Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNovember 2007 - Indlæg

Citroen vinder markedsandele i Portugal

Salget af nye biler i Portugal i årets første 6 måneder viser en kraftig fremgang for det franske bilmærke Citroen på det portugisiske marked. Citroens markedsandel er nu på 7,6% og og dermed er Citroen nummer 5 på den portugisiske top 10 liste over mest solgte bilmærker. Det er en stigning i Citroens bilsag på over 15% i forhold til 2006.

Renault ligger på trods af et fald på 9% stadig nummer 1 med en markedsandel på 12,4% af nybilssalget fra januar til juni 2007 i Portugal. Herefter følger Opel med 10,9%, Peugeot med 8,6% og VW med 7,9%. Citroen efterfølges på 6.-pladsen af Ford med 7,1%, Toyota med 6,2%, Seat med 5%, BMW med 4,3% og Mercedes med 3,8%.

Det er i forhold til det danske marked bemærkelsesværdigt at prestigemærket Mercedes i løbet af et halvt år sælger næsten 6.000 nye biler i Portugal. I Danmark blev der ifølge bilimportørerne i perioden januar til september 2007 kun solgt godt 1600 nye Mercedes personbiler. Portugal har omkring dobbelt så mange indbyggere som Danmark. Til gengæld er Danmark et meget rigere land stort set uanset, hvordan man opgører det. Det er naturligvis de overordentlig høje danske bilafgifter samt til en vis grad Mercedes-Benz prispolitik i Danmark, som gør udslaget. I Portugal fås den nye Mercedes C-klasse til en gadepris fra små 40.000 euro svarende til omkring 300.000 danske kroner. Danske bilkøbere kan godt belave sig på at finde omkring 603.000 kroner frem af foret for at kunne købe selv den mest skrabede Mercedes C-klasse model. Portugal har i øvrigt nogen af Europas højste bilafgifter, men Danmark er naturligvis i en liga for sig selv, som eksemplet tydeligt illustrerer. Se tidligere artikel med sammenligning af priser på nye biler i Danmark og Portugal.

Med hensyn til de asiatiske bilmærker er Danmark et af de lande i Europa, hvor det er mest accepteret at køre i en 'riskoger'. At købe en japansk eller en koreansk bil i lande som Tyskland, Frankrig, England eller Portugal giver, for nu at sige det mildt, ikke særlig høj status. Til gengæld er køberne som regel tilfredse, da bilerne, som i øvrigt ofte er produceret i Europa, er skruet godt sammen og i gennemsnit går langt mindre i stykker end eksempelvis franske biler. 

Vi har tidligere set på de mest solgte biler i Portugal i juni 2007. Ser man på salget i årets 6 første måneder ændrer billedet sig lidt. Portugals top 10 inden for bilmodeller ser således ud. Bemærk at alle versioner af én model er medtaget i statistikken.

1. Renault Megane II med 8.084 biler
2. Opel Astra med 7.886 biler
3. Renault Clio II med 7.229 biler
4. Opel Corsa med 7.129 biler
5. Peugeot 207 med 5.081 biler
6. Ford Mondeo med 4.332 biler
7. Peugeot 307 med 4.141 biler
8. VW Polo med 3.948 biler
9. Seat Ibiza med 3.745 biler
10. Fiat Grande Punto med 3.681 biler

Samlet set blev der solgt 114.112 nye personbiler i Portugal i første halvår af 2007. Det er en stigning på små 700 biler i forhold til samme periode i 2006. I Danmark blev der i 2006 i alt solgt 156.760 nye personbiler.

Som sædvanlig skal man bemærke at der i Portugal sælges et stort antal udlejningsbiler til brug for de mere end 12 millioner turister, som hvert år besøger landet. Havde man ikke det store salg til biludlejning ville tallene for nybilsalg i Portugal være lavere. Fordelingen af nyvognssalget påvirkes også af at mindre biler som Opel Astra/Corsa, Fiat Punto og VW Polo er populære til billeje. 

Kilder: Diário Economico, Bilbasen.dk og De Danske Bilimportører  

Din vurdering:Stop for nybyggeri på spanske ferieøers kystlinje

På de spanske ferieøer Ibiza, Mallorca og Menorca, som også går under betegnelsen de Baleariske øer, har myndighederne med kort varsel indført byggestop langs øernes kystlinje.

Det betyder blandt andet at planlagte projekter tæt på Palma de Mallorca og på Ibiza må aflyses. Beslutningen er taget af den siddende socialistiske regering og er et resultat af folkeligt pres. Der er valg i Spanien til foråret og i befolkningen på de spanske øer og ved de spanske kyststrækninger er der efterhånden ved at opstå en uvilje mod masseturisme. I de sidste 50 år er turismen på de spanske øer eksploderet med fatale følger for områdets naturværdier.

Senest blev øen Ibiza af magasinet National Geographic udnævnt til den ø i verden blandt 111 øer, som har mistet mest af sin natur og kulturelle særpræg. I den samme undersøgelse blev Mallorca nummer 91. Færøerne og Azorerne klarede sig bedst med henholdsvis en første- og en andenplads, mens undersøgelsens resultat udtrykte en vis bekymring for at den portugisiske ø Madeira (rangeret som nummer 70 i undersøgelsen) ville udvikle sig i samme retning som Ibiza og Mallorca. Se hele National Geographic undersøgelsen her. Se også Portugalnyts artikel om resultaterne i National Geographic undersøgelsen.

Den engelske avis The Guardian skriver endvidere at der ud af Spaniens ca. 45 millioner indbyggere nu bor ca. 1 million englændere i landet. Det store antal udlændinge med tegnebogen i orden har medvirket til byggeboomet og lagt et stort pres på landets naturlige ressourcer. En golfbane forbruger eksempelvis vand svarende til en by med 12.000 indbyggere, og vand er i langt højere grad en mangelvare i Spanien end i Portugal. Spanien er som bekendt sammen med Frankrig også ét af danskernes foretrukne lande at bosætte sig i. Der er dog flere danskere, som flytter til Sverige og USA.

Også Portugal er populær blandt briterne, som i stor udstrækning flygter når de kan, fra de overbefolkede britiske øer. I England er byerne Birmingham, Manchester, Liverpool, Sheffield, Bradford og Leeds efterhånden så store at de vokser sammen med andre byer. Det varer f.eks. ikke længe før de for de fleste danskere relativt ukendte storbyer Leeds og Bradford er vokset sammen til én stor by med hen ved 2 millioner indbyggere. London har allerede spredt sig til store dele af det sydøstlige England og mange englændere synes ikke længere om den livskvalitet, som tilbydes i de store byer.

Lidt statistik: I 2006 udgjorde de engelske turister 21,8% af det samlede antal turister i Portugal. Herefter følger turister fra Spanien med 19%, tyskere med 12,3%, franskmænd udgjorde 7% og italienerne 5,2%. Feriegæster i Portugal fra USA, Brasilien, Irland og Belgien var også repræsenteret i top 10.

Se også: Lej bil i Spanien

Din vurdering:Benfica tæt på ny rekord

Den portugisisk fodboldklub Benfica lammetævede i weekenden Boavista i den portugisiske liga med 6-1 på Estádio da Luz i Lissabon. Det siger måske mere om klasseforskellene i den portugisiske liga end om Benfica’s kvaliteter. Boavista ligger trods alt tredje sidst i den bedste række i Portugal.

Mere imponerende er det at Benfica her midt i november 2007 ikke har tabt en kamp i den portugisiske turnering siden 18. november 2006, hvor Braga fra Nordportugal fik skovlen under ’de røde djævle’, som klubben kaldes i Portugal. Det giver i alt 31 kampe i træk uden nederlag. Benfica har i denne periode vundet 21 og spillet 10 kampe uafgjort i den portugisiske liga.

Benficas gode form vækker mindelser om da en svensker ved navn Sven-Göran Eriksson fra januar 1983 til marts 1984 stod i spidsen for holdet i 36 ubesejrede kampe i den hjemlige portugisiske liga. Eriksson var træner for Benfica fra 1982 til 1984. Siden havde Benfica i perioden 1984-1987 4 forskellige trænere, herunder et meget kort besøg i 1987 af danskeren Ebbe Skovdahl, inden den karismatiske svensker igen overtog posten som manager for Benfica fra 1989 til 1992.

På internationalt plan er Benfica for tiden mindre heldig. Der skal lidt mere end et mirakel til, hvis den portugisiske storklub skal gøre sig håb om at gå videre i Champions League turneringen. Benfica ligger som bundprop med 3 point i gruppe D i Champions league, hvor Milan fører med 9 point foran Shakhtar og skotske Celtic med hver 6 point.

Din vurdering:Den danske regerings holdning i fokus i Portugal

Den danske regering med Anders Fogh Rasmussen i spidsen trækker overskrifter i Portugal i denne uge.

Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller har været ude med en kraftig afstandtagen til planlægningen af EU topmødet i december. Danmarks regering opponerer imod efter én dag i Lissabon at skulle flyve til Brussels i Belgien for at afholde 2. dag af EU topmødet d. 13-14. december 2007.

Både Belgien og Portugal insisterer på at være vært for EU topmødet – Belgien fordi det står i EU’s regler og Portugal fordi Lissabon-traktaten, som Tyskland og Portugal har lagt meget arbejde i at få enighed om, skal underskrives i Lissabon for at byen vil kunne lægge navn til traktaten.

I portugisisk presse henvises til den danske avis Politiken, som har beregnet at der vil blive fløjet ekstra 75.000 fly-kilometer. DTU (Danmarks Tekniske Universitet) har med udgangspunkt i de 75.000 kilometer beregnet at det vil svare til en udledning af 250 tons CO2, hvis man vælger at splitte topmødet op mellem to byer. Se artiklen 'Underskrift af EU-traktat koster tonsvis af CO2' i Politiken.

Onsdag d. 7. november bragte Diário Economico en ¾-sides artikel om Danmarks holdning til den udvidede rejseaktivitet i EU. Indtil videre støtter den bærende kraft bag Lissabon-traktaten Angela Merkel Portugals bestræbelser for at holde topmødet i Lissabon. Belgierne har dog indtil videre ikke tænkt sig at give sig.

Se også: Statusrapport over Portugals EU formandskab samt artiklen Underskrivelse af EU traktat og uenighed mellem Portugal og Belgien.

Såfremt EU topmødet afholdes i Lissabon finder det sted i Belem i den vestlige del af Lissabon i det gamle kloster Mosteiro dos Jerónimus, som er et af de Lissabons mest berømte seværdigheder..

Din vurdering:Status quo for Portugal på FIFA verdensranglisten i fodbold i oktober 2007

Bemærk: FIFA verdensrangliste - november 2009.

Portugal er stadig nummer 8 på FIFA verdensranglisten i fodbold i oktober 2007. Det portugiske fodboldlandshold har med de 2 nylige sejre i kvalifikationen til EM i 2008 bibeholdt den gode placering. Faktisk er Portugal tæt på at overhale Holland som knebent holder 7. pladsen. I sidste måned var Holland nummer 5 på verdensranglisten.

Argentina har genindtaget verdensranglistens førsteplads efter Brasilien. Herefter følger Italien, Frankrig, Tyskland og Spanien. England er efter en utilfredsstillende indsats i EM kvalifikationen endnu engang røget ned af rangstigen og ligger nu som nummer 11.

Set med nordiske øjne er de engang stærkeste nationer Danmark og Sverige forvist til henholdsvis en 29. og en 24. plads, mens broderfolket i Norge har mere styr på de nationale fodboldtropper med en 21. plads. Norge er faktisk efter sejren på udebane mod Bosnien-Herzegovina gået 8 pladser frem i forhold til septembers verdensrangliste.

Skotland med et indbyggertal som det danske på godt 5 millioner mennesker fortsætter den imponerende fremgang og ligger nu som nummer 13 på Fifa’s verdensrangliste i fodbold.

Se også artikel om FIFA verdensranglisten i november og seedning for Danmark til VM i 2010.

Din vurdering:Portugiseren Pedro Lamy verdensmester med Peugeot i Le Mans Serien

Læs om Pedro Lamy i Le Mans 2008 

Portugal har ligesom Danmark ikke mange kendte racerkørere at prale af. En undtagelse er José Pedro Lamy Viçoso bedre kendt som Pedro Lamy.

35-årige Lamy har med en andenplads sammen med franskmanden Stéphane Sarrazin sikret sig verdensmesterskabet Le Mans Serien i 2007. Le Mans Serien er en serie af 5 udholdenhedsløb på hver 1000 kilometer.

Lamy’s Peugeot 908 HDi-FAP blev i sæsonens 5. og sidste løb d. 10. november nummer to på Interlagos banen i Sao Paulo, Brasilien, og det var nok til at verdensmesterskabet var i hus. Bemærkelsesværdigt er det at Lamy’s Peugeot racerbil har dieselmotor.

Bilerne i Le mans Serien er så langt fra standardbiler, som man kan forestille sig. Budgetterne er store, men dog meget mindre end i motorsportens førstedivision Formel1. Løbene er såkaldte ’endurance’ løb dvs. udholdenhedsløb i stil med det berømte årlige 24-timers løb på Le Mans i Frankrig.

I Le Mans Serien gælder det simpelthen om at tilbagelægge 1000 kilometer hurtigst muligt, og derfor er bilerne bestykkede med lygter til natkørsel og ligner i det hele taget langt hen af vejen meget dyre eksotiske sportsvogne. Le Mans serien har ikke noget med 24 timers løbet i Le Mans at gøre, men der køres i de samme klasser.

Der er populært sagt 4 klasser i Le Mans Serien P1, P2 er de 'ægte' Le Mans serie klasser, mens GT1 og GT2 køres i FIA regi. Alle klasserne er definerede ud fra krav til vægt, konstruktion og motorydelse. Den fornemste, dyreste og hurtigste klasse er P1. Pedro Lamy er en erfaren endurance kører. Han var i 2004 og 2006 kører for vinderteamet i GT1 klassen. Den nylige sejr med Peugeot i 2007 er i P1 klassen og dermed det højeste man kan nå indenfor motorsport i Le Mans Serien.

Lamy er født i en landsby i Alenquer nord for Lissabon og startede sin motorsportskarriere i en gokart. Midt i 90’erne fik Lamy chancen i Formel1, men havde aldrig hverken held eller resultater nok til at gøre sig gældende. Det blev til i alt 32 Formel1 løb for Lotus og Minardi. Bedste resultat var en 8. plads. Set med portugisiske øjne overgås Pedro Lamys karriere i Formel1 kun af Tiago Monteiro, som opnåede en 3. plads i USA's Grand Prix 2005 og nåede at køre i alt 37 løb i motorsportens fornemste klasse.

En dansk bil deltog i 2007 i Le Mans Serien. Det drejer sig om Markland Racing med bl.a. Kurt Thim og Thorkild Thyrring som kørere i en Corvette C6 Z06 GT2.

Se også: Motorsport i Estoril samt Historisk rally i Portugal.

Din vurdering:Landskampe og fodboldsladder i Portugal

Landstræner Filipe Scolari har udtaget spillerne til landskampene mod Armenien og Finland i november.

Begge kampe spilles i Portugal. Den 17. november møder Portugal Armenien i byen Leiria små 200 kilometer nord for Lissabon. Den 21. november kommer Finland til Portugal. Kampen mod det finske fodboldlandshold spilles i Portugals næststørste by Porto.

Følgende spillere er udtaget til kampene, som er en del af Euro 2008 kvalifikationen:

Målmænd: Ricardo (Bétis i Spanien), Quim (Benfica).

Forsvar: Bosingwa og Bruno Alves (FC Porto), Miguel og Caneira (Valencia), Ricardo Carvalho (Chelsea), Fernando Meira (Stuttgart), Pepe (Real Madrid) og Jorge Ribeiro (Boavista fra Portugal).

Midtbane: Raul Meireles (FC Porto), Miguel Veloso (Sporting Lissabon), Manuel Fernandes (Valencia), Maniche (Atletico Madrid).

Forwards: Cristiano Ronaldo og Nani (Manchester United), Simão (Atletico Madrid), Quaresma (FC Porto), Nuno Gomes (Benfica), Hugo Almeida (Werder Bremen) and Makukula (Maritimo fra Portugal).

Stillingen i EURO 2008 Gruppe A
Portugal ligger inden returkampen mod Armenien på en komfortabel andenplads i EURO 2008 kvalifikationsturneringen 1 point efter Polen. Stillingen efter 12 kampe i gruppe A ser således ud:

Polen 24 point
Portugal 23 point
Serbien 20 point
Finland 20 point
Belgien 15 point
Armenien 9 point (for 10 kampe)
Kazakhstan 7 point
Azerbaijan 5 point (for 10 kampe)

De to bedste fodboldhold i gruppen kvalificerer sig til EM2008, som afholdes i Schweiz og Østrig.

Figo brækker benet på sin fødselsdag
I sidste uge var den kendte portugisiske fodboldspiller Luis Figo, som spiller for Inter i Italien, uheldig at brække skinnebenet efter en tackling af Juventus spilleren Pavel Nedved. Figo må indstille sig på en længere pause.

Figo den 4. bedste fodboldspiller i verden

Figo er til gengæld netop blevet kåret til den 4. bedste fodboldspiller nogensinde af Football Statistics Association, som er en organisation i England, som i 25 år har analyseret fodbold ved hjælp af matematik.
Ifølge FSA er Pelé den bedste spiller gennem tiderne efterfulgt af Ronaldo og Romário. Figo er nummer 4 i det fornemme selskab og Zidane, Maradona og Beckenbauer følger på de næste pladser.

FSA’s rangliste bygger på alverdens statistik om målscore, antal tabte og vundne kampe, antallet af trofæer, antal kampe som holdkaptajn og mange andre fodboldstatistiske detaljer. Dygtige og berømte spillere som engelske George Best argentinske Mario Kempes findes slet ikke i top 100. Det gør til gengæld en anden ’halvgammel’ portugiser Rui Costa fra Benfica, som er nummer 85. Den nu pensionerede tidligere portugisiske landsholdspiller fra Mozambique Eusébio er rangeret som nummer 19 på FSA’s verdensrangliste over fodboldspillere.

Mourinho har stadig temperement
Den tidligere manager for den engelske fodboldklub Chelsea portugiseren José Mourinho har gjort sig uheldig bemærket på sin datters skole. Han er efter sigende ’kommet til’ at hive en 12-årig dreng lidt i håret og hvis også nok lidt i det ene øre efter at ungersvenden gentagne gange havde udtalt sig fornærmende om Mourinho og hans datter.

Mourinho kunne dog efterfølgende godt se at det ikke var så heldigt og har sendt et undskyldende brev til drengens forældre og til datterens skole.

Det portugisiske træner-ikon, som for tiden er selvvalgt arbejdsløs, skal til Sverige på mandag for at overrække en pris i forbindelse med ’Fotbollsgalan’ på svensk TV4.

UPDATE 18. november 2007
Portugal vandt 1-0 over Armenien og skal nu blot have et enkelt point mod Finland d. 21. november for at kvalificere sig til EM2008.

Din vurdering:Lissabon er den billigste storby i Vesteuropa

Pricerunner.com har sammenlignet priser på 26 produkter fra Pampers bléer og benzin til Playstation3 og fra take-away kaffe til Mcdonalds Big Mac burgere. Sammenligningen er foretaget i 29 storbyer i Europa, USA og Asien. 19 af byerne i undersøgelsen er europæiske.

Resultatet er på ingen måde videnskabeligt, men giver dog et godt indtryk af virkeligheden. Det spændende er at Lissabon suverænt er den billigste vesteuropæiske storby.

Se også: Billige flyrejser til Lissabon

Varerne i Lissabon koster i gennemsnit 28% under det europæiske gennemsnit. Da varerne i København koster 21% OVER det europæiske gennemsnit, giver det et forhold i prisniveau mellem Lissabon og København på 72 divideret med 121 =  0,60. Lissabons prisniveau er med andre ord kun 60% af prisnivauet i København eller sagt på en andet måde: Varerne er i København udfra undersøgelsens resultat i gennemsnit 66,7% dyrere end i Lissabon. Det er meget voldsomt set med portugisiske øjne.

Vender man argumentationen om, som de fleste danskere vil se det, er varerne i Lissabon i gennemsnit 40% billigere end i København.

Differentieret moms i Portugal
Da Portugal har diffentieret moms på fødevarer, er der her en stor forskel. Man betaler enten 5%, 12% eller 21%. Køber man fornuftigt og sundt ind kan man på sin bon opdage at det kun er plastikposerne, som man har betalt 21% moms af.

Lissabon - Vesteuropas billigste storby 
Lissabon er faktisk den billigste storby ud af alle de 29 byer at købe en take-away kaffe i. Den koster ifølge undersøgelsen i gennemsnit 4,47 kroner i Lissabon. Den dyreste kaffe fås i Shanghai i Kina, hvor den i gennemsnit koster over 22 kroner. Det skal tilføjes at den portugisiske kaffe nok er en lille 'bica' eller espresso på dansk. Normal dansk sort take-away kaffe fås ikke ret mange steder i Portugal.

Den billigste storby i Europa er Vilnius i Litauen. Der er meget billigt i Vilnius - faktisk 44% billigere end gennemsnittet af de 19 europæiske byer. Herefter følger Warszawa med 29% under gennemsnittet og derefter Prag og Lissabon, som begge er 28% billigere end gennemsnittet for storbyer i Europa.

Oslo er klart den dyreste af alle 29 storbyer i undersøgelsen. København er den 5. dyreste i Europa efter Oslo, London, Stockholm og Paris.

Se også: Danmarks Statistik udpeger Danmark som det dyreste land i EU

Din vurdering:Boligmessen Bolig i Udlandet i Bella Centret

Se også artikel om BOLIG I UDLANDET 2008 messen, som afholdes 8.-9. marts 2008.  

Den 10. og 11. november 2007 afholdes boligmessen 'Bolig i Udlandet'  i Bella Centret.

Se også: Feriebolig til leje i Portugal.

På grund af den store interesse for sommerhus i udlandet og flytning til varmere himmelstrøg afholdes Bolig i Udlandet messen nu 3 gange årligt i Bella Centret. I Jylland er det messehallerne i Fredericia som lægger lokaler til. Næste gang er i september 2008. 

Blandt udstillerne finder man en lang række ejendomsformidlere og ejendomshandlere med speciale i bl.a. bolig i Tyrkiet, Bulgarien, Kroatien Thailand og Spanien. De følgende udstillere er angivet som boligformidlere med ejendomme og hus i Portugal på programmet: A2Z Worldwide, Ejendomsmægleren Sunshineworld og EstateGroup.

Der er al mulig grund til at alliere sig med gode rådgivere inden man køber bolig i Portugal. Det er sådan set ikke særligt vanskeligt at købe hus i Portugal, men de portugisiske regler og love er anderledes end i Danmark på boligområdet. Se Portugalnyts boligsektion for en detaljeret beskrivelse af forholdene i Portugal.

På messen i Bellacentret vil der udover de mange udstillere også afholdes seminarer, hvor nogen af udstillerne heriblandt Skat og Bertil Jacobi fra den kendte århusianske skatteadvokat Tommy V. Christiansen vil fortælle om regler for pensionsbeskatning i udlandet. Skatteeksperterne vil desuden fortælle om, hvad dansk og udenlandsk jura siger om køb af ejendom og arveforhold, når man som dansker flytter til udlandet. Se også Portugalnyts oversigt over skatteforhold i Portugal.


Hvis man går og leger med tanken om at blive udlandsdansker i Portugal kan man finde mere information om at bo i Portugal i sektionen Danskere i Portugal. Din vurdering:Den danske avis Politiken fås nu i Portugal

Man kan nu i større kiosker i Lissabon og Cascais finde den danske avis Politiken. I Cascais finder man Politiken i bl.a. Jumbo supermarkedet i nærheden af indkøbscenteret Cascais Vila. 

Der er tale om helt friske aviser trykt lokalt. Man har dog valgt at undlade farver ved trykning.

Politiken koster i Portugal 3,90 euro svarende til 29 kroner. Vi har endnu ikke set en kiosk med mere end 2 (usolgte) eksemplarer.

Er man interesseret i engelske forhold finder man i de samme kiosker The Times og Daily Mail ligeledes i dagens friske udgaver. I Portugal udgives desuden The Portugal News på engelsk, som primært er en avis for udlændinge (og ikke mindst englændere), som bor fast i Portugal. The Portugal News har stor fokus på lokalnyt fra Algarve, men bringer dog også stof fra andre dele af Portugal.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »