Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Spekulationerne om sammenlægningen af BPI og BCP bankerne i Portugal fortsætter

Hvis de 2 store portugisiske banker bliver slået sammen vil det med al sandsynlighed være BPI bankens administrerende direktør Fernando Ulrich, som bliver leder af Portugals største bank med en markedsandel på over 30%.

Den nye storbank vil i tilfælde af sammenlægning blive den 3. største på den Iberiske halvø efter de spanske banker Santander og BBVA. Portugals største bank er på nuværende tidspunkt den statsejede Caixa Geral de Depósitos.

Fernando Ulrich og BPI modstod tidligere i 2007 et fjendtlige overtagelsesforsøg fra BCP Millenium banken ikke mindst takket være den spanske bank La Caixa, som ejer 25% af BPI. Skulle sammenlægningen blive til virkelighed på de præmisser BPI har foreslået, vil La Caixa have 8% af aktierne i den nye bank.

BCP har indtil d. 15. november til at overveje forslaget fra BPI, som indebærer en fordeling af de nye akter i forholdet 2 til 1 i BPI aktiernes favør. Kilder i BCP siger at man naturligvis vil forhandle om en fordeling af aktierne. Som det ser ud nu vil værdiansættelsen af BCP aktierne kun være 2% bedre end på det tidspunkt tilbuddet blev afgivet. Siden er aktierne i BCP steget over 5% på Euronext børsen i Lissabon, hvilket afspejler forventningen om en bedre aftale for BCP-aktionærerne. Se mere om Euronext med link til kursen på BCP Millenium aktien.

I en artikel i Financial Times tirsdag d. 30. oktober angiver en anonym London-analytiker at ”BCP is among the ’walking wounded’ and may see no alternative but to accept the BPI offer”, hvormed menes at BCP’s troværdighed har lidt så stor skade i den sidste tid at en sammenlægning med en anden bank er uundgåelig. Det anføres endvidere at Portugal er for lille til de mange store banker. Udover de 3 førnævnte har Banco Espirito Santo (BES), BPN banken, Barclays og Banif banken et landsdækkende filialnet i Portugal.

Der er stadig voldsom blæst omkring BCP’s bestyrelsesformand Jorge Goncalves Jardim efter beskyldninger om nepotisme fra andre af bankens aktionærer. Sønnen Felipe Goncalves’ virksomheder har tilsyneladende fået eftergivet skyldige renter svarende til 12 millioner euro fra BCP. Bestyrelsesformand Jorge Goncalves Jardim har efter eget udsagn ’ikke vidst noget om sagen’, men det har dog påvirket ham så meget at han midt i oktober selv indbetalte de 12 millioner euro d.v.s. små 100 millioner kroner, på vegne af sin søn, som sagen drejer sig om. Man kan måske anføre at det kan ske at lån til en virksomhed, som skylder penge, må afskrives af en bank. Det særlige er her at bestyrelsesformandens søn Felipe Goncalves lån tilsyneladende i vid udstrækning ifølge ’The Resident’ ikke har været garanteret af pant i aktiver, som er normalt i de særdeles forsigtige banker i Portugal. Mindretalsaktionæren Joe Berardo, som altid er god til at skabe overskrifter, har udtalt at lånene til bestyrelsesformandens søn Felipe Goncalves aldrig er blevet godkendt af bankens bestyrelse.

Betyrelsesformand Jorge Goncalves Jardim, som er én af grundlæggerne af BCP banken, udtalte d. 30. oktober til SIC at han i tilfælde af sammenlægning ikke vil være medlem af den nye bestyrelse. Det har også været et besværligt år for BCP bankens bestyrelsesformand. Han var i sommeren 2007 midtpunkt i en intern magtkamp i BCP bankens bestyrelse, som endte med at den administrerende direktør for BCP 46-årige Paulo Teixeira Pinto blev afskediget.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer