Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNovember 2007 - Indlæg

Energiselskabet Galp underskriver aftale med Venezuelas regering

Det portugisiske energiselskab Galp har i dag i forbindelse med Venezuelas præsident Hugo Chavez besøg i Portugal underskrevet en aftale med repræsentanter fra Venezuelas regering.

Aftalen omhandler produktion og salg af naturgas fra Venezuela til forbrugere på den Iberiske Halvø. Aftalen indgås mellem Galp og Petroleos de Venezuela, som er statsejet. Galp er en del af det portugisiske PSI 20 index på Euronext børsen i Lissabon.

Venezuelas socialistiske præsident Chavez er i Portugal som del af rundrejse til Iran, Saudi Arabien, Frankrig og Portugal.

I forbindelse med Chavez besøg i Iran kom den sydamerikanske statsleder og provokatør med en profeti om at den amerikanske dollar snart ikke længere vil være noget værd, hvilket selvfølgelig faldt i god jord hos de iranske værter, som tilsyneladende havde glemt at deres egen olie også afregnes i dollar. 

Din vurdering:Den portugisiske regering vil ophæve bankhemmeligheden

Portugals bankhemmelighed er under pres. Den siddende centrum-venstre regering forsøger efter oppositionens mening at give skattemyndighederne i Portugal noget nær direkte adgang til folks bankkonti.

Baggrunden er den udbredte skatteunddragelse i Portugal, som hvert år formindsker statens skatteprovenu med mange hundrede millioner euro.
Hidtil har det været svært for myndighederne at fastslå, hvor høj mange portugisiske skatteborgeres indkomst i virkeligheden er. Specielt for selvstændige erhvervsdrivende har det været let at underdrive indkomster og dermed nedsætte skattebetalingen betydeligt. Det har ikke hjulpet at de fleste portugisere har et meget afslappet forhold til reglerne på skatteområdet.

Det er faktisk allerede muligt for myndighederne i Portugal at opkræve socialbidrag fra folks konti. Socialbidrag, som i Portugal hedder segurança social, har dog ikke noget med skattevæsenet at gøre og opkræves særskilt. Se mere om Portugals skattesystem.

Det nye er at hvis regeringen får sin vilje, vil (velhavende) portugisere ikke længere ved hjælp af forhalingstaktik og/eller advokatbistand kunne undgå at oplyse om indeståender på portugisiske bankkonti.

Portugals forfatningsdomstol har allerede underkendt et lovforslag om ophævelse af bankhemmeligheden i sommeren 2007, men José Sócrates regering har ikke givet op. Der fremsættes et nyt lovforslag til januar, hvori der er tilføjet at skattevæsenets nye beføjelser er i offentlighedens interesse.

Din vurdering:Portugals sidste og vigtigste fodboldkamp i EM kvalifikationen

I morgen onsdag d. 21. november spiller Portugals fodboldlandshold mod Finland i holdets sidste kamp i kvalifikationsturneringen til EM i 2008.

Se også: Portugals VM 2010 kvalifikationskampe

Såfremt Portugal vinder eller får uafgjort er holdet videre som nummer to i gruppe A efter Polen. Det er endda muligt at Portugal vinder gruppe A, hvilket dog vil kræve at Polen enten taber eller spiller uafgjort mod Serbien. 

Onsdagens fodboldkamp mod Finland er den mest afgørende kamp i lang tid for det portugisiske landshold. Finland ligger på tredjepladsen kun 3 point efter Portugal. Ved det sidste møde i Finland blev det til uafgjort 1-1. Portugal har dog en bedre samlet målscore end Finland inden kampen på 24-10 mod Finlands 13-7. Det vil dog ikke hjælpe Portugal i tilfælde af finsk sejr. Som følge af at Portugal og Finland tidligere i turneringen spillede uafgjort vil en eventuel finsk sejr onsdag bringe Finland i EM slutrunden i Schweiz og Østrig på en bedre indbyrdes målscore.

Nerverne sidder derfor lidt uden på tøjet af spillerne, som trænede i Obidos mandag. Landstræner Scolari er som sædvanligt sikkerheden selv. Han har netop overstået sin 3-kamps karantæne efter den lille kontrovers, han havde kort efter kampen mod Serbien med den serbiske spiller Dragutinovic.

Portugal har en del skadede og karantæneramte spillere. Holdet må undvære Deco, Ricardo Carvalho, Petit, Paulo Ferreira og Miguel. Det er stadig usikkert om Hugo Almeida bliver klar, men det ser dog ud til at målmand Quim på trods af en nylig skade er med i holdopstillingen mod Finland.

Den afgørende kamp spilles klokken 19.45 i Portugals næststørste by Porto. Portugal har ikke tabt en hjemmekamp i en kvalifikationsturnering siden 1998, hvor landsholdet fik klø af Rumænien.

Lande med billet til EM2008
Foreløbig har følgende 12 lande kvalificeret sig til EM i Fodbold i 2008

De kvalificerede lande er Polen, Italien, Frankrig, Grækenland, Tyskland, Tjekkiet, Kroatien, Spanien, Rumænien, Holland og værterne Østrig og Schweiz.

Der er stadig håb for England, Rusland, Portugal, Finland, Tyrkiet, Norge, Nordirland og Sverige, som kæmper om de sidste 4 pladser i deres respektive grupper. 

UPDATE  21. november 2007
Alle er lettede og glade i Portugal. Nationalheltene har hevet uafgjort hjem i Porto mod Finland. Det blev 0-0 i en kamp, som Portugal burde have vundet, men til tider specielt i de sidste minutter var tæt på at tabe. Portugal har dermed kvalificeret sig til EM i fodbold i Schweiz-Østrig i 2008. Din vurdering:Europas højeste juletræ tændt i Porto

Julen kom til Porto i går, da Europas højeste juletræ blev tændt i Portos centrum.

Juletræet, som naturligvis ikke er et ægte træ, er 76 meter højt og vejer 280 tons. Der er 2.400 minipærer og 13.000 normale lys på træet. Det forlyder desuden at det nok dyreste juletræ i Portugal bærer på omkring 28 kilometer lysledning, 500 meter neonlys og 600 stroboskoplys.

Det imponerende juletræ er en gave til Portos indbyggere sponseret af lokale virksomheder.

Se også: Fakta om Porto.

Din vurdering:Camping i Lissabon Khadaffi style

Den libyeske leder Muammar Khadaffi har bedt om ekstra plads ved Afrika-EU topmødet i Lissabon, som afholdes i starten af december.

Muammar Khadaffi er af beduinslægt og ønsker ikke at bo på hotel. Han har derfor planlagt at medbringe telt til sig selv og sit følge. Det giver for tiden de portugisiske værter en lille ekstraopgave med at finde en egnet og sikkerhedsmæssigt passende græsplæne til formålet.

Hugo Chavez i Lissabon
Tirsdag d. 20. november kigger Venezuelas socialistiske præsident Hugo Chavez forbi Lissabon. Chavez skal mødes med den portugisiske premierminister José Sócrates i embedsboligen i São Bento.

Det portugisiske energiselskab Galp har netop lavet en større aftale med regeringen i Venezuela. Emnerne for Chavez besøg i Lissabon besøget er blandt andet samarbejde om energi samt forholdene for de portugisiske statsborgere, som bor i Venezuela.

Chavez er heller ikke altid let at gøre tilpas. For nyligt røg han uklar med Spaniens kong Juan Carlos. Under det iberisk-amerikanske topmøde, hvor Spanien deltog, kom Hugo Chavez med særdeles kraftige udfald mod blandt andet den tidligere spanske regeringschef José Maria Aznar. Det fik den spanske konge til at læne sig fremover og bede Chavez om at klappe i. Hugo Chavez er ikke kendt for at give efter, og den lille episode har affødt trusler om nationalisering af spanske banker i Venezuela. Spaniens nuværende regeringschef José Luis Rodríguez Zapatero forsøger at slå episoden hen.

Se også: Campingpladser i Lissabon-området .

Din vurdering:Virgin Active fitnesscentre kommer til Portugal

Rygterne har løbet i lang tid, men nu skulle det være bekræftet at fitness-kæden Virgin Active vil åbne i Portugal.

Såfremt ambitionerne hos Virgin Active bliver opfyldt, bliver den nye spiller på markedet for fitness og wellness en meget hård konkurrent for de eksisterende fitnesscentre i Portugal.

Virgin Active’s mega-gyms må forventes at have de nyeste fitnessmaskiner, pool, spa, moderne design, afdeling for børn og ikke mindst en velsmurt og afprøvet marketingsmaskine. Samtidig er helseklubberne så store at det engelske koncept er afhængigt af at tiltrække mange kunder fra eksisterende portugisiske motionscentre.

Det forlyder at de første byer i Portugal med Virgin Active helseklubber bliver Lissabon, Porto, Faro og Coimbra. Planen er at åbne klubber i alle byer i Portugal med over 50.000 indbyggere. Afhængig af beregningsmetode for indbyggertal vil det svare til 10-12 klubber.

Fitnesskæden Virgin Active findes allerede i England, Italien, Spanien og Sydafrika. I England ekspanderede man i 2006 fra 24 til 72 fitnesscentre ved at overtage en større konkurrerende kæde. I alt findes der ifølge virksomheden selv 167 Virgin Active fitness centre.

Virgin Active kontrolleres af den karismatiske og kontroversielle englænder Richard Branson, som har 85% af aktierne. Det er Bransons plan at kæden skal noteres på børsen i London, og i øjeblikket gør Branson alt for at få Virgin Active til at fremstå så indbydende for investorer som muligt.

Din vurdering:Uenighed efter ISAFs konference i Estoril om fremtidige OL bådklasser

Der var skuffelse hos mange og glæde hos nogen, da ISAFs øverste organ i sidste uge besluttede at gå imod indstillingen fra ISAF’s events-komité, som blandt andet har Kronprins Frederik som medlem.

Baggrunden var at det internationale sejlsportsforbund ISAF af den olympiske komité IOC havde fået pålagt at skære sejlsportsdisciplinerne ned med én bådklasse med virkning fra OL i London i 2012. IOC er klar over at sejlsporten er én af de mindst publikumsvenlige sportsgrene ved OL og samtidig ét af de dyreste at afholde. IOC ønsker derfor at fokusere mere på, hvad folk gerne vil se, hvilket er forståeligt nok.

Det var altså op til ISAF at afgøre hvilken bådklasse, som skulle sløjfes til OL i 2012, og dermed i realiteten nedlægges til alle større fremtidige konkurrencer.

Starbåden
Events-udvalget med Kronprins Frederik som aktivt medlem indstillede at man nedlagde mændenes Starbåd, som er en kølbåd med en besætning på to personer. Starbåden er et ældre design for sejlere i den såkaldt tungere vægtklasse. Den er relativt svær at sejle og absolut ikke nogen begynderbåd. Samtidig er Starbåden en relativ dyr bådklasse at konkurrere i. Se Starbåden her.

ISAF’s ledende organ besluttede imidlertid i Estoril, på trods af eventkomitéens indstilling, at indstille til IOC at bådklassen Tornado nedlægges i OL sammenhæng.

Tornadoen

Tornado er en moderne bådklasse med katamaran-skrog og sejles også af to personer. Danske Poul Elvstrøm kender også til Tornado’en. Han har vundet OL i Starbåden flere gange, men sejlede i de sidste år af karrieren sammen med sin datter Trine i netop Tornado. Tornado er en langt lettere, mere moderne og væsentlig hurtigere bådtype end de fleste andre olympiske bådklasser. Desuden er der en vis dramatisk effekt for tilskuere forbundet med bådtypen, når man ser den ride på vandet med det ene skrog hængene i vejret. Se Tornadoen her.

Mange sejlsportsfolk også indenfor dansk sejlsport, herunder Dansk Sejlunions sportschef Michael Staal, var overraskede over beslutningen. Kommentarerne gik i stor udstrækning på at det var et forkert og ikke særligt fremadskuende valg ISAF havde taget. De fleste troede dog nok at diskussionen om de fremtidige olympiske bådtyper var ovre for denne gang med ISAF beslutningen til årsmødet i Estoril.

Australsk utilfredshed med ISAF

Nu viser det sig imidlertid at det måske ikke er tilfældet. Den australske sejlsportsunion Yachting Australias formand Phil Jones har udsendt en pressemeddelelse, hvori han på det australske forbunds vegne udtrykker sin skuffelse med resultatet af ISAF’s beslutning.

Phil Jones er én af sejlsportens ’tunge drenge’ og han fremhæver at det er et skridt i den forkerte retning når man sløjfer en bådtype med stor appeal til både ungdommen og TV-kameraérne. Jones mener faktisk at Tornadoen kan være med til at redde international sejlsport, som er meget afhængig af de økonomiske tilskud fra OL via de penge som tjenes på TV-rettigheder.

Ydermere angriber Phil Jones den måde afstemningen blev afholdt på. Han mener at processen blev forceret og at nogen af de 39 delegerede med midre godt kendskab til engelsk i realiteten ikke vidste helt, hvad de stemte for i den sidste og afgørende afstemning om Tornadoens skæbne. Det bliver spændende at se om ’de gamle mænd’ i ISAF kan påvirkes til at overveje deres beslutning om sportens fremtid.

Set fra et dansk synspunkt ’overlevede’ Jonas Høgh-Christensens Finnjolle lidt overraskende afstemningen. Alternativet for Jonas ville være Starbåden, som er omkring 3 gange så dyr at dyrke sejlsport på internationalt plan med.

ISAF Rolex World Sailor of the Year Awards

ISAF uddelte også ISAF Rolex World Sailor of the Year æresbevisninger i Estoril for nyligt. Kandidaterne var:

Kvinder:
Den britiske ynglinge besætning med Sarah Ayton, Sarah Webb og Pippa Wilson
De 3-dobbelte 470’er VM-mestre Marcelien de Koning / Lobke Berkhout, Holland
Claire Leroy, Frankrig, Match Racing skipper for Ideactor teamet
Evi van Acker, Belgien i Laser Radial

Mænd:
Americans Cup veteran på ’Alinghi’ Ed Baird, USA
Trimaran sejler Frank Cammas, Frankrig
Farr 40 mester og ejer af ’Onorato’, Vincenzo Onorato, Italien
Star båd mandskabet Robert Scheidt og Bruno Prada, Brasilien
International Moth sejler Rohan Veal, Australien

Vinderne af ISAF Rolex Sailor of the Year hos kvinderne blev Claire Leroy og hos mændene Ed Baird.

Din vurdering:Jul og nytår på Madeira

Der er stadig behageligt varmt på Madeira i december måned. Klippeøen ligger i Atlanterhavet ud for Nordafrika omkring 1000 kilometer vest for byen Marrakesh i Marokko. Klimatabellen for Madeira siger omkring 20 grader om dagen og 14 om natten. Det kan godt regne lidt, men på Madeira falder langt den meste nedbør i de højere liggende egne af øen. Se vejret på Madeira lige nu.

Jul på Madeira
Jul på Madeira er en helt speciel oplevelse. Hvis man synes Århus eller København er pyntet flot, skylder man sig selv at se Funchal på Maderia ved juletid. Befolkningen på øen gør utrolig meget ud af udsmykningen, og der anvendes i vid udstrækning farvede lys, som giver et fantastisk bybillede om aftenen. Alle er meget optagede af julen, som på Madeira nok har mindre fokus på gaver og mere på traditioner og udsmykning end i Danmark. Alt i alt er der, selv om der naturligvis er mange turister til jul, en utrolig god og varm julestemning på Madeira. Jul hedder i øvrigt natal på portugisisk. Se følgende video fra julen 2006/2007.

 

Bacalhau til jul

På Madeira og i resten af Portugal spiser man traditionelt bacalhau til jul. Bacalhau er tørret saltet torsk primært fra det nordlige Atlanterhav. På dansk ville man sige klipfisk, men begrebet er ikke helt dækkende for portugisisk bacalhau, da klipfisk kan være andet end torsk. I Portugal findes der i ethvert velassoteret supermarked en stor afdeling for bacalhau i mange forskellige varianter og til jul er der endnu mere end sædvanligt.

Tilberedningen starter med at man lægger fisken i vand i 24 timer for at komme af med det meste af saltet. Derefter koges torsken f. eks. sammen med grøntsager, æg og kartofler. Nogen varianter af bacalhau gratineres i ovnen. Bacalhau er i øvrigt ikke kun en ret man spiser til jul. Den tørrede torskefisk er portugisernes nationalret og spises også meget i Brasilien. Bacalhau kan, uden problemer siger portugiserne, tilberedes på 365 forskellige måder – én måde for hver dag i året.

Nytår på Madeira
Madeira har en helt speciel nytårstradition. Man fyrer nytårsskyts af. Det lyder ikke af så meget, men befolkningen på Madeira har gennem mange år bragt nytårsfyrværkeriet på Madeira op i en liga, hvor selv en dansk familiefar med spenderbukserne på ved fyrværkeri-boden hos tømmerhandleren, kommer til at ligne en fuser ved siden af.

Se også: Nytårsaften på Madeira 2008/2009

På Madeira er nytårsaften på det nærmeste en konkurrence i at lave det flotteste fyrværkeri. Alle portugisere er traditionelt glade for fyrværkeri, og til nytår går befolkningen på Madeira helt amok. Man taler faktisk om Madeiras årlige såkaldte Pyrotekniske Show til nytår. Der bliver brændt ufattelige mængder krudt af. Funchal er i Guinness rekordbog for i løbet af 8 minutter i 2006 at have brændt 17 tons fyrværkeri af. Det skal efter sigende have forårsaget mere end 660.000 eksplosioner i luften over hovedbyen Funchal, hvilket er mere end 8.000 eksplosioner i minuttet. Temaet for Madeira Pyrotechnic Show i 2006 var ’De fire Årstider’ og 385 mennesker var involverede i fyrværkeriet, som menes at have kostet omkring 8 millioner kroner. Det er umuligt at fange selve oplevelsen på video, men her er en smagsprøve.

 

Mange rejseselskaber arrangerer ferierejser til blomsterøen, men man kan også tage ruteflyet til Madeira og selv organisere hotel. Se vores guide til den billigste flyrejse til Madeira.

Se også:
Jul i Portugal
Madeira fyrværkeri 2008
Billeje på Madeira til jul og nytår Din vurdering:Anders Fogh Rasmussens portugisiske ven

Efter det under omstændighederne gode valg for statsminister Anders Fogh Rasmussen i Danmark tirsdag skriver Jyllandsposten onsdag d. 14. november at Anders Fogh modtog varme lykønskninger fra EU Kommissionens formand portugiseren José Manuel Barroso.

Forholdet mellem Anders Fogh og José Barroso, skriver Jyllandsposten, har efterhånden udviklet sig til et nært venskab.

Siden november 2004 har Barroso været formand for Kommissionen, som i EU er det afgørende politiske beslutningsorgan. Barroso har på mange måder en karriere, som ligner Anders Fogh Rasmussens.

José Manuel Barroso blev født i 1956 og er dermed 3 år yngre end Anders Fogh. Ligesom Fogh har Barroso 3 børn og begge statsmænd har en universitetsuddannelse inden for økonomi. Barroso’s uddannelse er dog en anelse mere international med en masters fra Universitetet i Geneve og desuden Phd. studier ved det anerkendte Georgetown Universitet i USA. Fogh er nationaløkonom fra Aarhus Universitet.

Både Barroso og Anders Fogh har været politisk aktive i stort set hele deres voksne liv og er langsomt steget i graderne inden for et center-højre parti. Barroso blev i 1999 formand for PSD, som kan sammenlignes med de konservative eller med partiet Venstre i Danmark. Barroso var i nogle år minister i regeringer ledet af Portugals nuværende ’grand old man’ præsident Anibal Cavaco Silva. ’Røde Anders’, som Anders Fogh engang blev kaldt, var minister under Poul Schlütter i borgerlige regeringer sidst i 80’erne og først i 90’erne. Ved valget i Portugal i 2002 fik Barroso’s parti stemmer nok til at danne en koalitionsregering med det lille portugisiske folkeparti, som går under betegnelsen PP for Partido Popular. I 2001 vandt Anders Fogh det danske valg og blev statsminister første gang i Danmark.

Barroso var som statsminister ikke videre populær blandt store dele af den portugisiske befolkning. Det skyldes at han reducerede Portugals galloperende budgetunderskud på de offentlige finanser ved hjælp af besparelser. Portugal var på dette tidspunkt i en langt værre økonomisk situation end landet er i 2007, men den nuværende socialistiske premierminister José Sócrates har dog langt hen af vejen fortsat Barroso’s stramme finanspolitik og har i øvrigt netop i november 2007 fået ros af EU derfor. Måske Barroso og Sócrates trods alt ikke står så langt fra hinanden. På den måde ligner Portugal og Danmark også hinanden lidt.

I 2004 blev Barroso tilbudt posten som Formand for EU Kommissionen efter italieneren Romano Prodi. Barroso sprang til efter at være blevet træt af det hjemlige ’fnidder’ i portugisisk politik. José Manuel Barroso er mere respekteret i Portugal efter at han er blevet formand for Kommissionen, og han har også et solidt ry i langt de fleste af EU’s medlemslande herunder England og Tyskland.

Der er spekulationer om at Anders Fogh Rasmussen måske kunne tænke sig på et tidspunkt at følge i sin ven José Barroso’s fodspor med en toppost i EU.

Din vurdering:TAP Open golfturnering i Vilamoura på Algarvekysten

Det portugisiske luftfartsselskab TAP har igen i år arrangeret en større amatør golfturnering i Algarve. Det er 30. gang at TAP Open Amateur Tournament afholdes, og i år er der omkring 400 tilmeldte golfspillere fra hele verden.

På tirsdag d. 20. november 2007 starter selve turneringen på fire golfbaner tæt på byen Vilamoura i Algarve. De mange amatør golfspillere får lejlighed til at stifte bekendtskab med de kendte golfbaner Pinhal, Millenium, Ocean og Victoria. Programmet er lidt mere ekstravagant i år i forhold til tidligere år for at fejre TAP Opens 30-års jubilæum.

Turneringen afsluttes med en gallamiddag d. 23. november på det femstjernede Marinotel i Vilamoura.

TAP, som står for Transportes Aéreros Portugueses, medtager i øvrigt altid golftasker på sine ruteflyvninger uden ekstra beregning.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »