Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Anders Fogh Rasmussens portugisiske ven

Efter det under omstændighederne gode valg for statsminister Anders Fogh Rasmussen i Danmark tirsdag skriver Jyllandsposten onsdag d. 14. november at Anders Fogh modtog varme lykønskninger fra EU Kommissionens formand portugiseren José Manuel Barroso.

Forholdet mellem Anders Fogh og José Barroso, skriver Jyllandsposten, har efterhånden udviklet sig til et nært venskab.

Siden november 2004 har Barroso været formand for Kommissionen, som i EU er det afgørende politiske beslutningsorgan. Barroso har på mange måder en karriere, som ligner Anders Fogh Rasmussens.

José Manuel Barroso blev født i 1956 og er dermed 3 år yngre end Anders Fogh. Ligesom Fogh har Barroso 3 børn og begge statsmænd har en universitetsuddannelse inden for økonomi. Barroso’s uddannelse er dog en anelse mere international med en masters fra Universitetet i Geneve og desuden Phd. studier ved det anerkendte Georgetown Universitet i USA. Fogh er nationaløkonom fra Aarhus Universitet.

Både Barroso og Anders Fogh har været politisk aktive i stort set hele deres voksne liv og er langsomt steget i graderne inden for et center-højre parti. Barroso blev i 1999 formand for PSD, som kan sammenlignes med de konservative eller med partiet Venstre i Danmark. Barroso var i nogle år minister i regeringer ledet af Portugals nuværende ’grand old man’ præsident Anibal Cavaco Silva. ’Røde Anders’, som Anders Fogh engang blev kaldt, var minister under Poul Schlütter i borgerlige regeringer sidst i 80’erne og først i 90’erne. Ved valget i Portugal i 2002 fik Barroso’s parti stemmer nok til at danne en koalitionsregering med det lille portugisiske folkeparti, som går under betegnelsen PP for Partido Popular. I 2001 vandt Anders Fogh det danske valg og blev statsminister første gang i Danmark.

Barroso var som statsminister ikke videre populær blandt store dele af den portugisiske befolkning. Det skyldes at han reducerede Portugals galloperende budgetunderskud på de offentlige finanser ved hjælp af besparelser. Portugal var på dette tidspunkt i en langt værre økonomisk situation end landet er i 2007, men den nuværende socialistiske premierminister José Sócrates har dog langt hen af vejen fortsat Barroso’s stramme finanspolitik og har i øvrigt netop i november 2007 fået ros af EU derfor. Måske Barroso og Sócrates trods alt ikke står så langt fra hinanden. På den måde ligner Portugal og Danmark også hinanden lidt.

I 2004 blev Barroso tilbudt posten som Formand for EU Kommissionen efter italieneren Romano Prodi. Barroso sprang til efter at være blevet træt af det hjemlige ’fnidder’ i portugisisk politik. José Manuel Barroso er mere respekteret i Portugal efter at han er blevet formand for Kommissionen, og han har også et solidt ry i langt de fleste af EU’s medlemslande herunder England og Tyskland.

Der er spekulationer om at Anders Fogh Rasmussen måske kunne tænke sig på et tidspunkt at følge i sin ven José Barroso’s fodspor med en toppost i EU.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer