October 2007 - Indlæg
Den 18. til 28. oktober 2007 afholdes den 5. internationale dokumentarfilmfestival i Lissabon.
Der vil blive fremvist et bredt udvalg at portugisiske, nordiske, tyske, amerikanske, polske og franske dokumentarfilm. Den kendte amerikanske filmmand Lech Kowalski vil være i Lissabon med sin seneste dokumentarfilm Winners and Losers.
Fra Portugal vil der blive vist dokumentarfilm af bl.a. Cláudia Clemente, Luísa Marinho, Diana Andringa & Flora Gomes, João Botelho, João Dias, Margarida Cardoso, Bruno Cabral og António Escudeiro.
Festivalen afholdes på Culturgest og i Cinema Londres i Lissabon. Billetter koster 2,50 euro. Søndag d. 28. oktober er der maraton filmdag i Cinema São Jorge fra kl. 11.00 til 22.45.
På dokumentarfilmfestivalen i Lissabon 2007 deltager blandt andet følgende film fra Sverige, Norge og Danmark:
SVENSKE FILM:
Their Frozen Dream af Jan Troell fra 1997
Vises i Cinema Londres d. 18. okt. kl. 18 og i Culturgest 19. okt. kl. 14.30
Surplus af Erik Gandini fra 2002
Vises i Cinema Londres d. 19. okt. kl. 14.30 og i Culturgest 26. okt. kl. 14.15
Hidden af David Aronowich fra 2002 (8 minutter)
Vises i Cinima Londres d. 19. okt. kl. 14.30 og i Culturgest 26. okt. kl. 14.15
Arks af Karin Karlsson og Mita Moberg fra 2004 (13 minutter)
Vises i Cinima Londres d. 19. okt. kl. 14.30 og i Culturgest 26. okt. kl. 14.15
I Remember Lena Svedberg af Carl Johan De Geer fra 1999 (6 minutter)
Vises i Cinima Londres d. 19. okt. kl. 14.30 og i Culturgest 26. okt. kl. 14.15
DANSKE FILM:
Enemies of happiness af Eva Mulvad fra 2006
Vises i Culturgest d. 18. okt. Kl. 22 og Cinema Londres d. 20. okt. Kl. 18.15
Family af Sami Martin Saif og Phie Ambo fra 2001
Vises i Cinema Londres d. 18. okt. kl. 23 og 22. okt. i Culturgest kl. 18.15
The Monestery af Pernille Rose Grønkjær fra 2006
Vises i Culturgest (lille sal) 19. okt. kl. 18.15 og i Cinema Londres 20. okt. kl. 16.00
Ghosts of Cité Soleil af Asger Leth og Milos Loncarevic fra 2007
Vises i Cinema Londres 19. okt. kl. 18 og i Culturgest 21. okt. kl. 22.45
The Perfect Human af Jørgen Leth fra 1967 (13 minutter)
Vises i Cinema Londres d. 19. okt. kl. 20.30
The five obstructions af Jørgen Leth og Lars von Trier fra 2003
Vises i Cinema Londres d. 19. okt. kl. 20.30
The Stars Caravan af Arto Halonen (Finland) fra 2000
Vises i Cinema Londres d. 19. okt. kl. 22.30 og i Culturgest 25. okt. kl. 11 am
Beth’s Diary af Kent Klich og Mikala Krogh/Beth fra 2006 (33 minutter)
Vises i Cinema Londres d. 20. okt. kl. 14.00
NORSKE FILM:
My Body af Magreth Olin fra 2002 (26 minutter)
Vises i Cinema Londres d. 18. okt. kl. 21 og i Culturgest 26. okt kl. 16.15
All about my father af Even Benestad fra 2002
Vises i Cinema Londres d. 18. okt. Kl. 21 og i Culturgest 26. okt. kl. 16.15
Cool & Crazy af Knut Erik Jensen fra 2001
Vises i Cinema Londres d. 19. okt. kl. 16 og i Culturgest 23. okt. kl. 18.15
In the House of Angels af Margreth Olin fra 1998
Vises i Cinema Londres d. 21. okt. kl. 18.30 og i Culturgest 25. okt. 16.30
Det fulde program kan ses på www.doclisboa.org .
Sideløbende med filmfestivalen foregår Lisbon Doc, som er arrangeret af Aperdoc (Portugals dokumentarfilms-sammenslutning) i samarbejde med European Documentary Network (EDN) med danske Hanne Skjødt som tovholder. På Lisbon Doc afholdes workshops og masterclasses for nye og endnu relativ ukendte instruktører og producenter af dokumentarfilm. Der er desuden mulighed for at skabe kontakt til etablerede navne inden for dokumentarfilm, herunder personer og organisationer som støtter og finansierer film. Lisbon Doc støttes af MEDIA, som er EU’s støtteprogram for de audio-visuelle udtryksformer.
Adresser og telefonnumre:
Culturgest
Edifício Sede da Caixa Geral de Depósitos
Rua Arco do Cego, Metro Campo Pequeno
Tel: 217 905 155
Cinema Londres
Av. Roma, 7A
Tel: 218 401 313
Cinema São Jorge
Av. da Liberdade, 175
Tel: 21 3103400
Din vurdering:
Tilsyneladende mener man i skatteministeriet at den gunstige ordning som i årevis har tiltrukket danske pensionister til Spanien og Frankrig er blevet for populær. Danske pensionister som er flyttet til Spanien og Frankrig har kunnet nøjes med 15-20% skat af pensionsmidler fra Danmark i bopælslandet efter i mange tilfælde at have fået fradrag på op til 60% ved indbetaling til pensionen i Danmark.
Skatteminister Kristian Jensen udtaler tirsdag d. 9. oktober 2007 at han på torsdag fremsætter forslag i folketinget om at opsige den nuværende aftale med Frankrig og Spanien, som ellers skulle gælde til januar 2009. En ny lov vil gælde fra den dag lovforslaget fremsættes og ’skattehullet’ lukkes således på torsdag d. 11. oktober.
En lignende opsigelse af aftale fandt sted overfor Portugal i 1996, og der gik helt frem til 2002 inden en ny aftale var på plads. Se mere her om dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Portugal.
Hvis Kristian Jensen får gennemført en ny lovgivning, som i princippet beskatter danske pensioner ens i Danmark, Portugal, Spanien og Frankrig, kan Portugal pludselig vise sig at blive en populær destination for danske pensionister. Årsagen er dels at arveafgiften er meget lempeligere i Portugal end i f.eks. Spanien. Samtidig vil formuende pensionister med bopæl i Portugal kunne foretage aktieinvesteringer med en langt lavere beskatningsprocent for både kursgevinster og udbytter. Se mere her om det portugisiske skattesystem.
Din vurdering:
Den portugisiske minister for offentlige arbejder annoncerede mandag at der d. 22. december 2007 vil åbne 2 nye metrostationer i Lissabon. Arbejdet har været forsinket i næsten 3 år på grund af tekniske vanskeligheder.
Den ene station Terreiro do Paço ligger ned til vandet i bydelen Baixa i nærheden af pladsen Praça do Comércio i Lissabons bymidte. Den anden metrostation, som kaldes Santa Apolónia, ligger ikke langt derfra mellem havnen og bydelen Alfama. Santa Apolónia er allerede et af Lissabons knudepunkter for regionaltog. De to nye metrostationer er en forlængelse af den blå linje, som går ud til bydelen Amadora i det nordvestlige Lissabon.
Metroen i Lissabon åbnede i 1959 og er siden blevet kraftigt udbygget. Som turist i Lissabon er metroens hjemmeside god at kende. Skal man med regionaltog fra Lissabon kan man på http://www.cp.pt/ finde køreplaner og billetpriser. Det er væsentligt billigere at køre med tog i Portugal, end det er i Danmark. En metrobillet koster ca. 5 kroner (0,75 euro) og gælder for én rejse i størstedelen af bymidten. Vil man f.eks. til Sintra eller Cascais med regionaltog koster det omkring 12 kroner for 30-40 minutters togtur.
Se også: Jul i Portugal og Juleby i Óbidos .
Din vurdering:
Et nyt overvågningssystem er blevet introduceret på de portugisiske veje. Siden september har man testet AVISAR systemet, som kan advare om uforsvarlig kørsel, biler i vejsiden, langsomme køretøjer og spøgelsesbilister i den forkerte vejbane.
Systemet er udviklet af den portugisiske virksomhed Brisa i samarbejde med Coimbra Universitetets laboratorium for robot-teknik.
Indtil videre testes AVISAR på vejene A2, A3, A6 og A14. Informationer sendes til myndighedernes kontrolstation i realtid, hvorefter der vagthavende kan afgøre, hvorvidt der skal udsendes advarsler på trafiktavlerne over de store veje eller eventuelt i særligt farlige situationer over trafikradioen.
USA, Canada og Brasilien har allerede udtrykt interesse for systemet. Brisa står for Portugals motorvejs-betalingssystem og er en del af det portugisiske PSI 20 indeks på Euronext børsen i Lisbon.
Din vurdering:
Det portugisiske formandskab har offentliggjort udkastet til EU’s reform traktat, som er et resultat af forhandlinger under det tyske formandskab i juni 2007.
Der var fra den polske regerings side allerede i juni utilfredshed med dele af forhandlingsoplægget, men den tyske forbundskansler Angela Merkel formåede at formulere et kompromis med Polen, som dog siden har kritiseret resultatet af forhandlingerne.
Det er Portugals opgave som formand for EU at afslutte og få medlemslandenes accept af udkastet til den kommende traktat, som påregnes at skulle underskrives i 2008.
I sidste uge blev det klart at der er risiko for at polsk indenrigspolitik sætter en kæp i hjulet på det portugisiske EU formandskabs anstrengelser. Den polske præsident Lech Kaczynski har efter en turbulent sommer i polsk politik udskrevet valg, som skal afholdes den 21. oktober 2007 – 2 dage efter topmødet i Lissabon.
Da der er meget kritik af EU i Polen, specielt på den nationalistiske højrefløj, er det tvivlsomt om præsident Kaczynski vil risikere sin politiske magt ved at acceptere det portugisiske oplæg, selv om det svarer til, hvad den polske regering, om end modvilligt, accepterede under maraton-forhandlingerne under det tyske formandskab.
Polen ønsker en bestemmelse indføjet i traktaten om at et land som Polen kan kræve at en EU-beslutning bliver udskudt. En sådan bestemmelse ses af de andre medlemslande som et forsøg fra den polske regerings side på at indføre udvidet polsk vetoret, som potentielt kan lamme beslutningsprocessen for de øvrige 26 lande i EU. På den anden side kritiseres Kaczynski indenrigspolitisk af den polske højrefløj for at afgive suverænitet, og det påpeges at hvis udkastet til den nye traktat underskrives af Polen, vil den polske præsident blive reduceret til en ’præsident for provinsen Polen’. På mange områder minder diskussionen i Polen således om den danske regerings dilemma efter det danske nej ved folkeafstemningen om Maastrict-traktaten i 1992.
Formandskabet og de store lande i EU herunder Tyskland og Frankrig er klar over at der er et problem, og forbundskansler Merkel mødes sammen med Frankrigs Nicolas Sarkozy med Polens præsident Kaczynski i denne uge forud for topmødet i et forsøg på at strikke en løsning sammen, for at kunne få traktatudkastet godkendt med Polens accept.
Som en positiv nyhed for det portugisiske formandskab har den engelske premierminister Gordon Brown, på trods af kritik fra konservative politikere, udtrykt tilfredshed med de justeringer, der efter engelske ønsker er indføjet i traktaten omkring de enkelte medlemslandes fastsættelse af arbejdsmarkedspolitik.
Din vurdering:
Flere Indlæg
« Forrige side -
Næste side »