Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Ny leder af oppositionspartiet PSD i Portugal

Det portugisiske parti PSD har d. 29. september 2007 fået ny leder. Luís Filipe Menezes vandt med 54% af de delegeredes stemmer over den anden kandidat til formandsposten Luís Marques Mendes, som har siddet på formandsposten de sidste to år.

Luís Filipe Menezes er uddannet inden for medicin og har siden 1997 været borgmester i byen Vila Nova de Gaia. Der var op til partiledervalget spænding om udfaldet, og selv om Mendes på Azorerne og Madeira havde flertal, endte det samlede antal delegerede med at vælge Menezes.

Den kendte portugisiske politiker og nuværende formand for EU Kommissisonen José Manuel Barroso er tidligere formand for partiet og besad premierministerposten i Portugal fra 2002 til 2004. Han fratrådte efter at være blevet valgt til kommissionsformand i EU. Baroso blev efterfulgt som premierminister og PSD formand af den kontroversielle Pedro Santana Lopes. Der har siden Pedro Santana Lopes’ formandskab og korte karriere som premierminister fra juni 2004 til marts 2005 været uro i PSD. Det resulterede i sommeren 2007 blandt andet i at PS socialisterne vandt borgmesterposten i Lissabon.

Nogen mener at den prominente Rui Fernando da Silva Roi, som er borgmester i Portugals næststørste by Porto og medlem af partiet PSD, kunne vise sig at være en større samlende kraft og måske en mere egnet kandidat til posten som premierminister. Foreløbig får 59-årige Menezes chancen for at fratage socialistpartiet det absolutte flertal ved parlamentsvalget, som skal afholdes senest i 2009. Der er indtil videre intet som tyder på et valg i utide, men portugisisk politik har mange gange vist sig at være uforudsigelig. Der kan her findes mere information om Portugals politiske system

Direkte oversat står PSD for det portugisiske socialdemokrati, men PSD er ikke socialistisk funderet. I forhold til danske forhold ligger partiet tættere på Venstre eller Det konservative Folkeparti. PSD betragtes i Portugal som partiet for de selvstændige og mindre erhvervsdrivende dog med en midtersøgende politik, som også tiltrækker andre vælgergrupper. I EU parlamentet sidder PSD i samme gruppe som konservative og kristelige-demokratiske partier.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer