Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNovember 2007 - Indlæg

Estoril Coast Pro surfing

I dag starter det sidste europæiske surfing event i 2007 i den såkaldte WQS (World Qualifying Series). Fra den 2. til den 4. november vil surferne dyste ved Carcavelos i nærheden af Lissabon.

Der er næsten altid gode surfing muligheder ved Carcavelos stranden, men skulle bølgerne være for små ved Carcavelos, har man Guincho stranden lidt længere vestpå i baghånden.

Kystbyen Carcavelos ligger omkring 12 kilometer vest for Lissabon og er et populært feriested for surfere og feriegæster. De fleste erfarne surfere tager dog som oftest til Guincho eller området omkring Peniche og Ericiera lidt længere oppe af Portugals vestkyst. Carcavelos er et godt sted for de mindre erfarne surfere, og der er desuden en fantastisk sandstrand.

I Carcavelos finder man udover hoteller og ferielejligheder et bredt udvalg af restauranter og også én af de største koncentrationer i Portugal af fastboende med svensk nationalitet - faktisk så mange at Carcavelos går under kælenavnet ’Bullerby’ efter Astrid Lindgrens berømte fortællinger.

Estoril Coast Pro er organiseret af Alfarrobba og hovedsponsorerne er turistforeningen i Estoril, Câmera Municipal de Cascais (Cascais bystyre) og Rip Curl. Det er muligt at se live streaming fra surfing event’et på sapo.pt .

Din vurdering:Ny lufthavn i Lissabon

Den nye lufthavn skal aflaste den nuværende Portela lufthavn i Lissabons nordlige del. Lissabons lufthavn ligger til forskel fra de fleste andre europæiske storbyer meget centralt, og Lissabon er vokset så meget at det er umuligt at udvide de eksisterende start- og landingsbaner.

Valget af lokalitet for den nye Lissabon lufthavn har givet anledning til skarpe meningsudvekslinger blandt lokale og nationale politikere. Der er samtidigt store økonomiske interesser involveret, og der har da også allerede været spredte anklager om forsøg på korruption. Beslutningen blev derfor i forsommeren 2007 ’sparket til hjørne’ af regeringen, som kunne se at den stod med et potentielt meget sprængfarligt emne.

Der er to lokaliteter i spil. Den ene er Alcochete, som i nærheden af byen Montijo på den østlige side af Tejo-floden i Santérem distriktet. Den anden er Ota, som ligger 50 kilometer nord for Lissabon.

CIP, som er en industrisammenslutning, har netop færdiggjort et studie som siger at Alcochete er den bedste løsning. Rapporten fra CIP konkluderer først og fremmest at Alcohete er den billigste løsning. Selv om der skal bygges en bro over Tejo, en metro linje og et højhastighedstog mellem Lissabon og Alcohete anslås det i studiet at Alcochete løsningen vil spare omkring 3 milliarder euro svarende til omkring 22 milliarder kroner. Ifølge CIP er det en besparelse på 33%. Der angives bl.a. som grund at Alcochete området ejes af staten, og at placeringen i det relativt fattige Santarém distrikt vil kunne udløse større beløb fra EU’s fonde.

Rapporten fortsætter med at understøtte Alcochete løsningen som den miljømæssigt bedste. Den nævner desuden at lufthavnen i Alcochete kan bygges i stadier og dermed gøres operativ tidligere til aflastning for den nuværende Portela lufthavn i Lissabon, som er tæt på fuld kapacitet. Lissabons lufthavn i Portela åbnede i 1942 og lå dengang uden for byen. Der er kun omkring 7 kilometer fra lufthavnen til Lissabons centrum.

Tilbage i 1999 tog den daværende PS-regering under premierminister António Manuel de Oliveira Guterres faktisk beslutning om at bygge den nye lufthavn i Ota, men projektet blev skrinlagt som følge af mangel på penge. PS partiet er direkte oversat fra portugisisk et socialistisk parti, men kan med danske øjne bedst sammenlignes med socialdemokratiet. Den nuværende flertalsregering under premierminister José Sócrates er ligeledes en PS-regering.

De kendte portugisiske børsnoterede ingeniørvirksomheder Brisa og Mota Engil samt bankerne Banco Espirito Santo, BCP og den statsejede Caixa Geral de Depositos har ifølge Hemscott.com alle udtrykt interesse for at deltage i projektet.

Uanset CIP’s anbefalinger vil regeringens beslutning dog bygge på en anden rapport udarbejdet af det nationale laboratorium for anlægsarbejder. Rapporten ventes fremlagt d. 12. december og regeringens beslutning vil med de massive investeringer få betydning for hele infrastrukturen i Portugal.

Se også: Endnu en rapport om placeringen af Lissabons nye lufthavn.

UPDATE 1. november 2007
Santaréms borgmester udtaler i aften på TV at Santarém vil kræve erstatning såfremt Alcochete skal være stedet, hvor den nye lufthavn opføres. Han anfører at beslutningen om Ota lokaliteten i de sidste 2 år af myndighederne har været beskrevet som irreversibel.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side