På de spanske ferieøer Ibiza, Mallorca og Menorca, som også går under betegnelsen de Baleariske øer, har myndighederne med kort varsel indført byggestop langs øernes kystlinje.
Det betyder blandt andet at planlagte projekter tæt på Palma de Mallorca og på Ibiza må aflyses. Beslutningen er taget af den siddende socialistiske regering og er et resultat af folkeligt pres. Der er valg i Spanien til foråret og i befolkningen på de spanske øer og ved de spanske kyststrækninger er der efterhånden ved at opstå en uvilje mod masseturisme. I de sidste 50 år er turismen på de spanske øer eksploderet med fatale følger for områdets naturværdier.
Senest blev øen Ibiza af magasinet National Geographic udnævnt til den ø i verden blandt 111 øer, som har mistet mest af sin natur og kulturelle særpræg. I den samme undersøgelse blev Mallorca nummer 91. Færøerne og Azorerne klarede sig bedst med henholdsvis en første- og en andenplads, mens undersøgelsens resultat udtrykte en vis bekymring for at den portugisiske ø Madeira (rangeret som nummer 70 i undersøgelsen) ville udvikle sig i samme retning som Ibiza og Mallorca. Se hele National Geographic undersøgelsen her. Se også Portugalnyts artikel om resultaterne i National Geographic undersøgelsen.
Den engelske avis The Guardian skriver endvidere at der ud af Spaniens ca. 45 millioner indbyggere nu bor ca. 1 million englændere i landet. Det store antal udlændinge med tegnebogen i orden har medvirket til byggeboomet og lagt et stort pres på landets naturlige ressourcer. En golfbane forbruger eksempelvis vand svarende til en by med 12.000 indbyggere, og vand er i langt højere grad en mangelvare i Spanien end i Portugal. Spanien er som bekendt sammen med Frankrig også ét af danskernes foretrukne lande at bosætte sig i. Der er dog flere danskere, som flytter til Sverige og USA.
Også Portugal er populær blandt briterne, som i stor udstrækning flygter når de kan, fra de overbefolkede britiske øer. I England er byerne Birmingham, Manchester, Liverpool, Sheffield, Bradford og Leeds efterhånden så store at de vokser sammen med andre byer. Det varer f.eks. ikke længe før de for de fleste danskere relativt ukendte storbyer Leeds og Bradford er vokset sammen til én stor by med hen ved 2 millioner indbyggere. London har allerede spredt sig til store dele af det sydøstlige England og mange englændere synes ikke længere om den livskvalitet, som tilbydes i de store byer.
Lidt statistik: I 2006 udgjorde de engelske turister 21,8% af det samlede antal turister i Portugal. Herefter følger turister fra Spanien med 19%, tyskere med 12,3%, franskmænd udgjorde 7% og italienerne 5,2%. Feriegæster i Portugal fra USA, Brasilien, Irland og Belgien var også repræsenteret i top 10.
Se også: Lej bil i Spanien