Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Jul og nytår på Madeira

Der er stadig behageligt varmt på Madeira i december måned. Klippeøen ligger i Atlanterhavet ud for Nordafrika omkring 1000 kilometer vest for byen Marrakesh i Marokko. Klimatabellen for Madeira siger omkring 20 grader om dagen og 14 om natten. Det kan godt regne lidt, men på Madeira falder langt den meste nedbør i de højere liggende egne af øen. Se vejret på Madeira lige nu.

Jul på Madeira
Jul på Madeira er en helt speciel oplevelse. Hvis man synes Århus eller København er pyntet flot, skylder man sig selv at se Funchal på Maderia ved juletid. Befolkningen på øen gør utrolig meget ud af udsmykningen, og der anvendes i vid udstrækning farvede lys, som giver et fantastisk bybillede om aftenen. Alle er meget optagede af julen, som på Madeira nok har mindre fokus på gaver og mere på traditioner og udsmykning end i Danmark. Alt i alt er der, selv om der naturligvis er mange turister til jul, en utrolig god og varm julestemning på Madeira. Jul hedder i øvrigt natal på portugisisk. Se følgende video fra julen 2006/2007.

 

Bacalhau til jul

På Madeira og i resten af Portugal spiser man traditionelt bacalhau til jul. Bacalhau er tørret saltet torsk primært fra det nordlige Atlanterhav. På dansk ville man sige klipfisk, men begrebet er ikke helt dækkende for portugisisk bacalhau, da klipfisk kan være andet end torsk. I Portugal findes der i ethvert velassoteret supermarked en stor afdeling for bacalhau i mange forskellige varianter og til jul er der endnu mere end sædvanligt.

Tilberedningen starter med at man lægger fisken i vand i 24 timer for at komme af med det meste af saltet. Derefter koges torsken f. eks. sammen med grøntsager, æg og kartofler. Nogen varianter af bacalhau gratineres i ovnen. Bacalhau er i øvrigt ikke kun en ret man spiser til jul. Den tørrede torskefisk er portugisernes nationalret og spises også meget i Brasilien. Bacalhau kan, uden problemer siger portugiserne, tilberedes på 365 forskellige måder – én måde for hver dag i året.

Nytår på Madeira
Madeira har en helt speciel nytårstradition. Man fyrer nytårsskyts af. Det lyder ikke af så meget, men befolkningen på Madeira har gennem mange år bragt nytårsfyrværkeriet på Madeira op i en liga, hvor selv en dansk familiefar med spenderbukserne på ved fyrværkeri-boden hos tømmerhandleren, kommer til at ligne en fuser ved siden af.

Se også: Nytårsaften på Madeira 2008/2009

På Madeira er nytårsaften på det nærmeste en konkurrence i at lave det flotteste fyrværkeri. Alle portugisere er traditionelt glade for fyrværkeri, og til nytår går befolkningen på Madeira helt amok. Man taler faktisk om Madeiras årlige såkaldte Pyrotekniske Show til nytår. Der bliver brændt ufattelige mængder krudt af. Funchal er i Guinness rekordbog for i løbet af 8 minutter i 2006 at have brændt 17 tons fyrværkeri af. Det skal efter sigende have forårsaget mere end 660.000 eksplosioner i luften over hovedbyen Funchal, hvilket er mere end 8.000 eksplosioner i minuttet. Temaet for Madeira Pyrotechnic Show i 2006 var ’De fire Årstider’ og 385 mennesker var involverede i fyrværkeriet, som menes at have kostet omkring 8 millioner kroner. Det er umuligt at fange selve oplevelsen på video, men her er en smagsprøve.

 

Mange rejseselskaber arrangerer ferierejser til blomsterøen, men man kan også tage ruteflyet til Madeira og selv organisere hotel. Se vores guide til den billigste flyrejse til Madeira.

Se også:
Jul i Portugal
Madeira fyrværkeri 2008
Billeje på Madeira til jul og nytår


Kommentarer

 

Hanne Pedersen siger:

Vi var på Maderia 1. jan 2007, hvor julebelysningen stadig var der. Det var en uforglemmelig oplevelse med alle de farvede lys i Funchal.

Rejsen var så god at vi kom igen 26. juni med vores barnebarn. På det tidspunkt var der Atlantic festival og lørdag aften sejlede vi ud med Bonita og nød det fantastiske fyrværkeri fra bugten og havnen.

Maderianerne er et pragtfuldt folkefærd, hjælpsomme og venlige. Vi fandt allerede 1. gang en dejlig lokal restauration, hvor vi spiste de fleste af vores måltider.

Vi lejede bil begge gange og var rundt på øen og se og opleve stemning, kultur og livet.

I år går turen til Azorerne, men vi er absolut ikke færdige med Maderia.

20 March 2008 8:40 AM
 

ewa rauch siger:

gerne mange tilbud på paccage tour

29 November 2010 10:54 AM