic 1,5 dCi Exclusive 5 personers, 105 hk, 1,5 liter dieselmotor
Pris i Portugal: 29.800 euro eller 222.000 kroner
Pris i Danmark: 294.325 kroner (model Pack)
18.
Mercedes C 220 CDi, 170 hk, 2,2 liter dieselmotor
Pris i Portugal: 46.765 euro eller 348.400 kroner
Pris i Danmark: 714.528 kroner – BILLIG i Portugal
19.
Renault Clio 1,2 16V Rip Curl 5 døre, 75 hk, 1,2 liter motor
Pris i Portugal: 16.050 euro eller 119.600 kroner
Pris i Danmark: 156.598 (model Pack)
20.
Citroen C4 1,6 HDi VTR Pack, 110 hk, 1,6 liter dieselmotor
Pris I Portugal: 25.900 euro eller 193.000 kroner
Pris i Danmark: 254.001 kroner

I artiklen Køb af bil i Portugal har vi tidligere sammenlignet bilpriser og fremhævet nogen af de bedste køb som udlandsdansker i Portugal.

Da den seneste udgave af Renault Clio blev præsenteret valgte de engelske værter på Top Gear at henlægge testen af Renaults nye mini til Lissabon - nærmere bestemt Alfama-kvarteret:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side