Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNovember 2007 - Indlæg

FIFA verdensranglisten for fodboldlandshold i november 2007

Bemærk:
FIFA verdensrangliste - september 2010 findes her.

Fifa er hurtig på aftrækkeren denne måned og har allerede opgjort november verdensranglisten i fodbold. Årsagen er at FIFA verdensranglisten (link til FIFA) får indflydelse, når der søndag den 25. november 2007 skal trækkes lod til kvalifikationspuljerne til VM i Sydafrika i 2010.

Portugal er uændret nummer 8 på verdensranglisten i november 2007, som dog har et par enkelte overraskelser. Spanien er nu nummer 4 på verdensranglisten, hvilket er den bedste placering af det spanske landshold siden 2003.

Europas bedste landshold
Spanien er derfor lige nu ifølge FIFA Europas næstbedste hold efter Italien. Tyskland, Tjekkiet og Frankrig følger på de næste pladser. Portugal kommer ind på en 6. plads set med europæiske øjne foran stærke fodboldnationer som Holland, Kroatien, Grækenland og England.

Sidstnævnte landshold havde ikke heldet med sig i den afgørende kamp i EM kvalifikationen mod Kroatien, som England tabte på hjemmebane med 2-3 og dermed ikke kom med til EM. Det kostede prompte en fyreseddel til både den engelske landstræner Steve McClaren og hans assistent, den tidligere Leeds United manager Terry Venables. Der er bred enighed i Englands fodboldforbund om at man gerne vil have portugiseren José Mourinho som ny landstræner, men Mourinho har meldt ud at han indtil videre ikke er interesseret.

Tyrkiet er med en god kvalifikationsturnering nu den 16. bedste fodboldnation i verden og d. 13. bedste i Europa.

Skandinaviske hold i problemer

Danmark er til gengæld røget ned som nummer 31 på Fifa listen i selskab med Nordirland og Serbien. Både Norge og Sverige er bedre placerede som nummer 28 og 24 på verdensranglisten. Selv om Finlands landshold, som nummer 36 på FIFA’s verdensrangliste er tæt på sin bedste form nogensinde må de skandinaviske hold under et siges at ligge ekstremt dårligt i efteråret 2007 i forhold til tidligere.

Danmark seeded i 3. seedningslag til VM i 2010
Som følge af Danmarks plads som nummer 31 på verdensranglisten er Danmark nu i 3. seedningslag før lodtrækningen til VM-puljerne på søndag. Det giver Danmark mulighed for at møde blandt andet England, Rusland, Sverige, Israel og Skotland, som alle ligger i 2. seedningslag.

Portugal i lodtrækning i EM 2008 slutspillet
De 16 landshold, som har kvalificeret sig til EM i Østrig og Schweiz er blevet inddelt i seedningslag før lodtrækningen til grupperne i EM slutspillet. Lodtrækningen finder sted d. 2. december 2007 og afventes med spænding i Portugal.

Portugal er placeret i tredje seedningslag, som er baseret på resultater i EM slutrunden. Seedningsgrupperne ser således ud:

1.
Schweiz (som følge af at være værtsland)
Østrig (som følge af at være værtsland)
Grækenland (som tidligere vinder af EM)
Holland

2.
Kroatien
Italien
Tjekkiet
Sverige

3.
Rumænien
Tyskland
Portugal
Spanien

4.
Polen
Frankrig
Tyrkiet
Rusland

Seedningen betyder at Portugel ikke kommer i gruppe med hverken Spanien, Tyskland eller Rumænien, når slutspillet finder sted i Østrig og Schweiz til sommer. Den første kamp i EM 2008 turneringen er den 7. juni 2008.

Se også FIFA verdensranglisten for december 2007.

Din vurdering:Storbritaniens største krigsskib besøger Lissabon

Lissabon har i dag og i morgen besøg af Ark Royal, som er flagskibet i den britiske flåde. Ark Royal er én ud af tre britiske hangarskibe i den såkaldte invencible klasse og hun gør stop i Lissabon på vej tilbage til flådebasen i Portsmouth i Sydengland efter en øvelse omkring den Iberiske Halvø.

Det 210 meter lange hangarskib, som blev indsat i tjeneste i 1985 har en besætning på 685 mænd og kvinder, som hvis de får landlov må formodes at kunne sætte gang i Lissabons natteliv.

Skibet blev oprindeligt bygget som platform for de engelske Sea Harriers også kaldet jump jets, som kunne lande og starte vertikalt. De er dog blevet udfaset og er erstattet af Harrier-II GR-7 fly, som er en nyere amerikansk konstruktion, der ligeledes er i stand til at starte og lande på meget lidt plads. Det er dog kun uden last at flyene kan starte lodret. Når Harrier-II flyene har bevæbning og fuld tank sendes de i stedet op fra en kort startbane med en rampe, som også kaldes en sky jump. Harrier-II flyene går derfor under betegnelsen STOVL, som står for Short Take Off and Vertical Landing. Med sky jump undgår man at skulle 'hjælpe' flyene med et trykluftdrevet katapultsystem i startbanen, og det sparer en masse tid. Se hvor hurtigt det kan lade sig gøre at sende Harrier-II GR-7 fly i luften her.

Udover jager/bombe Harrier-II flyene har Ark Royal desuden et antal Westland Sea King og Merlin helikoptere ombord. Sea King helikopteren bruges dels som troppetransport og dels i en specialversion til overvågning af luftrum. Den nye Westland Sea King ASaC7 helikopter med karakteristisk udfoldelig sporingsudstyr kan holde styr på 400 forskellige luftmål samtidigt. Merlin maskinerne med svær bevæbning har til opgave at spore og uskadeliggøre fjendlige ubåde og overfladefartøjer. Merlin helikoptere anvendes også af både det danske og portugisiske luftvåben dog til andre opgaver. Danmark har i 2007 ladet England overtage en leverance af 6 nye Merlins, da briterne har brug for dem i Afganistan. Se video fra den britiske flåde om de nuværende og fremtidige aircraft carriers rolle i Storbritaniens forsvar. 

Ark Royal, som vejer 20.700 tons, har været indsat udfor Irak i 2003 dog kun som base for helikopter operationer. Selv om Ark Royal er det største skib i den britiske flåde er hun stadig kun en ’lille’ aircraft carrier efter amerikansk målestok.

Storbritanien har tidligere haft større hangarskibe, men kunne i 70’erne, hvor Ark Royal blev tegnet nøjes med mindre skibe som følge af jump jet teknologien. Den næste generation af hangerskibe er allerede på tegnebordet. Denne gang vil den britiske flåde kun få 2 skibe, men de vil til gengæld blive væsentligt større.

Se også:
Russisk flådeskib på besøg i Lissabon i december 2008 Din vurdering:Julefest på velkendt salsaskole i Lissabon

Danseskolen The Latin Quarter i bydelen Caxias i Lissabon arrangerer igen i år sin berømte Festa de Natal julefest d. 16. december 2007.

Denne gang afholdes begivenheden på den kendte restaurant ’Mónaco’ i Caxias ved Tejo flodens udløb. Såvel medlemmer som ikke medlemmer af danseskolen kan tilmelde sig.

Se program og detaljer om tilmeldig til den latinske danse-julefest, som varer det meste af dagen på www.thelatinquarter.eu. DJ til lejligheden er Miguel Pereira. I programmet indgår desuden et show med salsaskolens elever.

The Latin Quarter har som navnet angiver en forkærlighed for latinamerikanske danse og specielt salsa. Danseklubben tilbyder undervisning i salsa på flere niveauer, og der er også mulighed for at gå til Kizomba, som er dans og musik, som stammer fra Angola.

Din vurdering:Portugals udenrigsminister inviterer Mugabe til at blive hjemme

I et interview med portugisisk radio har den portugisiske udenrigsminister Luis Amado sagt, hvad de fleste statsledere i EU håber på.

Udenrigsminister Amado, som sammen med premierminister Sócrates er vært for Afrika-EU topmødet d. 8-9. december 2007, sagde lige ud at han håber at Zimbabwes præsident og diktator Robert Mugabe bliver hjemme.

De øvrige afrikanske lande har insisteret på at Mugabe kan komme med til topmødet, hvis han vil. Den fælles afrikanske holdning er ikke et udtryk for at de toneangivende afrikanske ledere synes om den uberegnelige Mugabe, men man er i Afrika træt af at EU (og USA) dikterer betingelser for samarbejde.

Udenrigsminister Luis Amado og regeringen i Lissabon har med Portugals formandskab for EU modvilligt besluttet at Mugabe får lov at komme med til topmødet. Inden beslutningen blev taget, blev der udfoldet store anstrengelser af blandt andet Tysklands forbundskansler Angela Merkel for at få Afrikas ledere til at acceptere udelukkelse af Mugabe. Det lykkedes dog ikke.

Det er topmødets formål at styrke det økonomiske og handelsmæssige samarbejde mellem Afrikas stater og EU. Alle 53 afrikanske statsledere er inviteret.

Det ventes at repræsentanter for alle 27 EU lande vil møde op. Englands nye premierminister Gordon Brown har dog på forhånd meldt ud at han ikke har tænkt sig at tage til Lissabon, hvis Mugabe er der.

Derfor vil EU helst undgå Mugabe
Mugabes synderegister er efterhånden lige så langt som den afrikanske kamp for uafhængighed af kolonimagterne. Overordnet set beskyldes Mugabe for økonomisk mismanagement, modvilje mod at stoppe korruption og foragt for demokrati.

Mere konkret nævner de mange kritikere af Mugabe blandt andet følgende:

 • Mugabe er indædt modstander af homoseksualitet og har beskyldt de gamle kolonimagter for at indføre den i Zimbabwe. Man kan i Zimbabwe siden 1997 blive straffet for at være homoseksuel.
 • Mugabe har ladet Zimbabwes militær deltage i regulære plyndringer af nabolandets Demcratic Republic of Congo’s naturressourcer.
 • Zimbabwes elite har fået tildelt store landområder på bekostning af den fattige landbefolkning. England var med til indtil 1997 at finansiere opkøb af land fra hvide bosættere fra dengang landet hed Rhodesia. Mugabe har misbrugt opkøbsstøtten, mener den engelske regering.
 • Da man ikke længere kom nogen vegne med England lod Mugabe mange af de resterende såkaldte hvide farme ’nationalisere’ ved at tillade bander og lokalbefolkningen at overtage dem med vold og trusler. Mugabe og hans støtter tog de landområder, som de syntes om først.
 • Mugabe beordrede i 2005 en meget hårdhændet ’udsmidning’ af 10.000 af de fattigste indbyggere fra hovedstaden Harara. De cirka 10.000 mennesker fik at vide at de ikke må genopføre boliger og for manges vedkommende blev løsningen at bo i papkasser som hjemløse.
 • Mugabe har ekstremt dyre vaner i forhold til den generelle armod i sit land. Gennemsnitsalderen i Zimbabwe er under 40 år for både mænd og kvinder.
  Den ekstravagante præsident bygger paladser og yndede indtil han fik indrejseforbud i EU at tage til London og bruge løs af Zimbabwes slunkne statskasse, som om det var hans egen. Der er mange, som mener at enhver økonomisk støtte til Zimbabwe har stor risiko for at ende i Mugabes og hans venners lommer. Mugabe har også indrejseforbud i USA undtagen når FN holder møder. Mugabes børn er ikke omfattet af indrejseforbuddet, og deres forbrug af luksusvarer i de større europæiske hovedstader er legendarisk.
 • Der er udbredt utilfredshed med Mugabe blandt oppositionen i Zimbabwe, som beskylder ham for at føre et terrorregime. Økonomien i Zimbabwe er der ingen tvivl om er i ruiner. Folk i Zimbabwe sulter, mangler lægehjælp og uddannelsessystemet fungerer dårligt eller slet ikke.
 • Mugabe har efter sigende sammenlignet sig selv med tysklands demokratisk valgte diktator i 1930’erne Adolf Hitler - dog var sammenligningen kun med Hitlers relativt positive sider som stolhed og kærlighed til det tyske folk. Sammenligningen bidrager til mange europæiske lederes opfattelse af Mugabe som en psykopat.
 • Mugabe går ikke af vejen for at lade sit militærpoliti at straffe oppositionsledere fysisk.

Mugabe elsker verdens opmærksomhed. Der er få som tvivler på at han vil møde op i Lissabon og sandsynligvis benytte lejligheden til at tale til stærke afrikanske følelser mod de gamle kolonimagter.

Ingen lande i EU har lyst til at holde hånden over demagogen Mugabe, men på den anden side har både USA og Nato brændt fingrene tilstrækkeligt på det afrikanske kontinent i lande som Rwanda og Somalia. Man har sandsynligvis allerede besluttet at Afrika bør rydde op i sin egen baghave selv. EU’s ledere håber i stedet på at kunne medvirke til en positiv og demokratisk udvikling på det afrikanske kontinent via øget økonomisk samarbejde med de enkelte afrikanske lande og med den Afrikanske Union.

Beslutningen om at give Mugabe den respekt, det er at deltage i topmødet i Lissabon, skyldes derfor udelukkende at man i EU ikke vil sætte udviklingen af samarbejdet med Afrika i stå på grund af en enkelt uberegnelig demagog, som ifølge EU-landenes lovgivning ville være at betragte som kriminel.

UPDATE 2. december 2007
Robert Mugabe har meddelt at han deltager i EU-Afrika topmødet i Lissabon d. 8-9 december 2007

Din vurdering:Apple online store i Portugal

Olá Portugal. Sådan byder Apple velkommen til sin nye online-forretning i Portugal. På Apples nye portugisiske hjemmeside kan man finde alt fra iTunes og den klassiske iPod til de nyeste Macbook og 24-tommers Apple skærme.

Alt kan naturligvis bestilles online. Hvis man vil bestille julegaver hos Apple, skal man nok sørge for at være på tasterne inden alt for længe.

Tidligere var Apple i Portugal repræsenteret af firmaet Interlog, men nu satser Apple på lokal repræsentation i Portugal.

Job for Apple i Lissabon
Hvis nogen sidder inde med erfaring med Apple’s produkter, taler portugisisk og har lyst til en karriere i Lissabon søger man desuden lige nu en Executive Account Manager. Se jobopslaget fra Apple.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »