Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Ny lufthavn i Lissabon

Den nye lufthavn skal aflaste den nuværende Portela lufthavn i Lissabons nordlige del. Lissabons lufthavn ligger til forskel fra de fleste andre europæiske storbyer meget centralt, og Lissabon er vokset så meget at det er umuligt at udvide de eksisterende start- og landingsbaner.

Valget af lokalitet for den nye Lissabon lufthavn har givet anledning til skarpe meningsudvekslinger blandt lokale og nationale politikere. Der er samtidigt store økonomiske interesser involveret, og der har da også allerede været spredte anklager om forsøg på korruption. Beslutningen blev derfor i forsommeren 2007 ’sparket til hjørne’ af regeringen, som kunne se at den stod med et potentielt meget sprængfarligt emne.

Der er to lokaliteter i spil. Den ene er Alcochete, som i nærheden af byen Montijo på den østlige side af Tejo-floden i Santérem distriktet. Den anden er Ota, som ligger 50 kilometer nord for Lissabon.

CIP, som er en industrisammenslutning, har netop færdiggjort et studie som siger at Alcochete er den bedste løsning. Rapporten fra CIP konkluderer først og fremmest at Alcohete er den billigste løsning. Selv om der skal bygges en bro over Tejo, en metro linje og et højhastighedstog mellem Lissabon og Alcohete anslås det i studiet at Alcochete løsningen vil spare omkring 3 milliarder euro svarende til omkring 22 milliarder kroner. Ifølge CIP er det en besparelse på 33%. Der angives bl.a. som grund at Alcochete området ejes af staten, og at placeringen i det relativt fattige Santarém distrikt vil kunne udløse større beløb fra EU’s fonde.

Rapporten fortsætter med at understøtte Alcochete løsningen som den miljømæssigt bedste. Den nævner desuden at lufthavnen i Alcochete kan bygges i stadier og dermed gøres operativ tidligere til aflastning for den nuværende Portela lufthavn i Lissabon, som er tæt på fuld kapacitet. Lissabons lufthavn i Portela åbnede i 1942 og lå dengang uden for byen. Der er kun omkring 7 kilometer fra lufthavnen til Lissabons centrum.

Tilbage i 1999 tog den daværende PS-regering under premierminister António Manuel de Oliveira Guterres faktisk beslutning om at bygge den nye lufthavn i Ota, men projektet blev skrinlagt som følge af mangel på penge. PS partiet er direkte oversat fra portugisisk et socialistisk parti, men kan med danske øjne bedst sammenlignes med socialdemokratiet. Den nuværende flertalsregering under premierminister José Sócrates er ligeledes en PS-regering.

De kendte portugisiske børsnoterede ingeniørvirksomheder Brisa og Mota Engil samt bankerne Banco Espirito Santo, BCP og den statsejede Caixa Geral de Depositos har ifølge Hemscott.com alle udtrykt interesse for at deltage i projektet.

Uanset CIP’s anbefalinger vil regeringens beslutning dog bygge på en anden rapport udarbejdet af det nationale laboratorium for anlægsarbejder. Rapporten ventes fremlagt d. 12. december og regeringens beslutning vil med de massive investeringer få betydning for hele infrastrukturen i Portugal.

Se også: Endnu en rapport om placeringen af Lissabons nye lufthavn.

UPDATE 1. november 2007
Santaréms borgmester udtaler i aften på TV at Santarém vil kræve erstatning såfremt Alcochete skal være stedet, hvor den nye lufthavn opføres. Han anfører at beslutningen om Ota lokaliteten i de sidste 2 år af myndighederne har været beskrevet som irreversibel.Kommentarer

 

hmeyer siger:

Ak ja, alle disse uvildige studier der er fremkommet de sidste måneder har alle peget på Alcochete som eneste løsning. Men det preller fuldstændigt af på ministrene, uanset hvor meget der kan spares. Nej, de venter skam på 12. december rapporten, og både jeg og selvfølgelig regeringen regner med at denne rapport peger på Ota. Dette laboratorium er ikke upartisk. Og man kan da heller ikke lade alle disse investorer (læs "spekulanter") der allerede har investeret i fast ejendom (grunde) i Ota i stikken ? Det er alt sammen kun et spørgsmål om business for regeringen.

2 November 2007 9:14 AM